Pomyślałam, że zupa o smaku pizzy, też może nam posmakować. Nie myliłam się :) Zupa jest na prawdę bardzo smaczna. Zrobiłam ją po swojemu. Zupa powinna być przygotowana z mięsa mielonego, ja zrobiłam z pokrojoną piersią kurczaka. Dzięki dodatkowi przyprawy do pizzy i oregano, możemy naprawdę poczuć smak, zbliżony do smaku pizzy. Spróbujcie i oceńcie. Składniki: 2 duże piersi kurczaka ( miałam(...)razem z wodą, wlałam też przecier pomidorowy. Zagotować. Dodać przyprawę do pizzy i oregano. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować 10-15 minut na małym gazie. Na talerzu, zupę posypać, utartym serem żółtym. Podawać ze świeżym pieczywem
Agusiowe smakołykiJako fanatyczka przypraw takich jak oregano, bazylia, czy zioła prowansalskie, serwuje dla Was kolejny pomysł na kurczaka z pomidorami i podsmażanymi ziemniakami:) Danie może wymaga sporo
Kuchnia Pełna PasjiDziś proponuję KREM Z BROKUŁÓW smaczna i pożywna zupa, którą można podawać np. z grzankami. SKŁADNIKI: 1 duży brokuł najlepiej bez rdzenia 2 skrzydełka, udko lub inne mięso, może być wieprzowe 4-5 ziemniaków 1 średni seler 1 pietruszka nać pietruszki(...)Ugotować wywar z kurczaka w 2 litrach wody. Dodać drobno pokrojone warzywa, przyprawy i gotować, aż warzywa zmiękną. Wyjąć kurczaka i liście laurowe i dokładnie wszystko zmiksować (można miksować z mięsem- kwestia gustu ). Zupa powinna być gęsta, ale nie aż tak, żeby łyżka stała. Śmietankę dodawać bezpośrednio do miseczek lub talerzy i ozdabiać natką pietruszki
Kuchnia BeatySKŁADNIKI: 3 l wody 1 podwójny filet z kurczaka 1 marchewka i pietruszka liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego 1 bulionetka z kolorowym pieprzem 1 kostka rosołowa 2 łyżki vegety natka pietruszki 1/2 szklanki ryżu białego 1 łodyga selera naciowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Do garnka wlewam wodę. Następnie wrzuca mięso , liść laurowy, ziel angielskie, kostkę drobiow oraz bulionetkę(...)kolorowym pieprzem. Gotuję aż mięso będzie miękkawe. Marchewkę oraz pietruszkę obieram, myję i kroję w plastry. Łodygę selera naciowego kroję w pół i dodaję do zupy. Gotuję i wsypuję ryż. Gotuję aż wszystko będzie miękkie
Gotowanie PatkiCzaniecki 1 l wody lub bulionu drobiowego 1 łyżka masła 1 łyżka majeranku sól,biały pieprz 2 łyżki jogurtu Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Masło rozpuścić i podsmażyć kurczaka. Gdy mięso zmieni kolor dodać pokrojone w półplastry cebule. Smażyć wszystko jeszcze chwilę a następnie zalać wodą (lub bulionem). Dodać cieciorkę z puszki i zagotować. Paprykę pokroić w drobną kostkę(...)Ponownie zagotować. Gdy się zagotuje dodać makaron i gotować jeszcze ok 8-10 minut aż makaron się ugotuje, doprawić jeszcze do smaku jak potrzeba. Gdy makaron będzie już ugotowany zupę zestawić z ognia i dodać jogurt. Wymieszać i od razu nakładać na talerze i podawać
Monia miesza i gotujewychodzi jej dużo i jemy ją dwa dni. Jednak i tak muszę mieć drugie danie, bo mój mąż nie jest głodny jak widzi zupę. Wystarczy usmażyć placki i mamy obiad gotowy. Składniki 1 porcja rosołowa z kurczaka 1,5 szklanki czerwonej soczewicy (połówki) 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 1 puszka pomidorów(...)soczewicę. Gotować do miękkości soczewicy i warzyw. Dodać puszkę pomidorów, paprykę pokrojoną w kostkę i wszystko doprawić solą, pieprzem i papryką ostrą. Chwilę pogotować. Można podać z kleksem śmietany. zupa z czerwonej soczewicy
