usmażone placki nie ostygły i były chrupiące. Pieczarki obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę drobno poszatkować i zeszklić na oleju. Dodać pieczarki i trzymać na średnim ogniu aż grzyby zmiękną. Dodać ketchup, przecier pomidorowy i przyprawy. jeszcze chwilę poddusić. Natkę pietruszki posiekać i dodać do farszu i wymieszać. Ziemniaki zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, przełożyć na bardzo gęste(...)farsz i przykryć drugim plackiem. Posypać startym serem i zapiekać ok 7-10 w nagrzanym piekarniku (ok 180st). Posypać zieleniną i zajadać popijając na przykład szklaneczką czerwonego barszczu:) Można nie przykrywać farszu drugim plackiem tylko zrobić 16 placków z pieczarkami i serem. Wówczas trzeba zrobić farsz z dwóch porcji
Maślane ciasteczkolaurowym i zielem angielskim do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku i szatkujemy. Cebulę drobno pokroić, pieczarki poszatkować w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i dodać grzyby. Smażyć na średnim ogniu bez przykrycia do odparowania płynu. Kapustę odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody i dodajemy na patelnię. Chwilę dusimy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz(...)nakładamy i zwijamy w rulon ( nie zbyt ciasno! ). Krokiet obtaczamy w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na średnim ogniu do zrumienienia. Podajemy z czerwonym barszczem. Krokiety możemy przechowywać: - w lodówce 2 dni ( bez panierki ) - zamrozić z panierką ( po odmrożeniu smażyć na oleju ) - zamrozić usmażone z panierką ( po odmrożeniu podpiec 20 min w naczyniu żaroodpornym
Atlas Smakówjeżeli szukacie przepisów na 12 tradycyjnych, wigilijnych dań, zajrzyjcie tu . Śnieżne kule i babeczki z makiem i żurawiną BLOG: http://candycompany.pl/ Wigilijne pierogi ze słodką kapustą BLOG: http://trawkacytrynowa.pl/ Barszcz czerwony z malinami bez zakwasu BLOG: http://smacznapyza.blogspot.com/ Sałatka śledziowa BLOG: http://www.mojkulinarnypamietnik.pl/ Śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami BLOG: http://nietylkopasta.pl/ Rudolf brownie BLOG: http://mamidami.com/ Czekoladowy sernik(...)makowa BLOG: http://pelnytalerz.blogspot.com/ Pasztet świąteczny BLOG: http://www.karointhekitchen.com/ Karp w galarecie BLOG: http://gotowaniecieszy.blox.pl/ Kutia BLOG: http://www.poezja-smaku.pl/ Kompot z suszu BLOG: http://kuchennybalagan.blogspot.com/ Pierogi z kapustą i grzybami BLOG: http://vegazone.blox.pl/ A Ty, bez jakiego przepisu nie wyobrażasz sobie świąt? Artykuł Najlepsze przepisy z blogów #3 | Boże Narodzenie pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazyliidrobna, ponieważ później będzie mielona. Podsmażamy na maśle do zeszklenia. Pilnujemy, aby się mocno nie zrumieniła, bo stanie się gorzka, a zależy nam, aby pozostała słodka i balansowała gorycz grzybów. Grzyby odcedzamy delikatnie w rękach, inaczej farsz stanie się rzadki. Przepuszczamy przez maszynkę razem z cebulą i masłem. Doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę(...)chwili od wypłynięcia i rozkładamy pojedynczo do przestudzenia. Kiedy pierożki się gotują mieszamy je od czasu do czasu, aby nie przywarły do dna. Gotowe pierożki serwujemy z czerwonym czystym barszczem, dzięki czemu nie musimy się martwić, aby pierożki za mocno nie wystygły. MROŻENIE: Kiedy wystygną przekładamy je do woreczków i wkładamy do zamrażalnika. Przed ponownym gotowaniem nie należy
Kuchnia od dwojgaUszka wigilijne muszą koniecznie wystapić w towarzystwie czerwonego barszczu. Na ten barszcz czekam cały rok, bo tylko wtedy smakuje tak wyjątkowo. Wykonanie jego jest bardzo proste. Jest to czysty barszcz na bazie wywaru warzywnego. Jeśli nie jest to wersja wigilijna, można dodać wędzonego boczku lub innej wędzonki. Składniki: • 6 buraczków średniej wielkości • 2 marchewki(...)liście laurowe • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego • 1/2 łyżeczki majeranku • sok z 1/2 cytryny • 1 łyżka octu, szczypta cukru • 5 łyżek oleju Wykonanie; • Suszone grzyby namoczyć dzień wcześniej. • Buraczki obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą z 1 łyżką octu, szczyptą cukru i gotować ok. 30 minut. • Cebulę i pora pokroić drobno, podsmażyć
