żurawina - 4361 przepisów (strona:92/291)

Ciasteczka zbożowe na oleju (z orzeszkami i żurawiną) 167

użyłam z orzeszków ziemnych; może być dowolny lub roztopione masło) 1/3 szklanki cukru brzozowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia (Delecta) Dodatkowo: 1/3 szklanki orzeszków ziemnych (niesolonych) 1/3 szklanki suszonej żurawiny Płatki, jajko, olej, cukier brzozowy i mąkę z proszkiem do pieczenia - umieścić w misce i dokładnie wymieszać (najlepiej dłonią). Całość połączyć z orzeszkami i żurawiną. Z masy formować kulki (wielkości

Di gotuje
MURZYNKOWY SERNIK Z ŻURAWINĄ 171

serowa: 500 g twarogu, 2 jajka, ½ szkl. cukru, 3 łyżki wiórek kokosowych, 1 budyń waniliowy, 1 łyżeczka przyprawy do sernika Skworcu   ¼ szkl. oleju, 2 łyżki kremówki Dodatkowo: suszona żurawina WYKONANIE    Murzynek: Masło rozpuszczamy razem z cukrem, mlekiem i kakao. Odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzoną masę przelewamy do miski, dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia a na końcu(...)wyłożoną pergaminem. Masa serowa: Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy zmielony twaróg, kremówkę, budyń, przyprawę do sernika, olej i kokos. Tak przygotowaną masę delikatnie wykładamy na ciasto murzynkowe. Wierzch posypujemy żurawiną. Pieczemy ok 50 min.w 180 stopniach. Przyprawę do sernika znajdziecie w sklepie internetowym  www.skworcu.com.pl

słodki bratek
Szybka przekąska z pyszną nowością od GoodFood w roli głównej 226

węglowodanów .  SKŁADNIKI: 3 wafle o smaku karmelowym GoodFood 1  jabłko- 180g (waga po obraniu i wydrążeniu) 1 łyżka migdałów lub płatków migdałowych- 15g 1 łyżka żurawiny suszonej- 12g kilka listków świeżej mięty PRZYGOTOWANIE: Obrane i wydrążone jabłko pokroić w kostkę Wrzucić do garnka, zalać odrobiną wody i gotować na małym ogniu, aż zmięknie Migdały (jeśli są w skórce(...)zalać gorącą wodą, odstawić na kilka minut, a następnie obrać) posiekać drobno i dodać pod koniec gotowania do jabłka Jabłka zdjąć z ognia i dodać drobno posiekaną miętę i żurawinę Podawać z waflami karmelowymi  Smacznego! www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog

peanutbuttermonster
Florentynki wg Aleex 240

wyjątkową pozycją książkową. Polecam Wam gorąco tę powieść. I ciasteczka. Obie rzeczy znakomite. Składniki na 20 sztuk: • 50 g kandyzowanych wiśni • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej • 100 g suszonej żurawiny • 200 g migdałów w słupkach • 50 g mąki pszennej • 120 g masła • 120 g cukru • 50 ml śmietany kremówki 30% Dodatkowo: • 200 g czekolady mlecznej lub gorzkiej Sposób przygotowania(...)prawie zupełnie się rozpuszczą (cukier będzie trochę wyczuwalny). Zdjąć z palnika, wlać śmietanę kremówkę, odstawić, aż lekko przestygnie. 2. Do misy włożyć posiekane na grubsze kawałki wiśnie, skórkę pomarańczową, żurawinę, migdały i mąkę pszenną. Delikatnie wymieszać. 3. Do bakalii dodać przestudzone masło z cukrem, wymieszać do połączenia. 4. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Układać ciasteczka na blasze

W mojej kuchni
Kora orzechowa wg Aleex 166

pyszna. Gorąco polecam na wszystkie okazje. Jestem przekonana, że będzie Wam smakowało. Składniki: Ciasto bakaliowe: • 8 jajek • 3/4 szklanki cukru • 10 dag posiekanych orzechów włoskich • 10 dag rodzynek (zastąpiłam żurawiną) • 10 dag wiórek kokosowych • 1 łyżka mąki pszennej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: • 1 puszka brzoskwiń • 2 budynie waniliowe bez cukru • 1 łyżka mąki pszennej • 250 dag masła(...)łyżeczek • 1 kieliszek spirytusu lub wódki Ponadto: • 3 opakowania ciastek "Delicji" z pomarańczową galaretką • 2 galaretki brzoskwiniowe Sposób przygotowania: 1. Przygotować ciasto bakaliowe: orzechy posiekać, odważyć wiórki i żurawinę. 2. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. 3. Dodać żółtka i delikatnie zmiksować na małych obrotach miksera. 4. Na masę jajeczną przesiać mąkę i proszek

