zupa z ryżem - 1500 przepisów (strona:65/100)

Szczawiowa na bulionie warzywnym 154

Widać wyraźnie , że dopadły mnie wiosenne smaczki. Podgryzam świeży szczaw i już czuję smak ,, zielonej zupki". Mnie osobiście taka wiosenna szczawiowa smakuje w wersji ugotowanej

Buniabaje w kuchni
Gołąbki Teściowej 166

Pewnie ciężko w to uwierzyć, ale gołąbki odkryłam stosunkowo niedawno, dzięki mojej teściowej. Spróbowałam z grzeczności i od tej pory uwielbiam smak tej potrawy! Dietetycznie, bo

IzaGotuje
Niespodzianka 170

garnek też używamy dość często do np. gotowania makaronów. Natomiast garnek największy  jest o pojemności 6,6 litra jak na razie używamy go najmniej do np. przygotowania zup, ale na pewno będzie  się świetnie sprawdzał na przygotowywanie posiłków  dla większej ilości osób. Garnki bardzo dobrze się spisują, dania są długo ciepłe. Jest to dobry patent dla małych(...)spóźnialskich, którzy często muszą jeść letnie jedzenie lub trzeba dodatkowo je podgrzewać. Miarki wewnątrz każdego garnka to bardzo przydatny dodatek. Już wiemy ile wlać wody do garnka na gotowanie ryżu, wcześniej musieliśmy odmierzać przy pomocy miarki. Szklane pokrywy to dobre uzupełnienie dla całości, ponieważ bez podnoszenia pokrywki widzimy  jak się zachowuje nasza potrawa podczas gotowania (czy nic się

cookpl
Kabsa (kepsa) - kuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej 202

Kabsa lub kepsa jest potraw ą bardzo popularn ą i lubianą w Arabii Saudyjskiej, ale poniższy przepis dostaliśmy od Polki mieszkającej na stałe w Jordani i

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
QUINOA czyli KOMOSA RYŻOWA 140

bezpiecznych dla osób pozostających na diecie bezglutenowej.  Pyszne są domowe chleby, wypiekane na zakwasie, z dodatkiem mąki z komosy ryżowej.   Komosa ryżowa może być serwowana podobnie jak ryż, makaron czy ziemniaki,  niektórzy prażą ją dodając do muesli lub sałatek. Za każdym razem jednak należy ją dokładnie opłukać pod bieżącą wodą,  ze względu na saponiny znajdujące się(...)olejem z siemienia lnianego,rzepakowym tłoczonym na zimno czy ostropestowym zimnotłoczonym nierafinowanym i szczyptą soli.  Doskonale łączy się z orzechami, ziołami i warzywami oraz jako dodatek do zup. Quinoa jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów: Zawiera więcej wapnia niż mleko. Dostarcza 2 razy więcej żelaza i witaminy E niż pszenica. Bogata w mangan i miedź.  Jest doskonałym źródłem

potrawyregionalne
Drobiowa zupa curry 141

Pysznie rozgrzewająca. Lekko orientalna, delikatna.  Składniki 2 łyżki masła 400 g filetów z udka kurczaka (bez skóry) 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki

R'n'G Kitchen
Gołąbki w sosie dyniowym 179

roku eksperymentuje z przepisami z dodatkiem dyni :) Na blogu znajdziecie m.in. przepis na rewelacyjną zupę dyniową przygotowaną na mleczku kokosowym lub idealnie kremowe tiramisu . Dzisiaj zachęcam do przygotowania gołąbków w sosie dyniowym. Będziecie zaskoczeni smakiem poniższego sosu - lekko pomidorowego, a zarazem delikatnie słodkiego. Wbrew pozorom, puree z dyni idealnie pasuje do sosu pomidorowego. Składniki na porcję dla 4-6 osób(...)główka białej kapusty* 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1/2 szklanki surowego ryżu + 1 szklanka wody około 3 szklanki wody do gotowania gołąbków 200 g upieczonej dyni hokkaido kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego 1 sucha kajzerka 1 cebula 1 jajko sól, pieprz olej koperek do dekoracji * do gołąbków będziecie potrzebować większe liście kapusty; 1 liść = 1 gołąbek; z pozostałej

Ugotować
Ryż z mlekiem i żurawiną liofilizowaną (plus dodatki) 139

Przepis autorski (mój). Uwielbiam swój deser ryżowo-budyniowy ( klik ), ale tym razem przedstawiam propozycję na szybkie, smaczne i syte śniadanie. Często do obiadu gotuję większą ilość

Di gotuje
Gulasz z cieciorki i papryki 206

Uzupełnilam ostatnio zapasy roślin strączkowych. Na swoją kolej czekają np.: fasola, groch i soczewica. Na pierwszy ogień poszła cieciorka i zrobiłam gulasz z cieciorki i papryki

kuchnia doski
makaron penne z kiszoną kapustą i kminkiem... 166

Składniki: makaron penne 1 opakowanie, kapusta kiszona 1/2 kg, woda 1 litr, kminek cały 1,5 łyżki, cukier 1 łyżka, słonina 15 dag/wędzona, kiełbasa śląska

W Mojej Kuchni Lubię
Ryż w sosie botwinkowym z kurczakiem 177

pory botwinka występowała u mnie tylko w formie zupy. Ostatnim czasem zaczęłam trochę się zastanawiać nad inną jej formą podania, więc gdy zobaczyłam przepis Kasi na blogu Gotuj z Cukiereczkiem wiedziałam, że muszę go spróbować. Składniki na 2 porcje: 1 pęczek botwinki, 1 pierś z kurczaka, 1 cebula, szczypta cukru, ½ łyżeczki słodkiej papryki, Sok z 1/2 cytryny, 300g śmietany(...)Sól, Pieprz, Szczypta majeranku, olej 1-2 torebki ryżu w zależności jak duże porcje zjadacie Przygotowanie: Cebulę i kurczaka pokroić w kostkę. Podsmażyć na łyżce oleju wraz z solą i pieprzem.  Botwinkę opłukać i osuszyć. Buraczki obrać i pokroić w drobną kostkę. Łodygi i liście pokroić w grubszą kostkę.  Pod koniec smażenia kurczaka dodać pokrojone buraczki. Smażyć chwilę

Fabryka pomysłów
Gala Gault&Millau od kuchni 145

ucho świńskie/ wątroba/ trawa żubrowa/ estragon Paweł Oszczyk Szef Roku Gault& Millau 2016 – przystawka zimna: wędzony pstrąg/ pietruszka/ mirabelka Michał Kuter Szef Kuchni Tradycyjnej Gault&Millau 2016 – zupa: biały barszcz/ krokiet z wędzonych żeber/ chrupiący boczek/ jajko przepiórcze/ puree z leśnymi grzybami Paweł Dołżonek – danie głowne ryba: dorsz w popiele/ soubise/ kalafior/ gruszka/ vermouth Adrian Klonowski Młody Talent(...)Millau 2016 – danie głowne mięso: kaczka z grilla/ płaskurka/ śmietana/ czarny bez Michał Bryś Szef Jutra Gault&Millau 2016 – deser: czekoladowo-kawowe gateaux/ lody czekoladowo-makowe/ czarny ryż/ garam masala/ tostowany czarny chleb na zakwasie/ koniak/ owoc czarnego bzu z nalewki Zbigniewa Sierszuły Petit four: selekcja Petit Four Callebaut Zdjęcia od kuchni, może nie najlepszej jakości, ale robione

królestwo garów
Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 141

ντολµάδες) i gigantes plaki (γίγαντες πλακί)Dolmades to rodzaj gołąbków, w których farsz zawijany jest w liście winogron. Farsz może być z samego ryżu (z dodatkiem ziół) lub z ryżu i mięsa. Podaje się je jako meze z jogurtem greckim lub tzatziki.Gigantes plaki to w skrócie taka grecka fasolka po bretońsku, a na poważnie, jest to wegetariańskie meze na bazie(...)odmiany wielkiej fasoli (grecka fasolia gigandes). Uwielbiam je, szczególnie odpowiada mi smak liści winogron. Przywiozłam sobie z Grecji słoiczek takich liści, abym mogła w domu przygotować własne dolmades:) Zupa rybna i placuszki z ciecierzycy z anyżemPoniższe dania zamówiłam w uroczej rybnej tawernie. Właściciel lokalu wdzięcznie przekonywał mnie o najwyższej jakości użytych do zupy ryb. Placki miały zaskakujący smak

Chilli Czosnek i Oliwa
Krem pomidorowo kokosowy 114

łyżeczka cukru odrobina oleju sól, pieprz Do podania: łyżka nasion kuminu, uprażonego na suchej patelni kilka krążków czerwonej papryczki świeże liście kolendry (opcjonalnie, ja nie miałam) 100 g ryżu jaśminowego, przygotowanego wg zaleceń producenta CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy do miękkości około 5 minut. Dodajemy(...)mleko kokosowe, wodę, wrzucamy 1/2 kostki warzywnej. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż pomidory się rozpadną, czyli około 20 minut. Doprawiamy cukrem. Zdejmujemy z ognia. 3. Zupę blendujemy na gładki krem. Wsypujemy uprażone nasiona kuminu. Przelewamy do miseczek, dekorujemy świeżą kolendrą i krążkami papryczki. Smacznego! :) Po więcej przepisów kuchni azjatyckiej zapraszam na mój drugi blog KUCHNIA TAJSKA

My Culinary Art
pomidorowa z pomidorów... 146

Składniki: woda 2 litry, cebula 2 sztuki, czosnek 1 główka, masło 1 łyżka, oliwa 6 łyżek, cukier 1 łyżka, pomidory 1 kg/dojrzałe, kucharek 2 łyżki

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania