pietruszkę i seler zalałem serwatką, doprowadziłem do wrzenia, gotowałem do miękkości. Mąkę zmieszałem z mlekiem, dodałem do gotującego się mięsa i warzyw. Cebulę przekroiłem na pół, opiekłem, dodałem do zupy. Czosnek roztarłem razem z solą i pieprzem, dodałem do zupy. Ugotowane jajka na twardo przekroiłem w ósemki. Wrzuciłem do zupy. Podałem z tłuczonymi ziemniakami z cebulą zrumieniona na smalcu
R'n'G KitchenJesień to idealny moment na gorące, gęste, kremowe zupy w intensywnych, ciepłych kolorach, które sycą na długo, są zdrowe, a dzięki bogatej kompozycji przypraw cudownie rozgrzewają. Już na sam widok soczyście pomarańczowej zawartości miseczki człowiekowi robi się cieplej i jesienno-zimowe chłody stają się znośniejsze. A zapach pieczonych warzyw zwabi do kuchni nawet najbardziej wybrednych domowników i niejadków. Koniecznie spróbujcie(...)zmiksować na gładki krem. 7) Gotowy krem podawać z odrobioną śmietanki i świeżą kolendrą. Do podania kremu został użyty talerz deserowy Sunny 21 cm taupe AMBITION. #myAmbition Artykuł Zupa-krem z czerwonej soczewicy i pieczonej papryki #healthyfood pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.meChoć nazwa wskazuje że jest to zupa na lato to pyszna jest właśnie teraz. Idealnie rozgrzewa zmarznięte ciała w listopadowe, słotne dni. Nazwałam ją letnią bo przypomina mi letnie, słoneczne, długie dni i dzięki temu od razu na duszy raźniej. Zapraszam na pyszną zupę. Letnia zupa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieTegoroczna jesień lub może już bardziej zima cieszy mnie między innymi z jednego powodu. Do mojego jadłospisu powróciły zupy. Uwielbiam je a wolne weekendy, i chłodne popołudnia zdecydowanie sprzyjają ich przygotowywaniu. Ostatnio podzieliłam się z Wami nowym przepisem na zupę brokułowo – porową oraz czosnkową z czerwonym pieprzem . Obie są genialne. Dziś przyszedł czas na kolejną wspaniałą zupę, w której
Życie ze smakiemKolejna zupa-krem na moim blogu. Ostatnio u mnie goszczą właśnie zupy-krem albo pomidorowa ;) Składniki (na 2 porcje): - 400g ziemniaków - 2 duże pory - 2-3 ząbki czosnku - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżka masła - 0,5 l wody/bulionu - szczypta kurkumy - 1/4 łyżeczki tymianku suszonego - szczypta kminku - szczypta gałki muszkatołowej - 0,5 łyżeczki bazylii suszonej - pestki dyni Ziemniaki(...)Przygotowanie tradycyjne: Wodę/bulion zagotować dodać przyprawy i pokrojone w kostkę ziemniaki. Pora razem z czosnkiem, podsmażyć na maśle i dodać do gotujących się ziemniaków. Gotować do miękkości ziemniaków. Zupę zmiksować na krem. Przed podaniem, gotowy krem z pora posypać uprażonymi pestkami dyni. Smacznego
CookYourselfjest tak też w tym roku), Mama kisi najlepszą kapustę, jaką można zjeść. Cieszymy się nią w Boże Narodzenie albo przygotowując bigos. Jednak nigdy nie może zabraknąć przepysznej zupy z jej udziałem. Bo to nie tylko wspaniały smak dzieciństwa, ale i pożywny, przepyszny obiad. Za to Tata, człowiek, który we wojsku spędził kilka lat, wniósł do domu przyzwyczajenie(...)kapuśniak , tak jak i grochówka , musi być ugotowany na wędzonych żeberkach. Tak przygotowaną zupę, wypracowana przez moich Rodziców, nauczyłam się i ja gotować, i przyznam, że żaden kapuśniak nie smakuje mi tak dobrze. I to nie chodzi o smaki wyniesione z domu. Wędzonka naprawdę daje bardzo dużo, chociaż nie wszędzie pasuje. Tutaj zdecydowanie podnosi smak potrawy. Jak ugotować pyszny kapuśniak
Poezja Smaków - blog kulinarnyZupa w klimacie jesiennym, rozgrzewająca i sycąca, a ponad to łatwa i szybka w przygotowaniu. Bardzo lubię wszystkie zupy warzywne i staram się wykorzystywać warzywa sezonowe jak najczęściej. Tym razem przygotowałam zupę ze zdrowymi warzywami i rozgrzewającymi przyprawami, idealna na ponure jesienne dni. Składniki: 1 mały brokuł 2 marchewki kilka brukselek 4-5 ziemniaków 2 pomidory 1 cebula 3 łyżki
talerz przyjemnościbądź ラーメン; rāmen) – japońskie danie składające się z rosołu, makaronu i innych składników w zależności od receptury. Ramen do Japonii przywędrował z Chin i różni się od tradycyjnych japońskich zup tym, że zawiera mięso, podczas gdy tradycyjnie w Japonii stosowało się głównie ryby i warzywa. Ramen trafił do Japonii w XIX wieku, jednak popularny stał się po II wojnie światowej(...)Jest jednym z najczęściej spotykanych dań typu Fast food. Ramen został wykorzystany do stworzenia pierwowzoru tzw. zup błyskawicznych. Ramen nie ma sformalizowanego przepisu. Każdy kucharz i serwujący go lokal wymyśla własną recepturę. Moja wersja Ramen inspirowana jest kilkoma przepisami z internetu. We wszystkie składniki można się zaopatrzyć w Sklepie Internetowym z azjatycką żywnością i akcesoriami SlodkoKwasny.com . Składniki
