składniki na ciasto: 200 – 250 g mąki 100 g białego sera 50 g oleju 60 ml mleka 2 żółtka 50 g cukru 1 łyżeczka cukru
Domowy Smak JedzeniaW świątecznym menu nie może zabraknąć przepisów z jabłkami. Domowe ciasto z tymi owocami kojarzy mi się z dzieciństwem i tradycjami. Pachnąca szarlotka stwarza wspaniały świąteczny
Kuchnia co dniaCzy macie coś takiego, czego nie może zabraknąć na wigilijnym stole? Pierogi z kapustą, uszka z leśnymi grzybami, karp? U mnie tych obowiązkowych pozycji jest trochę
Kuchnia w czekoladzieBywają przepisy, w których tartę trzeba upiec przed włożeniem na nią pozostałych składników, najlepiej z ziarnami grochu/fasoli/orzechami w środku, żeby ciasto zachowało swój kształt. Ja chciałabym
CiastkozercyKaczka to klasyka i symbol polskiej kuchni. Pieczona kaczka z chrupiącą skórką z aromatycznymi ziołami, pachnąca owocową nutą pomarańczy, słodkiej suszonej żurawiny i winnego bukietu to
Szalona Kuchnia EwelinyŻeby przygotować faszerowane podudzia z kurczaka w sosie orientalnym kupiłam już wyluzowane z kości. Nie wiem czy umiałabym zrobić to
Kolorowy PrzepisownikSznycle w kremowym sosie pomidorowo-koperkowym Z definicji sznycel to cienki, usmażony plaster mięsa. Jeżeli nie jest podany gatunek mięsa z którego potrawa została przyrządzona to
Blog z ApetytemMintaj w kukurydzianej panierce (z płatkami kukurydzianymi) Pyszny, chrupiący sposób na świąteczną (i codzienną) rybę. Tak przygotowany mintaj idealnie smakuje w towarzystwie kubka domowego czerwonego barszczu
Słodkie okruszkiSzlachetne, delikatne mięso z dodatkiem niezwykle aromatycznego, pachnącego rozmarynem sosu żurawinowego to doskonała propozycja na uroczysty świąteczny obiad w gronie najbliższych. Składniki: 380g piersi z kaczki
Szalona Kuchnia EwelinyAromatyczna, pachnąca przyprawami pieczona szynka to moja propozycja domowej, świątecznej wędliny. Świetnie smakuje w kanapce, sprawdzi się również w roli przekąski na imprezowym stole. Składniki: 1
Szalona Kuchnia EwelinyNie wyobrażam sobie aby na Wigilii mogło zabraknąć czerwonego barszczu. Tu obok mojej ulubionej grzybowej musi pojawić się właśnie on. Barszcz Wigilijny gotowany jest na postnym
Kuchnia w oparachWitajcie Kochani! Na dzisiaj przygotowałam kolejny post/film z dekorowania pierniczków, ponieważ dostaję bardzo dużo pytań na temat lukru i ozdabiania ciastek, więc dzisiaj zapraszam na post
Mała CukierenkaNapisaliście już list do Mikołaja? Czy czekacie, że jeszcze przypomnicie sobie o czymś, co koniecznie musicie mieć i to właśnie najlepiej od Świętego...? Ja tam za
Kuchnia w czekoladzieNa prośbę moich czytelników przyśpieszyłam troszkę i cześć II piernika staropolskiego już jest gotowa ;) Przyszła więc pora na pieczenie i składanie naszego dojrzewającego piernika. Ciasto najlepiej
Gotowanie...to proste !Lubię korzystać z nowych przepisów. Tym razem w ruch poszły pierniczki z dodatkiem drożdży. Wyszły bardzo dobre. U mnie na zdjęciach bez dekoracji, ale można je
Kuchnia domowa Ani