Zasypało i przymroziło. Szkoda, że tak nie wyglądały święta. Na dzisiaj proponuję coś rozgrzewającego a mianowicie zupę z marchwi. Smacznie i zdrowo. Polecam. Składniki: 700 gram marchwi Kawałek korzenia selera 1 mała pietruszka 4 ziemniaki 3 łyżki musztardy sarepskiej Kilka lisków laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego Ok. 2 ½ l wody 300 gram mięsa ( filet kurczaka lub łopatka wp .) Sól Pieprz(...)cayenne Ser żółty Gęsta kwaśna śmietana Natka pietruszki Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy mięso. Zagotowujemy, usuwamy szum. Dodajemy sól, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy. Marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Umieszczamy w wywarze. Gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu wyjmujemy listki laurowe i ziela angielskie. Całość miksujemy na krem. Dodajemy musztardę i doprawiamy pieprzem cayenne
Smaki EwySłodko pikantny, rozgrzewający, piękny kolorystyczne i bardzo sycący - krem ze świeżej kukurydzy. Zupa w jesiennym klimacie :) SKŁADNIKI: 3 kolby kukurydzy duża marchewka pietruszka kawałek bulwy selera kawałek pora 2 łyżki masła klarowanego ząbek czosnku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru chili w płatkach sól pieprz DO PODANIA: pestki słonecznika pestki dyni posiekany gruby szczypior WYKONANIE: Marchew, pietruszkę i selera obrać, opłukać(...)potrzeby dolać gorącej wody, tak, aby warzywa były przykryte. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku i utarty imbir, całość gotować jeszcze 1-2 minuty, następnie zmiksować i doprawić pieprzem i solą. Zupę przetrzeć przez gęste sito, aby pozbyć się trudnych do zmiksowania łusek z ziaren. Podawać z pestkami dyni i słonecznika, oraz posiekanym szczypiorem
Kuchenne zapiski EdytyNigdy wcześniej nie gotowałam zupy cytrynowej..a dziś właśnie taką zrobiłam..no i pyszna wyszła. 1 por 1 -2 łodygi selera naciowego domowa wegeta sól,listek , ziele skrzydełka lub udka z kurczaka 1/2 szkl. makaronu orzo (w kształcie ziarenek ryżu) 2-4 łyżki soku z cytryny koperek Do garnka wlać wodę , włożyć kurczaka i przyprawy.Gotować , zbierając szumowiny.Por pokroić(...)półkrążki, łodygę selera w kostkę i dodać do garnka z gotującym się kurczakiem. Gotować pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Wyjąć kurczaka. Wsypać makaron orzo i gotować do miękkości makaronu. W międzyczasie pokroić mięso z kurczaka i następnie dodać do zupy. Dodać sok z cytryny - po trochu, próbując smak. W razie potrzeby doprawić , dodać posiekany koperek
Moje domowe kucharzenieZupy, tym bardziej te kremowe od jakiegoś, dłuższego, czasu królują w naszej kuchni. Bez zbędnych dodatków, sam smak warzyw <3 najlepsze są te bezmięsne <3 Składniki 1/2 małej główki kapusty białej 2 duże pomidory 1 duża marchew kawałek selera 100 g makaronu (ulubionego) por (biała część) 2 łyżki masła 200 g pieczarek sól, pieprz Przygotowanie(...)false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę szatkujemy, pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Razem z obraną marchewką i pokrojonym w kostkę selerem, zalewamy zimną wodą (1,2 l) gotujemy do miękkości dodając ½ łyżeczki soli. Marchew wyciągamy z zupy (kroimy w talarki), resztę miksujemy na gładko, wrzucamy makaron, zagotowujemy, zestawiamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem, aż makaron dojdzie (od czasu
R'n'G Kitchenlitry zupy... Niemniej jest to jedna z moich ulubionych zup, dla której chętnie poświęcam kilka godzin swojego czasu, żeby wyszedł idealny. Dziś przygotowałam pyszny, długo gotowany rosół na bazie kurczaka i kości wołowych. Potrzebne nam: - 40 dag kości wołowych - 2 duże uda z kurczaka - 2 marchewki - ćwierć selera korzeniowego - pietruszka - cebula (w łupinie) - pora (białą część) - łyżeczka pieprzu czarnego(...)godzinie wyciągamy drób i ściągamy szumowiny. Marchewkę obieramy, myjemy i tniemy w mniejsze kawałki. Wrzucamy do bulionu. Dodajemy umyte i obrane seler i pietruszkę i umytego pora. Cebulę przekrawamy na pół i opalamy nas gazem, dodajemy do zupy. Wrzucamy ziele angielskie, pieprz w ziarnach i liść laurowy, zostawiamy na kolejną godzinę. Po tym czasie wyjmujemy warzywa. Marchewkę zostawiamy i tniemy
