marchewkowe na blogach: Am.art kolor i smak Bochen chleba Dom z mozaikami Kuchennymi drzwiami Leśny zakątek Moje małe czarowanie Nie-ład mAlutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Polska zupa Posadzone i zjedzone Proste potrawy Sto kolorów kuchni Weekendy w domu i ogrodzie W poszukiwaniu slow life Twins
Przepisy na domowy ser i chlebmoże być pyszny i kolorowy na talerzu. Dynie, buraki, marchewki i wszystkie pozostałe warzywa korzeniowe dają nam naprawdę spore pole do popisu. Można przygotować z nich surówki, sałatki, zapiekanki, zupy. Ja bardzo lubię przygotowywać sałatki z pieczonych warzyw. Dodaję do nich w zależności od tego co akurat zalega w kuchennej szafce: kasze, komosę, soczewicę. Jest to dobry sposób na zagospodarowanie
Smakowity Blog Kulinarnydyni najbardziej moim zdaniem nadaje się dynia Hokkaido, chociaż inne gatunki dyń jadalnych również z powodzeniem wchodzą w grę. Moje puree z dyni wykorzystuję do ciasta, do sosów, zup, past do chleba a nawet dodaję do różnych zapiekanek, klusek i ciast. Zamrażam dynię lub wekuję w słoikach, co jest świetnym rozwiązaniem ułatwiającym codzienne gotowanie, gdy najdzie was chęć na jakieś
Gotowanie-ukDynia piżmowa charakteryzuje się słodkim smakiem o orzechowej nucie i zapachem piżma. Jak każda dynia idealnie nadaje się do kremowych zup, chlebów i jako składnik ciast i deserów. Dynia piżmowa jest smaczna także pieczona. Oto prosty przepis na niebanalne danie, czyli pieczoną dynię piżmową w marynacie z suszonych ziół i miodu. Składniki 1 dynia piżmowa 2 łyżki oliwy z oliwek
My Chcemy Jeśćgrzankami). Można podać z sosem grzybowym (przepis na sos w książce), sosem tatarskim lub bez sosu. Podczas warsztatów został przygotowany również tatar ze śledzia, sandacza, łososia, polędwicy wołowej oraz zupa grzybowa z rybami. A zanim zaczęłyśmy gotować, Karol Okrasa pokazał nam co zrobić z dziczyzną i kaczką
królestwo garówwiadomo domowe pieczywo jest najlepsze, na drugie śniadanie, przekąska, czy jako dodatek do zupy. Zawijańce zrobiłam na bazie mąki chlebowej oraz graham, z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, który ma właściwości lecznicze oraz czarnuszki, która ma m.in. właściwości antybakteryjne i antywirusowe. SKŁADNIKI Ciasto: 200 g mąki graham Młynomag , 100 g mąki chlebowej typ 720 Młynomag , 1 łyżka mąki pszennej tortowej
słodki bratekOdsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/puszyste-placki-jablkami/ BosowKuchni Artykuł Puszyste placki z jabłkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuostatnich tygodniach najczęściej gotowaną przeze mnie zupą był czysty barszcz, który gotuję z dużej ilości czerwonych buraków. Ugotowane buraki postanowiłam wykorzystać do kolejnego dania i tak powstała dzisiejsza Tarta z burakami . Sekretem tej tarty są ugotowane buraki z barszczu, ale nie wyciągnięte przed doprawieniem (często bowiem się zdarza, że ugotowany barszcz najpierw przecedzacie, a dopiero potem doprawiacie). Chodzi
Moja Delicjapapryka słodka granulowana Royal Brand 2 łyżeczki, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, kminek mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżka, garam masala Royal Brand 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, śmietana gęsta 250 ml, woda 1/2 szklanki kurczaka podzielić na cztery porcje, odciąć nadmiar tłustych skór, kuperek, opłukać, ręcznikiem papierowym osuszyć, włożyć do naczynia żaroodpornego
W Mojej Kuchni Lubiętakże- a może przede wszystkim drożdżowe, do których ja osobiście nie mam siły ;) Ponadto bez problemu poradzi sobie z kremami, a w mikserze kielichowym przygotujecie koktajl lub zmiksujecie zupę na gładki krem. Co mnie zauroczyło tak na pierwszy rzut oka? przede wszystkim pojemna misa robota- bo aż 6.3l. Bez problemu ubijecie w niej pianę na pokaźną bezę
Kuchnia w czekoladziezdrowych posiłków. Pokazuje w książce, że aby jeść smacznie i zdrowo wcale nie trzeba spędzać wielu godzin w kuchni, wystarczy wszystko starannie zaplanować i np piekąc buraki na zupę upiec ich więcej i zrobić sałatkę na kolację. Zachęca do zmiany nawyków żywieniowych, które tylko nam wyjdą na dobre i wyjaśnia dlaczego tak ważne jest to co zjadamy. Ta książka
Cynamonowe szczęściePieczemy jeszcze 20-30 min. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/ziemniaki-hassleback-ziemniaki-harm/ BosowKuchni Artykuł Ziemniaki hasselback, ziemniaki harmonijki, ziemniaki akordeony pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuśliwki na drzewie w promieniach jesiennego słońca. Można jeść sam albo tylko z masłem. Pasuje do różnego rodzaju serów. Jadłam również z wędliną. Świetnie smakuje z ostrymi, warzywnymi zupami kremowymi. Chleb wyjęłam z piekarnika wieczorem a kroiłam dopiero w dniu następnym rano. Minęło jakieś 12 godzin i tak naprawdę czas ten jeszcze był zbyt krótki. Dopiero wieczorem osiągnął pełną dojrzałość
Leśny Zakątekdomu wszyscy bardzo doceniamy kaszę jaglaną. Przyrządzamy z niej naleśniki, jest dodatkiem do zup i składnikiem pasztetów. Dzisiaj łączymy ją z fasolą i warzywami, by wyczarować przepyszne babeczki. Jagódka nazwała je ciasteczkami, jadła jeszcze gorące. Smak wygrał z bólem poparzonych paluszków. :-) Składniki na 12 babeczek: 3 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (1 1/2 suchej kaszy), 4 szklanki ugotowanej fasoli
Jeść, by żyć w zdrowiufiletowaniu". Należy odciąć pożądaną porcję, usunąć kolce i przy pomocy noża, oddzielić żel od skóry aloesu. Tak wydobyty żel możemy użyć jako dodatek do koktajlu, soku, sałatki, salsy, zupy, itp. Aloes świetnie współgra z silnie alkalizującymi produktami i super żywnością , taką jak: pyłek pszczeli, jagody goji, surowe kakao. U nas w domu, rośnie kilka krzaczków aloesu. Codziennie stają się
Jeść, by żyć w zdrowiu