płatki migdałowe oraz odcedzone namoczone rodzynki.Mieszamy dokładnie. Gotowa masę rozkładamy na rozwałkowanym cieście i zwijamy w ścisłą struclę. Zawijamy ją w papier do pieczenia i wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Po tym czasie bez problemy możemy ja pokroić na ślimaczki. Krojone plastry powinny mieć ok 1 cm grubości. Układamy je ślimakiem do góry na blasze wyłożonej papierem(...)pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut, smarujemy białkiem (pozostałym z przygotowania ciasta). Pieczemy w piecu nagrzanym do 180 st.C ok 14 minut. Studzimy na blaszce
Dzieje kuchennej Wiewióryszklanki wiórków kokosowych 100 g gorzkiej czekolady 100 g suszonej żurawiny WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 170℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Czekoladę kroimy w małą kostkę. Suszoną żurawinę drobno siekamy Do miski wkładamy miękkie masło i cukier. Miksujemy około 7 minut, aż masa zrobi
cool and mintyczekoladowy Składniki: okrągła forma o średnicy 18 cm Spód do tortu 100 g cukru 100 g brązowego cukru 110 g pszennej mąki 45 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki oczyszczonej sody ½ łyżeczki soli 1 duże jajko 120 ml zsiadłego mleka 120 ml zimnej mocnej kawy 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu Suche i mokre składniki wymieszaj w osobnych miskach(...)formy i przykryj nim dno. Brzeg posmaruj masłem. Wlej masę do formy, wyrównaj powierzchnię, potrząsając formą. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Piecz ciasto przez 35 minut. Środek ciasta powinień się uginać. Wyjmij i ostudź. Krem czekoladowy 55 g masła 30 g kakao 40 ml mleka 180 g cukru
codojedzeniaWitajcie dziś moje pierwsze pierniczki zagoszczą na blogu, specjalnie dla Męża piekłam je wczoraj wieczorową porą, bo jest fanem norymberskich. Moje są niestety bez opłatka, wyglądają niepozornie, ale za to smakują wybornie, choć to jeszcze nie do końca ten smak, który chciałam odzwierciedlić. W całym mieszkaniu zapachniało piernikowo, a skoro o zapachach mowa to święta dla mnie oprócz(...)korzennych przypraw, zapach wigilijnych potraw, pomarańczy i choinki. To również aromat dobrej kawy, tak moi drodzy kawy, bo ja bez niej nie wyobrażam sobie świąt. Czas wtedy zwalnia, można usiąść z bliskimi i leniwie delektować się jej smakiem. Przyjęło się w moim domu, że na święta kupujemy jakąś ekstra kawę, by spróbować czegoś nowego, innego od tego co pijamy
Cynamonowe szczęściewyrabiamy tak długo (podsypując rękę mąką), aż uzyskamy miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 h. W między czasie przygotowujemy nadzienie. Szynkę, obrane pieczarki (bez ogonków) kroimy w kosteczkę. Dodajemy pokrojoną cebulkę i całość podsmażamy na niewielkiej ilości oleju doprawiając do smaku solą i pieprzem. Gdy ciasto podrośnie wyrabiamy jeszcze z 2 razy. Wyciągamy(...) blaszce. Każdą smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, przez pierwsze 5 minut bez termoobiegu, potem z termoobiegiem). Obserwujemy bułeczki, powinny być ładnie upieczone. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika (u mnie około 20-25 minut). S macznego
Słodkie okruszkipieczenia, wyklejamy nim spód i formujemy brzeg wys. ok. 1cm. Spód posypujemy bułką tartą (gdy zapomnimy- ja ostatnio zapomniałam, to nic wielkiego, pierwszego dnia ciasto było bardziej wilgotne niż zwykle, na drugi już było ok.). Na ciasto obsypane bułką tartą wykładamy równą warstwę nadzienia jabłkowego. Drugą część ciasta rozwałkowujemy na podsypanym delikatnie mąką blacie lub papierze do pieczenia(...)papierze do pieczenia i przenoszę na farsz odwracając papier z ciastem (tak jest najłatwiej, odklejam papier od ciasta i gotowe) Ciasto można nakłuć w kilku miejscach widelcem. Odstawiamy ciasto na ok. 15 minut do wyrastania. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok. 40 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. Upieczone
Smaczne Zdrowełyżeczki mielonego imbiru 1-2 łyżki miodu lub innego słodzika (u mnie raz bez słodzenia, a raz z melasą buraczaną ) 280 ml mleka wody lub mleka migdałowego kilka kropel olejku migdałowego 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli Formę do pieczenia wysmarować olejem kokosowym, wysypać mąką bezglutenową. Do miski wsypać proszek, przyprawy, substancję słodzącą(...)ziemnych) 1 łyżka oleju kokosowego w postaci płynnej 2 łyżki miodu lub innego słodzika Wszystkie składniki wymieszać. Wykonanie: Masę marchewkową przełożyć do formy do pieczenia, wyrównać, delikatnie ugnieść, równomiernie wyłoży posypkę orzechową. Piec 25-30 min w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Wyjąć z piekarnika, delikatnie przestudzić na kratce w formie, podawać np. z roślinnym jogurtem. Smacznego! Zapiekana owsianka
moj przepis naerytrolu ½ łyżeczki cynamonu 2 łyżki zimnej wody opcjonalnie Tarta owocowa bez cukru Składniki na krem 200 ml śmietany 30% 300 g serka mascarpone 2 łyżki miodu Tarta owocowa bez cukru Dodatkowo 1½ szklanki owoców typu jagody, maliny, truskawki, poziomki 6 łyżek dżemu(...)Tarta owocowa bez cukru .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wspaniała tarta na kruchym spodzie z mascarpone i owocami. Course Ciasta Cuisine Polska Prep Time 25 minutes Cook Time 20 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki na kruchy spód 1 szklanka mąki pszennej 2 szklanki maki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia
SprawdzonaKuchnia.plrozlewa się podczas wykładania, znakomicie wyrasta i nie zapada się podczas pieczenia. Gotowe eklerki są chrupiące i sztywne na zewnątrz, w środku zaś mięciutkie i dobrze napowietrzone. Z podanego przepisu można także upiec ptysie. W takim wypadku wyciskamy na blaszkę ciasto w formie rozetek. Reszta pozostaje bez zmian. _____________________________________ SKŁADNIKI / 20 sztuk EKLERY 125 g masła 250 ml wody(...)masą. Powinniśmy otrzymać gładkie, błyszczące ciasto. Przekładamy je do rękawa cukierniczego z dużą 2 cm końcówką. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C, bez termoobiegu. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wyciskamy (lub wykładamy łyżką maczaną w wodzie) 8 cm paski ciasta, zachowując odstępy. Wstawiamy do piekarnika pierwszą partię ciastek i pieczemy 23 minuty
cool and mintyjajka 4 sztuki, masło lub margaryna 12,5 dag, cukier 1/2 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 1 i 3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, bułka tarta 2 łyżki, wiśnie bez pestek 70 dag, śmietana 30 % 300 ml, śmietan fix 1 opakowanie, cukier puder 2 łyżki jajka, cukier, cukier wanilinowy, miekką palmę utrzeć mikserem(...)minuty, masa ma być "zważona" wsypać mąkę, proszek do pieczenia i utrzeć dość gęste, blachę 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować ciasto i posypać tartą bułką na cieście gęsto poukładać wypestkowane wiśnie wiśnie mogą być z kompotu dobrze odsączone, mrożone i odmrożone na durszlaku... piec w 200 C około 40-45 minut, do suchego patyczka, ciasto zostawić
W Mojej Kuchni Lubięszklanki) mąki pszennej 175g masła 120g cukru pudru 4 żółtka 3-4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa śmietanowa 700g kwaśnej śmietany 18% 100g cukru 4 białka 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (40g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki domowego cukru waniliowego 600g wiśni Wykonanie: - składniki na ciasto kruche powinny być zimne - mąkę(...)masa białkowa powinna być bardzo sztywna i lśniąca jak na bezę - do białek dodać stopniowo śmietanę, delikatnie wymieszać, aby nie zaburzyć struktury białek - masę śmietanową przełożyć na podpieczony spód, na wierzchu ułożyć wiśnie, na owoce zetrzeć drugą połowę ciasta kruchego - ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 60 minut, aż wierzch ciasta będzie upieczony, a całość ścięta
Smakołyki Berenikizatem, zapraszam! Składniki; 5 jajek (białka i żółtka oddzielnie) 1 szkl. cukru kryształu 1 szkl oleju 1 szkl wody gazowanej lub oranżady 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Skworcu 2 łyżki kakao Skworcu 2 łyżki aromatu waniliowego Skworcu 2,5 szkl. mąki + 2 czubate łyżki Polewa; 3 łyzki masła lub margaryny 3 łyżki cukru pudru(...)sztywną pianę. Dodawać następnie cukier i ubijać aż piana będzie błyszcząca a cukier nie będzie wyczuwalny między palcami. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Mąkę bez dwóch łyżek (wraz z wmieszanym proszkiem do pieczenia) na przemian z olejem i wodą dodajemy do białek. Delikatnie mieszamy aż do wyczerpania składników. Na końcu dolewamy aromat. Ciasto dzielimy na dwie równe części
Radość kipiąca uśmiechem.jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli 6 łyżek nutelli orzechy laskowe do posypania Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg, bez termoobiegu 200ºC. Przygotuj dwie miski. Do jednej wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia, owsiane płatki, sól i cukier. Przemieszaj balonową trzepaczką. Do drugiej miski rozbij jajka, wlej olej i mleko. Wymieszaj trzepaczką i wlej mieszankę
codojedzenia30x25 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć wyrośnięte ciasto. Z podanych składników wyrobić palcami kruszonkę. Na cieście poukładać truskawki bez szypułek, posypać kruszonką. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - drożdżówka z truskawkami, kruszonką kakaową jest pyszna do kawy, herbaty
W Mojej Kuchni Lubięrozwałkować na grubość 05 milimetra,wyciąć i wykleić foremki - tartaletki . Ponakluwać dno ciasta i ponownie do lodówki na 30 minut. Piec na zloty kolor w nagrzanym piekarniku ,w temperaturze 175-180° C . Składniki bezy 6 białek 300gr. cukru drobnego 2 łyżki cukru brązowego 1 łyżeczka octu jabłkowego,lub zwykłego 1 łyżeczka soku z cytryny(...)połączyć 1 łyżkę mąki ziemniaczanej z ubita piana . Po kilka kawałków daktyli wyłożyć na blaszkę ,a na to formować kształt bezy na wielkość tartaletki . I taką ilość ile mamy tartaletek. wychodzi około 20 z tej ilości. Piec w nagrzanym piekarniku 180° C 5 minut, następnie zmniejszyć temperatur ę do 110-120°C i piec około 90 minut
mojej kuchni