mniej jednak bardzo nam zasmakował także w tym roku będzie powtórka. Dla kogo: dla lubiących rozkładać pracę na części dla miłośników piernika dla tych, dla których święta bez zapachu piernika nie mogą się obejść Składniki na ciasto: 500g miodu 250g masła 3 jajka 2 szklanki cukru 1kg mąki pszennej 3 łyżeczki sody oczyszczonej (płaskie) rozpuszczone w połowie szklanki(...)ciasto nam zjełczeje! Po tych 5-6 tygodniach podziel ciasto na 3 części. Rozwałkuj każdą z nich i piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli placki wyszły niezbyt grube to piecz trochę krócej (ok. 15 minut). Po upieczeniu ciasta odłożyć do wystudzenia. Powidła przełożyć na patelnię i dodać
Mania Wypiekaniawarto męczyć się w domu. Przygotowanie go w domowych warunkach jest bardzo trudne i pracochłonne. Jego gotowa, sklepowa wersja jest naprawdę bardzo dobra. Dzięki swojej cieniutkiej strukturze podczas pieczenia nabiera niepowtarzalnej chrupkości. Dodatkowo bardzo ładnie prezentuje się w formie koszyczków, które można wypełnić dowolnym farszem. Wprost idealny pomysł na przystawkę. Mój farsz powstał przypadkowo z tego co akurat było(...)dusimy, co jakiś czas dolewając odrobinę wody i mieszając, przez około 30 minut. Mięso powinno być miękkie. Po tym czasie dorzucamy pokrojone w kosteczkę papryki i pieczarki. Całość smażymy, bez przykrycia, około 15 minut, aż pozostała woda odparuje. Masło roztapiamy w rondelku. Jeśli używamy mrożonego ciasta filo, należy je uprzednio rozmrozić. Najlepiej zajmować się każdym pojedynczym płatem ciasto osobno
PatiGotujeKupiłam niedużą porcję łopatki baraniej. Na tyle niedużą, że szkoda było ją piec, lepszym pomysłem było duszenie. Gulasz duszony w dużej ilości pomidorów i białego wina, z dużą ilością ziół i czosnku, wyszedł na prawdę smaczny. U nas dodatkiem była kasza bulgur, którą ostatnio jemy często. Baranina to chyba moje ulubione mięso. Pomysł(...)dodaniem fety okazał się świetny. Polecam! Inspiracja był przepis Nigelli Lawson składniki 4 łyżki oliwy z oliwek, w razie potrzeby więcej 600 g baraniny ( użyłam łopatki bez kości) pokrojona w kostkę około 4x4 cm 2 średnie cebule, pokrojone drobno sól 4 ząbki czosnku,przeciśnięte przez praskę listki z 4 gałązek tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano
Stare GaryPierś z kaczki z jabłkami i sosem śliwkowym to jedno z naszych ulubionych dań. Bardzo szybko można je przygotować, a pilnując czasu pieczenia mięso będzie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kapryśny, wiele osób twierdzi, że to czasochłonny deser a wcale tak nie jest , robi go się w kilka chwil, wymaga co prawda delikatności i wyczucia, nie lubi pośpiechu, piecze się go w kąpieli wodnej w niskiej temperaturze. Nie próbujcie w wyższej, broń boże , bo wyjdzie ścięta jajecznica a nie krem.Ale pozatym nie jest wymagający :) Najlepiej smakuje dobrze(...)Śmietankę kremówkę wlać do rondelka, wsypać 3 łyżki cukru oraz kawę rozpuszczalną, dodać wydrążone ziarenka z całej laski wanilii, doprowadzić do wrzenia, mieszając aby powstała jednolita masa bez grudek. Po zagotowaniu zestawić z ognia, lekko wystudzić. Żółtka umieścić w szklanej misce, wsypać resztę cukru, rózgą rozkłócić, aż cukier się całkowicie rozpuści a żółtka nabiorą lekkiej
Wanilia i KardamonNawet nie wiecie jak było pysznie, aby się przekonać polecam Wam mój przepis. Dodam, że najlepszy jest chleb zanurzany w tym sosie...mniam. Zapraszam :) Składniki: 50 dag karkówki wieprzowej bez kości 50 dag pieczarek 4 duże cebule pół puszki kukurydzy konserwowej 4 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego 2 kopiaste łyżki ketchupu pikantnego sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku(...)pieprzem do smaku. Podlewamy odrobiną gorącej wody, na wierzchu układamy plastry karkówki i wstawiamy do piekarnika. 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości wszystkich składników przez około 2 godziny. Mięso od czasu do czasu polewamy sosem, który się wytwarza podczas pieczenia. 5. Gdy wszystkie składniki będą miękkie danie jest gotowe do podania. Smacznego życzę
