zupa z ryżem - 1500 przepisów (strona:37/100)

KREM POMIDOROWY Z KOZIM SEREM. 150

dość charakterystycznysmak naprawdę pasuje do głębi słodkich pomidorów.Dodatkowo soczysty kolor, zniewalający zapach... Czegóż chcieć więcej?Pełna nazwa pomidorowego kremu z Małopolski brzmi "galicyjska zupa pomidorowa". A to nic innego, jak właśniekrem z pomidorów z ryżem. Zrezygnowałam z ryżu, a żeby nadać jeszcze bardziej swojskiego, małopolskiego charakteru,dodałam ser kozi.Głównym jego zagłębiem na tych terenach są okolice Tymbarka

W kuchni Karmel-itki
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 168

Tanie mąki mogą za sobą ukrywać żywność genetycznie modyfikowaną (niecertyfikowane uprawy kukurydzy, ryżu czy soi). Bezpieczniej (i zdecydowanie drożej) kupować je z upraw typu BIO. Mąka ziemniaczana – powstaje w procesie pozyskiwania z ziemniaków skrobi, która stanowi aż 85% tego produktu. Wykorzystywana najczęściej do zagęszczania sosów i zup, do klusek ziemniaczanych (pyzy), kisielu, budyniu. Użyta w słodkich ciastach sprawia, że mają(...)jasna i oczyszczona, z brązowego – ma zdecydowanie więcej wartości odżywczych i błonnika. Można zrobić ją samemu, mieląc ryż (nieugotowany!) w mocnym blenderze kielichowym lub w młynku do kawy. W smaku odczuwalnie lekko słodka. Podobnie jak skrobia ziemniaczana – wykorzystywana do zagęszczania sosów i zup, szczególnie w kuchniach Wschodu, do deserów – kisiel, budyń. W Japonii, Chinach i Korei używana jest do produkcji

Karo in the Kitchen
Zupa z soczewicy i szpinaku - Montignac 168

Montignaca, jeśli się odchudzamy. Jeśli nie to możemy użyć wywaru mięsnego, ale taka jest równie pyszna zapewniam. W mojej dodatkowo pływa trochę ugotowanego ryżu basmati, który został z dnia poprzedniego a który maż wrzucił do zupy nie chcąc by si zmarnował.   Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa z pieczonej dyni i jabłek 125

teraz nas kulinarnie fascynuję. Do przygotowanie 4 porcji zupy potrzebujemy: – 180 g pieczonego jabłka – ok 250 g pieczonej dyni (lub purre) – 400 ml bulionu warzywnego – 100 ml mleka roślinnego – sól, pieprz do smaku – garść kolendry i orzechów – 1 łyżkę quinoa, kaszy jaglanej lub ciemnego ryżu (można pominąć) Jabłka i dynię pieczemy w piekarniku(...)bulion, mleko roślinne i całość miksujemy do otrzymania jednolitej, jedwabistej konsystencji po czym przyprawiamy do smaku. Gotową, gorącą zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy siekanymi orzechami oraz kolendrą. Można podawać z chlebem (np w postaci grzanek) lub z kaszą jaglaną, dzikim ryżem czy też quinoa. Życzę Wam wszystkiego dyniowego

Szybko Tanio Smacznie
Pomidorówka FIT 166

jogurtem greckim i doprawiamy solą i pierzem , mięso które pozostało nam w zupie możemy pokroić w kawałeczki i także podać z naszą zupką  Zupę pomidorową w takiej wersji możemy podać z makaronem ryżowym , ryżem , to już pozostawiam Państwu , według upodobań

Mój Smak
Krem pomidorowy z francuską zapiekanką 185

Kolejny konkurs na Durszlaku był dla mnie nie tyle inspiracją, co motywacją do stworzenia zupy pomidorowej w ciut innym wydaniu. Choć klasyczna przygotowana z ryżem lub makaronem też nam smakuje, to tą mój Mąż był zdecydowanie bardziej zachwycony. Zwłaszcza dodatek zapiekanki go zaskoczył, ale przysięgam Wam, że w połączeniu z kremem pomidorowym była naprawdę pyszna! Składniki: Dla 4 osób

Kuchnia w czekoladzie
Meksykańska zapiekanka z quinoa i przepis miesiąca 413

Obiad jednogarnkowy i bardzo łatwy do przyrządzenia. Quinoa czyli komosa ryżowa jest bardzo popularna w mojej kuchni. Używam quinoa często do sałatek na ciepło , zup , na śniadanie , do pieczenia ale również na sypko zamiast ryżu czy ziemniaków. Quinoa coraz częściej można spotkać w polskich sklepach, choć większość z Was pewnie nie wie jak ją wykorzystać. Zapraszam więc wszystkich wielbicieli

codojedzenia
Gulasz z karkówki z dynią i marchewką 152

rozprowadzamy w nim mąkę. Następnie zawiesinę wlewamy do garnka i mieszamy. Gulasz powinien znacznie zgęstnieć. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie curry lub przyprawą do zup. Trzymać na małym ogniu aż dynia zmięknie. Podawać z ryżem

