domu uwielbiamy zupy, a ja już w szczególności uwielbiam eksperymentować z nowymi smakami. Przyszła i nie chciała odejść, ochota na coś z grzybami. Pomyślałem krem z pieczarek, patrzę mam. Ale to taki zwykły krem być nie może, więc postanowiłem dodać borowików, które miałem w słoiku usmażone na maśle ze śliwką z łyżką przecieru pomidorowego. Ale od początku. Czego użyłem(...)gram borowików, posiekanych -łyżka masła klarowanego -sól, pieprz -cebula -5 śliwek suszonych -0,5kg pieczarek posiekanych -łyżka sosu sojowego -por część biała i przechodząca w zieloną -łyżka masła -1,5 l bulionu drobiowego Na maśle klarowanym szklimy cebulę posiekaną w wiórki, solimy i pieprzymy, wrzucamy borowiki podsmażamy 7-8 minut, dodajemy śliwki posiekane i podsmażamy jeszcze ze dwie minuty
BaRepasmasło i dodajemy czosnek, kukurydzę, starty imbir, tymianek i kurkumę. Podsmażamy trochę i dodajemy do gotującego się bulionu. Trochę podsmażonych ziaren kukurydzy zostawiamy. Dodamy na koniec w całości do zupy na talerzu. Gotujemy kilka minut i miksujemy blenderem. Przecieramy przez sito, zaprawiamy śmietaną, doprowadzamy do wrzenia i podajemy na talerze. Do każdego talerza dodajemy kilka/kilkanaście ziaren kukurydzy (odłożonych wcześniej(...)dlatego tak marudzę :) Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufacturedokupiłabyś do swojego kuchennego asortymentu? garnek na parze, ekspres do kawy który robi pyszną mleczną piankę ;) suszarka do owoców i warzyw, ... itd.;] 5. Co chciałabyś skosztować, ale do tej pory nie miałaś jeszcze okazji? Jest dużo takich dań, przede wszystkim zależy mi na typowo regionalnych/zagranicznych potrawach, które mogłaby skosztować podczas podroży po Europie ;) (marzenia:)) ostatnio(...)dawno bym go zmieniła;p 7. Danie, które kojarzy Ci się z Twoim rodzinnym domem to… Potrawka z ryżem i kurczakiem, rolady, buraczki (mniam), kluski z serem, placki ziemniaczane, zupa owocowa <3 . . . 8. Jaki jest Twój ulubiony jedzeniowy zapach? dużo ich ale dominuje korzenny, piernikowy zapach, cynamon, mniam ;) 9. Jakiej potrawy/deseru najbardziej nie lubisz jeść? zdecydowanie kaszanka i kiełbasy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćbrać pod uwagę miejsce ich zakupu. Zimą wybierajmy przede wszystkim warzywa i owoce sezonowe: marchewki, buraki, selera, korzeń i natkę pietruszki, ziemniaki, kapustę, brukselkę, jarmuż, szpinak, dynię, cykorię, fenkuł, pora, grzyby, z owoców jabłka i gruszki. Nie zapominajmy o warzywach strączkowych, które dostarczą nam także wartościowego białka. Owoce jedzmy po posiłku jako deser. Możemy również sięgać po owoce(...)niż ich świeże odpowiedniki. Zamiast jeść zimą świeże pomidory, przygotujcie latem zapasy domowych sosów oraz passaty pomidorowej ( przepis-klik ). Możecie też kupić pomidory w puszce - są świetną bazą do zup, sosów i gulaszy warzywnych. 3. Ciepłe i sycące. Podstaw na comfort food. I nie mam tu na myśli tłustego mięsa czy sera, lecz warzywny comfort food, bo dieta śródziemnomorska jest
Chilli Czosnek i Oliwarozgrzewający pobudzający idealny przepis na sześć-osiem porcji korpus, dwa skrzydła i jedna pierś kaczki mała główka kapusty włoskiej 10-15 średniej wielkości marchewek średniej wielkości
na gaziePrzyszedł czas na to co nas cieszy najbardziej o tej porze roku. Nie mówię wcale o słońcu, a chodzi mi o świeże warzywa prosto z ogródka :) Składniki: świeża botwinka 2 marchewki natka pietruszki świeży koperek 2 łyżki śmietany ziele angielskie liśc laurowy świeży seler pęczek świeżych liści lubczyku sól, pieprz szczypta kwasku cytrynowego 4 szklanki bulionu Przygotowanie: Buraczki obrać(...)tarce. Łodyżki drobno pokroić i zagotować razem z buraczkami do miękkości w bulionie, razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Wrzucić lubczyk i seler. Pokroić marchewkę i dodać do zupy. Kiedy warzywa zmiękną dodać kwasek cytrynowy, sól i pieprz. Zaprawić śmietaną i opruszyć pietruszką i koperkiem. Uwielbiam podawane z młodymi ziemniaczkami. Smacznego
ChilliJemyRosół to jedna z moich ulubionych zup, bo jej przygotowanie nie jest skomplikowane – wrzucamy wszystko do jednego garnka, gotujemy kilka godzin, na koniec doprawiamy. Tyle. Ale dobry rosół to w dużej mierze zasługa dobrego mięsa i dobrych warzyw. Dzisiaj przygotowałam rosół z wody, warzyw i korpusu z kurczaka, które najpierw poddałam ozonowaniu. Pod przepisem kilka ważnych informacji(...)jest ozonowanie, jak wygląda, jakie ma zastosowanie i czy warto ozonować żywność. Zapraszam! połowa korpusu kurczaka 4 litry wody 1 marchewka 1 pietruszka pół selera 1 cebula kawałek pora sól pieprz lubczyk 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe koperek/natka pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Warzywa pokroić w większe kawałki, cebulę przypiec nad palnikiem gazowym bądź na suchej patelni. Mięso
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniecharakter - głodówki leczniczej. Moim celem było raczej oczyszczenie organizmu z toksyn, zwiększenie energii po zimie, ogólne wzmocnienie i przygotowanie bazy pod jeszcze lepszy sposób odżywiania, niż do tej pory, o czym będzie też w kolejnych postach. Jeśli jednak ktoś z Was ma problemy z odpornością na choroby, układem nerwowym czy hormonalnym, dieta dr Dąbrowskiej może być skutecznym sposobem leczenia(...)dyspozycji mamy m.in.: - warzywa korzeniowe i rzepowate - marchew, buraki, seler, pietruszka, rzodkiew, rzodkiewka, rzepa, - warzywa kapustne - kapusty wszelkie łącznie z brukselką, kalafior, brokuł, kalarepa, jarmuż, - warzywa cebulowe - cebula, czosnek, por, szczypiorek, - warzywa dyniowate - dynia, ogórki, kabaczek (cukinia), - warzywa psiankowate - pomidor, papryka, bakłażan - ale zapomnijcie o ziemniakach!!! - warzywa liściowe - sałata, rukola, roszponka, szpinak, boćwina, seler naciowy, natka pietruszki, cykoria, warzywa
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEWiększość kobiet, które znam (w zasadzie chyba wszystkie) używa do doprawiania zupy gotowych przypraw typu Vegeta, Kucharek, etc. Staram się je grzecznie edukować o szkodliwości tych cudownych mieszanek. Ja moim dzieciom nigdy nie podałam takiej przyprawy ani nawet sztucznej kostki rosołowej, z czego jestem dumna! Niestety wygoda użycia i mocnego efektu smakowego (glutaminian sodu) wygrywa(...)vegety czy jak kto woli mieszanki suszonych warzyw. Składniki: marchew 1200 g pietruszka korzeń 270 g seler korzeń 1 duży / 2 małe 270 g cebula 2 duże 200 g por 1 sztuka - biała część 100 g papryka czerwona 1 duża lub dwie mniejsze 200 g czosnek 5 ząbków pęczek lubczyku lub gotowy lubczyk suszony z torebki 4 łyżki pęczek natki