To co kochamświątecznych przysmaków, dlatego warto zapamiętać przepis. Kapusta może stanowić odrębne danie na wigilijnym stole, ale świetnie nadaje się też na nadzienia. Można nadziać nią pierogi, uszka czy paszteciki do barszczu. Będzie też wyśmienitą podstawą świątecznego bigosu czy łazanek. Im dłużej się ją podgrzewa tym jest lepsza – najlepiej poświęcić jej co najmniej 2-3 dni. Koniecznie użyjcie kapusty dobrej jakości(...)kapusty kiszonej (najlepiej tej domowej, nie może pachnieć octem!)2 duże cebule lub 3 średnie50 g suszonych grzybów (najlepiej połowa borowików)2 łyżki masła2 łyżki oliwy2 ząbki czosnku3 suszone liście laurowe (lub 5 świeżych)8 ziaren jałowca8 ziaren ziela angielskiego3/4 szklanki czerwonego (pół)wytrawnego wina100 g suszonych śliwek lub moreli (można pominąć)szczypta mielonego kminkusól, świeżo mielony pieprz, cukier Grzyby
Poezja smakuBożego Narodzenia. Dziś przedstawię przepis na wigilijny barszcz czerwony z uszkami. U mnie w domu w ten wieczór zawsze jadło się tę zupę, ale wiem, że są rejony Polski, w których podaje się zupę grzybową czy rybną. A u Was jaka zupa zagości na stole w ten wyjątkowy wieczór? Składniki : Barszcz : – 4 buraki – 1 marchewka – 1 korzeń(...)łyżki octu – 1 łyżeczka cukru Uszka : 1. ciasto : – 2 szklanki mąki – 1 jajko (opcjonalnie) -pół szklanki ciepłej wody – szczypta soli 2. farsz: – 30 g grzybów suszonych ( ewentualnie pieczarek) – 2 cebule -1 łyżka oleju – sól ,pieprz Przygotowanie: Barszcz : Warzywa obierz i pokrój na pół.Czosnek obierz i pokrój na pół. Wszystko wrzuć do garnka
Oka w rosole czyli KaFka gotujenastępnie w bułce tartej. Tak przygotowane krokiety smażyć na rozgrzanym na patelni oleju, na złoty kolor, z obu stron. Krokiety podawać na ciepło lub na zimno z filiżanką gorącego, czerwonego barszczu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 14 naleśników, smażonych na patelni o średnicy 28 cm, a co za tym idzie 14 krokietów. Ciasto na naleśniki(...)naleśniki najlepiej ułożyć na talerzu, przykryć z wierzchu drugim talerzem i odstawić na min. 30 minut. Dzięki temu zmiękną i będą łatwiej się zwijały. Pieczarki można zastąpić też suszonymi grzybami (około 200 g), namoczonymi przez noc i ugotowanymi. Farsz należy dobrze przyprawić solą i pieprzem. Krokiety można również zamrozić, przy czym wówczas nie należy ich panierować w jajku
Gospodyni MiejskaJednym z elementów nadchodzących Świąt, którego najbardziej nie mogę się doczekać są dania z grzybami. Uwielbiam barszcz grzybowy mojej Mamy, paszteciki grzybowe, kapustę z grzybami, ale zawsze też staram się przygotować coś nowego. Na przykład pierogi z kaszą gryczaną, podane z gęstym sosem grzybowym. Pierogi to prosta potrawa, ale wiadomo, że nie da się jej zrobić(...)Pierogi idealnie skomponowały się z tym pachnącym świętami, wyrazistym sosem. Ciasto: 350 g mąki pszennej jajko 1/3 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju Farsz: 200 g kaszy gryczanej mała czerwona cebula łyżka oleju pęczek natki pietruszki pół łyżeczki wędzonej papryki mielonej sól pieprz Sos grzybowy: koncentrat grzybowej Krakus mała cebula łyżka oleju 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego duża
Mienta blogbarszczu. To będzie miła dla podniebienia odmiana. Składniki: Ciasto: 1,5 kg ziemniaków, 6 łyżek mąki ziemniaczanej, 6 łyżek mąki pszennej, 2 jajka, sól Farsz: 500g pieczarek lub innych grzybów, 1 cebula, 3 łyżki masła, sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta, olej Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić i zemleć. Dodać obie mąki, jajka(...)obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podawać gorące z porcją kwaśnej śmietany. Świetnie smakują również na zimno - jako przekąska do barszczu czerwonego