W poszukiwaniu inspiracjimłodej kapusty w sezonie to u mnie obowiązkowa pozycja, zresztą tak samo jak bigos . To taka lżejsza wersja kapuśniaka, dlatego nie dodaję do niej śmietany, ani zasmażki. Mimo wszystko zupa jest pożywna, ponieważ zawiera mięso i najczęściej są to żeberka lub kurczak. Wy możecie przygotować ją na wywarze warzywnym. Lubię ten lekko słodkawy smak oraz aromat koperku. Polecam! Dajcie znać(...)również ug otować warzywa lub dodać je podczas gotowania.) Koście/mięso wyjąć i do garnka wrzucić pokrojone, ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz selera. Cebulę posiekać i posmażyć na odrobinie tłuszczu, a następnie dodać do gotującej się zupy. Całość podgotować 10 minut oraz połączyć z uprzednio posiekaną kapustą. Zupę gotować do miękkości wszystkich składników. Na końcu dodać mięso
Di gotujealbo i dłużej). Dopiero później wyciągamy warzywa. Ja pozostawiam marchewkę (ew. por i seler naciowy), bo lubię. Małgorzata Kalicińska w swojej książce "Życie ma smak" pisze tak: "Rosoły, a jest ich tak wiele, jak plemion, kontynentów, stref klimatycznych i dostępnych surowców, są od zarania dziejów zupą zup. Bywały lekiem na chore ciało i duszę. Nazywane różnie: wywarem, rosołem, bulionem(...)jakim go robiono. To cudowna i tajemnicza zupa. Ugotowana wedle zasad sztuki, powolutku i z miłością, oddaje tę miłość, stanowiąc jedno z najbardziej uniwersalnych dań, lubianych prawie wszędzie. Nawet wegetarianie mają swoje rosoły z warzyw i alg...[...] Więcej marchewki sprawi, że rosół będzie słodszy. Przewaga białych warzyw - pietruszki i selera - że będzie bardziej wytrawny. Przypalona na czarno, na prawdziwym ogniu
wege i kropkagrecką zupę jajeczno-cytrynową. Zupa jest orzeźwiająca, kremowa i delikatna. Ugotowana na bulionie mięsnym. Idealnie sprawdzi się u osób które lubią zupę ogórkową lub szczawiową. Składniki: 1 porcja rosołowa 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera biała część pora liść laurowy ziele angielskie 1/2 szklanki ryżu 3 jajka sok z 2 cytryn sól pieprz Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy. Kroimy(...)łyżki gorącego bulionu aby zahartować jajka. Następnie do gorącego pozostałego bulionu z ryżem dodajemy jajka z 2 łyżkami bulionu. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do momentu kiedy zupa delikatnie zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia. Przyprawiamy solą i pieprzem
Kuchnia w oparachstwierdziłam niech będzie - taki przepis, więc tak trzeba wykonać. I wiecie co... już mi nie smakuje ogórkowa według wcześniejszej receptury ;-) Zupa ogórkowa ZUPA OGÓRKOWA 1 kawałek żeberka 1 kawałek boczku wędzonego 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 ziemniaki 0,5 kg kiszonych ogórków 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren(...)seler myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do garnka i gotujemy przez około 10 minut. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka razem z ryżem. Dalej gotujemy a w tym czasie ogórki ścieramy również na tarce z grubymi oczkami. Następnie podsmażamy je na maśle przez około 5 minut i wrzucamy je do zupy