Izabelawkuchnibutelkach. Przeznaczyłam na nią szafkę 20cm i wszystkie butelki, mam w jednym miejscu pod ręką, przy blacie roboczym. Jak przygotowuję sałatkę na blacie, czy smażę nale śniki sięgam bez problemu jedną ręką do tej szafki po dowolny olej czy ocet jabłkowy. W szafce cargo mam też pojemnik z solą, tak aby była pod ręką. Wiele z nas chciałoby mieć(...)koszyki na pieczywo, czy drobny sprzęt do kuchni jak blendery. Na samej g ó rze w szafkach mam rzeczy, kt ó re u żywam rzadziej np. żeliwne naczynia do pieczenia, grill elektryczny czy gofrownicę. Tutaj kierowałam się tą samą zasadą co przy szafkach - to z czego korzystam często w zasięgu ręki. Oczywiście w każdej kuchni należy przewidzieć miejsce
SMYKWKUCHNIzjadłam nawet połowy. Do posiłku zamówiliśmy piwo Dreher (jasne i ciemne). Druga kolacja znów była nierówna. Na przystawkę podano naleśnik z mięsnym farszem oraz sosem , a na danie główne pieczone plastry schabu ze słoniną i frytkami . Deser tym razem był przyjemny: śmietankowy deser z kwaskowatymi malinami . Drugie danie było bardzo tłuste i znów za słone, nie zjadłam całego mimo(...)pojawiło się też kilka stoisk, m.in.: z pamiątkami, ale też z pieczonymi kasztanami (1000 Ft za ok. 10 szt.) i tradycyjnymi sękaczami Kürtőskalács (700 Ft za szt.). Zakupiliśmy oba przysmaki, a w pieczonych kasztanach po prostu się zakochałam. Najedzeni ruszyliśmy w stronę Starego Miasta. stoisko z pamiątkami pieczone kasztany tradycyjne sękacze Pogoda się poprawiła, więc i widoczność była lepsza. Skierowaliśmy
Pasja Smakuorzechami nerkowca dołożyłam kilka fig Jajka lekko roztrzepałam i dosypałam do nich wymieszane i pokrojone na niewielkie kawałki bakalie. Z masy zrobiłam kupki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włożyłam do piekarnika na 15 min. w temp. 160 0 C. Ciasteczka, ku mojemu zdziwieniu, nie wyszły chrupiące, bo takich się spodziewałam, tylko bardzo miękkie, co nie jest(...)dużo zabawy:))) Gość: Carunia, z-wlsnet.pulman.pl 2011/12/12 15:45:54 Super pomysł! Ja teraz chyba z uwagi na okres przedświąteczny jadam prawie same bakalie :) Muszę spróbować takiego połączenia,ale zapewne bez miodu by się nie obeszło,bo zastępuję nim sobie cukier a nawet mąkę czy jajka jeśli chodzi o wypiek ciasteczek-trzeba kombinować ;) rain1drop 2011/12/12 15:46:32 Świetny pomysł
Zdrowa Kuchnia Sowyciesz się! Internety podsuną ci kogoś, kto z troską nastawioną na lajki pochyli się nad Tobą i trzaśnie ci wykład na temat tego, że umrzesz. Szczepisz dzieci? Pójdziesz do piekła! Nie szczepisz? Internety biją brawo. Bierzesz Panadol, bo cię łeb boli? To przez to, że jesz gluten, nie jesz witaminy C a w lodówce czai się łosoś pewnie z nielegalnej(...)komentuję forów, blogów ani żadnych grup. Bo albo „kołczing”, albo porykiwania motywacyjne Chodakowskiej, albo ekshibicjonizm nastawiony na komcie „bosz, jaka jesteś dzielna!”. A gdzie dyskusja? Taka normalna? Bez umoralniania, motywacji i „wiem lepiej”. Takie zwykłe babskie ploty? Miejsce gdzie można pogadać bez obawy, że ktoś rozjedzie Twoje samopoczucie, które długo budowałaś, bo przecież do uja inni wiedzą wszystko
