Pieczony bananowy krem jaglany z nutellą Lubię takie poranki. Składniki: 60g kaszy jaglanej + ok 1 1/3-1/5 szklanki wody duży banan jajko szczypta sody oczyszczonej cynamon, aromat, szczypta soli Kaszę prażymy w garnku, następnie zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż całkowicie wchłonie płyn. Studzimy. (Kaszę można ugotować wieczorem). Miksujemy z bananem
More food, love and dreamsceni), zaopatrzyłyśmy się w nasze własne smakołyki. Może to zabrzmi głupio ale nasze żołądki i podniebienia uratowały słoiczki. Wyobraźcie sobie miny tych w białych kitlach, kiedy ze słoiczków wyjęłyśmy bananowe chlebki! :) Zdziwienie widać było na kilometr. Ale i tak przegrało ono z ich mimiką spowodowaną tym, że podgrzewałyśmy zupę krem w słoiczku włożonym do elektrycznego czajnika. :) Taka filozofia. Pozdrawiamy
Wypisz Wymalujwodnej lub mikrofalówce i odstawiamy do przestudzenia - nie powinna być gorąca, ale musi ciągle jeszcze być płynna. Przekładamy ją do woreczka strunowego i odcinamy jeden rożek. Na naleśnikach układamy bananowe pyszczki i uszka. Roztopioną czekoladą malujemy oczka i buzie - można zrobić je także z czekoladowych cukierków lub koralików. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyUwielbiam połączenie banan + szpinak, a szczególnie w tym wydaniu. Smoothie wychodzi naprawdę puszyste i leciutkie :) ~ Smoothie szpinakowo-bananowe ~ Składniki: 150g szpinaku (najlepiej świeżego) dojrzały banan Banana obieramy, kroimy na mniejsze części i blendujemy ze szpinakiem na gładki mus. Podajemy w wysokiej szklance
Kuchenny Skrawek NiebaIchni bigos. Z wyglądu podobne zupełnie do niczego. W smaku oszczędne. Dlatego doprawione. I teraz to jeść mooożna! Najlepiej Zieloną Łyżką. Czekając na paczkę. W bananowym zacieszu na fejsie! SKÅL! Wielka ryba do trzech razy sztuka. Poprzednie wersje ( tutaj i tutaj ) były dobre. Ale kombinowane. Bo zawsze szukałam tego właściwego wielorybiego smaku. Równocześnie zabijając
bastalenaGotujemy przez 25 minut co jakiś czas mieszając. Kaszę przekładamy do słoiczka/miseczki. Serek twarogowy mieszamy z miodem i cynamonem. Serek i pokrojoną mandarynkę kładziemy na kutię. Kromki chlebka bananowego smarujemy masłem z nerkowców i marmoladą
Kuchenny Skrawek Niebasmaku) Gotowałam jeszcze 10 min. Wymieszałam. I podałam Gizmolowi. Butlę. Wrąbał, aż mu się uszy trzęsły. Resztę rozlałam do miseczek, mojej i Stwórcy. Lekko mdłe. Ale w podrasowanej, bananowej wersji ;) zjadliwe. Przepis (jak i wstęp) pochodzi z książki "Kuchnia pięciu przemian dla dzieci zdrowych i alergicznych
bastalenaDzisiaj proponuję słodkie bułeczki zrobione z bananowego puree, nadziane dżemem z czarnych porzeczek i udekorowane plasterkami banana. Ciekawe połączenie smaków, które idealnie do siebie pasują. Bułeczki są mięciutkie, pachnące bananami i najsmaczniejsze jeszcze gorące Składniki: Bułeczki: 2 średnie banany 2 i 1/2 szklanki mąki 1 dżem z czarnych porzeczek „Łowicz” 30 g świeżych drożdży 1/3 szklanki mleka
Oryginalny smakKawa bananowa? Czemu nie :) Dzisiaj zapraszam was na pyszną kawę. Co prawda bez deseru, bo sama w sobie jest również idealnym deserem, więc więcej rozpusty nie ma :) a dodatkowo jest świetnym pretekstem na spotkanie z przyjaciółką. Ja osobiście jestem nią zachwycona i na pewno jeszcze nie jeden raz wykorzystam ten przepis. Składniki: 2 filiżanki kawy espresso 1 banan
Niezły Młynektego warzywa. Tym razem dodałam go do owsianki, jak widać na zdjęciu ładnie ją zabarwił. Śniadanko wyszło bardzo pyszne i słodziutkie (za sprawą bardzo dojrzałego banana) :D ~ Jarmużowo-bananowa owsianka z serkiem twarogowym, kawą i cynamonem ~ Składniki: 40g płatków owsianych 5g śierzo mielonego siemienia lnianego garść jarmużu (~50g) dojrzały banan + 100g serka twarogowego cynamon kawa Płatki zalewamy wrzątkiem
Kuchenny Skrawek Niebasztywno, dodajemy cukier i żelatynę. Ubitą śmietankę dajemy na tartę i wkładamy do lodówki. Czekolada do dekoracji: Do rondelka dajemy czekoladę, mleko i rozpuszczamy. Ciepłą czekoladą dekorujemy tartę bananową. Smacznego
Serce zamknięte w formie pysznościdużej łyżki na sam dół dajemy 3 duże łyżki naszego musu jabłkowego (starajmy się nie ubrudzić naszych szklanek), następnie wykładamy warstwę dżemu malinowego. Na dżem malinowy nakładamy nasz mus bananowy, na niego trafia warstwa jogurtu naturalnego. Na samą górę wykładamy warstwę musu z kiwi. Nasze desery wkładamy na kilka godzin do lodówki i gotowe. Smacznego
Mentor Smakuranem i wstałam też bardzo wcześnie. Więc jestem trochę zmęczona, szczególnie, że mam zabiegany dzień. Dlatego śniadanie musiało być duże i sycące :) ~ Kakaowa owsianka z musem bananowym, serkiem makowym, kalafiorem i cynamonem ~ Składniki: 40g płatków owsianych łyżeczka kakao słodzidło + 100g serka twarogowego łyżka masy makowej banan ~200g ugotowanego kalafiora Płatki zalewamy wrzątkiem, dodajemy słodzidło, kakao i gotujemy do zgęstnienia
Kuchenny Skrawek Nieba