której się moczyły. Dzięki temu grzyby nie będą twarde, a wigilijna zupa grzybowa nabierze pięknego, brązowego koloru i intensywnego, grzybowego zapachu. Zupa z suszonych grzybów jest w Polsce jedną z typowych potraw wigilijnych Składniki: marchew pietruszka kawałek selera por 1 średnia cebula 1 szklanka suszonych grzybów (najlepiej aby część z nich stanowiły prawdziwki) 250 g pieczarek 2,5 litry wody(...)odpowiednio miękkie. Osobno gotujemy wywar z warzyw (marchew, pietruszka, por, seler, cebula) wraz z przyprawami (liście laurowe, ziele angielskie, sol, pieprz). W miedzy czasie podsmażamy na maśle drobno pokrojone pieczarki. Mąkę wsypujemy do garnuszka, zalewamy śmietaną i ucieramy. W trakcie ucierania dodajemy trochę (2-3 łyżki) ciepłej (prawie gotowej) zupy do garnuszka, aby śmietana nie zważyła się, kiedy będziemy całość
Gotowanie-ukswojej użyłam szczupaka, bo mięso nie jest tłuste, i dobrze się trzyma podczas gotowania. Polecam! ;) Z przepisu powstały 4 porcje zupy. Składniki: 1,5 kg ryb porcja rosołowa z kurczaka pół szklanki przecieru pomidorowego seler pietruszka 2 marchewki ziele angielskie liść laurowy pieprz ziarnisty sól lubczyk Ryby filetujemy. Resztki pozostałe po filetowaniu wkładamy do garnka wraz z porcją rosołową(...)gotujemy na wolnym ogniu przez 2 godziny, usuwając szumowiny co jakiś czas. Następnie dodajemy obrane warzywa, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i gotujemy przez kolejne 2 godziny. Zupę przecedzamy, dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy. Do zupy wkładamy filety(najlepiej bez skóry) i gotujemy 10 minut. Po ugotowaniu filety można rozdrobnić i powyjmować z nich ości. Zupę można podać
Czerwona PorzeczkaZupa porowa z makaronem to propozycja, która sprawdzi się o każdej porze roku. Jest delikatna i jednocześnie dość syta. Postanowiłam ziemniaki podmienić na makaron, co nadało jej niepowtarzalnego charakteru. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia. Polecam! mięso/koście na wywar (*) 1 por (duży) 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego domowa przyprawa rosołowa sól(...)również ug otować warzywa lub dodać je podczas gotowania.) Koście/mięso wyjąć i do garnka wrzucić pokrojoną marchew, pietruszkę oraz selera. W międzyczasie umytego pora posiekać (w całości) w talarki i przełożyć do gotującej się zupy. Całość gotować do miękkości wszystkich składników. Kilka minut przed końcem gotowania (*) dodać makaron i uprzednio posiekany koperek. Gotową zupę doprawić
Di gotujecytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i wykładamy na talerz. Na sałatce ziemniaczanej układamy filet śledzia. Dekorujemy świeżym koperkiem. Smacznego. ZUPA- Krem chrzanowy z białych warzyw SKŁADNIKI: 1/2 kalafiora 1 pietruszka (korzeń) 1/2 selera (korzeń) 4 ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 liście laurowe 4 ziela angielskie 3 łyżki chrzanu Provitus 2 łyżki masła śmietanka(...)liście laurowe i ziele angielskie. Dodajemy chrzan i blendujemy całość. Dodajemy masło oraz śmietankę i ponownie miksujemy na gładki krem. Na końcu doprawiamy solą i pieprze. Krem należy zagotować. Zupę krem serwujemy z prażonymi pestkami dyni. Smacznego. DANIE GŁÓWNE- Chrupiąca kaczka z kimchi i sałatą rzymską SKŁADNIKI: 1 pierś kaczki 1 sałat rzymska 1/2 słoika kimchi Provitus 1 łyżka orzechów
kulinarnyJacurry. Rodzina się nią zachwycała. Spróbujcie i oceńcie sami;) Składniki (4-6 porcji): Na bulion - 2-3 marchewki - pietruszka - pół selera - 1 por - 2 liście laurowe - 3-4 ziela angielskie - woda - ilość zależy od tego ile chcemy ugotować zupy Ponad to: - pojedyncza pierś z kurczaka - mała czerwona cebula - czerwona papryka - ząbek czosnku - puszka mleczka kokosowego - przyprawy: sól, pieprz, papryka chili