IzaGotujeużyciem grzybów nieodparcie kojarzą mi się z jesienią , słoneczną , czy deszczową , nie istotne ..uwielbiam spacer po suchych , szeleszczących liściach i ten specyficzny zapach unoszący się w powietrzu ..kolorowa piękna pora roku . No a grzyby ..chyba niewiele jest rzeczy , które je wyprzedzają smakowo " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 6 bardzo cieniutkich naleśników , smażonych bez tłuszczu(...)brzegi do siebie i rolujemy jak dywan . Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej ,po czym smażymy na średnim oleju na złoty kolor z obu stron . Gotowe , polecam do zupy grzybowej lub z dipem jogurtowo-ogórkowym Post Krokiet z farszem grzybowym pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyOstatnio zachciało mi się krupniku. Dawno już go nie jadłam i chyba jeszcze nigdy sama nie robiłam więc postanowiłam ugotować. W domu miałam tylko drobniutką kaszę
Monia miesza i gotujemarynować w occie, używać produktów ekologicznych i dziko rosnących i dodawać niechlorowanej wody mineralnej. Jakie dania można przyrządzić z kiszonek? Baron poleca leczo z kiszonych warzyw, fermentowane zupy, podpłomyki typu pizza z kiszonkami. A na deser? Kiszony rabarbar! Autor: Aleksander Baron Wydawnictwo: Pascal „The Modern Preserver” Na koniec książka po angielsku, ale dość łatwo dostępna w Polsce(...)dotyczy właśnie fermentacji, powstała jako antidotum na wszechobecne marnowanie żywności. Przetwory umożliwiają nam przecież nie tylko rozwijanie własnej kreatywności przez produkowanie żywności, sezonowość i zachowywanie smaku typowego dla danej pory roku na później, ale też oszczędności na żywności i możliwość obdarowania najbliższych nawet, jeśli mamy ograniczony budżet. Co bym ukisiła z przepisów z tej książki? Dobrze wygląda kiszony soliród
Ugotowane pozamiatanePyszna, delikatna i bardzo zdrowa zupa- krem z zielonych warzyw. Ja przygotowałam swoją na bazie własnego bulionu ale można użyć również kostki bulionowej. Idealna na wiosenne dni. Można ją podawać samą, z dodatkiem prażonych płatków migdałów lub bardziej wykwintnie z dodatkiem kilku zgrillowanych krewetek. Wszystkie wersje są super. Ja niekiedy dodaję także łyżeczkę zapachowgo oleju kokosowego- nadaje orientalny posmak. Polecam(...)porcji: - 2 większe cebule- 2 duże ząbki czosnku- 3 małe cukinie (po ok.300-350g)- 2 garście szpinaku baby- 1-2 garście ruccoli - polecam nadaje super smak (ale można pominąć)- por, kawałek ok.10cm- pęczek natki pietruszki- 0,5l bulionu (może być warzywny lub z kostki)- sól i świeżo mielony pieprz- 1-2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek (daję pół
Smaczne Zdroweprzygotowujemy już zupy w ten sposób. Odkąd nasza zupka stała się bardzo bogata w rybie mięso przybyło jej wielbicieli. Teraz zupką zajada się cała nasza rodzinka , także dzieci. Zupę gotuję z odciętych części ryby. Pomimo , że kupuję karpia w płatach to i tak zawsze jest jeszcze dużo do poodcinania, tak by kawałki miały jak najmniej ości. Zawsze odcinam część(...)pyszna , delikatna zupka, którą baaardzo polecam :-) Składniki na 6 porcji:- u mnie części odcięte od 6 płatów karpia- 1 marchew- 1 korzeń pietruszki- 1 łodyga selera naciowego- kawałek pora- sól- 3-4 łyżki kaszy jaglanej ( lub kaszka manna)- natka pietruszkiMożna także dodać ziele angielskie i liść laurowy, ja nie daję.Do garnka włożyć umyte, poodcinane części karpia, zalać wrzątkiem
Smaczne ZdroweWielkanoc i po Wielkiej Nocy. Ale w pamięci pozostają smaki, zapachy, twarze, rozmowy, żarty i śmiech, różnego rodzaju komentarze. Z przyjemnością powracasz do tego chaosu, hałasu
W kuchni Karmel-itki