Nie tylko w kuchnicytryny, by buraki nie straciły koloru. Cebulę i pora oczyszczam, wrzucam w całości do wywaru. Grzyby gotuję do miękkości, w osobnym garnuszku. Ugotowane wyjmuję i zostawiam do uszek Około 10 min przed końcem gotowania dorzucam namoczone śliwki. Następnie dolewam wywar grzybowy Gotowy barszcz przecedzam przez sito, dolewam zakwas z buraków, podgrzewam( nie gotuję), w razie konieczności doprawiam do smaku
Bea(u)ty kitchengrzybów, dosypuje na tym etapie zupę grzybową z proszku i całość dokładnie miesza).Grzyby umyć, pokroić w mniejsze kawałki, wrzucić na rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła i dusić do miękkości, dodając pokrojoną w kostkę cebulę.Ugotowane mięso drobno posiekać - jeżeli robimy ze świeżym, należy go zemleć a następnie przyprawić i usmażyć na patelni.Kapustę, grzyby i mięso dokładnie wymieszać(...)siebie, następnie zwijać wzdłuż podobnie jak dywan. Każdy krokiet obtoczyć w jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.Najlepiej smakują z czerwonym barszczem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałałyżeczka tymianku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Grzyby oczyszczamy, myjemy i drobno kroimy. Cebule obieramy, kroimy e kostkę i podsmażamy na tłuszczu. Dodajemy grzyby i dusimy, aż płyn odparuje, następnie odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzenia dodajemy jajko, starty ser, tymianek, natkę pietruszki, mieszamy i doprawimy solą oraz pieprzem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części(...)samo przygotowujemy pozostałą część ciasta. Gotowe możemy jeszcze dodatkowo posypać startym żółty serem, ponownie chwilkę zapiec (aby tylko ser się roztopił) i podać np. z czerwonym barszczem
Domowy Smak Jedzeniamoczymy kilka godzin przed przygotowaniem farszu. Płuczemy ,zalewamy wodą w której się moczyły i gotujemy około godziny. Wyjmujemy i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła. Grzyby i cebulę mielimy na średnich oczkach. Na patelni rozpuszczamy pozostałem masło ,podsmażamy farsz ok. 10 min ,dodajemy łyżkę bułki tartej ,do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. W misce usypujemy(...)wycinamy kwadraty. Na środek każdego umieszczamy farsz ,zlepiamy po przekątnej ,dwa narożniki łączymy ze sobą. Uszka gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 min od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z barszczem czerwonym
R'n'G KitchenBarszcz czerwony to jedna z obowiązkowych pozycji w Wigilijnym menu. Jedni podają go z uszkami, inni zaś w filiżance do picia. Prawidłowo przygotowany barszcz jest delikatnie słodko, kwaśny i odrobinę pikantny. Specjalnie dla Was przygotowałam genialny przepis, który jest połączeniem wielu receptur a ostatecznie smakuje wyśmienicie. Po ugotowaniu zachowuje ciemną barwę, jest na prawdę smaczny(...)jabłko 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól i pieprz sok z 1/2 cytryny* 2 łyżki octu (użyłam ryżowego)* do podania uszka, krokiety, kapusta wigilijna z suszonymi grzybami... Dzień przed przygotowaniem barszczu suszone podgrzybki zalewam wodą i odstawiam na 12 godzin, natomiast pół kilograma buraków owijam folią aluminiową i piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez godzinę
Mango PapajaBARSZCZ CZERWONY Jeden z bohaterów wigilijnej kolacji. Jest pyszny i aromatyczny. Wygląda bajecznie. Trudno wyobrazić sobie Wigilię bez barszczu czerwonego. Tradycyjn y czerwony barszcz ma wytrawny i szlachetny smak, kolor głębokiego burgundu, ten wigilijny jest niezwykle klarowny. Podajemy go do krokietów lub z uszkami z grzybowym farszem. SKŁADNIKI: 4 buraki (około 1 kg lub więcej) cebula(...)rozdrobnione buraki, włoszczyznę, przyprawy, cały pęczek kopru gotujemy przez około 30 minut, odstawiamy do wychłodzenia. Krok 3. Letni wywar z buraków cedzimy przez gęste sito, dodajemy przecedzony wywar z grzybów, kwas buraczany, przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem, odstawiamy by smaki dobrze się połączyły. Przed podaniem barszcz podgrzewamy, ale uważamy, aby się nie zagotował. Smacznego
Moja Książka Kucharska