Mazurek chałwowy musiał się pojawić, bo chałwę po prostu uwielbiamy. Okazało się, że można zrobić z niej doskonałą polewę idealną do wypełnienia kruchego ciasta. Pomiędzy ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTym razem mam coś dla wielbicieli chałwy- delikatny deser z prażonymi orzechami, czekoladą i herbatnikami. Prosty, szybki, pyszny. Ogromna dawka kalorii, ale w tym wypadku ich
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadomowy twaróg http://karczmahonorietty.blogspot.co.uk/2015/09/domowy-twarog.html 3. I coś na słodko uwielbiam krówki i muszę je zrobić http://liliwkuchni.blogspot.co.uk/2015/09/krowki-czekoladowe.html 4. Kolejną słodkością jest chałwa tutaj bardzo interesujący przepis http://zmiloscidogotowania.blog.pl/2015/09/02/domowa-chalwa-slonecznikowa/ 5. Przygotowuję częściej domowe budynie, więc czas na kisiel tutaj typowo jesienny http://oliveandthyme.blogspot.co.uk/2015/09/domowy-kisiel-jabkowy-z-cynamonem.html
Na moim talerzudomowy twaróg http://karczmahonorietty.blogspot.co.uk/2015/09/domowy-twarog.html 3. I coś na słodko uwielbiam krówki i muszę je zrobić http://liliwkuchni.blogspot.co.uk/2015/09/krowki-czekoladowe.html 4. Kolejną słodkością jest chałwa tutaj bardzo interesujący przepis http://zmiloscidogotowania.blog.pl/2015/09/02/domowa-chalwa-slonecznikowa/ 5. Przygotowuję częściej domowe budynie, więc czas na kisiel tutaj typowo jesienny http://oliveandthyme.blogspot.co.uk/2015/09/domowy-kisiel-jabkowy-z-cynamonem.html
NA MOIM TALERZUtofu po 180-200 g (jeżeli chcecie ciut niższy to mogą być 2 kostki) sok z połowy cytryny 1 banan 100 g waniliowej chałwy 150 g cukru z czego 50 g to może być waniliowy domowej roboty 2 czubate łyżki gęstego mleka kokosowego z puszki (50-60 g) czubata łyżka oleju kokosowego (około 40 g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej
greenscarfjest wodnisty jak inne sery)3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków4 duże jajka1/2 szklanki kremówki 36% (125 ml)2 łyżki mąki ziemniaczanej250 g chałwy sezamowej waniliowej (ja użyłam greckiej) pokruszonej na grubsze kawałki2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowegoWszystkie składniki oczywiście w temperaturze pokojowej.Ser miksowałam z cukrem do czasu, aż cukier przestał zgrzytać. Potem dodawałam po jednym jajku nadal miksując
Blondynka GotujeSkładniki: 250 g maki 100 g cukru 100 g margaryny 100 g chałwy waniliowej 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml mleka 4 łyżki
Ciastka - domowe słodkościmyślę, że i mój krem był dobry- w końcu korzystałam z oryginalnego przepisu! :D Słodka kwaskowatość wiśni przełamała ciężki sezamowy smak chałwy, a budyń dodał kremowej konsystencji. To taki deser, który kojarzy się z ciepłym, domowym kątem. Świetny na lato! Szczególnie wtedy, kiedy nie zawsze świeci słońce ;) Dzielę się dzisiaj nim z Wami, bo uważam, że takie dobro nie może(...)jego postaci, lub dodać do kruchych babeczek, jako wypełnienie lub muffin, jako topping :) Spróbujcie koniecznie i rozpłyńcie się w chałwowej kremowości przy wiśniach. Zaproście kumpele! :D Budyniowy krem z chałwą i wiśniami Potrzebujesz: 2 opakowania budyniu śmietankowego 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 2 chałwy waniliowo- kakaowe 150g masła 1 szklanka wydrylowanych wiśni garść orzechów laskowych Sposób przyrządzenia: 1. Budynie
Kuchnia w Słońcu SkąpanaCześć! Z racji, że chałwę bardzo lubię a i serniki też, zrobiłam tym razem sernik chałwowy na zimno. Zdarzało mi się piec, ale chciałam coś
Pieprzyć z Fantazjąktóry często się nabieramy. Zaczęłam czytać listę w: cukier, olej, kwasy, itp... Gdzie tu zdrowie, naturalność? Od razu postanowiłam zrobić takową chałwę w domu, aczkolwiek żeby mieć porównanie, kupiłam też tą sklepową. Która lepsza? Bez wątpienia domowa ! SKŁADNIKI: 100g suszonej żurawiny 50 siemienia lnianego 10g białego sezamu WYKONANIE: Żurawinę zalewamy wrzącą wodą i moczymy ok 7 min, następnie odcedzamy(...)składników dodajemy żurawinę i ponownie mielimy- dokładnie. Całość przekładamy na papier do pieczenia i rękoma ugniatamy tworząc płaski prostokąt- następnie papier zginamy z każdej strony, zamykając w nim naszą chałwę. Całość przekładamy do zamrażarki na 40 min- wyciągamy i kroimy w kwadraciki. Gotowe kawałeczki chałwy przekładamy do pojemniczka i przechowujemy w lodówce. Pochwalę się, że dostałam od taty lampę
healthy dreamsBudyń o smaku chałwy? Dlaczego nie! Jest to kolejny pomysł na wykorzystanie nadmiaru kaszy jaglanej oraz domowej pasty tahini. Możecie kupić gotową, ale uwaga na skład - niektóre zawierają sztuczne barwniki i konserwanty. Przepis na domową tahinę znajdziecie poniżej :) Składniki na 2 szklanki : 4 szklanki sezamu 1 łyżka oleju Rozgrzać patelnię, wsypać sezam i partiami i uprażyć- zacznie ładnie pachnieć
Chocolate Muffin BlogCześć :D Za oknem szaro, buro i ponuro. Ponoć śniegiem w kraju sypie, ale nie u mnie :D Nie martwi mnie to w ogóle. Jestem za
Pieprzyć z FantazjąPołączeni ciasteczek kruchych z chałwą... coś przepysznego! A co najlepsze robi się bardzo szybko. Składniki: 2,5 szklanki mąki 1,3 łyżeczki proszku do pieczenia 200g
Brzuszki ŁakomczuszkiCudownie kremowe lody chałwowe z mascarpone to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Mój przepis na naturalne lody z chałwą i dodatkiem prażonych orzeszków ziemnych sprawi, że przeniesiesz się do innego wymiaru.. Jeśli lubisz domowe desery, to zobacz koniecznie moje inne przepisy np. na lody z owocami. Wolisz klasyczne smaki? Zerknij na lody waniliowe i lody czekoladowe
AniaGotuje.plAkcja z babeczkami skończyła się dawno temu..a ja podsumowania nie zrobiłam..aż wstyd...no , ale tak to czasem bywa..Akcja odbyła się po raz trzeci
Moje domowe kucharzeniewszystkie warstwy idealnie się ze sobą komponują. Najlepsze na drugi, a nawet trzeci dzień po zrobieniu. Nam smakuje bardzo :) W końcu połączenie kruchego ciasta, sezamu, kokosu, kwaśnego dżemu i chałwy musi smakować dobrze, prawda? :) Ciasto nie jest ani trudne ani specjalnie pracochłonne. Polecam bardzo! :) PS Jeśli budujesz dom i stawiasz na nowe technologie i ciekawe rozwiązania termoparapety są idealne(...)rozwiązaniem. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru 250 g masła 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany Z podanych
Domowa cukiernia Ewy