Taco – meksykańska sałatka 193Królowa sałatek w amerykańskich stołówkach i knajpach meksykańskich, podawana z pikantnymi i chrupiącymi chipsami kukurydzianymi tortilla, czyli nachosami. Jak na meksykańskie danie przystało nie może w
Lamarida.pl
Pasztet z soczewicy zielonej 153Pasztet ten jest piękny w swej prostocie – ma dwa bardzo zdrowe i sycące roślinne składniki – a jest niesamowicie smaczny! Jego smak doceniają również inni
Lamarida.pl
Rafaello jaglane 172Mleczne rafaello było jednym z naszych ulubionych ciast zanim przekonwertowaliśmy się na roślinną dietę. Teraz ta wegańska jaglana wersja od Veganbandy podbiła nasze serca i zachwyciła
Lamarida.pl
Tofu z warzywami 154Tofu z warzywami kojarzy mi się z puzzlami… Tak, tymi do układania Chociaż przyrządzam je także przy innych okazjach, to bardzo dobrze się sprawdzało jako ciepłe
Lamarida.pl
Koper włoski pieczony 211W warzywniakach już jakiś czas temu pojawił się fenkuł prosto z Italii i już kilka razy go piekłam, a dzisiaj prezentuję go w towarzystwie swojskiego ziemniaka
Lamarida.pl
Dżem truskawkowy z chia (bez gotowania) 185Na hasło: “Zrobiłam dżem z truskawek bez cukru i bez gotowania” reakcja była jedna – niedowierzanie i powątpiewanie, że tak się przecież nie da. A właśnie
Lamarida.pl
Buraczki czerwone do obiadu 496Buraki czerwone mają w swoim smaku to coś, co mnie zachwyca Jadamy je pod wieloma postaciami: sałatki z batatami , pasty do chleba lub właśnie tej oto
Lamarida.pl
Białe kiełbaski 145Żurek uwielbiam jeść nie tylko w święta i często go przyrządzam. A te białe kiełbaski od VeganNerd idealne do niego pasują! Łatwo się je robi, a
Lamarida.pl
Bakłażany nadziewane kaszą jaglaną 149Bakłażany nadziewane kaszą jaglaną są stałą pozycją w naszym jadłospisie. Nasz przedszkolak tak bardzo je lubi, że zjada porcję dla dorosłego Przepis* jest bardzo elastyczny, można
Lamarida.pl
Domowy zakwas na barszcz czerwony 164Buraki czerwone wprost uwielbiamy, ja i moja rodzinka. Na ostatnie grudniowe święta zrobiłam ten oto barszcz czerwony kiszony według przepisu VeganNerd i wszyscy nie mogliśmy się
Lamarida.pl
Czarna fasola 161Czarna fasola jest w moim domu wielkim hitem, szczególnie, gdy serwuję ją na liściu chrupiącej zielonej sałaty schłodzonej uprzednio w lodówce. Wspaniale nadaje się jako przystawka
Lamarida.pl
Koreańska sałatka z ogórków 262Koreańska sałatka ze świeżych ogórków jest kwaśna w smaku , mocno czosnkowa, można powiedzieć mizeria w nowym wydaniu! Płatki chilli i ziarna sezamu dodają nowego wymiaru. Polecam
Lamarida.pl
Tofucznica doskonała 218Tofucznica to wegańska jajecznica z tofu. Ale ta moja jest doskonała – bo wspaniale puszysta za sprawą aquafaby (wody z puszki po ciecierzycy), która sprawia, że
Lamarida.pl
Fasolka szparagowa po chińsku 235Już jakiś czas temu na targu warzywnym pojawiła się świeża i chrupiąca fasolka szparagowa. Nie mogliśmy się jej doczekać, bo w zeszłym roku zajadaliśmy się nią
Lamarida.pl
Humus klasyczny 175Humusu chyba przedstawiać nie trzeba Ale gwoli formalności: humus przyrządzamy z ciecierzycy, a drugim kluczowym składnikiem jest pasta z prażonych ziaren sezamu, czyli tahini. Nie może
Lamarida.pl