My simple kitchen
Pierogi ruskie 152

często jak jesienią. I o żadnej innej porze roku nie przygotowuję tylu dań, które kojarzą się z dzieciństwem. Gołąbki, pierogi, ryż na mleku, ryż z jabłkami, racuchy, szarlotki, placki ziemniaczane, mielone z buraczkami, zupy jarzynowe, krupnik i obowiązkowo rosół. Czytaj więcej

bistro mama
W orzechowym raju- wegańskie muffiny bananowe nadziewane masłem orzechowym 198

zawiera dwa razy więcej błonnika pokarmowego niż większość popularnych zbóż, co jest kolejną zaletą.W kuchni, quinoa, jest bardzo wszechstronna- stanowi świetny dodatek do zup, sałatek i risotto. Można ją śmiało stosować jako zamiennik ryżu i kasz, a z dodatkiem owoców, orzechów i jogurtu zapewni pyszne śniadanie na dobry początek dnia. Oczywiście możemy użyć jej też do produkcji przeróżnych słodkości

peanutbuttermonster
Zupa krem z kopru włoskiego 118

Mocno aromatyczna zupa krem na bazie białych warzyw, w tym kopru włoskiego. Lekki krem można zagęścić podając gotowany ryż jako dodatek. Składniki: • 1 koper włoski • 2 pietruszki • 1 seler • 4 ziemniaki • 1 cebula • pęczek koperku • sól, pieprz do smaku • 4 łyżki oliwy • 1/2 szklanki śmietanki do zup Wykonanie: • Cebulę obrać i pokroić w kostkę

To co kocham
szybkowar-gołąbki z suszonymi prawdziwkami... 164

mielony 1 łyżeczka, prawdziwki 5 łyżek/mielone, woda 6 szklanek SOS: wywar grzybowy - z gołąbków gotowania, prawdziwki 2 łyżki/zmielone, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, mąka pszenna 5 łyżek, woda 1/2 litra ryż ugotować w nie solonej wodzie, odsączyć z wody woreczki, wsypac do miski, dodać mieloną łopatkę, jajka, pieprz zmielony, kucharka, podsmażoną na maśle cebulę

W Mojej Kuchni Lubię
"Fałszywy ryż" z kalafiora 223

małego kalafiora (około 350 g) 50 ml wody sól Wykonanie: kalafiora umyć i podzielić na różyczki. Resztę odkroić i zużyć np. do zupy jarzynowej lub kalafiorowej  rozdrobnić w malakserze lub kielichu blendera na kawałki wielkości ziaren ryżu. Najlepiej rozdrobnić kalafiora w 2 porcjach, jednocześnie kontrolując, by nie był za drobno posiekany w rondlu podgrzać 50 ml wody, lekko posolić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa rumfordzka 125

działacza społecznego B.T Rumforda. Na polskich ziemiach pojawiła się na początku XIX w. Gęsta ,wysokokaloryczna i prosta w przygotowaniu zupa rumfodzka jest bardzo smaczna. Składniki 1 i 1/2 szkl grochu 2 marchewki pietruszka mały seler por (biała część) 50 g ryżu 4 ziemniaki 500 g wędzonej słoniny sól cukier Przygotowanie Groch gotujemy i miksujemy. Jarzyny gotujemy (1 l wody(...)oddzielnie (z dodatkiem soli i cukru) ,następnie kroimy w kostkę i razem z wywarem dodajemy do zmiksowanego grochu. Dodajemy ryż i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy do miękkości. Słoninę kroimy w plasterki i smażymy na suchej patelni. Dodajemy do zupy

R'n'G Kitchen
Mulligatawny. 177

Mulligatawny. To już prawdziwa klasyka zup. To pikantne danie rozreklamowali w Europie Anglicy, którzy przed laty uważali Indie za jedną z najbardziej atrakcyjnych okolic Wielkiej Brytanii. Jeśli lubimy ostre i orientalne smaki ,możemy wprowadzić nieco "oswojone" mulligatawny  także na nasze stoły, tym bardziej, że o jej ostatecznym smaku decyduje przecież gust kucharza. 1 kg skrzydełek kurczaka 1-2 duże(...)Podgrzewamy ,aż zgęstnieje i łączymy z pozostałym wywarem. Dodać mięso, skontrolować smak, może dosolić .Przed podaniem obficie posypać natką pietruszki. Mulligatawny podaje się z ryżem ugotowanym z dodatkiem soku z cytryny. Można go wymieszać z zupą lub podać osobno i każdy sam dozuje. Polecam, tę prostą i smaczną zupę

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania