zupa - 39741 przepisów (strona:2321/2650)

Chłodnik litewski (z botwinką) 169

Witam Was! Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować kolejną sztandarową potrawę letnią, której nie może zabraknąć na Waszych stołach! Pyszny, orzeźwiający chłodnik, z botwinką, młodymi buraczkami, ogórkiem ;-). Czego

Pora coś zjeść
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem 232

Witam Was! Uwielbiam kapustę! A Wy? Mogłabym ją jeść w każdej formie, na surowo, kiszoną, duszoną, gotowaną, w zupie. Z racji tego, iż mamy okres wiosenny, w warzywniakach pojawiły się zielone główki młodej kapusty. Jak tu z tego nie skorzystać? ;-) Postanowiłam przygotować kapustę zasmażaną z boczkiem, która jest idealnym dodatkiem do obiadu, chociaż można ją też spałaszować samą

Pora coś zjeść
Ogórki kiszone 192

zjedzenia zaraz po ukiszeniu. Jestem całkiem zadowolona z efektu, bo są takie jak powinny być :-). Was też zachęcam do zrobienia własnych ogórków. Zimą można je wykorzystać również do zupy ogórkowej. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Top 12 najpopularniejszych przepisów w 2013 147

kochani Czytelnicy życzę wielu inspiracji kulinarnych, udanych potraw, kuchni, która się sama sprząta po gotowaniu :-) i czego tylko sobie wymarzycie! Do zobaczenia (napisania) w 2014 roku! miejsce 12 Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Szybka tarta z cebulą i tymiankiem 155

czasu? Dobrym rozwiązaniem jest trzymanie w lodówce gotowego ciasta francuskiego, na czarną godzinę :-). Można przygotować z niego szybkie, wytrawne tarty z cebulą, które swoim smakiem i zapachem przypominają pyszną zupę cebulową . Aby dopełnić dzieła, wystarczy je podać z białym winem. Prawda, że to bardzo prosty, szybki, ale smaczny pomysł na przekąskę? Czy to dla Ciebie, czy to dla znajomych

Pora coś zjeść
Cytrynowe risotto z krewetkami 136

Dzień dobry! Była już zupa na Walentynki, to teraz pora na danie główne. Doskonale sprawdzi się risotto z dodatkiem białego wina i krewetek. Kremowa i delikatna potrawa, podkreślona kwaśnością cytryny, która idealnie pasuje do krewetek. Dodatkowo banalna w przygotowaniu, chociaż może wydać się czasochłonna. Inspirowałam się przepisem znalezionym w lutowym numerze Moich Smaków Życia. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej

Pora coś zjeść
Pudding chlebowy z wiśniami 119

Dzień dobry! Masz kawałek chleba, który za bardzo się ususzył, aby przygotować z niego kanapki? Nic straconego! Jeśli nie przygotowujesz w tym dniu zupy (chleb pokroisz w kostkę, zrumienisz na patelni i otrzymasz świetne grzanki), to możesz przygotować pudding chlebowy! Na blogu znajdziecie już caramel croissant pudding wg. przepisu Nigelli, ten, który prezentuję Wam dzisiaj jest o wiele mniej słodki

Pora coś zjeść
Chłodnik truskawkowo-czereśniowy 153

które od jakiegoś czasu są również na straganach. Do przygotowania tego chłodnika zainspirowała mnie Matka Wariatka , która przygotowała podobny, ja postanowiłam pokusić się o zmianę proporcji i dodatek czereśni. Zupa wyszła bardzo smaczna, orzeźwiająca i chłodząca, ale również sycąca. Połączenie słodyczy ze słonym serem również bardzo dobrze się sprawdziło. Zdecydowanie warte polecenia na gorący dzień! Zapraszam! Czytaj więcej

Pora coś zjeść
... / CHŁODNIK Z SAŁATY LODOWEJ I KEFIRU. 170

Zakładam sukienkę. Włosy poprawiam. Próbuje  je jakoś upiąc, ale są zbyt krótkie. Wsuwam nogi w baletki. Jeszcze dwie godziny. Docieram na miejsce. Biorę flet, rozgrywam

W kuchni Karmel-itki
Kiedy słońce zagląda w okno.. 147

dodać bułki tartej. Z mięsa formowałam małe pulpeciki, któe następnie usmażyłam z dwóch stron na złoty kolor. słoiczek musztardy sarepskiej słoiczek musztardy stołowej szklanka wody 1/2 szklanki śmietanki do zup (12%) 2 cebule 2 łyżki miodu 2 łyżki masła ew. sól, pieprz do smaku Cebulę pokroiłam w cienkie półplasterki, rozdzieliłam, zeszkliłam na maśle. Wrzuciłam musztardę, dolałam wody i zamieszałam. Cały

W kuchni Karmel-itki
Powrót do korzeni. Wielkopolskie pyry z gzikiem. 185

zawiera w menu mięsa. Odkąd pamiętam, zawsze starano się zrobić coś, co nasyci, a nie jest pochodzenia zwierzęcego. Często pojawiała się pomidorowa z makaronem, naleśniki, warzywne gulasze albo zupy. Jednak najbardziej lubiłam gzik. I nadal go uwielbiam. W szczególności ze świeżym szczypiorkiem albo koperkiem. I pyry. W mundurkach! Gdzie obierając, parzyły w palce. Gęsty, z grudkami, dobrze doprawiony, z dużą

W kuchni Karmel-itki
Burza. 177

Słońce świeciło od samego rana tak mocno, że mogło by śmiało dziurę wypalić, a na rozgrzanych kamieniach ze śmiałością byś usmażył jajecznicę. Panował jednak względny spokój

W kuchni Karmel-itki
Pan Burak. I jego kremowy koniec. 187

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4   Zielono-bordowa nać wystaje ponad ziemią. Mości się na grządce, /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

W kuchni Karmel-itki
Mgliście jesnienny KREM Z CUKINII. 180

Przecieram jeszcze zaspane oczy.  Ciemno. Zbyt ciemno jeszcze, by wstać. Ale zegarek ewidentnie pokazuje realną godzinę. Zwlekam się, ociągając. Ubieram w amoku. Zaczyna się pora

W kuchni Karmel-itki
Dyniowy szał. CZOSNKOWY KREM Z DYNI Z MAKARONEM. 150

Boję się spojrzeć za okno. Grube, szare chmury, prószący śnieg z deszczem, chlabra na chodniku. Mam wrażenie, że to już koniec listopada, a nie październik. Zimno

W kuchni Karmel-itki