swoim czasie jak już ochłonę i zbiorę się do kupy aby coś takiego napisać. Przechodząc już do "części właściwej" wpisu, chciałam was zaprosić na przewspaniałe, a jakże banalne ciasto - Tiramisu. Jednak jest pewne ALE! (jak zawsze ;) ) Poza umiejętnościami i wiedzą, do domu przywiozłam również kilka kilo tu i ówdzie więcej... także niestety Tiramisu pojawi się kiedy indziej, a dzisiaj zapraszam(...)spód : 12 łyżek otrąb 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 6 łyżek mleka Wszystkie składniki ze sobą mieszamy i wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. (masa może być mało zwięzła, natomiast nie przejmujmy się tym. Rozprowadzamy wszystko jak najdokładniej po całym dnie). Pieczemy w 180 stopniach przez 10-15 minut. Składniki na masę
Jedzeniomaniaąki pszennej 1 szkl.cukru ( u mnie 1/2 szkl.) 1 mały słoiczek konfitury różanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy dosłownie odrobiną 1 kg.uprażonych jabłek z łyżeczką cynamonu 20 dag.masła ********************************************************* Do miski wsypać kaszę mannę,proszek do pieczenia .Wymieszać.Blaszkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.Następnie równomiernie wysyła dno formy 1/3 porcji mieszanki(...)nałożyć łyżeczką kupki konfitury różanej,znów 1/3 porcji mieszanki ,ostatnią część jabłek i konfitury,i ostatnią część mieszanki.Na to wyłożyć starte masło ( nie margarynę) i piec w 160-180 stopniach przez 1 godz.Wierzch ciasta musi być chrupkie i zarumieniony.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiTe ciastka są przepyszne, a zrobienie ich zajmie Wam dosłownie kilkanaście minut. Spróbujcie koniecznie Składniki: – 30g otrębów owsianych – 180g mąki (u mnie pszenna tortowa
Smaki Arminezamówienia od dzieci już są :-) Miłego dnia :-) Blaszka: 11x29 cm Składniki: 250 g mąki pszennej 3 budynie waniliowe bez cukru (3x40g) 4 jajka L 125 ml mleka 125 ml oleju 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie suszonych czereśni Helio 1 opakowanie kandyzowanej skórki pomarańczy 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę(...)ubijam około 8 minut. Następnie dodajemy mleko i olej. 2. Mąkę przesiewamy, dodajemy budynie i proszek do pieczenia i mieszamy. Dodajemy do masy, delikatnie mieszamy do połączenia się składników. 3. Czereśnie siekamy na mniejsze kawałki i razem ze skórką dodajemy do ciasta. Mieszamy. 4. Blaszkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy nasze ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około
kruche babeczkiokoło 8 minut, do czasu aż beza wystygnie. Gotową beze włoską porcjami dodawać do masy migdałowej, jednak nie mieszamy za długo ponieważ konsystencja zrobi się za luźna a w następstwie makaroniki będą się rozlewać na macie. Następnie ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i na mate silikonową wyciskamy porcje ciasta, zostawiając miedzy nimi spore odstępy. Po wyciśnięciu(...)Piec przez około12 -15 minut. Piekarnik należy też wyczuć i sprawdzać co chwilkę. Makaroniki powinny mieć tzw. falbankę po upieczeniu. Jeśli będzie za duża temp. makaroniki zaczną pękać i nie będzie tejże falbanki.Makaroniki tez nie powinny się rumienić, po wyjęciu z piekarnika muszą ostygnąć na macie a następnie zimne odklejać i przekładać kremem. Część makaroników przed pieczeniem możemy
Radość kipiąca uśmiechem.pszenna, sól, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy (lub inny środek aromatyzujący). W niektórych przepisach spoiwem, zamiast mąki, są gotowane ziemniaki, bądź jajka w dużych ilościach. Celina Nierodkiewicz, członkini Loży Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” przypomina, że sposobem uzyskania najlepszego wypieku jest użycie ingrediencji wysokiej jakości. – Najlepiej, aby twaróg, czyli podstawowy składnik ciasta, był tłusty. Tłuszcz jest(...)przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy herbatniki i wykładamy masę serową. Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 1 godz. Jeżeli wierzch zaczyna się za mocno przypiekać – przykrywamy go arkuszem papieru do pieczenia. Gotowy sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Po ostudzeniu oprószamy cukrem
mojewypiekiinietylkopszenna, sól, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy (lub inny środek aromatyzujący). W niektórych przepisach spoiwem, zamiast mąki, są gotowane ziemniaki, bądź jajka w dużych ilościach. Celina Nierodkiewicz, członkini Loży Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” przypomina, że sposobem uzyskania najlepszego wypieku jest użycie ingrediencji wysokiej jakości. – Najlepiej, aby twaróg, czyli podstawowy składnik ciasta, był tłusty. Tłuszcz jest(...)przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy herbatniki i wykładamy masę serową. Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 1 godz. Jeżeli wierzch zaczyna się za mocno przypiekać – przykrywamy go arkuszem papieru do pieczenia. Gotowy sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Po ostudzeniu oprószamy cukrem
