bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2367/3453)

Sałatka jarzynowa 193

lubią domownicy. Niektóre składniki można pominąć (np. ziemniaki, groszek), niektóre dodać (kukurydzę, pora, ogórki konserwowe zamiast kiszonych). Przepis jednak dodaję i robię to celowo przed Wielkanocą, bo świątecznego śniadania bez niej sobie nie wyobrażam! Sałatkę przygotowuję 2-3 razy w roku i mam swoje wobec niej wymagania, co sprowadza się do tego, że nie każdą sałatkę jarzynową zjem(...)być dobrze przyprawiona czarnym mielonym pieprzem. Ciekawa jestem, czy lubicie sałatkę jarzynową i czy macie podobne wymagania ;)  W tym roku tak się złożyło, że na Święta nic nie piekę. Trochę dziwnie mi z tym... pierwsze takie święta :) Tylko sałatkę zrobię i żurek ugotuję. I mam nadzieję, że prognoza pogody się sprawdzi :) Zdrowych, pogodnych i smacznych Świąt!   Składniki

bistro mama
PASZTET DROBIOWY Z ŻURAWINĄ 153

szybko. Niedługo już marzec, a wraz z nim Wielkanoc. Dziś pokażę Wam świetny przepis na drobiowy pasztet, który sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Warto więc przygotowywać również bez okazji, jako świetny dodatek do pieczywa   Składniki: 1,5 kg udek z kurczaka 70 dag piersi z kurczaka 3 marchwie 2 pietruszki 3 litry bulionu warzywnego 1 czerstwa(...)mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso, bułkę i warzywa. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowalismy mięso i warzywa. Dodajemy żurawinę. Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy. Pasztet upiekłam w formie PAPILART . Zajrzyjcie na ich stronę, do świąt

Z Majeczką w kuchni
Mini Serniczki Bez Sera 149

Coś dobrego dla dużego i małego ;) Składniki na 18 mini serniczków 1 jogurt grecki 400 gr 2 jajka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 1/2 szkl cukru lub nawet odrobinę mniej 1/4 szkl oleju 18 małych biszkopcików kakao w proszku do dekoracji 1. Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę i utrwalamy cukrem. 2. Tymi samymi trzepaczkami od miksera(...)układamy na samym dnie po jednym biszkopciku. Do każdej papilotki, dajemy po łyżce masy i tak aż do wykończenia jej. Po wierzchu możemy obsypać nasze serniczki kakao w proszku :) Pieczemy w 180-190 stop przez

Gotowanie...to proste !
Pierniczki 189

pierniki  na blogu. Pierniczki po upieczeniu są twardawe, ale po "zapuszkowaniu" w towarzystwie skórek z jabłek fantastycznie miękną. Oczywiście można je udekorować dowolnym lukrem i dodatkami. Ciasto jest bez dodatku tłuszczu, dlatego też wymaga cierpliwości podczas wyrabiania, ale naprawdę wychodzą pyszne pierniczki.   Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki miodu płynnego 1 jajko(...)Uformować kulę i małymi porcjami wałkować placki o grubości ok 1/2 cm. Za pomocą foremek wycinać pierniki. 3. Ciastka wyłożyć na blaszkę w odległościach od siebie, ponieważ podczas pieczenia pierniczki trochę podrosną. 4. Piec 10 minut w temperaturze 160 st. 5. Pierniki przechowywać w szczelnym opakowaniu. Jeśli chcemy, aby zmiękły, należy dodać do puszki skórki z jabłek. Udekorować wedle

Kuchnia domowa Ani
Cytrynowo-koperkowa zapiekanka z kurczakiem i makaronem orzo 185

czasem jednak zaczęto dodawać go do pilawów oraz jako element farszu do nadziewanych papryk czy dyń – zamiast ryżu właśnie.   Rozgrzewamy piekarnik, ustawiając go na 180⁰C góra-dół, bez termoobiegu. Do głębokiego naczynia do zapiekania wsypujemy makaron. Kurczaka oczyszczamy ze ścięgien i błonek, kroimy w 1,5cm kostkę. Seler naciowy i młody szpinak myjemy z piasku. Szpinak kilka(...)dodatkami. Całość dokładnie mieszamy, po czym wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45-60 minut, aż makaron będzie miękki i nasiąknie płynem, a z bulionu i fety zrobi się pyszny, kremowy sos. Jeśli Wasze casserole zacznie się przypiekać, zmniejszcie temperaturę do 160⁰C i odrobinę wydłużcie czas pieczenia (jeśli to potrzebne). Gotowe danie posypujemy startym parmezanem i odstawiamy