ladykitchentego ciasta jest fakt, że spód do tarty można upiec wcześniej lub surowe ciasto zamrozić. Ja mam zawsze jakieś resztki kruchego ciasta w zamrażalce. Potem rozmrażam je wszystkie i piekę ciacho. Do tarty z jabłkami najlepiej wybrać kwaśne jabłka jak szara reneta. Latem wybieram papierówki . Nigdy się nie spotkałam z tym rodzajem jabłek w Szwecji, więc wybrałam takie jakie były(...)zimnego masła 2 łyżki zimnej wody szczypta soli do smaku 4 jabłka średniej wielkości, obrane ze skórki, nasiona wydrążone 1 łyżka cynamonu 3 łyżki cukru Sos waniliowy bez gotowania 300 ml śmietanki kremówki, 36% tł. 2 żółtka 1 łyżka waniliowego ekstraktu 3 czubate łyżki cukru pudru lub wedle smaku Wszystkie składniki na spód oprócz wody posiekaj nożem. Kiedy zrobi
codojedzeniapoprawy po powrocie. To był również główny powód tego, że na blogu nie pojawiało się nic nowego. Bo przepisów w kolejce jest kilka... ;) Nie wiem jak to będzie z pieczeniem i gotowaniem przez następny miesiąc, bo czy po 8 godzinnym przebywaniu w kuchni na praktykach będzie mi się chciało spędzać czas jeszcze w domowej kuchni? Zobaczymy...ale do świąt(...)cynamon i jabłka to nieśmiertelne połączenie :) Zamiast cukru użyłam ksylitolu i podmieniłam połowę ilości mąki na razową, więc ciasto jest też zdrowsze i nawet osoby na diecie mogą zjeść kawałek bez wyrzutów sumienia :) I proszę jeszcze o jedno...A mianowicie - wybaczcie mi te zdjęcia! Nienawidzę fotografować w sztucznym świetle, ale byłam zmuszona to zrobić... Wiecie, nawet gdybym chciała sfotografować ciasto
chili & sugarMrożonki nie takie złe jak je malują Jednak o tej porze roku warzywa dostępne na rynku też nie grzeszą wysoką zawartością witamin. Często są uprawiane w sztucznie wykreowanych warunkach, bez dostępu do słońca, więc automatycznie ich wartość odżywcza maleje. Tymczasem ich cena jest odwrotnie proporcjonalna do ich jakości. Potrafi przyprawić o zawrót głowy! Stąd mój ukłon w stronę warzyw(...)donutów). Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 30 minut. Ostudzić. Twarożek kokosowy Wymieszać jogurt kokosowy z sokiem z cytryny i mąką kokosową. Dopasować konsystencję w razie potrzeby dodając więcej jogurtu albo mąki kokosowej. Doprawić solą i pieprzem. Bajgle przekładać twarożkiem kokosowym i plastrami łososia. Pozostałe informacje Przybliżona wartość odżywcza 1 bajgla (bez
Modern Cave Girltofu), wapnia i żelaza. Jednocześnie zawiera niewiele węglowodanów i tłuszczu (odpowiednio około 3 g i 5 g na 100 g produktu). Tofu można bez problemu kupić w większych supermarketach (w cenie około 4-6 zł za 150 g). Dostępne są w różnych wersjach smakowych – naturalne, wędzone, z ziołami(...)Następnie jest prasowane, a nadmiar wody jest odciskany, przez co jest twarde, a strukturą nieco podobne do twarogu. Jest najpopularniejszym rodzajem tofu. Odróbka termiczna (smażenie, pieczenie) nie zmienia jego kształtu i konsystencji. Idealnie zastępuje mięso – koniecznie sprawdź przepis na wegańskie mięso mielone (kliknij tutaj! ). silken tofu (tofu jedwabiste
Vegan TasteSzukasz szybkiego przepisu na pożywne ciasteczka? To tu! :) Ciasteczka owsiane to super przekąska, deser, a ze szklanką mleka to dobra alternatywa dla śniadania, kiedy baaaardzo się
Gary Bez dnaNajłatwiejsza sałatka do obiadu lub dań z grilla Lubicie sałatki? My je uwielbiamy. Nie wyobrażam sobie drugiego dania lub dań z grilla bez ich udziału
Słodkie okruszkiUpały… W tak gorące letnie dni polecam Wam mrożoną kawę z sosem jagodowym. Idealna propozycja na upały. Nie tylko wspaniale chłodzi, ale też budzi do
Słodkie okruszkiUpał… A na takie dni najlepsze są… domowe lody! Dlatego dziś chciałabym się z Wami podzielić prostym przepisem na śmietankowo-jogurtowe lody domowe z
Słodkie okruszkiCzas na rybkę...,a tu propozycja smażonych świeżych śledzi w zalewie słodko-kwaśnej ze względu na sos paprykowy - pomidorowo - cebulowy, prawda, że kuszą i zachęcają do
kgwjanczewoIm mniej jesteś połączony z sobą, w tym większym stopniu czynisz swoimi nauczycielami i guru związane z tobą osoby. (...) Ale kiedy żyjesz
Weganizm infantylny