Moi drodzy, kilka dni temu, a dokładnie 13 stycznia, mięły 3 lata odkąd założyłam blog „Słodkie okruszki”. Aż trudno uwierzyć, że minęło już tyle
Słodkie okruszkiCiasteczka dyniowe z orzechami to kolejny świetny przepis z wykorzystaniem mojej ukochanej dyni hokkaido. Na blogu znajdziecie sporo przepisów z wykorzystaniem purée z dyni , które jest
Smakołyki BerenikiPowiem szczerze, że nie wiem skąd mam ten przepis, a jest on już z nami ładnych parę lat. Najczęściej szarlotkę przygotowuję w sytuacji
Rozpustne gotowanieTym razem proponuję Wam przyrządzenie klasycznej białej bezy ze wspaniałym kremem z dodatkiem likieru Advocat oraz prażonymi migdałami. Cudowne połączenie słodkiej, kruchej bezy i pysznego kremu
Słodko-Słony Świat Ilonyczym będzie się delektowało osobiście. Najczęściej jemy szybko, po prostu to, co mamy akurat pod ręką. Ale jeśli tylko możemy sobie pozwolić na powolność gotowania, to zróbmy to bez namysłu. Oddając się potem niespiesznej przyjemności kosztowania efektów naszych kuchennych starań. Gdy podamy na przykład bułeczki z rozmarynem, czyli superfood w pysznej odsłonie. Rewelacyjny rozmaryn Dlaczego warto dodać rozmaryn(...)jogurtem i zaczynamy wyrabiać ciasto, wyrabiamy do momentu, aż otrzymamy miękkie, lekko lepkie ciasto. Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 do 2 godzin do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8/9 części i formujemy kulki, które kładziemy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę spłaszczamy dłonią, blachę wypełnioną bułkami
KulinarneImpresje.plMąkę owsianą, gryczaną i kasztanową połączyć i dodać do składników mokrych, wszystko razem wymieszać i jeśli masa jest za sucha dodać jeszcze ¼ szkl. wody (Ciasto powinno mieć konsystencję lepiącą i dość luźną ale nie lejącą!) Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut (w lodówce powinno stać się bardziej zwarte). NADZIENIE Daktyle namoczyć w gorącej wodzie(...)sokiem z cytryny zmielić blenderem aby utworzyć gęstą masę. kliknij aby powiększyć Ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami folii i utworzyć prostokąty 14x26 cm . Nadzienie nakładać na środek prostokąta (dość obficie) i zwijać przy pomocy folii każdy bok jak na obrazku. Dzielić nadziane wałki na mniejsze porcje. Piec w 180’C ok 15-20 minut. Nam wychodzą 3 prostokąty
Candy Pandaszakupach zawsze zachęcała, mówiąc „wybierz coś sobie”. To właśnie jej – mojej Babci zawdzięczam pieczenie serników. I choć Ona zawsze piekła jeden i ten sam, tradycyjny, bez wprowadzania nowych składników, to właśnie jego smak, tego jedynego sprawił, że sernik podbił moje serce już chyba na całe życie. Dziękuję Ci Babciu za tę wielką inspirację! Dziś sernik(...)olejek pomarańczowy, otartą skórkę. Tortownicę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia. W blenderze zmielić ciasteczka na piasek, dodać miód i herbatę. Wymieszać dokładnie. Taką masą wylepić spód tortownicy. Podpiec w 180C przez 10minut. Na podpieczony spód wyłożyć plasterki bananów. Posypać dokładnie i obficie cynamonem. Na banany przełożyć masę kajmakową i ciasto włożyć do piekarnika. Piec ok. 30-40minut
Raj dla Podniebieniaagrest- Marcepanowa kawa do posypania i do nasączenia placka.WYKONANIE:/CIASTO:Ciasto wyrobić w misie, wyłożyć na blachę i upiec 45 minut/180 st /góra-dół z termoobiegiemGdy ciasto się piecze, zaparzamy szklankę bardzo mocnej kawy - my dałyśmy 3 kopiaste łyżki kawy rozpuszczalnej Marcepanowej./MASA:masło z cukrem ucieramy na gładką masę, po łyżce dodajemy wystudzony budyń (budyń musi być zupełnie(...)troszkę piernikowe, jednym słowem specyficzne i cholernie dobre ciasto nasączone kawą i "wciągające" w siebie dżem zabiera do pierwszej smakowej krainy. Masa... kawowa, kremowa, otulająca zmysły to bilet do innego miejsca w którym żyją smaki. Kolejna podróż to sam dżem. Idealnie kwaśny, charakterny, pyszny. Nazywamy to "niebem w gębie" nie bez powodu. Powód jest jeden - zabieramy nasze zmysły
Wypisz WymalujDomowe bezy są wspomnieniem mojego dzieciństwa. Z pysznym kremem orange fajnie się komponują i smakują. Moi znajomi są nimi zachwyceni. orange curd 2 pomarańcze duże 2
wesoła kuchniaPrzepis na te ciastka nie był planowany. Wyprodukowałam sporą ilość puree z dyni, połowę zamroziłam, a pozostała część musiała zostać spożytkowana inaczej i tak oto powstało
Fabryka pomysłówChlebek ten robię właściwie co tydzień. Wychodzi mi kilka małych bochenków, które przechowuję w lodówce. Zwykle zapas kończy się po około tygodniu. Chlebek ten najlepiej smakuje
Ze smakiem bez glutenuSernik został upieczony na pewna imprezę, udało mi się ukroić z niego pasek by pokazać Wam jak wygląda w środku. Reszta wyszła z domu. Stąd nie
Z Kuchni Do KuchniBułki z oliwkami, pasternakiem, marchewką i rozmarynem czyli bardzo aromatyczne pieczywo dobre na każdą okazję. Wyrabianie klejącego się ciasta bywa męczące, zwłaszcza kiedy nie używamy do
MohiellaProsty przepis na szarlotkę rzucił mi się w oczy podczas przeglądania, bardzo dobrej skądinąd, książki Jaglany detoks . Cóż - tu również ważne miejsce przypadło kaszy jaglanej, ale
Smakuje zdrowoGingerbread men czyli piernikowe ludki. Jak mówi bajka z 1875 roku, jeden z nich nie chciał zostać zjedzony, wyskoczył więc z piekarnika i uciekł w świat
maniapieczeniaBiałe noce w Sankt Petersburgu-czyli Pluszki , rosyjskie bułeczki bułeczki, mogą być z serem, orzechami,makiem, , cynamonem lub po prostu z Waszym ulubionym
w mojej kuchni