zupa - 39749 przepisów (strona:457/2650)

Komosa ryżowa - z czym to się je ? 188

jaglanej nie przytłacza smaku owoców można ją dodawać do sałatek warzywnych (np. do arabskiej tabbouleh) i owocowych oraz pikantnych lub słodkich verrine (wkrótce przepis) jest bardzo smacznym dodatkiem do zup w tym zupy z czerwonych buraków z imbirem ( tutaj przepis ), zupy ogórkowej i wielu innych może być używana do przygotowywania zdrowych batoników z orzechami i daktylami lub  suszonymi owocami

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa rybna i jej wymiary 190

Zupa rybna jest wyjątkowo zdrowa, bo pełna tych dobrych tłuszczy, zawierających kwasy omega-3, witaminę D. Jest ona wartościową propozycją obiadu dla całej rodziny. Nic dziwnego więc, że tak wiele kultur na całym świecie ma w swojej tradycji przygotowywanie tego smakowitego wywaru. Artykuł Zupa rybna i jej wymiary pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Aromatyczne flaczki drobiowe z dodatkiem boczniaków. 206

Flaczki to jedna z naszych ulubionych zup. Zawsze gotuję ją w większej ilości przed Wielkanocą , czy Bożym Narodzeniem i wekuję, bo nic tak nie smakuje podczas rodzinnych imprez, jak bulionówka wypełniona aromatycznym wywarem. Osobiście uwielbiam kiedy są to flaczki mięsne, chociaż pokusiłam się kiedyś o wersję typowo wegetariańską , i także bardzo nam posmakowały. Dziś jednak mam wersję dla tych, którzy(...)szukają zupy pełnej aromatów niczym w pysznym rosole, a także mięciutkich kawałków mięsa. Dodatek boczniaków, które wyglądają podobnie do pokrojonych flaczków wołowych, sprawia, że zupa nabiera lekko grzybowego aromatu, co jest naprawdę fajnym dodatkiem. Polecam! Aromatyczne flaczki drobiowe z dodatkiem boczniaków. Składniki na garnek o pojemności 4 litry: 1 kg boczniaków 500 g żołądków drobiowych 4 ćwiartki z kurczaka

Poezja Smaków - blog kulinarny
Zupa jarzynowa 154

starych "kawalerskich" czasów, rzadko gotowałem sobie zupy. Nigdy nie byłem fanem zup, ale też nie stroniłem od nich. Jedyna zupa, którą sobie gotowałem to jarzynowa. Na dodatek w wersji wegańskiej, czyli nie na rosole... 😄 Nie pamiętam jak to dokładnie robiłem, ale na pewno jest to dobra wiadomość dla wegan i wegetarian... 😃 Składniki: 2 litry rosołu pół małego kalafiora pół brokułu(...)dokładamy resztę warzyw (kalafior, brokuł, groszek zielony, fasolkę szparagową). Wszystko gotujemy do miękkości warzyw. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i zestawiamy z kuchni. W niewielkiej ilości gorącej zupy rozprowadzamy śmietanę i zabielamy (aby śmietana się nie zważyła w zupie musi mieć temperaturę pokojową). Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
KREM KALAFIOROWO-KOKOSOWY 161

Pyszna zupa krem o bardzo ciekawym smaku...czuć kalafior, kokos, ale też nutę czosnku, a dodatek czarnuszki idealnie tu pasuje, gdyż dodaje aromatu i podkręca smak zupy 😉 Pomysł na zupę zaczerpnięty z pewnej książki (w sumie już nie pamiętam jakiej - gdzie tylko mogę przeglądam książki kucharskie i zapisuję inspiracje 😁), a wykonanie to już moja inwencja twórcza. Nie byłabym też sobą(...)wodą. Gotujemy do momentu aż kalafior będzie miękki. Następnie całość blendujemy na gładki krem. Dodajemy mleko kokosowe oraz przyprawy curry, gałkę muszkatołową, sos sojowy oraz sól i pieprz. Zagotowujemy zupę i trzymamy jeszcze na ogniu przez 2 min. Wlewamy na talerz, posypujemy czarnuszką i podajemy z grzankami

Kuchnia MagdaLeny
ZUPA Z KURCZAKIEM 662

Klasyczny przepis na gęstą zupę z warzywami i szarpaną piersią... Artykuł ZUPA Z KURCZAKIEM pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Kartoflanka... po prostu 184

zjeść na obiad, kiedy jest tak zimno, wieje wiatr i pada deszcz? Oczywiście pyszną, rozgrzewającą zupę. Taką, jaką mam dzisiaj dla Was, zrobicie w pół godziny. Trzeba mieć tylko wywar z drobiu lub po prostu   rosół a reszta... to już z górki. Pozostałe składniki przeważnie zawsze mamy w domu. A więc, do dzieła... Składniki: 1,5 l wywaru drobiowego(...)ognia i zawartość patelni   przełożyłam do garnka z gorącym bulionem. Ziemniaki obrałam, umyłam i pokroiłam w kostkę. Teraz już pozostało mi dodać je do gotującej się zupy. Pozostawiłam na średnim ogniu jeszcze na około 15 minut. Pod koniec gotowania wsypałam roztarty w dłoniach nad garnkiem majeranek. Przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Gorącą zupę rozlałam do miseczek