mojewypiekiinietylkonaturalnego jogurtu 250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 250g serka mascarpone 500g truskawek – umytych, bez szypułek 2 truskawkowe galaretki w proszku 300ml gorącej wody 7 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki cukru z wanilią Truskawkowe serce: 2 czerwone galaretki w proszku 350ml gorącej wody 300g truskawek umytych, bez szypułek – zmiksowanych na mus Śmietanka do dekoracji: 350ml schłodzonej śmietanki kremówki(...)białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 3. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę, dokładnie wymieszać szpatułką, patrz FILM . Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut
Mała CukierenkaOstatnio dość ostro jedziemy w słodkości. W każdy weekend sobie jakieś ciasto robimy. A w tygodniu jakoś teraz nie bardzo jest czas na szykowanie potraw na
Marder&Marder ManufactureDziś zapraszam Was na szybki torcik bezowy z kremem borówkowo-jagodowym. Pyszny, prosty w przygotowaniu, idealny na każdą okazję. Dziś polecam Wam wersję z kremem borówkowo
Słodkie okruszkiporządne ciasto na rodzinne przyjęcie. Ciasto radzę wyjąć z lodówki około 30 minut przed podaniem, będzie się lepiej kroiło i krem będzie miękki. Polecam… (zmodyfikowany przepis z książki siostry Anastazji). Rafaello migdałowe z ajerkoniakiem Składniki: Biszkopt: 7 dużych jajek 200g cukru 230g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego(...)nasączenia: 200ml wody sok z 1/2 cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Krem: 500ml mleka 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 3-4 łyżki cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 szklanka ajerkoniaku (lub advocaata) w temperaturze pokojowej 350g masła w temperaturze pokojowej 100g wiórków kokosowych 100g płatków migdałowych Wierzch: 100g wiórków kokosowych 1 łyżka masła 1 łyżka cukru
Mała Cukierenkagrzechem byłoby nie upiec chociaż jednego ciasta z jego dodatkiem :) I ja ten rabarbarowy sezon rozpoczynam boskim w smaku ciastem jogurtowym, puszystym, miękkim, wilgotnym i pachnącym wanilią. Pracy przy nim niewiele i przygotowuje się je błyskawicznie, na dodatek bez użycia miksera, wystarczy więc przemieszać składniki niedbale (najlepiej trzepaczką), przełożyć na blaszkę, a na górze poukładać rabarbar, reasumując(...)szklanki * olej- 1/4 szklanki * jajka- 2 duże szt. * ekstrakt waniliowy- 1 łyżeczka * proszek do pieczenia- 1 płaska łyżeczka * soda- 1 płaska łyżeczka * rabarbar- 5-6 łodyg Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową! Piekarnik nastawić na 180 stopni. Mąkę wymieszać z proszkiem oraz sodą do pieczenia. Do drugiej miski wbić jajka, wlać jogurt, olej, dodać cukier oraz ekstrakt waniliowy
Kraina Miodem Płynącamiód, płatki owsiane, sezam i siemię lniane Resztę składników dodajemy według uznania Mieszamy ciasto ręką do połączenia składników Formujemy ciasteczka lekko ugniatając i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy około 20 minut w 160° Muszę przyznać, że zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia jest nieziemski, nie wspominając już o smaku samych ciasteczek(...)świecie nie zamieniłabym ich na pseudo-fit ciastka ze sklepowej półki i Was zachęcam do przyjęcia podobnej postawy. Zdrowe wcale nie musi być nudne i bez smaku
peanutbuttermonsterjuż siły. Czasem jednak zdarza się dzień wolny, a wtedy jest tyle innych zajęć, że znów, pieczenie schodzi na dalszy plan. Ale nie zawsze. Na swoje małe przyjemności trzeba znaleźć czas, choć odrobinkę. Tym razem wyczarowałam torcikowe ciasto z pysznymi, sezonowymi owocami lata - brzoskwiniami i jagodami. Bardzo, bardzo smakowite :) Składniki: (na tortownicę 24cm) BISZKOPT: 6 jajek 3/4 szklanki cukru(...)mąki ziemniaczanej KREM: 1 litr śmietanki kremówki 36% 250g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wrzątku po szklance jagód i posiekanych brzoskwiń bez skórki PONCZ: 3/4 szklanki gorącej wody 2 łyżki cukru sok z 1/2 cytryny POLEWA: 1 czekolada mleczna 1 łyżka mleka siekane migdały do posypania Przygotowanie: BISZKOPT: Białka oddzielić
Cakes By Kejtciężko , z uwagi na delikatne nadzienie , ale smak wynagradza ten trud " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Najlepsze z wody lub z kleksem kwaśnej śmietany . Składniki : ciasto : 1 kg mąki pszennej 1 łyżeczka soli 120 ml oleju około 400 ml wrzątku Farsz : jedna dynia hokkaido ( około 1,5 – 2 kg dyni o suchym miąższu(...)zniosą Wasze kubki smakowe ) 1/2 łyżeczki ,mielonej gałki muszkatołowej Dynię hokkaido , czyścimy z nasion , zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku ( 160 C ) do momentu aż będzie się rozpadać pod nakłuciem widelca . Studzimy , wyjmujemy łyżką miąższ , zostawiając skórkę ( bez niej farsz będzie gładszy ) , przekładamy do miski . Cebulkę siekamy naprawdę drobniutko i szklimy na odrobinie tłuszczu na złoty kolor
Ogrodnik w podróży