wyjazdu (pseudokibice jechali na mecz i jakoś niespecjalnie się spieszyli, bo wciąż wychodzili ze swego pociągu, powodując opóźnienie mojego pociągu) sprowokowały mnie do przygotowania rozgrzewającej i bardzo sycącej zupy warzywnej z południa Indii serwowanej tam... na śniadanie. Przygotowałam spory garnek, więc będzie jeszcze na jutro po pracy 😊 To jednogarnkowe danie polecam nie tylko weganom i ludziom unikającym glutenu. Składniki(...)zalać mlekiem kokosowym, dodać kawałek pora i chili. Dusić warzywa do miękkości ok. kwadransa. Do garnka z warzywami dodać sos pomidorowy lub krojone pomidory oraz różyczki brokułów. Zagotować. Do zupy dodać soczewicę. Gotować do miękkości brokułów. Zupę zagotować i ewentualnie doprawić do smaku solą. Dwa lata lat temu przeczytałam " Zaplątaną miłość " pierwszy tom "Stacji Jagodno" Karoliny Wilczyńskiej . Historia Tamary, Marysi
Weekendy w domu i ogrodziebyło tak…no zupa dzisiaj musi być! Ale jaka…chodzenie po sklepie, oglądanie, zaglądanie…masakra! No i do domu powrót z niczym :P A tu takie bogactwo warzyw! No to zaszaleliśmy ;) Składniki 250 g mielonej cielęciny 1 duża marchew 3 łodygi selera naciowego 4 ziemniaki 1 cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1,5 l bulionu warzywnego 100 g brukselki(...)pokrojoną marchew, seler, ziemniaki (duża kostka), smażymy kilka minut i zalewamy gorącym bulionem. Następnie dodajemy oczyszczoną brukselkę (większe kroimy na pół) oraz groszek. Brokuł dzielimy na różyczki, dodajemy do zupy po 10 min razem z pokrojonymi szparagami, gotujemy jeszcze 5 min. Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną zimnej wody. Hartujemy wywarem z zupy, dodajemy do całości i dokładnie rozprowadzamy. Podgrzewamy
R'n'G Kitchenzdejmujemy z jej powierzchni szumowiny. Dodajemy obrane i oczyszczone warzywa: marchew, pietruszkę i cebulę oraz sól i pieprz. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie do zupy wrzucamy obrane ziemniaki. Gotujemy do miękkości wszystkich warzyw. Pora szatkujemy w piórka a następnie przesmażamy na patelni z dodatkiem oleju i rozdrobnionego czosnku. Z zupy odławiamy mięso(...)wrzucamy zeszklonego pora z czosnkiem. Całość miksujemy za pomocą blendera. Zupę podajemy z grzankami
Qchnia po prostułyżki pełne koncentratu pomidorowego * łyżka mąki * majeranek * tymianek * sól * pieprz * papryka słodka * papryka ostra * natka pietruszki * 3 listki laurowe * 4 kulki ziela angielskiego * 1 piramidkę smaku ( suszone warzywa do zupy) * olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę kroję w paski. Marchewkę i por w półplasterki. Pietruszkę i seler ścieram na tarce. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na patelni przez chwilę następnie(...)gotuje do momentu aż warzywa i ryż zmięknie. Na koniec dodaje koncentrat pomidorowy ponownie doprawiam wszystkimi przyprawami, które dodawałam do mięsa. ( sól, pieprz, tymianek, majeranek, papryka słodka i ostra. Zupę zagęszczam 1 łyżką mąki pszennej rozrobionej z kilkoma łyżkami zupy. Gotową posypuje pokrojoną natką pietruszki, SMACZNEGO! Zapraszam na film z przygotowań
Kulinarne przygodyŚwietne połączenie różnych smaków. Jeżeli ktoś jeszcze nie przekonał się do kuchni tajskiej, szczerze polecam zupa jest bardzo dobra. Bardzo mi się również podoba czas przygotowania zupy tajskiej. Składniki 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego 500 g filet z indyka lub kurczaka 3 łodygi selera naciowego pokrojonego w plasterki 4 ząbki czosnku rozdrobnione … Czytaj dalej Tajska zupa z kurczaka