W mojej kuchni
Ciasto z kaszy manny (z bananem i żurawiną) 176

Polewa:   60g masła/margaryny 4 łyżki cukru 3 łyżki mleka 2 łyżki kakao Dodatkowo: ok 4-5 paczek herbatników Opcjonalnie:  bakalie, owoce (u mnie banan i suszona żurawina) Blaszkę wyłożyć papierem i ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Z 1/2 litra mleka odrobinę odlać i rozrobić w nim kaszę z kakao. Resztę zagotować z cukrami i masłem. Do gotującego się(...)lodówki, aby odrobinę się ociepliło, około 30 minut wcześniej.) Dodatkowo dodałam do masy jasnej kilka kropel aromatu śmietankowego i na drugiej warstwie herbatników ułożyłam plasterki banana oraz suszoną żurawinę. Korzystałam z dwóch rodzajów herbatników: pełnoziarnistych maślanych i kakaowo-maślanych. (*) Kostka masła = 200g Kostka margaryny = 250g

Di gotuje
Babeczki owsiane z żurawiną 200

mąki pszennej - 3/4 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej - 1/2 szklanki płatków owsianych - 3/4 szklanki mleka - 2 łyżki cukru trzcinowego brązowego - 3 łyżki miodu - 1/3 szklanki oleju - 2 jajka - 3/4 szklanki żurawiny suszonej - 1/2 szklanki orzechów włoskich posiekanych - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - 1 łyżeczka cynamonu i przyprawy do piernika - 2,5 łyżeczki kakao - szczypta soli WYKONANIE(...)owsiane, sól, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, przyprawę do piernika i kakao, wymieszać. Jajka zmiksować z mlekiem olejem i miodem. Wlać miksturę do suchych składników,dodać orzechy i żurawinę,wymieszać. Wyłożoną papilotkami formę do babeczek napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec ok.25 min w piekarniku nagrzanym do temp.180 stopni. Babeczki wyjąć i wystudzić, posypać wedle uznania np.płatkami owsianymi

Fit & Healthy Life
JABŁKA POD AROMATYCZNĄ KRUSZONKĄ 178

Doskonałe na podwieczorek z kulką lodów, u mnie malinowych. Ciekawy smak deserowi dodaje aromatyczny cukier malinowy.   SKŁADNIKI 2 duże mało słodkie jabłka, 1 łyżeczka żurawiny, 1 płaska łyżeczka   cukru malinowego, Kruszonka:    3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych, 2 łyżki cukru cynamonowego , 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki Dodatkowo:  masło do wysmarowania kokilek  WYKONANIE Żaroodporne kokilki(...)smarujemy masłem. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy z cukrem malinowym i żurawiną. Wkładamy jabłka do kokilek. Z podanych składników palcami wyrabiamy kruszonkę, posypujemy nią jabłka. Zapiekamy 20-25 min w 180 stopniach.  Podajemy z kulką lodów. Do deseru użyłam cukru cynamonowego oraz malinowego, który nadał całemu daniu niezwykłego smaku. Produkty te możecie kupić  TUTAJ

słodki bratek
Surówka z brukselki i białej rzodkiewki z żurawiną 181

słodko. Wariacja na temat poprzedniej pysznej surówki ze świeżej brukselki . Nic, tylko robić i jeść. Samo zdrowie :) Składniki: - 20 dag brukselki - 1 biała rzodkiew - 1 jabłko - garść żurawiny sos: - 2 łyżki oleju (u mnie z ostropestu) - 1 łyżka syropu z agawy - sól do smaku Brukselkę obieramy z wierzchnich liści, kroimy w plasterki. Rzodkiew i jabłko obieramy i ścieramy(...)dużych oczkach tarki. Żurawinę zalewamy wrzątkiem na 5 minut, po czym odcedzamy. Wszystkie składniki mieszamy z sosem

Smakuje zdrowo
Kaczka w warzywach 189

Pokochałam kaczkę, pokochałam gęś. Uwielbiam kaczkę zarówno ze słodkimi, jak  i warzywnymi dodatkami. Polecam nie tylko na niedzielny obiad. Składniki:  1 kaczka 1 jabłko  2 garście żurawiny 1 por 3 marchewki sól, pieprz majeranek Sposób przygotowania: Kaczkę nacieramy solą, pieprzem i majerankiem (od środka i na zewnątrz). Zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia wyciągamy kaczkę(...)lodówki. Do środka wkładamy pokrojone na ćwiartki jabłko i żurawinę. Spinamy wykałaczkami zamykając kaczkę. Smażymy z każdej strony na złoty kolor (na tłuszczu który się sam wytopi). Marchew obieramy i kroimy w talarki. Por kroimy w piórka. Drób obkładamy warzywami. Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach C przez ok. 2 h. Od czasu do czasu podlewamy wytopionym tłuszczem lub wodą

