kilka łyżek kukurydzy. Ja zawsze ją zamrażam - co prawda, nie będzie smaczna rozmrożona i zimna, ale nada się idealnie do wszelkich dań na ciepło, na przykład gulaszu, zapiekanek, tostów, zup, a nawet do pizzy :) Gulasz meksykański z kurczakiem świetnie smakuje z chrupiącym pieczywem, kawałkami tortilli lub ryżem. Jeśli Wasza potrawa będzie bardzo pikantna, możecie podać ją z kleksem kwaśnej śmietany
Lekcje w kuchniPieczone pomidory na zimę. Idealne do zup, sałatek, hummusu… Pierwszy raz wolno pieczone pomidory spróbowałam na warsztatach z Dominiką “Letnia kuchnia Jarzynova”. Dominika miała na nie wspaniały pomysł. Były dodatkiem do jajka w koszulce i koziego jogurtu (danie podobne do jajek po turecku). Wolno pieczone pomidory skradły moje serce. Piekę je teraz w ilościach prawie hurtowych
Tajemnice SmakuPieczone pomidory na zimę. Idealne do zup, sałatek, hummusu… Pierwszy raz wolno pieczone pomidory spróbowałam na warsztatach z Dominiką “Letnia kuchnia Jarzynova”. Dominika miała na nie wspaniały pomysł. Były dodatkiem do jajka w koszulce i koziego jogurtu (danie podobne do jajek po turecku). Wolno pieczone, czy konfitowane pomidory skradły moje serce i od tamtej pory piekę kilka
Tajemnice Smakułyżeczkę miodu. Oprócz mieszania octu z wodą, możemy oczywiście dodawać go do codziennych potraw kulinarnych. Są to przede wszystkim sałatki i surówki. Bardzo często dodaję ocet jabłkowy do zup domowych oraz jako marynata do mięs. Osoby pijące miksturę z octem, spożywają średnio około 250 mniej kalorii w ciągu dnia. Wraz z kuracją octową powinna iść w parze aktywność fizyczna oraz
Ania gotujeprzygotowania surówkę do obiadu. Ostatnio robiłam ajvar – bałkańską pastę z pieczonego bakłażana i papryki i teraz mam super dodatek / przyprawę do wielu dań. Pojawia się i w zupach i sałatkach i mięsach i na kanapkach – aż się nasycę smakiem Surówka coleslaw pochodzi z kuchni amerykańskiej i jej bazą jest drobno poszatkowana kapusta biała. Często dodaje się do niej
Dorota Smakujeowoców jagodowych takich jak: maliny, jeżyny, czarnych jagód, bzu czarnego, truskawek i poziomek. Przeciery są wykorzystywane nie tylko do smarowania pieczywa, ale też do przygotowywania różnych potraw, np. zup owocowych, napoi, naleśników, kisieli, galaretek, musów, jako dodatek do ciast, np. szarlotek, jak również do sporządzania marmolad. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Kulinarne przemysleniasię do solniczek. W Gruzji stała ona na stole w małych miseczkach z łyżeczką. Swańska sól pasuje do każdej potrawy, można posypywać nią mięso, ryby, sałatki, jajecznicę, dodawać do zup czy warzyw. Na moim instagramie w zapisanych stories pokazałam jak robiłam swańską sól. Swańska sól Składniki: 300g drobnej morskiej soli 100g czosnku 50g nasion kolendry
Obiad gotowyDziś na kolację poleca się sałatka z mięsem z rosołu, kukurydzą i koperkiem. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, bardzo sycąca, idealna do wykorzystania drobiowego mięsa i gotowanych warzyw z zupy. Sałatka z mięsem z rosołu może być przygotowana na wiele różnych sposobów. Jeśli chodzi o składniki, ogranicza Was tylko Wasza wyobraźnia i zawartość lodówki :) Moja jest tym razem odrobinę podobna
Lekcje w kuchniKuchnia turecka zdecydowanie należy do tych z liczniejszą reprezentacją na naszym blogu - szczególnie polecamy przepisy na zupę z czerwonej soczewicy , kofty z soczewicy i bulguru , simity ("tureckie obwarzanki") czy sałatkę z białej fasoli z tahini. Do tego zacnego grona dołącza dziś przepis na tureckie placuszki z cukinii, czyli mücver . Składniki (25-30 placuszków, 5-6 porcji): - 3 spore cukinie
Roślinożerni urlopowiczegrzyby i udało się dość sporo nazbierać. Syn od razu stwierdził, że z kurkami musimy zrobić pizzę, bo jeszcze takiej nie jedliśmy, resztę grzybów ususzyliśmy i trochę poszło na zupę. Pizza z kurkami i salami smakuje super, polecam :-) Składniki na dwie pizze: 500 g mąki pszennej typ 450 7 g drożdży suszonych 1 łyżeczka soli 3/4 łyżeczki cukru
kruche babeczkizdrowsze? 3. Pomidory koktajlowe – właściwości i witaminy 4. Odmiany pomidorów 5. Żółte i zielone pomidory – co warto wiedzieć? Zjadamy je na surowo, wykorzystujemy do przygotowania sosów, zup czy przecierów. Możliwości jest bardzo dużo, ale łączy je jedno – każda z nich da smaczny, pożywny efekt. Spożywanie pomidorów w każdej postaci ma właściwie same plusy. 1. Pomidory
Drinkologiaoliwkami Kremowy sos pomidorowy z mascarpone Makaron z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami A jeżeli szczególnie przypadły Ci do gustu pieczone pomidory to myślę, że zakochasz się również w zupie krem z pieczonych pomidorów! Składniki na 3 porcje: Makaron (taka ilość jaką zjecie, taki rodzaj jaki uwielbiasz) 4 duże, słodkie pomidory (bawole, malinowe) 5 ząbków czosnku 4 łyżki oliwy
Czarnawisienkaosiem godzin zajęć a z treningami nawet więcej. Musieliśmy opracować nowy system jedzeniowy. W tym roku pakuję 4 pudełka i dwa termosy. Już wiem, że świetnie sprawdzą się zupy i sałatki, ale czasem na pewno upiekę też coś słodkiego i pysznego dla wiecznych głodomorów. Dzisiaj mam dla Was pomysł na drożdżowe bułeczki z nadzieniem z orzechów włoskich i powidła
Dzieje kuchennej WiewióryKULINARNE 59,00 zł Dodaj do koszyka Lubicie ryby? Zajrzyjcie do podobnych przepisów: – ryba z frytkami – fish and chips – smażony pstrąg z ziołami – zupa rybna z owocami morza – kotlety rybne PRZEPIS NA TURBOTA Przygotowanie: 30 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 2 turboty o wadze 600-800g lub jeden duży turbot
nietylkopasta.plKurki to dzikie grzyby jadalne o żółtym kolorze i oryginalnym kształcie przypominającym kielich. Mają wyrazisty, nieco pieprzny smak. Grzyby te są wyśmienitym dodatkiem do zup, sosów, farszów bądź risotta. Sprawdzają się zarówno w daniach mięsnych jak i jarskich . Jako, iż sezon na kurki właśnie trwa, nie mogłam sobie odmówić przygotowania dania z kurkami w roli głównej. Postawiałam na bardzo prosty
MeCooks