Health-Fit-Lifesmętnie leżała w lodówce marniejąc. Porzucając zatem postanowienia o detoksie zrobiłam zupę pomidorową z jarmużem i kiełbasą i warzywami. Do tego makaron i parmezan - wyszło pysznie! może trochę bardziej kalorycznie... ale też smaczniej:) Pomidorowa zupa z jarmużem i kiełbasą Składniki: 2 łyżki oleju 2 cebule 3 łodygi selera naciowego 4 ząbki czosnku 3 marchewki 4 białe kiełbasy ( surowe(...)smaku do podania: makaron, parmezan, bazylia Wykonanie: Przygotować warzywa: Cebulę drobno pokroić, czosnek posiekać, seler pokroić w plasterki a marchewkę w kostkę. W garnku (najlepiej szerokim o dużym spodzie) rozgrzać olej. Dodać cebulę i chwilę podsmażyć aż lekko zmięknie, dodać marchewkę i seler, smażyć ok 5 minut. Dodać czosnek - smażyć kolejne 3 minuty. Kiełbasę wycisnąć z flaka tworząc małe kawałki
Smaczny zeszytZupy, to zdecydowanie największy "dostarczalnik" witamin i mega pałera, nie tylko odżywczego ale i rozgrzewającego składnika naszej diety. Składniki 500 g selera naciowego 1 l bulionu warzywnego 100 g ryżu jaśminowego 100 ml śmietany słodkiej szczypiorek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Łodygi selera kroimy, zalewamy bulionem i gotujemy przez 15 min. Studzimy
R'n'G Kitchenochotę zrobić zupę z sałaty, trochę o niej słyszałam. Zaintrygowała mnie. Zupa z sałaty, dziwne. Wyszła z tego interesująca zupa i do tego smaczna. Koniecznie spróbujcie. 1 główka sałaty masłowej 100 gram boczku wędzonego parzonego 1 mały por 3 łodygi selera naciowego 1 l wody 4 średnie ziemniaki 2 łyżki masła 1 szklanka jogurtu 1 ½ łyżki octu spirytusowego Sól Pieprz(...)mniejsze kawałki obsmażamy, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i razem gotujemy w osolonej wodzie. Pora i łodygi selera po pokrojeniu dusimy na 2 łyżkach masła pod przykryciem około 10 minut ( możemy dodać trochę gotującego się bulionu ). Po tym czasie całość umieszczamy w zupie. Na tej samej patelni przesmażamy umytą sałatę, porwaną na mniejsze kawałki. Dodajemy do zupy, przyprawiamy maggi, pieprzem
Smaki Ewykawałki (najlepiej wzdłuż włókien) 4 łyżki masła lub oliwy 1 cebula – posiekana o,5l mleka – można zamienić na kremówkę – zupa będzie gęstsza, ale też cięższa 2-3 marchewki pokrojone w kostkę 3 łodygi selera naciowego pokrojonego w plastry 4 ząbki czosnku – zmiażdżone 3-4 ziemniaki pokrojone w kostkę ok. 200 g mrożonego groszku opcjonalnie(...)mąki sól, pieprz 1 łyżeczka przyprawy włoskiej z tego przepisu lub odrobina oregano, bazylii, cukru, papryki, chili Wykonanie: Masło lub oliwę rozgrzać w garnku. Dodać cebulę, marchewkę i seler. Podsmażać około 5 minut aż warzywa delikatnie się zeszklą. Dodać pieczarki i czosnek i podsmażać jeszcze 3 minuty, aż czosnek będzie aromatyczny. Dodać mąkę i podsmażać mieszając, przez około minutę
Pociąg Do Kuchnikawałki (najlepiej wzdłuż włókien) 4 łyżki masła lub oliwy 1 cebula – posiekana o,5l mleka – można zamienić na kremówkę – zupa będzie gęstsza, ale też cięższa 2-3 marchewki pokrojone w kostkę 3 łodygi selera naciowego pokrojonego w plastry 4 ząbki czosnku – zmiażdżone 3-4 ziemniaki pokrojone w kostkę ok. 200 g mrożonego groszku opcjonalnie(...)mąki sól, pieprz 1 łyżeczka przyprawy włoskiej z tego przepisu lub odrobina oregano, bazylii, cukru, papryki, chili Wykonanie: Masło lub oliwę rozgrzać w garnku. Dodać cebulę, marchewkę i seler. Podsmażać około 5 minut aż warzywa delikatnie się zeszklą. Dodać pieczarki i czosnek i podsmażać jeszcze 3 minuty, aż czosnek będzie aromatyczny. Dodać mąkę i podsmażać mieszając, przez około minutę
