Danie postne dla wszystkich którzy lubią śledzika. U nas znane pod nazwą woda śledziowa ale spotkałam sie również z wersją nazwy zupa śledziowa. składniki: 1 solony cały śledź mleczak 1 cebula 0,5 l przegotowanej zimnej wody 1 listek laurowy Kamis kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego Kamis 3-4 łyżki octu 10 % Jamar 4 łyżki śmietany 18 % Śledzia wymoczyć
Monia miesza i gotujePyszny żurek na domowym zakwasie z majerankiem i czosnkiem. Ugotowany na wywarze ze sparzonych białych kiełbasek. Życzę smacznego:) składniki: 5 białych surowych kiełbasek 1,5 l
Monia miesza i gotujepieprzem i słodką papryką w proszku. Dusimy przez godzinę. Po tym czasie ogórki kroimy w paseczki i dorzucamy do garnka, dodajemy też koncentrat pomidorowy. Gotujemy 15 minut. Na koniec zupę zaprawiamy 2 łyżkami mąki. Doprawiamy do smaku. Podajemy z pieczywem. Polecam, moja ulubiona
Czerwona PorzeczkaDziś naszła mnie ochota na zrobienie czegoś czego jeszcze nie robiłem i nie jadłem. Zupa cebulowa, którą mam zamiar wam przedstawić przypadła mi to gustu, ale smakowała zupełnie inaczej niż zakładałem. Sprawdźcie sami, a nie pożałujecie. Składniki 8 dużych cebul, Włoszczyzna, Olej z oliwek, 30 g masła, można użyć masła klarowanego, Ser żółty, Bagietka, Sól, pieprz Przygotowanie: Cebule
cookplDziś debiut zup :) Cieciorkę odkryłam całkiem niedawno i tak nam zasmakowała, że zaczęłam robić z nią różne potrawy. Na pierwszy ogień: zupa warzywna właśnie z cieciorką :) Składniki: 0,5 kg cieciorki, 0,5 litra pomidorów z puszki, 3 marchewki, 2 pietruszki, 2 ziemniaki duże ziemniaki, 2 cebule, oliwa z oliwek, sól, pieprz, majeranek, lubczyk, ok. 3 l wody lub bulionu(...)wodę, wkładamy cieciorkę, solimy i gotujemy przez ok. 30 minut. W międzyczasie na patelni przesmażamy cebulę, a po chwili dodajemy marchewkę z pietruszką i smażymy ok. 5 minut. Do zupy dodajemy warzywa oraz ziemniaki i gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki pokrojone w kostkę oraz majeranek, lubczyk, pieprz oraz lubczyk i gotujemy 10 minut. Część
Delicious Titbitsczasie dodajemy starte na tarce warzywa i gotujemy kolejne 20 minut. Następnie wlewamy pomidory i gotujemy 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso, ziele, licie laurowe i miksujemy zupę, po czym ponownie odstawiamy na palnik. Przyprawiamy curry, pieprzem oraz bazylią. Ja podają z makaronem lub ryżem. Zupa nie przypomina zupy krem, ale jest dość gęsta. Mięso ze skrzydła indyka(...)obieram i dokładam do zupy
Delicious TitbitsJeszce zdążycie :) zrobić własnej roboty zakwas. Ja właśnie swój nastawiłam. Bardzo prosty w przygotowaniu :) Składniki: 100 g mąki żytniej typ 720, ok 1,5 szklanki
Delicious TitbitsPost Bulion warzywny (jarzynowy, wywar z jarzyn) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne PrzebojePost Żurek na zakwasie pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne PrzebojePost Tradycyjny barszcz czerwony (wigilijny) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne PrzebojePost Kremowy barszcz z chrzanem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne PrzebojeUwaga! to nie jest zupa! ;) Przedstawiam leczo, mocno warzywne, ale nie tylko, ponieważ znalazł się tam również kurczak. Jeżeli ktoś potrzebuje dużo jedzenia w szybkim tempie, to jest to najlepszy wybór. Danie jest proste i według mnie smakuje wspaniale. Można je podać z kaszą, makaronem, ryżem ... jednym słowem, co kto lubi ;) A oto moja propozycja podania: Składniki
Czerwona Porzeczkasłodką i ostrą. Ja lubię bazylię, więc wsypałam ok. 3-4 łyżek, ale warto samemu sprawdzić jak bardziej smakuje. Można też użyć świeżej bazylii, wtedy dorzucamy ją przed blendowaniem ;) Zupę doprowadzamy do wrzenia i gotowe :) Podajemy z drobno posiekanym szczypiorkiem. Można także podawać z grzankami :) SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkazmieniłam też nazwę ;) Przepis pochodzi z bloga Lubię... Polecam! :) Składniki: podwójna pierś z kurczaka duża papryka cebula przecier pomidorowy 2 łyżki cukru 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów papryka słodka, papryka ostra płaska łyżeczka kminku sól, pieprz ziołowy, przyprawa do kurczaka sos sojowy, pieprz ziołowy, papryka słodka, gałka muszkatołowa do marynaty Wykonanie: Mięso kroimy
Czerwona Porzeczkakiszonych 0,5 litra bulionu 4 plasterki boczku dwie garście suszonych grzybów przyprawa do wieprzowiny sól pieprz ziołowy papryka słodka czosnek granulowany papryka ostra 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku Wykonanie: Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez kilka godzin. Po tym czasie gotujemy je w tej wodzie, w której moczyliśmy
Czerwona Porzeczka