Karo in the Kitchen
Fasolowe babeczki z kremem szpinakowym i owocami 159

Czytając nazwę przepisu można się pomylić i pomyśleć, że to wytrawne babeczki. Nic bardziej mylnego :) Chociaż ich głównym składnikiem jest fasola, krem zawiera szpinak a w dodatku całość jest bez cukru to jak najbardziej jest to słodki deser :) Babeczki są bardzo delikatne, wprost rozpływają się w ustach. Świetnie komponują się z owocowym kremem który dzięki szpinakowi ma piękny, intensywny(...)dojrzały banan (najlepiej z czarną skórką, wtedy będzie słodszy) 1 łyżka miodu 2 małe jajka 50 ml maślanki 30 g mąki gryczanej łyżeczka cynamonu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia   mały banan pół dojrzałego mango 0/5 pomarańczy nektarynka 120 g młodego szpinaku   dowolne sezonowe owoce np. poziomki, truskawki, maliny, jeżyny i jagody opcjonalnie mięta do ozdoby Fasolę

Mienta blog
Babeczki z Maltesers 129

składników. Następnie dodać jajka (roztrzepane). Dodać śmietanę i ekstrakt z wanilii. Wymieszać do połączenia wszystkich składników.  Formę do muffinek wyłożyć papierkami (papilotkami). Wlewać ciasto do połowy papierka.  Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 ° (do "suchego patyczka"). Studzić na kratce. Składniki na krem: 1/4 szklanki napoju słodowego Horlicks 1 łyżka kakao 230 g masła (nie wprost z lodówki(...)wystudzone babeczki za pomocą rękawa cukierniczego. Na górze kremu położyć groszek Maltesers. Gotowe babeczki należy przechowywać w lodówce. *do zakupienia np. w sieci sklepów Kuchnie Świata. Uważam, że bez Horlicks babeczki nie będą miały tak świetnego smaku. Sekret polega na tym, że Maltesers są wypełnione słodem jęczmiennym, który jest także składnikiem tego napoju, dlatego tak idealnie do siebie pasują

Mania Wypiekania
Tortilla szpinakowa 280

sztuk placków tortilli, ja robiłam z połowy porcji. Farsz podany również na 5 sztuk placków. Składniki: Tortilla: 3 szklanki mąki tortowej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka soli 4 łyżki oleju 125g szpinaku mrożonego lub świeżego, rozdrobnionego 3/4 szklanki ciepłego mleka Farsz: opakowanie serka (typu Almette o o dowolnym smaku, np. śmietankowy, z ziołami, z papryką(...)klejące, ale po dodaniu odpowiedniej ilości mąki, powinno ładnie odchodzić od rąk. Dzielimy je na 5 części i rozwałkowujemy cienko.  Tortille smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron, bez dodatku tłuszczu. Po usmażeniu umieszczamy w woreczku foliowym wszystkie razem, żeby zmiękły. Łatwiej będzie je zawijać. Do zawijania możemy przystąpić, po wystudzeniu placków. Każdy placek smarujemy serkiem. Na środku

Czerwona Porzeczka
Chleb drożdżowy bez zagniatania 201

zasmakuje, tak samo jak nam. Na blogu znajduje się już jeden przepis na chleb na drożdżach (z maślanką) - przepis tutaj , ale ten zdobył bardziej nasze serca :)  'chleb drożdżowy bez zagniatania' Składniki (na jeden bochenek): - 400g mąki pszennej - 1 łyżeczka drożdży instant - 3/4 łyżeczki soli - 1 szklanka wody ( tutaj moje miarki ) - 50ml mleka - 1 łyżka miodu płynnego W garnku(...)wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 220C (z termoobiegiem). Ciasto lekko odgazować i uformować bochenek (na omączonej stolnicy), szwem do dołu. Chleb wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub na rozgrzany kamień). Na wierzchu zrobić kilka nacięć ostrym nożem. Piec przez ok 30 minut, do zbrązowienia skórki. Studzić na kratce. Najlepszy w dniu wypieku Smacznego! * przepis pochodzi z bloga 'Skoraq

CookYourself
Świąteczne pierniczki z Video jak je zrobić, z opisem, mnóstwem zdjęć i dwoma rodzajami lukru 143

zarobić ciasto wieczorem i piec następnego dnia. Odleżane ciasto wałkujemy na grubość 3 – 5mm, po czym wykrawamy foremkami różne kształty pierniczków i układamy je na blaszce wyłożonej pergaminem. Pierniczki pieczemy około 5 – 7 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia. Zimne pierniczki lukrujemy. Białka ubijamy na sztywno, po czym dodajemy do nich cukier puder i miksujemy jeszcze(...)lukier nie wyschnie. Pierniczki pokrywamy lukrem, przy użyciu np. wypukłej części łyżeczki, małego nożyka lub innych przyborów. Pokrywane pierniczki obsypujemy kolorowymi posypkami lub pozostawiamy by wyschły. Wysuszone pierniczki bez posypki można pomalować innym kolorem lukru, wystarczy przełożyć lukier do woreczka lub szprycy i narysować na pierniczkach co nam wena podpowie :) Polukrowane pierniczki pozostawić by lukier dobrze wysechł. Lukier