mojewypiekiinietylkowrzucić pokrojone ziemniaki i pokrojony seler oraz cebulę, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu oraz mały kawałek czerwonej ostrej papryczki - gotować Startą marchew przesmażyć na oleju dodać do gotującej zupy, tak samo zrobić z pietruszką, posolić - gotować prawie do zupełnej miękkości warzyw Następnie dodać pokrojony w krążki por i umytą, pokrojoną kapustę, zioła, wymieszać i gotować krótko by kapusta się(...)rozleciała. Jeśli dysponujemy warzywami suszonymi ( marchew, pietruszka, por, seler, cebula) to taka zupa też może się udać, choć nie będzie miała pięknego koloru od przesmażonej, świeżej marchewki. Z tej ilości składników otrzymamy spory garnek zupy dla co najmniej 4-5 osób
Proste Potrawyzupy gulaszowej zazwyczaj dodajemy pieczarki, ja wpadłam na nieco inny pomysł, wzbogaciłam jej smak kurkami! Kurki mogą być mrożone lub świeże. 1 kg szynki wieprzowej 3 papryki 300g kurek (mogą być mrożone) 2 duże cebule 2 marchewki 4 ziemniaki sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek granulowany 2 łyżki smalcu 3-4 łyżki mąki(...)czym zalewamy 3 litrami wody. Dodajemy marchewkę i przyprawy. Gotujemy pod przykryciem przez około 1,5 h. Na 15 minut przed końcem gotowania dodajemy ziemniaki. 2. Do zupy dodajemy koncentrat. Mąkę rozrabiamy w niedużej ilości zimnej wody. Wlewamy do zupy. W razie konieczności doprawiamy do smaku. Przed podaniem możemy posypać posiekaną natką pietruszki
Szefowa kuchniWigilią otwieram serię przepisów związanych ze Świętami Bożego Narodzenia. Dziś przedstawię przepis na wigilijny barszcz czerwony z uszkami. U mnie w domu w ten wieczór zawsze jadło się tę zupę, ale wiem, że są rejony Polski, w których podaje się zupę grzybową czy rybną. A u Was jaka zupa zagości na stole w ten wyjątkowy wieczór? Składniki : Barszcz
Oka w rosole czyli KaFka gotujePrzepis na oczyszczającą zupę jaglaną robi OGROMNĄ FURORĘ! Dlatego myślałam, kombinowałam i mam dla Was kolejny przepis na oczyszczający organizm wspomagający odchudzanie. Możemy zupkę traktować jako osobny posiłek, jest niezwykle sycąca, zdrowa i aromatyczna. Dzięki odpowiednim składnikom pobudza metabolizm do pracy, wspomaga trawienie, dzięki pietruszce działa detoksykacyjne i jest jak miotełka dla naszych jelit. Bogata w błonnik(...)zupkę codziennie przez tydzień lub dwa na obiad na pewno oczyścimy organizm i przygotujemy go do zmian związanych ze zmianą złych nawyków żywieniowych na zdrowe. Składniki na zupę ok 2,5 litra: 1 filet z kurczaka pojedynczy 1/1 kalafiora 1/2 papryki 1 mała pietruszka Kawałeczek selera 2 średnie marchewki Zielona pietruszka
CzarnawisienkaZupełnie nie miałam pomysłu na zupę. Tym bardziej, że moi synowie coś ostatnio marudzą przy zupach. Młodszy stwierdził, że on nie lubi już pomidorowej, co najwyżej barszcz, żurek albo rosół. A ta kompozycja powstała z tego co było w lodówce. Resztę zdziałały zioła i przyprawy. Zupa jest aromatyczna i obyło się tym razem bez marudzenia. Składniki: 1,5 litra bulionu
Czerwień i błękitminut na średnim ogniu wlać sok pomidorowy, dodać przecier pomidorowy z kartonika, dodać kucharka, gotować z 15 minut śmietanę wymieszać z wodą zimną, mąką pszenna i wlać do zupy mieszając do zagotowania, wsypać posiekany koperek (użyłam swój zamrożony), butelkę z olejem czosnkowym dobrze potrząsnąć i wlać z 6 łyżek do zupy, na talerzu posypać pieprzem do smaku podałam z makaronem(...)nitki - na szybko pyszna, rozgrzewająca zupa pomidorowa, jest lekka z olejem rzepakowym czosnek, można podawać z czym się lubi lub samą do picia..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięogórków nauczyliśmy się przyrządzać, kiedy mieszkaliśmy na Podkarpaciu. Początkowo byłam zaskoczona takim dodatkiem, ale zasmakował nm tak bardzo, że ilekroć otwieram słoik kiszonych ogórków, tylekroć robię też właśnie tę zupę. Czy w chłodne jesienne dni może być coś lepszego niż aromatyczny barszcz biały na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków? Moim zdaniem trudno znaleźć dla niego alternatywę :) Biały barszcz
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata