Nie ma to jak w zimne i ponure dni rozgrzać się gorącą herbatą. Niby nic taka herbata z cytryną, ale może by tak przygotować ją w
IzabelawkuchniW ramach grudniowej Piekarni Amber piekłam świąteczny, korzenny chleb. Chleb pochodzi z bloga Gosi Co do jedzenia a wybrał go dla nas Marcin . Klimat świąt rozpłynie
Moje Małe CzarowanieJest bardzo dużo przepisów na ciasteczka - guziczki. Ja - ze względu na fakt, że na święta przygotowujemy głównie bardzo słodkie ciasta i ciasteczka - zdecydowałam się na
Świat CiastaIdealnie kruche,takie na jeden kęs paszteciki - doskonałe na wszelkie imprezy czy święta.Wystarczy zmienić farsz a paszteciki wpasują się nawet na wigilijny
Niespełnione zdolności kulinarneBawole oko to przepis stary jak świat Sposobów na jego przygotowanie jest tak wiele, że ciężko było by je tu wyliczyć. Niezmiennymi składnikami pozostają jednak dwukolorowe
PatiGotujeUważam, że zaraz obok ryby, barszcz jest najważniejszym posiłkiem podczas wigilijnej kolacji. Do barszczu można przygotować standardowo uszka z farszem z grzybów lub farszem grzybowo - kapuścianym
MamaOskarkaIle domów, tyle sposób przygotowania ciasta na pierogi. U mnie w domu ciasto na pierogi zawsze robiło się z dodatkiem jajka, dlatego dzielę się z Wami
Kuchnia BazyliiSzybkie i kruche pierniczki imbirowe, takie jak ze znanego nam szwedzkiego sklepu :) Szybko się je robi, ładnie zachowują swój kształt po upieczeniu i szybko znikają. Można
CookYourselfŚwiąteczny nastrój powoli zaczyna udzielać się i mi. Pierwszym na to dowodem są przygotowane kruche pierniczki, z lukrem. W domu zapachniało aromatycznym ciastem, a zapach pieczonych
Zasmakuj KuchniHej! Wieczerza wigilijna nie może być się bez czerwonego barszczyku z uszkami. Praca mozolna i monotonna, ale kiedy już jest poza nami to duma nas rozpiera
Tylko pysznieWłaściwie to zwykła sałatka. Są w niej tylko ziemniaki, śledzie, cebula i kilka dodatków smakowych. Nic takiego, nic nadzwyczajnego. Ale spójrzcie na ten kolor! Czy nie
Smaczna Pyza3 szklanki mąki, 1 jajko, około 1 szklanki letniej wody, szczypta soli. Farsz: 600 g ugotowanych ziemniaków, 600 g kapusty kiszonej, 2 łyżeczki miękkiego masła, 4
Świat Domowej KuchniGrudzień wypełnia zapach u mnie zdecydowanie zapach świąt. Ale czym on właściwie jest? Dla każdego zapewne czymś innym. U mnie to przyprawa do piernika. Nawet pomarańcze
Karczma HonoriettyDobry humor zaczyna się na talerzu. A w poniedziałkowy poranek niczego innego Wam nie życzę tylko dobrego humoru. Mam nadzieję, że meksykańska sałatka z kolorowymi warzywami
dolcevitainmykitchenŚledzie smażone w zalewie octowej lubię od zawsze, to praktycznie jedyna ryba z octu, jaką jadam, choć na świeżo lubię wszystkie. Moi domownicy z
Smaczne Zdrowe