gotuj ze mnąOczywiście pomysł pojawił się z powodu okazjonalnego zamiłowania moich dzieci do nawynosów: zamówiłam zupę 'wonton z warzywami' i dostałam pojemniczek pełen płynu (smacznego i owszem, ale wciaż), z pływajacymi kawałeczkami chińskiej kapusty i pierożkami - sztuk 3... Słownie: trzy... W całej porcji! Dlatego, podobnie, jak wcześniej, przy sosie do stir-fry , wykazałam się pomysłowościa zrodzona z łakomstwa, i postanowiłam zupę(...)skonstruować sama. No może z niewielka pomoca znanych autorytetów... Sama zupa, lub pozostałe resztki, dobrze doprawiona olejem sezamowym, pieprzem i octem, może posłużyć, jako baza do chińskich klusek. Tak zwanych swojsko - nudli. Tyle tylko, że trzeba by było zmniejszyć proporcje, bo z tych podanych wyjda potworne ilości. Przepis to generalna kompilacja dwóch znalezionych w Internecie
Lejdi of the housedrobiowym, dodałem marchewkę, ziemniaki, łyżkę majeranku, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotowałem na małym ogniu ok. 30 minut. Śmietanę wymieszałem z mąką i kilkoma łyżkami wywaru. Wlałem do zupy, mieszając zagotowałem. Dodałem starty chrzan, doprawiłem cukrem, solą i białym pieprzem. Pokrojona w plasterki kiełbasę wrzuciłem do zupy. Koperek umyłem, osuszyłem. Zupę rozlałem na talerze, do każdej porcji włożyłem pokrojone
R'n'G Kitchenwstręt do szpinaku, może przez tą breję którą nas karmiono w przedszkolu? W każdym bądź razie ja szpinak uwielbiam, a poza standardowym makaronem ze szpinakiem postanowiłam wyczarować z niego zupę. Wyszła tak dobra, że postanowiłam jej nie blendować. Miśka zachwycona, a jak wiecie ona jest moją najsurowszą jurorką, dostałam 15/10 Czas przygotowania: 30 minut maksymalnie. Składniki na 4 porcje: opakowanie(...)wody (odmierz sobie puszką po mleku kokosowym). Doprowadź do zagotowania, dopraw solą (około 1 łyżeczka). W oddzielnym garnku ugotuj makaron zgodnie z przpisem na opakowaniu. Podaj zupę z makaronem i kilkoma ziarnami kolorowego pieprzu (jeżeli masz oczywiście). Smacznego! Artykuł Zupa ze szpinakiem, porem i makaronem ryżowym pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfpamiętam, kiedy ostatnio robiłem czerwony czysty barszcz. Chyba kiedyś w ogóle robiłem? Zawsze, przy każdej okazji (świątecznej lub nie), któraś z doświadczonych gospodyń w rodzinie przygotowywała tę klasyczną zupę. Ja nie musiałem, No cóż, sięgaliśmy czasem i po kartonik, co wcale nie jest złym rozwiązaniem. Ba, czasami nawet jedynym możliwym, gdy czasu zabraknie. Bo czasu przy produkcji tej przepysznej zupy(...)Przełożyć do garnka. Dodać pokrojone w cienkie plastry buraki i jabłko. Zalać bulionem i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Odstawić w chłodne miejsce na dobę. Zupę przecedzić na gęstym sitku. Dokładnie odcisnąć. Podgrzać nie doprowadzając do zagotowania i dodać sok z cytryny oraz miód. Ewentualnie dosolić i dodać świeżo zmielony pieprz
zadanie-gotowanieWegetariańska zupa krem, lekka i zdrowa z kaszą jaglaną w roli głównej. Dużo włoskich smaków pod postacią bazylii, mozzarelli i pomidorów suszonych oraz oliwy. Zupa jest syta dzięki kaszy a do tego szybka do zrobienia. 1 cebula duża 1 por biała część 1 doniczka bazylii 500 ml bulionu warzywnego 1/2 kulki mozzarelli 3 pomidory suszone 1/3 szklanki kaszy jaglanej oliwa(...)Cebule przesmażam na maśle klarowanym, dodaję pokrojony por i dalej przesmażam. Dolewam bulion warzywny , gotuję pięć minut. Dodaję liście bazylii umyte, kaszę jaglaną i miksuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem. Zupę podaję z kaszą, oliwą z pomidorów, mozzarellą i suszonymi pomidorami
