"Kiedyś trzeba zrobić coś po raz pierwszy. Tak właśnie było z dzisiejszym przepisem. Po raz pierwszy przygotowałam Tartaletki, dodatkowo przygotowałam je nie z kruchego a sypanego
Słodkie Przyjemnościwoda” , to redukuję jeszcze o połowę, dodatkowo blenduję, jeżeli jakieś resztki warzyw się zaplątały i zamrażam w woreczkach do lodu, pojemnikach, a nawet w sylikonowych foremkach do babeczek. Potem wkładam do pudełka i przechowuję w zamrażalniku. Ostatnio między innymi zrobiłam takie kostki z resztki zupy cebulowej. Składniki na około 80 kostek (każda to około 1 łyżka) tak naprawdę możecie(...)minutę. Gotowy wywar zostaw do całkowitego przestudzenia, w tym czasie liście laurowe, pieprz i ziele angielskie oddadzą cały swój aromat. Po przestudzeniu wyjmij przyprawy, i za pomocą łyżeczki przełóż masę do foremek. Wykorzystałam nawet formę do pralinek. Możesz również całą masę zblendować na gładkie puree i w takiej formie zrobić kostki, kwestia gustu. Smacznego i miłości w każdej potrawie życzę
greenscarfWariacja na temat czarnej porzeczki Kontrowersyjny przepis wjeżdża w pięknej odsłonie :) Czemu kontrowersyjny ? Po pierwsze: co to znaczy fit ? Serniczki są lżejsze, fakt. Ale czy ten
CynamonemPoOczachPo serii deserów pora jeść coś konkretnego a mianowicie muffinki. Nie ma nic nic fajniejszego niż zjedzenie kilka takich małych łakoci popijając kawą i siedząc na
ciastkarnia na kruchym spodzierzeczy: zostałam wywołana do tablicy w kwestii jakiegoś tradycyjnego wypieku z kuchni szwedzkiej. Trochę pogrzebałam w necie i padło na mazariner - kruche tartaletki (lub jak kto woli ciastka) z masą migdałową i lukrem. Tartaletki wyszły bardzo delikatne, słodycz jest idealnie zrównoważona, a dodatek kardamonu... W-O-W. A przy okazji: wiecie, że kardamon uważany jest za afrodyzjak? :) Spróbujcie(...)miksować kilka minut). Następnie dodać zmielone migdały, ekstrakt migdałowy oraz stopione i ostudzone masło. Chwilę miksować do połączenia składników. Piekarnik rozgrzać do temp. 205 stopni C. Metalowe foremki do babeczek przetrzeć ręcznikiem papierowym zwilżonym olejem.Wyjąć ciasto z lodówki, odrywać po kawałku i wylepić foremki do babeczek. Foremki przenieść na blachę z piekarnika. Następnie uzupełnić je nadzieniem migdałowym (1 łyżka
Domowa Cookierenka AgiJak już nieraz wspominałam uwielbiamy serniki. Dziś zapraszam Was na przepis na ich mini wersję. Nakrapiane serniczki ze słodką niespodzianką przygotowuje się szybko i łatwo (i
Słodkie okruszkiCzy Wy też uwielbiacie ciasteczka? Ja jestem istnym łasuchem. Ale odkąd mam moją kochaną pociechę staram się, aby te małe słodkie wypieki były efektem mojej pracy
Słodkie okruszkiUwielbiam piec babeczki, ciasta i różne inne słodkości. W związku z świętami Wielkanocnymi postanowiłam upiec coś pysznego. Święta spędzałam u rodziców więc upiekłam tylko jedno ciasto do kawy na świąteczny poniedziałek. Padło na Fale Dunaju . Składniki na ciasto : 3 jajka 150 ml oleju 180 ml mleka (150ml+30ml) 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao(...)tyle, że z mniejszej ilości mleka. Po ugotowaniu budyniu ostudzić go. Masło wyjmujemy z lodówki by nie było w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy mikserem na jednolitą masę. Do masła powoli, po łyżce dodajemy budyń. Na ostudzone ciasto wykładamy krem budyniowy. Masło rozpuszczamy w rondelku dodajemy do niego kosteczki czekolady i mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Po zrobieniu
Ptasia KuchniaUwielbiam piec babeczki, ciasta i różne inne słodkości. W związku z świętami Wielkanocnymi postanowiłam upiec coś pysznego. Święta spędzałam u rodziców więc upiekłam tylko jedno ciasto do kawy na świąteczny poniedziałek. Padło na Fale Dunaju . Składniki na ciasto : 3 jajka 150 ml oleju 180 ml mleka (150ml+30ml) 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao(...)tyle, że z mniejszej ilości mleka. Po ugotowaniu budyniu ostudzić go. Masło wyjmujemy z lodówki by nie było w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy mikserem na jednolitą masę. Do masła powoli, po łyżce dodajemy budyń. Na ostudzone ciasto wykładamy krem budyniowy. Masło rozpuszczamy w rondelku dodajemy do niego kosteczki czekolady i mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Po zrobieniu
Ptasia Kuchniamojprzepisna.pl | Walentynkowy torcik z musem z owoców leśnych Rok temu z okazji Walentynek dla mojego ukochanego męża zrobiłam to ciasto i wyszło przepyszne, lekko kwaskowate, orzeźwiające
moj przepis namojprzepisna.pl | Pasztet z ciecierzycy Ostatnio nie mam zbyt wielkiej ochoty na mięso, za to chętnie sięgam po warzywa czy ryby. Powoli wprowadzam do swojej kuchni więcej
moj przepis naKażdy z nas ma czasem ochotę na szybki i niewymagający wielkiej pracy deser, bądź mają zjawić się niespodziewani goście, a my chcemy uraczyć ich czymś słodkim
Be Fit Be StrongPolski klasyk, nasza babka ziemniaczana. Pyszna, złocista i każdy ją lubi. Przepis, a raczej tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. Najlepsza to taka, którą przygotuje babcia
Kuchnia PaulettesJuż dawno nie bawiłam się tak dobrze przy robieniu tortu jak przy torcie Minecraft :) Rysowałam projekty na papierze, szukałam składników (niebieska galaretka!) i eksperymentowałam z nowymi
Ciastkozercypowtórki. Muffinki są pyszne, miękkie i smakują lepiej niż niejeden piernik! Dodatkowo dzięki odpowiednio użytym przeze mnie składnikom, stanowią źródło wielu witamin i minerałów. Na zdrowie! :)Składniki (na 6 babeczek) :- 100 g mąki (u mnie pół na pół pszenna pełnoziarnista i krupczatka)- 50 g (pół szklanki) płatków żytnich drobno zmielonychPłatki żytnie - zawierają cały wachlarz składników mineralnych (żelazo, magnez, potas, wapń(...)połowy pomarańczy. Jajko rozbić z mlekiem, dodać do suchych składników, wymieszać. Następnie dorzucić orzechy, czekoladę, skórkę z pomarańczy, rodzynki i masło. Delikatnie wymieszać. Ciasto powinno być gęste, lekko grudkowate. Masę nałożyć do papilotek i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 25 minut do ,,suchego patyczka". Smacznego
Kuchnia Ellie