cieście podstawowym składnikiem jest tarta marchewka. Pysznie łączy się z powidłami i orzechami. Jest to ciasto, które możecie upiec na ostatnią chwilę. Polecam poza sezonem świątecznym upiec ciasto marchewkowe z tego przepisu. składniki: 1/2 szklanki oleju 4 jajka 2 szklanki drobno startej marchewki 2 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie marki Winiary(...)pieczenia, sodą i cynamonem. Wlewamy powoli olej cały cza miksując, dodajemy startą marchew, posiekane orzechy włoskie i rodzynki, ciasto mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do formy (24x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 st. ok. 60 min. Po ostudzeniu, ciasto kroimy wzdłuż i przekładamy dosyć grubo powidłami. W między czasie też przygotowujemy polewę. Margarynę przekładamy do rondelka, roztapiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzepis na pierniki jest u nas od pokoleń Pierniki Pierniki występują zwykle w formie mniejszych i większych ciastek, często polewanych po wierzchu czekoladą, bakaliami, a w środku przekładanych marmoladą, masą orzechową lub marcepanem. Wypieka się również większe bloki piernika, zwykle przekładane warstwami marmolad. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je w chłodnym miejscu, aby sfermentowało. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może(...)masło i wodę zagotować. Wrzątkiem zaparzyć przygotowaną mąkę. Ciasto mieszamy łyżką drewnianą (kopyść). W miarę stygnięcia dodajemy po jednym jajku cały czas mieszając. Po zużyciu wszystkich jajek dodajemy bakalie ( rodzynki, krojone migdały, orzechy, skórka pomarańczowa, krojona czekolada itp). Wyrobione ciasto odkładamy w chłodne miejsce do dnia następnego lub nawet dłużej. Ciasto wałkujemy i wykrawamy foremkami.Wykrojone ciasteczka układamy na blachach
Gotowanie-ukNaszym dzisiejszym deserkiem do kawy jest przepyszny sernik wg. przepisu Małgorzaty Caprari z książki "Robimy imieniny ". Bardzo zachęcam do wypróbowania przepisu na świąteczne stoły. Goście będą zachwyceni :)Ciasto na blachę 28x40Temp. pieczenia 160 C - sernikTemp. pieczenia 160 C - spódSkładniki na ciasto:1 szkl. mąki tortowej1/2 szkl. mąki ziemniaczanej2 jajka1/2 szkl. cukru1/2 kostki margaryny ( 125 g )1 łyżeczka proszku
Słodkości i nie tylkoW grudniu wygrałam wspaniałą książkę"Wykwintne desery polskie"Przepisy zaprezentowane stworzyli m.in. Aleksandra Sowa, Paweł Małecki, Joanna Klimas-Profus, Janusz Profus i inni. Wśród cudownych przepisów
Kulinarne pyszności Molkiwlać przestudzoną masę kakaową, dobrze ubićWlać ciasto do wysmarowanej foremki, piec około 50 min. przepis pochodzi z "Obiady świąteczne" Renaty PacerAutorka sugeruje, że takie ciasto pozostaje świeże przez 2 tygodnie. Wystarczy zawinąć je folię aluminiową i trzymać w lodówce :)Glazura kakaowa na ciasto:5 dag cukru pudrułyżka kakaołyżka lub dwie
Proste PotrawyWielkanocna babka drożdżowa jest dla niektórych obowiązkowym ciastem na świątecznym stole. Przyznam, że u mnie w domu nigdy takiej babki nie było, królowały babki ucierane, ale w tym roku postanowiłam przekonać się, jak smakuje tradycyjna drożdżowa baba. Przepis skomponowałam po przejrzeniu chyba kilkudziesięciu innych, dopasowałam do swoich upodobań(...)powiem Wam, że efekt finalny bardzo przyjemnie mnie zaskoczył. Babka jest wilgotna, pełna rodzynek i owoców kandyzowanych, dość mocno słodka, ale ciasto świąteczne musi być bogate w smak i nie ma tutaj miejsca na odchudzone przepisy. Chociaż nie jestem wielbicielką rodzynek, w babce drożdżowej smakują one wyjątkowo dobrze, a wraz ze smakiem kandyzowanych owoców oraz aromatem wanilii, tworzą idealną całość
Smakołyki BerenikiKolejne po świąteczne ciasto. Upiekła go ciocia Dorotka. Przepis pochodzi z książki Siostry Anastazji. Fanem tego ciasta został mój młody. Nie jest bardzo słodkie. Połączenie ciasta makowego, ciasto na białkach i jabłka z galaretką :) Jest trochę pracochłonne, ale efekt potem super :) Polecam :)) Składniki ciasto makowe: 15 dag margaryny lub masła 8 jaj 20 dag cukru pudru 10 dag miodu płynnego
kruche babeczkiWłaściwie babka górnicza, która sprawdzi się znakomicie w roli wykwintnego, świątecznego piernika. Ciasto upieczone na bazie przepisu, na babkę górniczą, z dodatkiem przyprawy do piernika, przełożone kremem budyniowym połączonym z gęstym, kwaśnym powidłem śliwkowym. Łatwe i smaczne, idealne w sytuacji gdy święta tuż, tuż i nie ma czasu na przygotowanie dojrzewających pierników. Ciasto: 4 szklanki mąki 2 szklanki cukru
Praktyczna plprzepis dostałam od koleżanki troszkę go zmieniłam Składniki: - 3 szklanki mąki - 1 kostka margaryny 250 g - 5 jajek - 10 łyżek cukru - 1/2 szklanki mleka - 1 mały
W królestwie smaków BeatyPrzepis pochodzi z starego zeszytu zeszytu mojej mamy Składniki - 30 dag masła - 30 dag mleka w proszku - 30 dag cukru pudru - płatki oblaty o średnicy 40
W królestwie smaków BeatyCHRUST (do wyboru były jeszcze oponki) Powiem szczerze, że lepszego chrustu niż mojej Mamy nigdy nie jadłam :P Od dzieciństwa co roku pomagałam w robieniu tego świątecznego dania:D Oto przepis SKŁADNIKI ciasto: 2 szklanki mąki tortowej: 5 żółtek rozmiaru L (ja użyłam 6 rozmiaru M) 100 -150 g śmietany 18% cukier waniliowy- 1 opakowanie szczypta soli spirytus - mały
MarciochaKucharzyPachnie, pachnie coraz bardziej pachnie Świętami :) Ja już się doczekać nie mogę a Wy? Dzisiaj pokaże Wam jak fajnie przygotować bułeczki drożdżowe
Niezły Młynekrazem propozycja na ciasto, które zachwyca niemalże każdego, bo smakuje po prostu obłędnie! Ciasto jest też świetną propozycją na świąteczny stół – możemy ugościć nim rodzinę przyjaciółki, poczęstować teściową, zanieść na imprezę i na bank ktoś poprosi o przepis. Takim ciastem poczęstowała mnie kiedyś moja przyjaciółka Ania i zakochałam się w nim od pierwszego gryza Wypróbowałam przepis i czystym sumieniem(...)Zresztą, prawie każdy prosi o dokładkę – lepszej rekomendacji nie trzeba. Pachnie przecudnie i fajnie wkomponuje się też w świąteczne wypieki (jeśli takie planujecie) – dzięki orzechom i obłędnemu aromatowi cynamonu. *Uwaga – ciasto na wyjątkowe okazje – do najlżejszych nie należy Przepis pochodzi z Kwestii Smaku Wykonanie CIASTO Ubij białka jajek na sztywną pianę, podaj żółtka i ponownie ubijaj przez dosłownie
Eat me! Fit me!Przedstawiamy kolejny przepis konkursowy- przepiękne pierniczki przesłała nam P. Ania.Świąteczne pierniczki p. Ani- danie konkursowe Drukuj przepis Składniki500 gram mąki100 gram masła1 średnie jajko150 gram cukru pudru100 gram miodu0,5 szklanki mleka3 łyżki przyprawy korzennej1 łyżeczka kakao1 łyżeczka sody Sposób przygotowania Krok 1Do garnuszka dodajemy mleko,masło oraz miód. Gotujemy do momentu roztopienia się masła. W misce mieszamy składniki(...)suche (sode,kakao,przyprawe korzenną,cukier puder oraz mąkę) Suche skłądniki zalewamy wystudzoną mieszanką mleka,masła oraz miodu a następnie dodajemy jajko Wyrabiamy ciasto. Wałkujemy i wycinamy nasze wymarzone kształty :) Pieczemy w 180-190*C przez 10-15 minut ukier królewski - Cukier puder i białko. Na jedno białko przypada nam 1,5 szklanki cukru pudru. Miksujemy i zdobimy nim wystudzone
CoolinarniePLtego przepisu. To idealne połączenie bardzo lekkiego ciasta biszkoptowego z masą makową. Jest dość słodkie, ale czy nie takie powinny być właśnie Święta? Zapraszam do innych słodkich przepisów na Boże Narodzenie: – ciasteczka z pieczątkami – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – kruche ciasteczka świąteczne Przygotowanie : 2 h 10 minut Składniki na masę makową(...)gotową masę makową z bakaliami. Wymieszaj już za pomocą łyżki. W drugiej misce ubij białka na sztywno. Dodaj białka do masy makowej i delikatnie wymieszaj. Tak przygotowane ciasto makowe przełóż do prostokątnej brytfanny o wymiarach około 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 st C i piecz przez 40 minut
nietylkopasta.pl