błękitnego) marynowane w soku z cytryny i pomarańczy , listkach Kafiru i pieprzu. Mięso z rekina (bez ości)- doskonale sprawdza się w różnych potrawach - smażone, pieczone, grillowane, gotowane lub do zupach. Łączy się z wieloma przyprawami , a że używane jest w wielu kuchniach świata możemy podawać go na dziesiątki sposobów - od najprostszych do super wykwintnych. U mnie sezon na rekina zaczynam
Buniabaje w kuchniGotuję 2 szklanki mocnego wywaru na kośćcu ( mięska jest na nim całkiem sporo) pozostałym po wyluzowaniu połówek piersi z gęsi i podaję z kołdunami ( farsz z
Buniabaje w kuchniZ reguły botwinkę zakwaszałam odrobiną soku z cytryny ( octu nie lubię). Ale ostatnio testuję sumak. Jest to dla mnie mało znana przyprawa i muszę ja dopiero
Buniabaje w kuchniOdłożyłam największe liście z pęczka botwinki jak gotowałam zupę ( Rosołowa botwinka ze szczyptą sumaku ) by je wykorzystać w innej potrawie. W zasadzie to planowałam coś innego , coś w rodzaju polskiego sushi ale wyszło inaczej. Czas mijał a ja bałam się żeby mi nie zwiędły więc wymyśliłam sobie taką roladkę. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniTak mi się po chorobie chciało czegoś mniej łagodnego niż ten bulionik z indyka który postawił mnie na nogi , że aż chodziło za mną coś pikantnego
Buniabaje w kuchniJak niedziela to i rosół, a w poniedziałek pomidorówka - z ryżem i śmietaną? U mnie rosół dość często gości na stole. Z makaronem, z ryżem czy
Magiczne Życie Martyburaki * 6 dużych ziemniaków * fasola biała * gęsta śmietana Przygotowanie : Ugotować bulion. Wyciągnąć mięso. Wrzucić fasolkę i ziemniaki . Gdy będą miękkie dodać starte buraczki. Pogotować. Wlać rozrobioną z ciepłą zupą śmietanę. Wymieszać. Zagotować. Posypać koperkiem. Jeszcze mała informacja dla Was. Mam już zaplanowany urlop od 16 sierpnia. Wyjeżdżam na 2 tygodnie do Gdyni. Trzeba odpocząć troszkę by wrócić z nowymi
Magiczne Życie MartyDzisiaj przepis na czysty barszczyk. Idealny do krokietów bądź pierogów. Sam też jest pyszny - na pewno lepszy od tego kupionego w sklepie. Składniki : * pół kurczaka
Magiczne Życie Martymięso od kości i kroimy na mniejsze kawałki. Kiełbasę kroimy w plasterki a jajka w kostkę. Gdy ziemniaki będą ugotowane wlewam wodę z mąką i gotuję aż do zgęstnienia zupy. Dodaję kiełbasę z mięsem i jajka. Rozprowadzam śmietanę. Po zagotowaniu posypuję majerankiem
Magiczne Życie MartyDzisiaj dla Was przepis na rosół z domowym makaronem który jadłam na wakacjach u mamy. Ja makaron przeważnie kupuję, bo u mnie jedzą tylko cieniutki, ale
Magiczne Życie MartyCoraz zimniejsze te jesienne dni. W kuchni teraz zamiast chłodników robimy ciepłe zupy i potrawki. Dzisiaj u mnie fasolka po bretońsku. Polecam na jesienne wieczory. Z kromką wiejskiego chleba. Składniki : * paczka fasoli Jaś * kawałek surowego wędzonego boczku * kiełbasa podsuszana * 2 cebule * koncentrat pomidorowy * olej rzepakowy * majeranek , ziele angielskie , liść laurowy , sól , pieprz cayenne Przygotowanie : Fasolę
Magiczne Życie Martyroku dynie omijałam szerokim łukiem. Poza dekoracją w domu nie miałam chęci ani na zupę ani na ciasto z dyni. Jednak Paulina z bloga mojapasjasmaku zainspirowała mnie by jednak coś z tej dyni zrobić. I tak oto wczoraj powstały racuchy. Są pyszne , chrupiące. Można jeść je z dżemem , cukrem pudrem , ale same w sobie też są pyszne. Polecam spróbować
Magiczne Życie Martypaździernika, jeśli macie ochotę POLUBIĆ MNIE NA FB tutaj LINK 58 obserwujących 50 postów 12 ,819 wyświetleń najpopularniejsze posty : Zdrowa pizza Drożdżowe pierogi z pieczarkami Zupa krem dyniowa Tak by wyglądała sytuacja na blogu. Bardzo wszystkim dziękuję za to że ze mną jesteście
Magiczne Życie Martyrównież szereg składników mineralnych tj. fosfor, magnez czy żelazo. Są naturalnym produktem otrzymywanym podczas przemiału żyta. Otręby żytnie mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do zup, do kanapek czy sałatek. Można ich również używać jako składnik panierek do dań obiadowych. Jeśli zapragniemy dodać je do jogurtu czy mleka również możemy być spokojni o smak i wartość
Magiczne Życie MartyIdealny dodatek do zup czy sałatek. Sprawdzą się zawsze. Są szybkie i proste w przygotowaniu. grzanki czosnkowe Składniki : * bagietka * 4 łyżki oliwy * ząbek czosnku Przygotowanie : Bagietkę pokrojoną w małe kanapki nacieramy oliwą oraz czosnkiem. Odstawiamy na 20 minut. Opiekany na suchej patelni bądź w piekarniku uważając by czosnek nam się nie spalił
Magiczne Życie Marty