wesoła kuchniaoknem nieustający mróz poniżej 10 stopni Celsjusza. Na rozgrzewkę proponuję dziś zupę, której głównym składnikiem jest soczewica. Smakuje bardzo podobnie jak zupa grochowa. Przygotowałam ją w ramach wspólnego gotowania. Dzisiejszy temat kulinarny to "3 po 3 - soczewica, czosnek, warzywa korzeniowe". Gotuje dziś ze mną również Marta . Składniki: 2 szklanki czerwonej soczewicy 200 g chudego wędzonego boczku 3 średnie kremowe ziemniaki(...)Wlać szklankę gotującego się wywaru i wymieszać, by mąka dobrze się rozprowadziła, po czym dodać do warzyw. Kiedy warzywa i soczewica będą miękkie, wlać śmietankę, dodać posiekaną natkę. Doprawić zupę do smaku solą, pieprzem i majerankiem (ok. 2 łyżek
Czerwień i błękitWrocławiu zimno i nic się nie zapowiadana to, że jutro będzie lepiej. A co na takie zimno najlepsze? Oczywiście pyszna i rozgrzewająca zupa i ja na taką właśnie Was zapraszam. Składniki : 1 laska kiełbasy u mnie Kiełbasa ze Wsi Hańderek 1 korpus z kurczaka podłużne buraki słoik 0,7 l wraz z zalewą ( przepis na blogu(...)ziemniaki 1/4 średniego selera 1 duża marchewka 1 średnia cebula 1/4 małej główki białej kapusty ( około 35 dkg) garść suszonych prawdziwków 150 g słodkiej dobrej śmietany do zup 1 czubata łyżka pokrojonego koperku 1 łyżka suszonego majeranku 2-3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 2 łyżeczki cukru 1 łyżka masła 1 łyżka oleju Sposób przygotowania: Fasolę
Gosia gotujeWłaściwie to taka zupa chrzanówka będzie przebojem nie tylko wielkanocnym, ale też codziennym, bo robi się chwilkę. Idealna sprawa zimą, kiedy potrzebujemy czegoś ostrego i sycącego na rozgrzewkę. Jak wszystkie przepisy z tego bloga jest to wersja uproszczona, odchudzona i szybsza, ale za to pyszniejsza i bardziej efektowna. Piękny kolor zawdzięcza zmiksowanej marchewce z włoszyzny – do tego nic się(...)obieramy i gotujemy do miękkości z kiełbasą, pieprzem, zielem angielskim i listkami laurowymi. Następnie odcedzamy bulion i wkładamy do niego włoszczyznę (bez ziemniaków, kiełbasy, pora i resztek przypraw). Blendujemy zupę z chrzanem i zakwasem na żur. Podgrzewamy, żeby całość była ciepła, ale nie wrząca, bo wtedy tracimy probiotyczne właściwości domowego zakwasu na żur. Podajemy na talerzu lub w chlebie udekorowane
Ugotowane pozamiataneKRUPNIK TRADYCYJNY na wywarze z cielęciny. Krupnik. Tradycyjna Polska zupa z kaszy perłowej, jęczmiennej, gryczanej bądź pęczaku - z ziemniakami i marchewką, ugotowana na wywarze z kurczaka lub cielęcych żeberek. Znakomity również, przygotowany na wywarze z podrobów kaczych lub gęsich. Krupnik to chyba jedna z najstarszych zup w Polsce. Choć przez wieki przeszedł rozmaite przeobrażenia, to nadal jego istotą jest krupnicza(...)esencja i kleistość, którą zawdzięcza gotowanej w nim kaszy. A więc, zupa o niezwykłej konsystencji, intensywnym aromacie i zniewalającym smaku. Jak zrobić domowy krupnik tradycyjny - sprawdzony przepis krok po kroku. SKŁADNIKI: 6 łyżek kaszy gryczanej lub perłowej 250g cielęciny z kością 1 marchewka 1 cebula, przekrojona na pół i podpieczona na suchej patelni kawałek selera 1 por (biała część
Moja Książka Kucharska