peggiwkuchnirosołem zasypanym ryżem. Do tradycyjnego rosołu ryż najlepiej ugotować oddzielnie, ponieważ wtedy nie zagęści zupy i nie spowoduje zmętnienia koloru. Znacie, lubicie, a może skorzystacie z przepisu? Ryżanka, rosół z ryżem - składniki: mięso drobiowe na wywar 2 marchewki 1 pietruszka spory kawałek selera 6 cm pora 1 cebula 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz(...)przygotowanie: Ugotować wywar drobiowy z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i odrobiną soli. Następnie należy dodać pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, selera i pora). Cebulę opalić nad płomieniem aż do przypalenia się skórki (dokładnie nie obierać). (Ten prosty trik zapewni zupie złoty kolor oraz niepowtarzalny aromat.) Około 15 minut przed końcem gotowania wrzucić opłukany ryż i pokrojoną na ćwiartki cebulę
Di gotujewody - 6 dużych marchewek - 3 korzenie pietrudzki - 1 korzeń selera - 1 duża cebula - 1 główka czosnku - 1 papryczka chili świeża - liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty kolorowy Na lane kluseczki: - 2 jaja rozmiar L - 45 g mąki pszennej - 45 g mąki kukurydzianej Zupa: - 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki - 2 l bulionu warzywnego(...)dużych, świeżych marchewek - 1 świeża papryka - pęczek świeżej kolendry - pieprz, sól, kurkuma, majeranek 1. Bulion Obieramy warzywa, po czym kroimy je na mniejsze części (ok. 3cm). Marchewkę, selera, pietruszkę oraz przekrojoną na pół (w szerz) główkę czosnku podsmażamy na łyżce masła klarowanego w dużym garnku. Dorzucamy opaloną na palniku cebulkę. Wszystko zalewamy 2 l wody. Wrzucamy papryczkę chili
Sajkofanka smakuWszelkie syte zupy są mile widziane o tej porze roku. Jeśli lubicie fasolkę po bretońsku, to i taka zupa przypadnie Wam do gustu. Składniki: wywar na skrzydełkach lub udku 1 marchewka 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 1 laska kiełbasy zwyczajnej ziele angielskie liść laurowy słodka mielona papryka ostra mielona papryka koncentrat pomidorowy majeranek 1 puszka czerwonej(...)pieprz Sposób wykonania: 1. Do gotującego się wywaru dodać marchew, pietruszkę i selera naciowego pokrojone w plasterki. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, posiekaną cebulę, słodką i ostrą paprykę i gotować, aż warzywa zmiękną. 2. W międzyczasie kiełbasę pokroić w plasterki, obsmażyć na oleju i przełożyć do zupy wraz z koncentratem pomidorowym (3-4 łyżki). Na patelni zrobić zasmażkę (u mnie
Kuchnia domowa Anikońcu mój tajny składnik - czosnek - wzbogaca smak i sprawia,że z przyjemnością sięga się po kolejny talerz tej zdrowej zupy. Składniki: 1 golonka wieprzowa ( lub z indyka) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera mała cebula 3 liście laurowe 5-6 kulek ziela angielskiego 5-6 ziemniaków 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej 3 ząbki czosnku Gotujemy wywar: umyte mięso włożyć(...)garnka ( u mnie najczęściej 5 l),zalać zimną wodą,dodać liść laurowy oraz ziele angielskie,zagotować.Marchewkę,pietruszkę oraz seler obrać,umyć i w całości włożyć do wywaru,cebulkę opalić na gazie jak do rosołu,również dorzucić. Gotować na wolnym ogniu do momentu,aż mięso golonki będzie odchodzić od kości.Warzywa wyjąć,cebulę wyrzucić,resztę warzyw zetrzeć na tarce
Niespełnione zdolności kulinarneWyszła nowa, rozgrzewająca zupa, idealna na chłodne dni! Dobra zupa, rozgrzewa i poprawia krążenie oraz oczyszcza drogi oddechowe :-P Składniki: mięso na zupę (u mnie 2 udka z kurczaka) włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, pół selera, cebula) sól, pieprz 1 łyżka papryki słodkiej w proszku 4 cm paska świeżego imbiru opakowanie pasty pomidorowej albo sło iczek przecieru pomidorowego 1 papryczka(...)robimy tradycyjną pomidorową. Doprawiamy solą i pieprzem. W tym czasie namaczamy w zimnej wodzie soczewicę, około pół godziny. Po tym czasie dodajemy do gotującej się w ciąż zupy. Gotujemy około 15 minut. Gdy soczewica jest miękka dodajemy pastę pomidorową,imbir tarty, paprykę i drobno posiekaną papryczkę chili albo przyprawę chili. Zupę zabielamy zahartowaną śmietaną. Dekorujemy bazylią, natką pietruszki albo
Bon Appetit Małgorzaty