jakże niezwykła, szarlotka vel jabłecznik na półkruchym cieście. Bez pianki/bezy, bez innych wodotrysków. Kwintesencja jabłek z domieszką cynamonu, dla chętnych z dodatkiem rodzynek i całość okryta ciastem. Takie ciacho, jakie serwowała Wam kiedyś babcia, czy można czasem spotkać w tradycyjnych cukierniach. Pięknie pachnie w czasie pieczenia, mąż wyjada to ciasto wprost z blachy, jeszcze ciepłe. Jeśli lubicie(...)jesteście przywiązani do smarowania blaszek tłuszczem przed pieczeniem i unikacie używania papieru do pieczenia, to jednak go polecam. Papier do pieczenia idealnie sprawdza się we wszelkich ciastach z owocami. Czasem pod wpływem kontaktu blaszki z owocami, ciasto zaczyna mało apetycznie ciemnieć. Jeśli zastosujecie papier do pieczenia, praktycznie zaraz po upieczeniu, ciacho łatwo wyjmiecie z blaszki
Mieszam w Garnkubez przesady), żeby poskromić apetyt, albo zrobić miejsce przed świątecznym rozpasaniem (czy tego chcecie czy nie, babcia lub ciocia i tak wciśnie w Was kolejny kawałek ciasta albo dokładkę pieczeni ze świątecznego stołu ;-). Pieczone warzywa – hit na talerzu Pieczeń, pieczyste, grill, rożen – wszystkie te wyrazy kojarzą się z mięsnymi potrawami. Kiedy mówimy o upieczeniu dwóch pieczeni(...)Niedziela – Spaghetti z pieczonym kalafiorem i sosem pomidorowym Poniedziałek – Pieczone polędwiczki z sałatką z pieczonych brukselek i batata Wtorek – Sałatka warzywna z awokado i pieczonymi krewetkami Środa – Kaszotto z pieczonymi burakami i kozim serem Czwartek – Penne w sosie paprykowo-pomidorowym z rukolą i kozim serem Piątek – Kapuśniak z pieczonej czerwonej kapusty, marchewki i ziemniaków
Niedzielny kucharzZapiekanka pasterska dobrze się mrozi i łatwo odgrzewa. Doskonała na lunch do pracy. Czas: ok. 1,5 h Poziom trudności: średni (wymaga przede wszystkim cierpliwości, będziesz dusić, gotować i piec) Cena dla dwóch osób: ok. 12 zł (z podanych niżej składników można zrobić 4 duże porcje – koszt 25 zł) Zapiekanka pasterska dla mieszczuchów Przepisów na zapiekankę pasterską jest tyle(...)minut. Im dłuższy czas duszenia tym lepszy, bardziej skondensowany smak sosu. Jeśli sos będzie za rzadki, na koniec przez chwilę duś bez pokrywki, żeby odparować nadmir wilgoci. Zresztą wchłonie się ona podczas pieczenia. Krok 2 W międzyczasie zrób pure. Umyj i obierz ziemniak i pietruszkę. Pokrój ziemniaki w talarki, a pietruszkę w dość cienkie krążki (chodzi
Niedzielny kucharzJak to mówią to co najprostsze, jest najlepsze. Jamie Oliver, którego bardzo lubię zawsze mówi, żeby nie używać zbyt wielkiej ilości składników, więc dziś chciałabym przestawić
Mania WypiekaniaSzukając pomysłów na domowe batony, ciasteczka i w ogóle przekąski trafiłam na bloga Grzegorza Mniam Mniam . Popatrzyłam, poczytałam i zrobiłam. Batony o smaku czekolady i
Życie zaczyna się w kuchniAmarantusowa szarlotka z budyniem Składniki na blachę 25 X 35 Na ciasto: 500 g mąki amarantusowej prażonej 250 g margaryny
peggiwkuchnikanapki. albo tu: Mamo czy jadłaś już królika? Przepis w sam raz dla niemowlaka. Udziec z królika pieczony pod pierzynką z warzyw. Z cyklu czym zastąpić rybę? albo najlepiej do każdego przepisu. W pewnym momencie możemy przemycić wszystko, co bez odpowiedniego towarzystwa smakuje tak nijak. O ile pierwsze próbowanie jest fascynujące, to po pewnym czasie nasi mali smakosze stają(...)się najadł”. Jeżeli już chcemy dać coś do pochrupania, postarajmy się znaleźć produkty o prostym składzie. Takie jak suszone jabłka, czy wafle orkiszowe. Możemy również w prosty i szybki sposób przygotować bardzo wartościowe ciasteczka owsiane. Większość przepisów na tego typu ciastka daje efekt bardzo twardych i ciężkich do pochrupania. Nie jest to złe, aczkolwiek nieco mniejszym maluchom możemy
Krupeczkidrobnym sitku w maszynce do mięsa twaróg, wsypać budyń, kaszę manną, wlać olej, i kawałeczki posiekanego marcepanu, mikserem połączyć składniki bez długiego mieszania masę serową wlać do formy, z dwa razy stuknąć o blat stołu, aby odpowietrzyć masę piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 60 minut, do suchego patyczka, studzić przy uchylonych drzwiczkach potem(...)chłodnym miejscu najlepiej całą noc - bardzo smaczny, wilgotny, aromatyczny sernik, jest bardzo łatwy do wykonania, jedyny jego mankament to taki, że szybko znika z talerza..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSernik piernikowy na zimno to przepyszny deser na święta , sernik bez pieczenia , który bardzo łatwo się przyrządza. Jeszcze nigdy nie robiłam sernika na zimno o smaku piernika. Smak piernika znjadziecie w serowej masie jak również w ciasteczkowym spodzie. Część serowej masy doprawiłam pomarańczowym sokiem, resztę wymieszałam z piernikową przyprawą i kakao. Smak piernika , konsystencja sernika i aromatyczna pomarańcza(...)Sernik piernikowy na zimno jest puszysty jak owocowy mus ! Smakuje świetnie, przyrządza go się szybko. Jak dla mnie to idealny świąteczny deser w mini rozmiarze. Mimo wszystko udało mi się wykroić 10 kawałków…tyle nas będzie w tym roku na wigilię, reszta dojedzie w pierwsze święto i skosztuje co innego. Jak pisałam wcześniej lubię świąteczne wypieki. Piekę kilka
codojedzeniaTym razem przychodzę do Was nie tylko z przepisem, ale również z opisem bardzo funkcjonalnego urządzenia, jakim jest blender N’OVEEN Sport Mix & Fit
Via Gustobrzoskwiniami ale możecie wykorzystać dowolne sezonowe owoce. W obu przypadkach placek był znakomity i bardzo szybko został zjedzony. Ciasto jest mięciutkie i wilgotne. Przy pierwszym podejściu też nie wierzyłam, że ciasto się może udać, ale wychodzi, na dodatek pyszne i bez zakalca! Polecam :) SKŁADNIKI ODMIERZAMY SZKLANKĄ O POJ. 200 ML 3 całe jajka 1 szklanka jogurtu naturalnego, maślanki(...)kefiru 0,5 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru kryształu szczypta soli 0,5 opakowania dużego cukru waniliowego (na kg mąki) lub olejek zapachowy dodany do jajek. DODATKOWO : dowolne owoce niecałe 0,5 kg WYKONANIE : Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C ustawienie góra-dół. Owoce myjemy
Pani na deserNastępnie przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze raz szybko zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy na około 1/2 cm i za pomocą foremek o dowolnym kształcie wycinamy ciasteczka. Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni pieczemy na złoty kolor moje ciasteczka piekły się około 12 minut. Takie ciasteczka możecie polukrować, polać czekoladą(...)prostu oprószyć cukrem pudrem, wybór należy do Was :) U mnie najlepiej schodzą takie bez niczego :) Ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet tydzień. Życzę udanych wypieków i smacznego :) Asia
Sama słodycz i szczypta chiliSezon agrestowy rozpoczęty. W ogrodzie mam duży krzew agrestu, trzeba coś z niego wyczarować. Do ciasta dodałam czereśnie, ale można zrobić tylko z agrestem. Przygotowanie ciasta
Kuchnia PokoleńKusząca soczysta czerwień truskawek pachnących słońcem aż zachęca by zrobić deser na słodko, bo o tej porze szkoda czasu na długie pieczenie. Tym razem
Wanilia i Kardamonmąki ziemniaczanej. Pianę wykładam na dwa równe, wycięte wcześniej krążki papieru do pieczenia wielkości tortownicy. Piekę/ suszę ją w termoobiegu przez 30 minut w temp. 105'C, a następne przez 3 godz. w temp. 90'C. Po tym czasie wyłączam piekarnik i pozostawiam w nim bezę. Przygotowuję masę: Miksuję śmietankę, dodaję cukier; kiedy masa zaczyna robić się gęsta, dodaję(...)serek. Łączę całość przez chwilę, uważając, żeby masa nie zrobiła się za gęsta i brzydko ścięta. Masa szybko jest gotowa. Na jeden krążek bezy wykładam 3/4 masy, na nią wiśnie, przykrywam drugim krążkiem, delikatnie smaruję pozostałą masą, wiśniami i polewam rozpuszczoną czekoladą. Cudowny deser gotowy ;-) SMACZNEGO
WielopokoleniowoMoja mama świetnie gotuje, ostatnio często przygotowuje indyka z bakaliami, którym wszyscy się zajadamy. Danie jak zwykle jest proste i dosyć szybkie w przygotowaniu. No i pyszne! Też jak zwykle SKŁADNIKI: 80 dag podudzi z indyka bez kości garść śliwek suszonych garść moreli suszonych garść żurawiny suszonej garść płatków migdałowych 1 cebula pieprz, sól, rozmaryn oliwa z oliwek woda(...)PRZYGOTOWANIE: Indyka nacieramy oliwą i przyprawami, przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego. Dodajemy posiekaną w pióra cebulę i bakalie, mieszamy i podlewamy połową szklanki wody. Pieczemy w 200 stopniach przez ok. godzinę (góra-dół), aż mięso będzie miękkie. Smacznego
Kuchnia w biegumąki owsianej 10 g otrębów owsianych 5 g nasion chia 1 łyżka erytrolu lub innego słodzidła 1 jajko 50 ml mleka sojowego/krowiego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 kostki białej czekolady bez cukru (Mercatare) 1 łyżeczka oleju kokosowego Przygotowanie: Czekoladę pokrój na mniejsze kostki. Wymieszaj za pomocą łyżki z pozostałymi składnikami. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wylej porcję
Zdrowie na języku :Pprzejmować. Zawsze można podjąć heroiczną próbę zakończenia konsumpcji po pierwszej porcji. (Będę szczerze podziwiać tych, którym się to uda) Te kokosanki są super smaczne i jeszcze bardziej szybkie. Wykonanie z pieczeniem to jakieś 30 kilka minut. Bierzemy: 350 g wiórki kokosowe 230 g czekolady 180 g cukru 110 g masła 3 jajka Na początek rozpuszczam masło i pozostawiam(...)Wszystkie sypkie składniki, łącznie z pokrojoną na kawałeczki czekoladą, mieszam. Jajka roztrzepuję widelcem. Wszystko trzeba wymieszać, wystarczy zrobić to widelcem, którym przygotowane były jajka. Mieszam tylko do uzyskania masy bez suchych fragmentów wiórków czy cukru. wymieszana masa z jajkami i płynnym masłem Piekarnik rozgrzewam już wcześniej do 180 st. Najprościej upiec te kokosowe batoniki w foremkach silikonowych
I tu będę miała takie tepociemniałe banany. Nie ważcie się ich wyrzucać (!) - lepiej zróbcie te pyszności. Crumble można przygotować z każdymi owocami, które puszczają soki podczas pieczenia. Świetnie sprawdzą się brzoskwinie, porzeczki, maliny, truskawki, jagody, śliwki... i mogłabym tak wymieniać bez końca. ;) To także świetna propozycja, gdy macie ochotę na szarlotkę, a niekoniecznie chce się Wam ją piec. Nie czarujmy się - upieczenie ciasta
Cooking MonsterBrak jajek w domu, brak chęci wyjścia do sklepu, a coś słodkiego zjadłoby się...ale jest i na to rada...babka bez jajek..no i najważniejsze szybko się robi..wystarczy wymieszać składniki łyżką , przelać do foremki i upiec..Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego często wykorzystuję w swojej kuchni..tym razem upiekłam babkę(...)jego dodatkiem. 3/4 szkl.oleju rzepakowego 1,5 szkl.jogurtu naturalnego 350 g mąki 220 g cukru ¾ łyżeczki sody oczyszczonej 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia dowolne bakalie W jednej misce wymieszać suche składniki, a w drugiej mokre. Następnie suche wymieszać z mokrymi i bakaliami Piec w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku przez około 50 minut.Wystudzi
Moje domowe kucharzenieinaczej, bez względu na wszystko pieczcie, jedzcie i chwalcie się wrażeniami ;-) Okoliczności zawsze przecież można dopasować, a szarlotka jest pyszna nawet na ciepło... z lodami waniliowymi na przykład... ;-) SKŁADNIKI 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki kaszy manny 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Czary - gary w kuchnikładziemy na ciasto, do środka sypiemy ryż lub fasolę – dzięki obciążeniu tarta nie wybrzuszy się podczas pieczenia, więc będziemy mieć dużo miejsca na nadzienie. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni, po tym czasie ściągamy papier z fasolą i pieczemy ciasto przez kolejne 15 minut na złoty kolor. Białka (dobrze, żeby były w temperaturze pokojowej) ubijamy(...)białek rozsmarowujemy na kremie łyżką lub przekładamy do szprycy i wyciskamy. Tartę podpiekamy w temperaturze 210 stopni przez około 3 minuty – dobrze mieć ją na oku, bo beza bardzo szybko zacznie się rumienić. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercypuder do dekoracji Kruche ciasto Na samym początku przygotować kruche ciasto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie dodać posiekane masło. Cało ść połączyć ze sobą (za pomocą noża) . Na sam koniec dodawać po 1 żółtku. Ciasto szybko ugnieść. Podzielić na 2 części (w proporcji 60:40). Przygotowane ciasto przełożyć do woreczków i schować
Ugotować