Kuchnia u Krysi
Krem z buraków 157

prostu dla walorów smakowych. Uwielbiam je za charakterystyczną słodycz i niesamowity wyraźny smak. Rewelacyjnie smakują w połączeniu z suszonymi śliwkami i fetą , stanowią też ciekawy dodatek do ciasta . Zupa buraczkowa od zawsze należała do najbardziej uwielbianych przeze mnie zup. Jako, że idzie wiosna, to chciałam spróbować jednak nieco lżejszej wersji tej zupy. Krem z buraków wyszedł przepyszny. Delikatny a zarazem(...)wyraźny w smaku. Zupa ma mało kalorii, a mimo to człowiek po jej zjedzeniu jest syty. Składniki: 8 upieczonych lub ugotowanych buraków (ok. 1 kg wagi po obraniu) 3 jabłka (koniecznie kwaśne) włoszczyzna  2 cebule 5 ząbków czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek twarożek grani (20 dag) cytryna sól, pieprz 2 pęczki natki pietruszki Sposób przygotowania: Włoszczyznę dokładnie oczyszczamy

Pobite gary Barbary
Krem paprykowo-pomidorowy 139

Kochamy zupę pomidorową, prawda? Ale czy za każdym razem razem musi być taka sama? Przecież pomidorowych jest tyle ile gospodyń domowych, a każda kobieta ma swój smak, swój pomysł, tajemnicze dodatki by ta zupa była wyjątkowo. Ale jeśli jeszcze zmienimy ją w krem, wzbogacimy o inne dodatkowe warzywo np paprykę to wyjdzie nam zupa niecodzienna, inna ale równie pyszna(...)tradycyjna. Zapraszam na połączenie pomidorów i papryki w jednej kremowej zupie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
ODCHUDZAJĄCA ZUPA SELEROWA 193

Selerowa zupa krem z dodatkiem prażonego słonecznika polecana jest szczególnie osobom odchudzającym się i dbającym o swoją linię. Bardzo szybka i prosta w wykonaniu - zaledwie 30 min. i zupka gotowa! Seler korzeniowy należy do najmniej kalorycznych warzyw. Dostarcza do organizmu wiele witamin i składników mineralnych takich jak: fosfor, cynk, potas, wapń, magnez, żelazo oraz witaminy: C, B kompleks, E, kwas(...)tymianek i podsmażamy około 5 min. W garnku podgrzewamy bulion. Podsmażone warzywa przenosimy z patelni do garnka z bulionem. Gotujemy około 20 min. Następnie blendujemy na gładki krem. Gdy zupa jest zbyt gęsta można dodać do niej jeszcze bulionu - w zależności jaką gęstą zupę kto lubi. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz szczyptą chili i gotujemy jeszcze 2-3 min. Na suchą

Kuchnia MagdaLeny
Zupa ogonowa 136

zupa chodziła za mną przez ostatnich kilka tygodni, odkąd zobaczyłam że w naszym sklepie pojawiły się ogony. Nigdy ich co prawda nie kupowałam, nie gotowałam, ani nie zrobiłam, a tym bardziej zupy ogonowej. Jednak jej smak znam z dzieciństwa i bardzo chciałam sobie go znowu przypomnieć. Dlatego wzięłam byka za rogi i korzystając z tego przepisu zrobiłam swoją zupę. Bałam(...)usłyszy że to jest na ogonach, a tymczasem spałaszowali dosłownie wszystko i czekają kiedy ją znowu zrobię. Tak więc polecam wracanie do dań z dzieciństwa i takich zapomnianych zup jak ogonowa. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
RECENZJA KSIĄŻKI Z PRZEPISAMI "POLSKA KSIĄŻKA KUCHARSKA" 163

przepisami i poradami.  Została oprawiona w twardą oprawę. Dodatkowo książka została podzielona na działy a te dodatkowi są podzielone na poddziały, co znacznie ułatwia wyszukiwanie przepisu.  * Przystawki * Zupy    * Zupy czyste i buliony   * Zupy podprawiane   * Zupy kremy   * Zupy zimne * Mąka   * Makarony   * Kluski   * Knedle   * Pierogi * Kasza * Ryż * Jajka * Grzyby * Mięso

Zrób to smacznie
Zupa gulaszowa 176

pyszna i rozgrzewająca zupa :) Polecamy Wam prostą i szybką w wykonaniu zupę gulaszową :) Składniki na zupę gulaszową: – 400 g polędwiczki wieprzowej – 3 papryki różnego koloru – 3 średnie ziemniaki – 1 marchewka – 2 łodygi selera naciowego – 1 l wody lub bulionu – 1 cebula

Kuchenne Wariacje
Zupa krem pomidorowo cukiniowa z grzankami 112

razem zupa w 2 odsłonach. Dla dzieci zupa była z grzankami, a dla nas z owocami morza . Jeden i drugi dodatek świetnie się skomponowały ze sobą smakowo. Jako pierwsza zupa z grzankami. Składniki: ok 1 kg mięsa (ja lubię łopatkę), 3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, ok 1,5 kg pomidorów, 5 sztuk cukinii, kawałek kalafiora, sól, pieprz do smaku(...)wywarze gotujemy pokrojone warzywa, solimy i pieprzymy do smaku. Gdy warzywa są miękkie zdejmujemy z kuchni i blendujemy. Stopień rozdrobnienia należy do Was, ja tym razem zblendowałam dosyć mocno. Zupę nalewamy do talerzy (w moim przypadku była to miseczka dziecka) i układamy połamane grzanki. Grzanki można zrobić samemu lub kupić, ja tym razem miałam grzanki kupne z dodatkiem oregano

Państwo Wojtczuk gotują