O kuchni z uczuciemzaczyna być nudne. A , że często gotuję wywar rosołowy by zrobić na kolację galaretki drobiowe czy jakąś zupę na takim wywarze- to i mięso z wywaru potem mam. Czas: 1,5 godziny Składniki: Mięso z wywaru: 1 ćwiartka z kurczaka 2 skrzydełka 1 pietruszka 2 cebule kawałek selera wielkości pietruszki por gałązka lubczyku ogrodowego 2 goździki 1 listek laurowy(...)godziny. Wyjąć mięso i warzywa - bulion przecedzić i doprawić.* Odłożyć warzywa( seler, pietruszkę i marchew)** Z mięsa wybrać kawałki których użyjemy do II Dania *** Przygotować sos: Kawałki kurczaka oprószyć mąką. Pokroić paprykę w paseczki. Pomidora pokroić w kostkę. Obrać i rozetrzeć czosnek. Usiekać świeży rozmaryn i tymianek . Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę i czosnek uważają by się
Buniabaje w kuchniwyjścia - jechać do babci na wieś na prawdziwy rosół, nie gotować w ogóle tej zupy albo kupić to, co mamy pod ręką w jakimkolwiek sklepie. I to nie musi być od razu cała kura. Ja unikam ogołoconych korpusów/porcji rosołowych. Zamiast tego wolę lekki miks kurczaka i indyka. Z tego pierwszego wybieram np. ćwiartki, a z tego większego ptaka skrzydełka(...)koniecznie szyję. Zamiast tradycyjnego rosołu z makaronem warto spróbować wersji z naleśnikami. Dzięki takiemu połączeniu tradycjna zupa jest nieco odmieniona. Proporcje produktów do naleśników zawsze biorę na oko - w zależności od tego jakiej grubości chcę naleśniki - więcej mąki to naleśnik grubszy. Po usmażeniu pierwszego naleśnika trzeba wyciągnąć wnioski - czy jest odpowiednio słony, nie przesadziliśmy z pieprzem, za gruby/za cieńki placek? Jeśli
Right Behind The Kitchenprzetwory czy najbardziej popularną zupę. I dziś właśnie chcę Wam przedstawić mój przepis na rozgrzewającą i sytą zupę krem z dyni. SKŁADNIKI ZUPA -około 1-1,5 litra wywaru mięsnego (może być z udek z kurczaka) -1200 g dyni (może być hokkaido-mała czerwona) -4 małe marchewki -5 średnich ziemniaków -2 ząbki czosnku -1 duża cebula -trochę oleju(...)oraz pokrojone na niewielkie kawałki obrane ziemniaki. Całość zalewamy wywarem i dusimy. Dusimy do momentu aż dynia będzie miękka. Ściągamy z ognia, miksujemy blenderem na gładki krem. Jak zupa jest zbyt gęsta można dodać przegotowanego mleka lub przegotowanej wody. Dodajemy przyprawy -mieszamy i gotowe :-) Zupa jest bardzo smaczna, syta i pożywna. GRZANKI Czerstwe kromki chleba kroimy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwędzonego boczku - kostka rosołowa - ser żółty Gotujemy 2 nogi z kurczaka, po 15 minutach dodajemy obrane w talarki ziemniaki. Na patelni szklimy pokrojoną cebulę, dodajemy kawałek słoniny lub boczku skrojonego w kostkę oraz zmiażdżone 3 ząbki czosnku. Podsmażone składniki wrzucamy do ugotowanego wywaru. Podgotowujemy 15 minut. Wlewamy porcję zupy do miseczki, na górę kładziemy porcję chleba i posypujemy startym serem
