zupa - 39805 przepisów (strona:1875/2654)

Kiełbasa ze słoika 150

prosty.  A efekt, który się otrzymuje (moim zdaniem) jest obłędny. Taką kiełbasę lub, inaczej mówiąc, mielonkę można wykorzystać zarówno do kanapek czy też jako dodatek do bigosu czy zupy. Składniki: 2 kg mięsa wieprzowego w kawałkach - najlepiej gulaszowego, karkówki lub łopatki; do samej, chudziutkiej szynki dobrze dorzucić ok 500 g boczku bez skóry 6-7 ząbków czosnku sól, pieprz

Ze smakiem bez glutenu
Kopytka z kaszą jaglaną - bezglutenowe 399

dużo kopytek na raz - w porównaniu z tradycyjnymi kopytkami powinno to być o 1/3 mniej - nie należy ich nazbyt długo gotować, parę sekund za długo i zrobi się zupa - jak tylko woda zacznie się pienić należy je natychmiast wyciągać - najlepiej wyławiać je łyżką cedzakową - wylewanie ich na durszlak zapewne je uszkodzi. Kopytka są fajnie mięciutkie i pulchne. W smaku trochę

Ze smakiem bez glutenu
Słowacki Raj i dwa dania górskie - clafoutis i kasza ze skwarkami 171

taką atrakcję, to dojazd i wskazówki dojścia, mogłyby być lepiej oznaczone. Oczywiście zwiedziłem zamkową kuchnię. A także mini kuchnię w sali tortur, w której przygotowywano różne ciekawe "zupy" :) No to miejsce odfajkowane. Choć pewnie tam kiedyś (nie za szybko) wrócę, bo zostało mi jeszcze Kysel i Sokół. Tym razem będę szukał noclegu w Podlesoku, który jest centrum towarzyskim

Kryzysowa Książka Kucharska
PĘCZAK Z WARZYWAMI 208

ryby wiedzą co dobre! Bo pęczak jest pyszny! Bardzo odpowiada mi jego delikatnie orzechowy smak. Odkąd poznałam jego smak ... sypię go, gdzie tylko się da 😊 Zamieniam np. ziemniaki w zupie na pęczak, gotuję go do gulaszu, a ostatnio zrobiłam z warzywami. Pod tą postacią był dodatkiem do gotowanych klopsików . Danie wyszło tak pyszne, że od samej kaszy nie mogłam się

Walijskie Pichcenie
“Happy uroda” – recenzja 164

programem zaczynamy od medytacji i automasażu, codziennie staramy się też znaleźć czas na spacer lub inną aktywność na świeżym powietrzu. Nasza zdrowa dieta to koktajle, zielone miski, zupy i zdrowe dania bez mięsa, pszenicy i przetworzonej żywności. Happy uroda. Piękno jest w tobie Autorka: Kasia Bem Wydawnictwo: Edipresse Polska Data premiery: 2017 Artykuł “Happy uroda” – recenzja pochodzi z serwisu

Ugotowane pozamiatane
Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem 140

włączamy grzanie górnej grzałki i pieczemy aż bułeczki się zarumienią.  Pyszne są na ciepło i na zimno. Możesz je podać w środku z farszem warzywnym, do grilla, do zupy.    Smacznego !  Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem

Kuchnia na wzgórzu
Wołowina smażona z makaronem pho 198

Dzisiaj święto pracy, więc na blogu danie, które zbyt dużo pracy nie wymaga i jest tzw. czyścicielem lodówki. Często zdarza się, że zostaje jakiś makaron z zupy pho, trochę ziół, kilkanaście orzeszków i tym podobne rzeczy. I wtedy zawsze jest … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu 123

Krem z białych warzyw to jedna z moich zup na zimę, kiedy nie ma zbyt wielu ciekawych składników. Danie to dorobiło się już kilku wariantów w mojej kuchni na przykład takiego ja ten: klasyczna baza z bulionu i warzyw ze szczyptą chili a do podania grillowana gruszka, chrupiący słonecznik i chipsy z jarmużu oraz sos balsamiczny z nutką trufli

Milion Smaków
Ciasto na lazanię 220

łatwe do zapamiętania. Zazwyczaj przygotowuję ciasto w większej ilości i mrożę. Dzięki temu zawsze mam gotowe plastry ciasta, gdy tylko przyjdzie mi ochota na lazanię! Czasem też, gdy zrobię zupę i chcę do niej dodać makaron, wyjmuję parę plastrów lazanii, odmrażam, kroję na cienkie paski i gotowe! Jeden plaster lazanii ma 40,41 kcal, w tym:  Węglowodany

Szybko Szybkowar
KEKS Z POKRZYWĄ, OLIWKAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI 164

inaczej poparzycie sobie ręce. Najlepiej zbierajcie małe pokrzywy, mają delikatniejszy smak. Liście pokrzywy sparzone wrzącą wodą przestają parzyć, można je zatem swobodnie pokroić. Można z nich wyciskać sok, ugotować zupę, lub ususzyć je i zimą pić zdrowe napary z suszonych liści. Ja proponuję Wam dzisiaj keks z dodatkiem liści pokrzywy, czarnych oliwek i suszonych pomidorów, zainspirowany przepisem znanego francuskiego szefa

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Najprostszy sos pieczarkowy 364

carpaccio lub sałatki.  Trzeba jednak pamiętać, że surowe pieczarki są ciężkostrawne. W kuchni możemy je przyrządzić na tysiąc sposobów. Te grzyby mają ogromny potencjał kulinarny. Ugotujemy z nich zupy, kremy, sosy. Możemy je smażyć, dodawać do duszonych mięs i warzyw, do różnych past i faszerować nimi jajka. Możliwości jest bez liku. Jedzmy więc i doceniajmy pieczarki ! Podrzucam

Kulinarne przygody Gatity
Niezwykła moc kaszy jaglanej !!! 914

naprawdę smakowite desery, na wytrawnie najczęściej przygotowuje z niej kotlety do obiadu z różnymi dodatkami, ale to nie koniec możliwości, możemy zrobić z niej również pyszny pasztet, dania jednogarnkowe, zupy oraz pasty do kanapek. Dla wszystkich mam polecam ugotować dla Waszych pociech domową kaszkę, w zamian gotowych kupnych kaszek, które niestety są naszpikowane chemią. Do domowej kaszki wystarczy zmiksować banana

kulinarne odsłony pati
Paszteciki w cieście kruchym drożdżowym 191

Paszteciki są dobre na wszystko.... do pracy, szkoły, na wycieczkę, jako dodatek do różnego rodzaju zup. Farsze mogą być różne, ale ciasta również. Dzisiaj przedstawiam ciasto krucho drożdżowe, które jest delikatne, pyszne i świetnie nadaje się do wszystkich rodzajów pasztecików. Przepis na ciasto pochodzi z broszury „paszteciarnia Domowa” wydanej przez wydawnictwo Bluszcz, w okresie międzywojennym. 500 g mąki pszennej

królestwo garów
gołąbki z włoskiej kapusty z piekarnika... 346

ryż ugotowany 2 woreczki, cebula podsmażona 2 sztuki, przyprawa do drobiu 1 opakowanie, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba, sok pomidorowy 1 litr, woda 1 szklanka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka ryż w woreczkach ugotować do miękkości w nieosolonej wodzie, dobrze odcedzić z wody mielone z drobiu z indyka wymieszać z jajkiem, podsmażoną cebulką, ryżem

W Mojej Kuchni Lubię
Ramen wegetariański II 110

Był już jeden Ramen, teraz pora na drugi. Jestem wielką miłośniczą sycących azjatyckich zup więc często goszczą na moim stole. Ten przepis jest wariacją wariantu pierwszego, która przyszła mi do głowy po przyniesieniu z Lidla kapusty Pak choi i mini-kukurydzy. Wyszła równie pyszna. Podobnie jak wersja pierwsza, nie jest to oryginalny Ramen, tylko moja interpretacja, zgodna z moimi kulinarnymi

Milion Smaków