Pyszne, kolorowe, słodkie mini mazurki z ciasta kruchego na bazie mąki orkiszowej. Wypełnione pysznym musem pomarańczowym udekorowane bezą. Mini mazurkami pomarańczowymi możemy zrobić dekorację wielkanocną na
Kulinarne pyszności Molkimiło byłoby gdyby na świąteczny stół w tym roku przykicały króliczki :) Wyszukałam pyszny przepis na stronie marthastewart - i tak się właśnie stało. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy, dalej miksować. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i solą, a następnie dodać ją małymi porcjami do ciasta i zagniatać całość, aż do uzyskania
Świat Ciastaniedzielę . Do tego ciasta można wybrać różny tłuszcz; może to być masło , margaryna albo olej . W tym przepisie właśnie użyłam oleju , a dzięki temu to ciasto jest całkiem tanie . Ale musimy pamiętać, że rodzaj tłuszczu wpływa na strukturę ciasta. Ciasto na oleju będzie cięższe , bardziej wilgotne (co widać na zdjęciu), ale też nie usycha tak bardzo na drugi dzień. Natomiast(...)temu też będzie wyjątkowo smaczne, ale trzeba pamiętać, że następnego dnia ciasto będzie niestety suche na wiór, tak to już jest z takim ciastem. Ale to jest genialne ciasto, gdy "nadciągają" niespodziewani goście , a my nie mamy nic słodkiego w domu do jedzenia i wtedy takie ciasto jest jak znalazł. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, mieszamy, na blachę
Kawa z mlekiemskładniki na ciasto piernikowe: 450 g mąki 230 g cukru 150-200 g miodu, płynnego 4 jajka 250 ml oleju np. słonecznikowego 1 łyżka herbaty liściastej
Domowy Smak JedzeniaŚwięta tuż tuż, w takim razie czas na świąteczne przepisy! Na pierwszy rzut idzie babka kajmakowa. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldŚwięta tuż tuż, w takim razie czas na świąteczne przepisy! Na pierwszy rzut idzie babka kajmakowa. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldtrzy - sernik, piernik i makowiec. A jakie są wasze przepisy na tegoroczne święta? :) Bezglutenowe ciasto cytrusowe z suszoną morwą białą (bez cukru) Bezglutenowe ciasto bananowe z orzechami i karobem bez cukru Piernikowe ciasto na białkach bez cukru Aromatyczny piernik orkiszowo - gryczany na cydrze cynamonowym Żytnie ciasto piernikowe z daktylami Świąteczny sernik na korzennym spodzie z nutą pomarańczy Fit sernik
FitKotniestety trzeba to przetrzymać. Dzisiaj mam pierwszy dzień grudnia, do świąt zostało nam kilka tygodni. Za niedługo wyjeżdżamy na dłuższy wyjazd świąteczny:) Mam tylko nadzieje, że wszystko pójdzie zgodnie z planem:)Dzisiaj przygotowałam dla was przepis an karmelowe ciasto. Dosyć długo ten przepis czekał w kolejce ale w końcu się doczekał. Bardzo smaczne ciasto, które oczywiście trochę zmodyfikowałam. Ostatnio
ciastkarnia na kruchym spodzieNie jestem specjalistką od wymyślania ciast. Nie mam wystarczająco czasu i cierpliwości na próby i dopracowanie przepisów. Jakoś z daniami wytrawnymi idzie mi dużo lepiej …
UgotujmyTo.plNiby coś oczywistego, a jednak czasem ktoś potrzebuje inspiracji albo pewnego rodzaju natchnienia, dlatego przygotowałam dziś dla Was przepis na bardzo przydatną jesienno-zimową przyprawę korzenną którą możecie wykorzystywać do ciast, gorących napoi czy nawet świątecznych mięs. Przygotowanie nie trwa długo, proporcje też nie są zbyt duże, gdyż z podanej ilości powstają jedynie 3 czubate łyżeczki przyprawy. Chodzi
Słodkie PrzyjemnościWielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkiej Nocy. Na świątecznym stole nie może zabraknąć świątecznej babki. Dziś prezentuję przepis na babkę kakaową przełożoną pysznym kremem malinowym i polaną białą czekoladą. Babka wybornie smakuje z nektarem z czarnej porzeczki Hortex. Warto przygotować ją na nadchodzące święta. SKŁADNIKI: Ciasto: 250g masła, 150g cukru, 4 jajka, 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Tradycyjna kuchnia Kasigruszki w karmelu. Niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, idealne na świąteczny stół. Polecam!Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. Możecie go odnaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków.Scroll down for recipe(...)soli2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny3 duże gruszki, dojrzałe, obrane ze skórki, bez gniazd nasiennych, pokrojonych wzdłuż na 0,5 cm plastry (lub cieńsze jeżeli dasz radę)Składniki na ciasto:1/4 szklanki oleju Kujawskiego1/2 szklanki cukru1/4 szklanki miodu1 duże jajko1/2 szklanki mleka1 szklanka plus 2 łyżki mąki3/4 łyżeczki sody oczyszczonej1/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli3/4 łyżeczki mielonego imbiru1/2 łyżeczki
karmelowyJeżeli lubicie choć w połowie tak bardzo jak ja smak ajerkoniaku i kawy w wypiekach/deserach - ta babka przypadnie Wam do gustu :) Ja już ją wpisałam na listę świątecznych wypieków ;) Jest mięciutka, puszysta, wilgotna, słodka w sam raz, a smak likieru jajecznego jest w niej naprawdę dobrze wyczuwalny. Może nawet przyćmiewa trochę smak kawowy...ale tylko trochę ;) poza tym to też(...)Ponieważ to ciasto ucierane, obciążone jest ryzykiem zakalca. Dlatego należy pamiętać o kilku żelaznych zasadach przy pieczeniu takich ciast. Pisałam o nich pod przepisem na BABKĘ POMARAŃCZOWĄ , warto zerknąć. A babeczkę polecam całym sercem, nie tylko na świąteczny stół :) Składniki: 200 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki ziemniaczanej 4 jajka 160 g masła 130 g cukru 2 łyżeczki
Opowieści z piekarnika