Smakowy Raj
Murzynek na maślance 277

posypany cukrową posypką. Wyjadany jeszcze ciepły, więc zdjęcia robione na szybko, zanim zniknął, a zniknął błyskawicznie, jak dla mnie domowe ciasto zastępuje większość słodyczy. No oczywiście czekolada, jest produktem, bez którego również nie umiałabym żyć. Murzynek na maślance, to ciasto, które robi się błyskawicznie, kilka machnięć łyżką, przelanie do keksówki, niecała godzinka i ciasto gotowe. Pycha Składniki (jedna mniejsza(...)mlecznej i gorzkiej czekolady) Wykonanie: Mąkę przesiać z sodą do dużej miski, dodać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać łyżką, tak, żeby nie było grudek. Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni, do tzw. suchego patyczka. Wyciągnąć, ułożyć na kratce do wystudzenia, polać czekoladą i posypać posypką cukrową. Ciasto gotowe, a jakie pyszne

dom-agi.pl
Pasztet z królika, wieprzowiny, wołowiny i wątróbki 509

wołowiny i wątróbki na blachę o wymiarach 45 x 25 cm: 60 dkg łopatki wieprzowej bez kości 60 dkg wołowiny bez kości 80 dkg mięsa z królika bez kości 60 dkg wątróbki wrobiowej 30 dkg podgarla 4 jajka 4 średnie cebule 7 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól, pieprz 2 łyżki masła Wykonanie: Łopatkę, wołowinę(...)przed końcem duszenia wrzucić wątróbkę. Po ugotowaniu wszystko ostudzić i zmielić. Następnie dodać jajka oraz przyprawy i dokładnie wymieszać dodając wywar z gotowania. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Piec przez 1 godz. w temp. 180 stopni. Post Pasztet z królika, wieprzowiny, wołowiny i wątróbki pojawił się poraz pierwszy w Anielskie Smaki

Anielskie Smaki
ŻARŁOSTACJA 2 -FOTORELACJA I PRZEPIS NA TARTĘ GRUSZKOWĄ Z BEZĄ 133

łyżka cukru pudru 2-3 łyżki kwaśnej śmietany aromat cytrynowy lub skórka z 1/2 cytryny na nadzienie 6 gruszek 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 słoika dżemy gruszkowo-pigwowego na bezę 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego A jak to zrobić: Mąkę wysypać na stolnicę i posiekać w niej masło(...)lekko się zaczną rozpadać. Dodać dżem i całość wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, nawinąć na wałek i wyłożyć na formę. Dokładnie na całości po nakłuwać widelcem i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto wyjąć i zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Na ciasto wyłożyć gruszkowe nadzienie. W misce ubić białka ze szczyptą soli, aż powstanie gęsta piana

Kuchnia w opałach
Ciasto orzechowe z czekoladą, masą kajmakową na cieście francuskim 201

cieście znajdziemy kruchość ciasta francuskiego, słodycz czekolady i masy kajmakowej, lekkość bezy i nutę orzechową.    SKŁADNIKI (na formę 24 cm) 1 opakowanie ciasta francuskiego Masa: 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki posiekanych orzechów (użyłam włoskie) 1/2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady 3 białka ok. 1/2 szklanki cukru 1 mała puszka masy kajmakowej WYKONANIE Formę wykładamy ciastem francuskim (zostawiamy odrobinę(...)wierzchu smarujemy masą kajmakową. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Ubitą pianę mieszamy z płatkami owsianymi i wykładamy na wierzch. Na koniec przystrajamy pozostawionymi paskami francuskiego ciasta. Pieczemy w temp. 190 stopni około 20 minut (do czasu ścięcia białka

Zofiana
Bezglutenowy murzynek z karobem i śliwką 209

ciasto, w czasach gdy na wyciągnięcie ręki mamy tyle zdrowotnych mąk nie wypada zadowalać się mocno zmieloną pszenną tylko puścić wodzę fantazji. Tak o to powstał gryczano-wiesiołkowy murzynek bez cienia glutenu napakowany suszoną śliwką i gotowy by dać nam dobrodziejstwa gryki i wiesiołka. Gryka uraczy nas dużą zawartością aminokwasów które musimy dostarczać sami do organizmu i konkretną dawką(...)tłuszczu przez co nie jest ciężkie i idealnie  będzie pasowało z kawką. Zacznijmy więc łączyć przyjemne z pożytecznym i do pracy! Czas przygotowania 10 minut + ok 45minut pieczenia  Na małą keksówkę: 20x10cm Składniki: 1 szklanka (200ml) mąki gryczanej jasnej niepalonej EKO 1/2 szklanki mąki wiesiołkowej EKO 1/2 szklanki cukru bądź ksylitolu 3 łyżki śmietany

Kuchnia PROzdrowotna

Proponowane wyszukiwania