obiad. Zazwyczaj takie sosy do makaronu przygotowywałam z filetem z kurczaka, dzisiaj jednak wykorzystałam do tego dania wędzony boczek. Muszę przyznać, że boczek w połączeniu ze śmietanką i brokułem komponuje się znakomicie. Sos jest prosty do zrobienia i smaczny! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 brokuł (około 400 g) 300 g boczku wędzonego 200 ml śmietanki 30% 100 g tartego żółtego
Danka Pichciefekcie wyszła pyszna warstwowa sałatka z papryką, kurczakiem i sosem czosnkowym. Polecam wypróbować przepis na nadchodzące święta! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 200 g fileta z kurczaka 1 mały brokuł 1/2 czerwonej papryki 200 g kukurydzy z puszki 1 mała cebula czerwona 1 pomidor kilka koktajlowych 1 kulka mozzarelli sól, pieprz ostra papryka w proszku domowy sos czosnkowy ( przepis ) olej(...)osuszyć, pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. 3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać kurczaka i podsmażyć na złoty kolor. Następnie przełożyć do miseczki z brokułem. 4. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Przełożyć do pozostałych składników. 5. Kukurydzę odsączyć z zalewy, przełożyć do miseczki. Następnie cebulę obrać, pokroić w piórka lub półplasterki. Dodać
Danka Pichcizdarza, że nie ma konkretnego pomysłu na obiad i wtedy staramy się upichcić coś z tego, co znajdziemy w lodówce. W ten sposób powstały dzisiejsze moje kotleciki ryżowe z brokułem. Ja je podałam z surówką z tego przepisu , polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 brokuł 2/3 szklanki ryżu 1 jajko sól, pieprz 1/2 łyżeczki curry bułka tarta do obtoczenia
Danka Pichciprzygotowywać z różnych składników, z samymi warzywami lub z dodatkiem mięsa lub wędlin – w zależności od tego, co mamy w lodówce. Podstawowymi składnikami dzisiejszej mojej zapiekanki są brokuł i filet z kurczaka oraz smaczny sos beszamelowy. Jest ona łatwa do przygotowania i z pewnością nasyci całą rodzinę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 szklanka ugotowanego makaronu 1 brokuł
Danka Pichcisoczewicy Składniki : mała cukinia ząbek czosnku puszka pomidorów 4 suszone pomidory 4 łyżki oliwy pół pora ½ szklanki kaszy jaglanej ½ szklanki ciecierzycy świeża bazylia kurkuma mielona słodka papryka sól pieprz brokuł Wykonanie: Kaszę jaglaną gotujemy 1:2 (1 porcja kaszy :dwie porcje wody). Ciecierzyce gotujemy do miękkości. Ugotowaną kaszę i ciecierzyce miksujemy razem z pomidorami. Doprawiamy solą, pieprzem i obsmażamy(...)Odsączoną cukinie podsmażamy z pokrojonym porem i czosnkiem drobno posiekanym, na pozostałej oliwie. Na koniec dodajemy pomidory z puszki oraz bazylie, doprawiamy do smaku przyprawami. Podajemy z brokułami. Artykuł Pulpety z kaszy jaglanej i soczewicy pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniaSzybka i prosta. Brokuł jest bardzo wartościowy (to chyba jedno z bardziej napakowanych wartościami odżywczymi i witaminami warzywo), a w tej postaci smakuje bardzo dobrze. Na śniadanie, na kolację, do wrapów… no generalnie jako pyszne smarowidło. A także jako dip np. do warzyw, nachos, itp. Składniki: główka(...)brokuła (500 g) kostka sera feta light (270 g) łyżeczka nasion słonecznika łyżka jogurtu naturalnego mała cebula Sposób wykonania: Brokuły gotuj do miękkości, cebulę posiekaj w kostkę. Wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania prawie gładkiej pasty. Podawaj ją na kromkach pełnoziarnistego pieczywa, kładąc na wierz pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę
Wymiar Zdrowiaprzepisów np. na kremowe risotto, aromatyczny makaron z grzybami i orzechami włoskimi, pieczony omlet, makaronow ą zapiekankę z porem i boczkiem, lasagne z beszamelem, tart ę z brokułami, zupę z czerwon ą soczewic ą i kukurydz ą . Na osłodę jesiennych dni możemy przygotowa ć ciasteczka, placuszki, muffinki a nawet tort dyniowo-migda(...)zucca, porri e pancetta) Lasagne z dynią i grzybami (Lasagne con zucca e funghi champignon) Muszle nadziewane dynią i pancettą (Conchiglioni ripieni di zucca e pancetta) Tarta z brokułami, tuńczykiem i grzybami (Torta salata con broccoletti, tonno e funghi) Zapiekana dynia w sosie serowym (Gratin con zucca e salsa al formaggio) Dyniowa zapiekanka - włoska parmigiana w sosie pomidorowym (Parmigiana
