pieczenia ciasta, na których po przygotowaniu każdą wymagającą tego mieszankę suszymy. • SÓL BEKONOWA – do jajek w każdej postaci – sadzonych, tych gotowanych na miękko, w koszulkach, do jajecznicy. Pasuje do awokado i purée ziemniaków. Pyszna do szparagów. Do jej zrobienia potrzebujecie cieniutkich (1-2mm) plastrów wędzonego bekonu, praktycznie całkowicie wypieczonych z tłuszczu i chrupiących jak chipsy. Bekon wytapiamy w piekarniku(...)blenderze, łączymy z rozdrobnioną solą. Suszenie mieszanki nie jest konieczne. • SÓL LAWENDOWA – do ryb, jagnięciny (także do nacierania jej przed smażeniem), frytek, pomidorów, sera feta i mozzarella. Do sałatek z dressingiem opartym na jogurcie lub śmietanie. Sól mieszamy w blenderze lub ucieramy w moździerzu razem z suszonymi kwiatami lawendy. Mieszanka nie wymaga suszenia. • SÓL KAWOWA – do deserów, lodów, czekolady
Karo in the KitchenByło zamówienie na zdrowe danie, a więc na bazie warzywek. Co by tu zrobić? Miało być szybkie i niewymagające dużo robienia. Ciekawi? Zapraszam na pieczone warzywa
Mieszam w Garnkuzieleniny: są gatunki o gładkich bądź pofałdowanych liściach jak również okazy o różowym zabarwieniu ulistnienia czyli tzw. jarmuż różowy. Moda na jarmuż trwa , dodaje się go m.in. do sałatek, koktajli, zup i makaronów. Krótko mówiąc jarmuż jest fajny i jest on czymś najlepszym co może nas spotkać przez miesiące wakacyjne i początek jesieni. Jest bardzo niskokaloryczny , 100 gram jarmużu(...)przyrządzam taką warzywno -owocową bombę witaminową. Idealna porcja zdrowia! Przepis poniżej. Koktajl owocowy z jarmużem Składniki: 1 duża łodyga jarmużu (bez twardych części) 1 jabłko 2 kiwi 1/2 awokado 1 gruszka 2 gałązki selera naciowego 1 banan 1/2 pomarańczy 2/4 szklanki wody mineralnej Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucamy do miksera bądź blendera. Po około 3 minutach mamy gotowy pyszny
Moja Mama GotujeJajko sadzone to szybka i bardzo pożywna propozycja na śniadanie. Jajko w swoim składzie ma dużo białka są budulcem mięśni ale również są źródłem minerałów i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Witajcie, Dziś będzie o łączeniu smaków dzięki którym nasze zmysły krzyczą PYCHA! Foodpairing - bo taka jest międzynarodowa nazwa tego zagadnienia to zbiór wiedzy o produktach spożywczych
Kuchnia PROzdrowotnaparmeńskiej, to idealna przystawka. Podane z wędzonym łososiem i duszonym szpinakiem to dla mnie idealne śniadanie. Robię z ich zupy, dodaję do curry z dorszem, przyrządzam z ich użyciem sałatki na bazie kasz. Jak przygotować smaczne szparagi? Szparagi są ultraproste w przyrządzeniu, natomiast pomimo wszystko nadal w moim towarzystwie jest wiele osób, którym nie do końca smakują. Myślę(...)dodatki i masło. Szynka parmeńska, wędzony łosoś, suszone pomidory czy prażona na maśle bułka tarta. Świetnie pasują do chrupiącego opiekanego pieczywa, do cytrynowych sosów, super są w połączeniu z awokado i doskonale współgrają z jajkiem w koszulce czy na miękko, gdyż płynne żółtko robi całą robotę. Trzy dodatki, które zawsze świetnie się sprawdzą? Tymianek, skórka z cytryny i sól