Pobite gary Barbary
Babka drożdżowa (z żurawiną i białą morwą) 182

razem ładnie wyrasta.       (Forma z kominkiem o średnicy 23 cm) 300g mąki pszennej 80g cukru 150 ml mleka 60g masła 25g drożdży 3 żółtka 60g suszonej żurawiny i białej morwy (łącznie) 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 szczypta soli Lukier: 2 łyżki mleka cukier puder   Polewa: 60g masła 40g cukru pudru(...)cytryny, mąkę, żółtka, sól, cukier waniliowy. Całość wymieszać łyżką. Do wstępnie połączonych składników wlać roztopione i przestudzone masło. Ciasto wyrabiać jeszcze przez około 4 minuty. Na koniec wsypać żurawinę z morwą i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem. Blaszkę odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie babkę (podrośniętą) wstawić do piekarnika i piec 30 minut

Di gotuje
PASZTET WIELKANOCNY 182

Składniki: 700 g mięsa wieprzowego i drobiowego ( pół na pół) 100 g surowego boczku  100 g wątróbki drobiowej  1 duży por (biała część)   50 g suszonej żurawiny  2 łyżki pestek słonecznika  2 łyżki pestek dyni  1 marchewka, 1 pietruszka  sól, pieprz 2 jajka  bułka tarta ( opcjonalnie)  odrobina oleju do foremki(...)przykryć zawartość garnka. Dusić na małym ogniu, ok 45 minut.  Po przestygnięciu  wszystko zblendować lub zmielić przez maszynkę, ja wybieram pierwszą opcję. Dodać jajko, żurawinę, pestki, posmakować i ewentualnie doprawić. Jak jest bardzo rzadkie, można dodać bułkę tartą. Foremkę natłuścić i obsypać bułką tartą. Masę przełożyć na równo z foremką. Na wierzchu posypać bułką tartą, aby uzyskać

pieprzny smaczek
Pasztet drobiowy z suszoną żurawiną 170

Kwaśny smak suszonej żurawiny świetnie pasuje do wytrawnego smaku pasztetu. Robiąc pasztet w większej ilości warto do jednej z porcji dodać ten dodatkowy składnik. Urozmaica i podbija smak, zapobiega nudzie i urozmaica pozornie nudny pasztet. ;-)  1 cały kurczak 4 udka  300g wątróbki drobiowej 4 duże marchewki 2 pietruszki 2 duże cebule 2 bułki kajzerki 2 jajka L olej(...)liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 150g suszonej żurawiny sól, pieprz 1. Kurczaka porcjujemy. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. 2. Mięso, marchew i pietruszkę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim gotujemy przez około 1h, do miękkości. Studzimy. Grzyby zalewamy wrzącą wodą, pozostawiamy pod przykryciem na minimum godzinę

Szefowa kuchni
Przepis na Paschę Wielkanocną 362

Składniki : 2 litry mleka 3.2% laska wanilii 6 jajek 500 ml śmietany 18% 250 g masła 150 g cukru pudru 70 g posiekanych migdałów 70 g posiekanej suszonej żurawiny 50 g kandyzowanej wiśni skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy Sposób przygotowania Paschy Wielkanocnej: Mleko gotujemy razem z rozciętą laską wanilii. Jaja łączymy razem ze śmietaną i wlewamy(...)Usuwamy laskę wanilii. Pozostawiamy do ostygnięcia.  Po ostudzeniu ser przelewamy przez sito wyłożone podwójną warstwą gazy, lnianą ściereczką itp. i bardzo dokładnie odcedzamy, najlepiej pozostawiając na noc. Żurawinę namaczamy w ciepłym soku pomarańczowym, odsączamy. Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo ser i pokrojone drobno bakalie (pozostawiając kilka sztuk do dekoracji) i skórkę pomarańczową. Gotową

Słodkie Przyjemności
Mini mazurki krówkowo żurawinowe. 169

cukru pudru 20 dag masła 1 jajko 2 żółtka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia   Nadzienie; 5 dag masła ok.50 ml mleka 30 dag krówek 30 dag suszonej żurawiny   bakalie do dekoracji (migdały, pistacje, suszone morele)  Przygotowanie; Z podanych składników zagniatamy ciasto a następnie wylepiamy foremki na tartaletki. Z podanej porcji wychodzi około 10 tartaletek. Wszystko zależy(...)się zważyła wtedy dolewamy po odrobinie mleka i mieszamy aż wszystkie składniki się idealnie połączą. Do lekko przestudzonej masy krówkowej wsypujemy wcześniej umyte a następnie osuszone owoce suszonej żurawiny. Gdy tartaletki przestygną napełniamy je masą żurawinową. Dekorujemy wedle pomysłu. Odstawiamy do zastygnięcia. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.