Pociąg Do Kuchninajlepszy (no, może poza gruszkami w czekoladzie wg Magdy Gesler) z testowanych dotąd "mistrzowskich przepisów" liczę, że teraz będzie tylko lepiej!:) Zupa krem z pora z wędzonym twarogiem Składniki: 3 ziemniaki średniej wielkości 1/2 dużego selera korzeniowego lub 1 mały 1 por 2 ząbki czosnku 1/2 ostrej papryczki bez pestek 100 g wędzonego twarogu 50 g masła (1/4 kostki(...)ziaren kolendry sól i pieprz do smaku Wszystkie warzywa należy obrać i umyć. Ziemniaki i seler pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej i masło, wrzucamy ziemniaki i seler, podsmażamy mieszając, aż się zeszklą. Białą część pora kroimy w plastry, a ząbki czosnku rozgniatamy, dodajemy do rondla i jeszcze chwilę podsmażamy. Całość doprawiamy roztartymi ziarnami kolendry i posiekaną ostrą
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaKremowa szybka zupa z wiosennego warzywa. Idealna alternatywa, na wykorzystanie niedzielnego rosołu w leniwy poniedziałek. Do tego klopsiki z surowych kiełbasek, które będą dodatkiem, równie szybkim do przygotowania. Szybko, smacznie, sezonowo….To lubię Składniki na 8 porcji: 2 l wywaru drobiowego 2 kg białych szparag 150 g ziemniaków 150 g selera 600 g surowej białej kiełbasy 1 łyżka masła(...)łyżki oliwy świeży tymianek pieprz sól Przygotowanie: Szparagi obieramy, myjemy, kroimy na 2 cm kawałki, wrzucamy do wywaru drobiowego, gotujemy. Ziemniaki i seler obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Następnie jeszcze chrupiące warzywa dorzucamy do zupy, gotujemy aż do miękkości. Zupę blendujemy, przecieramy przez sito, doprawiamy do smaku. Z surowych kiełbasek wyciskać małe porcję mięsa, mokrymi dłońmi formujemy
Kierunekuchnialiście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 40 minut. 2. Seler naciowy, koper, natkę, por, cebulę, czosnek i por drobno siekamy. Marchew, seler i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Brokuły dzielimy na różyczki. Wszystko dodajemy do zupy. Gotujemy kolejne 30 minut, po tym czasie dodajemy kaszę, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy kolejne 15 minut. 3. Przygotowujemy zasmażkę: masło
Szefowa kuchninawet ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Składniki na bulion: 2-3 litry wody ćwiartka z kurczaka 2-3 marchewki pietruszka kawałek selera pól cebuli kilka ząbków czosnku ziele angielskie liście laurowe garść suszonych grzybów 1 opakowanie zupy Miso Oyakata Kurczaka myjemy, warzywa obieramy i w całości wrzucamy do wody, dodajemy grzyby oraz przyprawy i gotujemy
Cynamonowe szczęścienajlepszym domowym testerem tej zupy – szczególnie upodobał sobie ciemny, razowy chleb maczany w żurku, wcale nie boczek czy kiełbasę! Nie zjecie pełnego talerza sami, Puszkin zawsze domaga się swojej porcji. A argumenty ma ostre, więc nie opłaca się mu odmawiać ;) Warzywa cienko obieramy i kroimy w duże kawałki – pietruszkę i marchew wystarczy przekroić na pół, selera – na ćwiartki. Cebulę kroję(...)miękkie. Po ugotowaniu z wywaru wyjmuję warzywa i grzyby –pietruszkę zjadam, grzyby, seler i marchew zostawiam – kroję marchew w grubsze plasterki, seler – w większe zapałki, grzyby w cienkie paski. Odkładam je na później do miseczki – dodam je do zupy na koniec. Po ugotowaniu wywaru mięso z wędzonego żeberka powinno bez problemu odchodzić – oddzielam fragmenty mięsa od kości, kroję
Karo in the Kitchen