Mango PapajaKurczak po koreańsku, wege Lo mein, krewetki Kumg Pao, Poke bowl z łososiem i awokado oraz wegański makaron ryżowy w sosie imbirowym – tak wygląda menu na ten tydzień. Orientalne, aromatyczne, mega łatwe i szybkie dania. Czyli takie, jakie lubimy najbardziej! Na początek blog od kuchni Kochani! Czytelnicy, sympatycy i kibice Niedzielnego Kucharza! Ten wpis zaczynamy(...)opisy poszczególnych dań będziemy dodawać (już tradycyjnie) każdego dnia – od poniedziałku do piątku. Polecamy Wam to menu, bo jest naprawdę proste do zrobienia. Poniedziałek: Poke bowl, czyli hawajska sałatka Wtorek: Skrzydełka z kurczaka po koreańsku Środa: Krewetki Pung Pao Czwartek: Wegańskie Lo Main Piątek: Makaron w sosie imbirowym To dość szczególny zestaw dań, który powstał dość ciekawych okolicznościach. Otóż
Niedzielny kucharznajbardziej kolorowych pór roku. Fakt, wolę wiosnę i lato, ale również jesień ma swój urok i swoje bogactwo Jesienią zmienia się nasza dieta. Czasem nieświadomie rezygnujemy z lekkich sałatek na rzecz rozgrzewających i aromatycznych zup. Nic w tym dziwnego, trzeba się dostosować do niższych temperatur i sezonowości Co jeść jesienią? Na to pytanie zaraz sobie odpowiemy Co jeść jesienią? Dieta(...)grupy B – (znajdziemy ją w: roślinach strączkowych, pestkach i orzechach, produktach pełnoziarnistych) – zwiększają odporność organizmu na infekcje i poprawiają nastrój, oddziałują pozytywnie na układ nerwowy. witaminę E – (awokado, oliwa z oliwek) – antyoksydant, opóźnia procesy starzenia i wspiera odporność, pozytywnie wpływa na stan skóry. Buziaki, Angelika Artykuł Co jeść jesienią? pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchniSezon na szparagi jeszcze trwa i właśnie dlatego powinniśmy z niego korzystać póki możemy. Dziś pokażę Wam może nie dosłownie przepis, a raczej podpowiedź jak możecie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wegańskie wrapy z humusem i warzywami to klasyczna tortilla w wegańskiej odsłonie. Głównymi składnikami jakie będą tu dominować to humus, warzywa i dresing z Tahini z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Faszerowane patisony – to idealny pomysł na przystawkę, zachwyca nie tylko kolorem ale przede wszystkim pięknym kolorem i smakiem. Faszerowane patisony to połączenie klasycznego, aromatycznego farszu z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Chyba każdy z nas lubi od czasu do czasu zjeść popularnego „chińczyka” – my również :) Z tego właśnie powodu postanowiliśmy przygotować w domu domowe
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!odcedzone kawałki marynowanego kalafiora z pieczonym, dodajemy jabłka i rybę. Doprawiamy sokiem z ½ cytryny, lekko solimy, wkręcamy świeży pieprz i dodajemy zielone listki rukwi lub rukoli. Serwujemy z kleksem awokado i chrupiącymi płatkami pasternaku. Wystarczy obieraczką do warzyw zestrugać cienkie wstążki, rozsypać po blaszce i w 200C upiec na rumiano w piekarniku. Krem z buraków i soczewicy z musem chrzanowym(...)misce z fenkułem i kawałkami jabłka. Dodajemy sok z cytryny, kilka łyżek oliwy, sól, pieprz z młynka, miód i delikatnie mieszamy. Na rybie układamy pure z selera i sałatkę a jej świeżość i soczystość doskonale rozkłada ciężar tłustość ryby. Far breton z solonym karmelem i suską sechlońską 30 -40 sztuk suszonych, mokrych śliwek suska 400g mąki plus 3 łyżki
karmelowyNowy rok rozpoczął się wściekłą awanturą dotyczącą pieluch dziecięcych. Konkretnie dywagowano na temat czy pampers z kupą przystoi przy stole. Moim zdaniem nie, ale ja ze
ladykitchen