La grande e la piccola cuocanadziewane warzywami to ekstrawagancka , wytrawna wersja babeczek Każdy, kto ich spróbuje od razu je pokocha . Jedna babeczka to prawie cały obiad . Zawiera mięso mielone – zamiast tradycyjnego kotleta mielonego . Brokuł i kalafior w beszamelu , substytut nudnych warzyw z beszamelem i na koniec czapeczka z ziemniaczanego pure z chrupiącym bekonem .. Pyszniej się nie da Polecam , dzieciaki stwierdziły ,że to odkrywcze(...)formujemy miseczki , dociskając masę mięsną do ścianek naczynia , wcześniej przetartego olejem . Zapiekamy w nagrzanym do 180 C piekarniku do czasu , aż się lekko przyrumienią . W między czasie gotujemy warzywa ( brokuł , kalafior , dynia ) Najlepiej przygotować je na parze , ale może być i klasycznie w osolonej wodzie . Do rondelka wkładamy 2 łyżki masła , 2 łyżki mąki , płaską łyżeczkę mielonej gałki muszkatołowej , sól
Ogrodnik w podróżyTajska sałatka z nasionami dyni i słonecznika, sałatka z kaszy jaglanej z brokułem, orzechami i daktylami, risotto z kaszy orkiszowej z boczniakami i orzechami włoskimi, paella z pęczaku z krewetkami i kurczakiem, zapiekany bulgur z jarmużem w sosie pomidorowym. W tym menu na tydzień znajdziecie przepisy z kaszą na pięć dni tygodnia. Menu jest dobre dla zestresowanych – bo kasza(...)nasionka tworzą doskonałe tło dla kremowej kaszy. Oprawę dla całości, skąpanej w aromatycznym dresingu, tworzy świeża kolendra. Bardzo prosta i niecodzienna sałatka z kaszą. Wtorek: Sałatka z komosy z brokułem, orzechami i daktylami Komosa nazywana bywa „matką wszystkich kasz”, choć właściwie kaszą nie jest. Doskonale sprawdza się z dodatkami wytrawnymi i słodkimi. Można z niej zrobić sałatkę do pracy, albo
Niedzielny kucharzSzybka i prosta. Brokuł jest bardzo wartościowy (to chyba jedno z bardziej napakowanych wartościami odżywczymi i witaminami warzywo), a w tej postaci smakuje bardzo dobrze. Na śniadanie, na kolację, do wrapów… no generalnie jako pyszne smarowidło. A także jako dip np. do warzyw, nachos, itp. Składniki: główka(...)brokuła (500 g) kostka sera feta light (270 g) łyżeczka nasion słonecznika łyżka jogurtu naturalnego mała cebula Sposób wykonania: Brokuły gotuj do miękkości, cebulę posiekaj w kostkę. Wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania prawie gładkiej pasty. Podawaj ją na kromkach pełnoziarnistego pieczywa, kładąc na wierz pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę
Wymiar ZdrowiaFilimonki Roladki, które każdemu zasmakują, idealne na obiad jak również różne uroczystości. Składniki: · 2 filety z kurczaka · Brokuł · 2 jajka ugotowane na twardo · Papryka czerwona · Ser mozzarella starty(...)lekko rozbijamy. 2. Doprawiamy pieprzem i solą. 3. Robimy farsz: Jajka obieramy ze skorupek i drobno siekamy, przekładamy do miseczki. 4. Paprykę drobno kroimy. 5. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i dodajemy do jajek. 6. Wszystkie składniki mieszając łączymy z serem. 7. Gotowy farsz nakładamy na środek każdego kawałka mięsa i zwijamy
Kulinarna Chwilazapominamy o dacie przydatności do spożycia, albo nie wiemy, jak w pełni wykorzystać określone produkty. Nienawidzę marnowania żywności. Tytuł mojego posta powinien brzmieć inaczej : Makaron z głąba brokułu z resztką marchewki i dwudniowymi żeberkami. Mało zachęcające , ale to prawda, a do tego pyszna prawda! W mojej lodowce poniewierał się głąb, czy jak to nazwać, duża ,gruba łodyga(...)którą odłożyłam po ugotowaniu różyczek brokułu, smętna marchew, dwie porcje żeberek upieczonych w piekarniku. Podczas pieczenia żeberek wytworzył się aromatyczny sos, którego nie usunęłam z garnka. Mojego głąba oraz marchewkę, starłam na tarce, na największych oczkach i wrzuciłam z kilkoma plasterkami czosnku na sos z żeberek ( mięso usunęłam wcześniej) podlałam wodą (około pół szklanki), dosmaczyłam solą, pieprzem, suszoną miętą, truflami
Z Kuchni Do Kuchnibrokuła natka pietruszki 1 łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego sól pieprz czarny, czerwony zioła włoskie Najlepsze ziemniaki są ugotowane dzień wcześniej, albo jak zostaną nam od obiadu. Brokuł dziele na małe różyczki, wrzucam do gotującej się wody, dodaję odrobiną soli, cukru i gotuję trzy minuty. Przelewam zimną wodą odcedzam. Ziemniaki kroję w ćwiartki, dodaję brokuł, kukurydze odsączoną z zalewy
wesoła kuchnia