upichconaSkładniki: - 1 udko z kurczaka - 3-4 pętka białej kiełbasy - 3 litry wody - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera (ok 30g) - 2 łyżki siekanego pora - 200-250ml śmietany 18% - 2- 3 łyżki mąki do zagęszczenia - przyprawy: 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz, łyżka majeranku, 1,5 łyżeczki chrzanu ze słoika (ostrego), 3 ząbki czosnku, łyżeczka octu(...)Przygotowanie: Ugotować wywar z udka. Dodać zielę i liść laurowy. Do gotującego się wywaru włożyć kiełbasę. Włoszczyznę pokroić w kosteczkę i wrzucić do zupy. Ugotowaną kiełbasę wyjmujemy, lekko studzimy, obieramy, kroimy w pół plastry i dodajemy do zupy. Smietanę hartujemy i zabielamy nią barszcz. Dodajemy chrzan i czosnek. Zagęszczamy zupę zawiesiną z mąki i gotujemy. Doprawiamy do smaku
Kulinarne blogowaniesłodkie ziemniaki i na chwilę obecną muszę przyznać, że najlepiej będą do niej pasować zwykłe ziemniaki. Słodkie zbyt bardzo zmieniają cały smak zupy. SKŁADNIKI 300 g kości wołowej z żeber 200 g kości wieprzowej 2 udka z kurczaka 1 por 3 duże marchewki 1 korzeń selera 1 duży korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 4 liście laurowe 6 ziaren ziela(...)pieprz WYKONANIE Udka z kurczaka i kości umyć, po czym przełożyć do dużego garnka. Następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe, zalać wodą i włączyć palnik. Zieloną soczewicę zalać wodą i odstawić. Wszystkie warzywa umyć. Marchewki, korzeń selera i korzeń pietruszki ostrugać. Por i łodygi selera przekroić na pół. Wszystkie warzywa dodać do gotującej się zupy. W międzyczasie obrać ziemniaki
Passions hobbies lifeSkładniki: - udo z kurczaka - 2,5l wody - 1 marchewka - łyżka posiekanego pora - kawałek selera (ok 30g) - ok. 6-7 pieczarek - pół niedużej cebuli - 1-2 łyżki śmietany - 2 łyżki mąki pszennej - łyżka masła - przyprawy: 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego,sól, pieprz, koperek, natka pietruszki Przygotowanie: Z mięsa ugotować i odszumować wywar. Dodać ziele, liść laurowy i pokrojoną(...)kostkę włoszczyznę. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle, dodać pokrojone w pół plastry pieczarki, smażyć. Pieczarki dodać do wywaru. Śmietanę zahartować i dodać do zupy. Zagęścić zawiesiną z mąki. Doprawić do smaku i gotować do miękkości warzyw
Kulinarne blogowanieZUPA BOTWINKOWA Składniki: - 2 pęczki botwiny - 3 buraki - 3 marchewki - 2 pietruszki - 3 duże ziemniaki - 1 udko z kurczaka - pęczek koperku - 1 łyżeczka lubczyku - 5 ziaren zioła angielskiego - 4 ziarna owoców jałowca - 6 ziaren pieprzu czarnego - 2 kostki rosołowe - 3 liście laurowe - 3 łyżki kaszy manny - 2 łyżki cukru - przyprawa "Kucharek" do smaku - jajka - śmietana Sposób przygotowania: Do dużego garnka(...)wkładamy kurczaka, umyte liście botwiny, obrane buraki, marchew, pietruszkę oraz ziemniaki. Dodajemy kostki rosołowe, lubczyk, zioło angielskie, owoce jałowca, pieprz czarny oraz liście laurowe. Całość zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Wyławiamy z naszej zupy liście botwiny, buraki, marchew oraz pietruszkę po czym dokładnie blendujemy. Ziemniaki wyciągamy z zupy i kroimy w kostkę. Nasze warzywa umieszczamy ponownie w zupie, dodajemy
Mentor Smakułyżeczki, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, cukinia 1 średnia, marchewka 1 pęczek, koncentrat pomidorowy Pudliszki 2 łyżeczki, przyprawa do zup - do smakuDODATKI:ryż 1 woreczek Lubię, buraki czerwone 6 sztuk, posiekane listki tymianku 1/2 łyżeczki kurczak dobrze opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowymskórę ostrożnie poluzować i pod skórę powkładać zimne kawałki masła czosnkowegodo środka kurczaka włożyć młode gałązki naci
W Mojej Kuchni Lubię