zupa z porów - 5432 przepisów (strona:249/363)

Sałatka bomba witaminowa 159

Sałatka bomba witaminowa to zdrowa i pyszna propozycja na każdą porę dnia. Pożywna i soczysta,  doda energii i zaspokoi głód na długi czas, można ją

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Krupnik na skrzydełkach z grzybami 134

Ponoć najlepszy nasz krupnik ever. Tym razem z dodatkiem grzybów i mnóstwa jarzyn. Składniki 1 kg skrzydełek z kurczaka 1 garść suszonych grzybów 100 g kaszy

R'n'G Kitchen
Kołduny w rosole 119

Składniki: ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 1 jajko woda f arsz: 0,5 kg mięsa mielonego ( zmieliłam łopatkę ) sól pieprz cebula 2 ząbki czosnku wegeta

Darcia w kuchni
Zupa krem z cukini z grzankami 146

Zapraszamy na kolejną wariację z cukinią w roli głównej – pyszna zupka krem z cukini z grzankami Składniki: - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka masła

Kuchenne Wariacje
Bulion drobiowy 141

Bardzo często w wielu przepisach można natknąć się na nieco problematyczny składnik: bulion. Problematyczny dlatego, że oprócz dania, które akurat chcemy zrobić musimy jeszcze na jego

Marder&Marder Manufacture
Po maminemu - najlepszy rosół świata 286

najlepszy oczywiście z domowym makaronem ! 1 duża kura/kurczak kawałek wołowiny (ok. 150g)/spora kość wołowa 2 średnie marchewki 3 pietruszki, najlepiej z kawałkiem natki mały kawałeczek korzenia selera nieduży por nieduża gałązka natki selera mała gałązka lubczyku ok. 10 ziaren kardamonu, ziela angielskiego i czarnego pieprzu 1 cebula w łupinie sól Mięso płuczemy. Jeśli kupiliśmy kurczaka lub kurę w całości(...)ogniu czekamy do momentu zagotowania wody. Podczas gotowania powstanie brunatna szumowina, którą należy zdjąć z powierzchni. Nie należy jednak tym przesadzać, bo wbrew pozorom może to doprowadzić do zmętnienia zupy. Cebulę w łupinie opalamy nad gazem do momentu, aż utworzy się na niej czarna skorupa. Gdy w garnku zacznie wrzeć, wlewamy szklankę zimnej wody, by  "uspokoić" płyn, po czym

Kuchenna Kontrrewolucya
Barszcz czerwony 141

pokrojonych w kostkę 1/3 szkl. korzenia pietruszki pokrojonego w drobniutką kosteczkę 1/2 szkl. marchewki pokrojonej w drobniutką kosteczkę 2/3 szkl. korzenia selera pokrojonego w drobniutką kosteczkę 1/3 szkl. posiekanego pora (biała i zielona część) 200 g. kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka octu jabłkowego 2 łyżki soku z cytryny nieduża garść listków świeżego majeranku czarny pieprz 1 łyżka cukru Fasolę zalej(...)fasoli dorzuć wszystkie warzywa i starte buraki. Doprowadź do zagotowania i gotuj nadal pod przykryciem około 30 minut. 2 minuty przed końcem gotowania warzyw i buraków dodaj do zupy posiekany drobno świeży majeranek. Następnie zmniejsz ogień na bardzo mały, wlej 1 szkl. wrzącej wody, sok z buraków, ocet i sok z cytryny. Zamieszaj i podgrzewaj przez kilka minut

Delicious Place
Jak naturalnie i niebanalnie wzmocnić smak potraw wegańskich? 111

warzyw, por w dużej ilości również jest w stanie znacząco podkreślić wyrazistość smaku danej potrawy; wszystkie te warzywa są łatwo dostępne, a przy tym niejednokrotnie tańsze od sztucznych wzmacniaczy smaku; 2. płatki drożdżowe – nieaktywna postać drożdży, dodająca potrawom lekko serowego i przy tym słodkiego posmaku; znacząco dopełnia smaku wielu potraw roślinnych, szczególnie zaleca się dodawanie płatków do zup, sosów

Ugotowane pozamiatane
Jak naturalnie i niebanalnie wzmocnić smak potraw wegańskich? 142

warzyw, por w dużej ilości również jest w stanie znacząco podkreślić wyrazistość smaku danej potrawy; wszystkie te warzywa są łatwo dostępne, a przy tym niejednokrotnie tańsze od sztucznych wzmacniaczy smaku; 2. płatki drożdżowe – nieaktywna postać drożdży, dodająca potrawom lekko serowego i przy tym słodkiego posmaku; znacząco dopełnia smaku wielu potraw roślinnych, szczególnie zaleca się dodawanie płatków do zup, sosów

Ugotowane pozamiatane
Flaczki pod francuską czapą 228

smaczne, takie są flaczki z ciemnym sosem Łowicz z dodatkiem bogactwa jesieni-czyli warzywami a całość pieczona pod czapą z francuskiego ciasta .Bo przecież flaczki to nie tylko zupa, czyż nie ? Doskonale nadają się do zapiekania.  Jak Wam podoba się mój pomysł ?  Obiad pierwsza klasa,  wyszły takie,  że…Łoooo! #lowicz Składniki: ½ kg świeżych  flaków wołowych(...)świeżej dyni 15 dag chudego wędzonego boczku 1 słoik  ciemnego sosu uniwersalnego Łowicz 2 marchewki 1 łyżka startego selera 1 cebula biała 1 cebula czerwona Mały kawałek pora ½ papryczki chili Pęczek natki pietruszki 2 liście laurowe Sól morska do smaku Grubo mielony pieprz czarny 1 łyżka przyprawy do flaków 1 płat świeżego ciasta francuskiego 1 jajko do posmarowania

Wanilia i Kardamon
Szpinakowe tagliatelle w sosie porowo-pieczarkowym z kurczakiem 368

gołąbków, kotletów , zup itp. To nie dla mnie. Oczywiście nie mówię, że są to złe dania, aczkolwiek są dobre raz na jakiś czas, a już na pewno nie jako podstawa mojego jadłospisu. Lubię sięgać po nowe produkty i kombinować w kuchni, wykorzystując jednocześnie różnorodne połączenia, czasami w odmienny sposób, tak jak w przypadku dzisiejszego obiadu. Kiedyś połączenie pora-kurczaka-pieczarek

Fabryka pomysłów
Pyszny rosół z lubczykiem i goździkami podany z młodymi ziemniaczkami 186

kolor. Pyrka, dzięki czemu będzie klarowny. Zdecydowanie cierpliwi będą nagrodzeni smakiem:) Składniki: 5 skrzydełek z kurczaka 6 podudzi z kurczaka 5 marchewek 5 pietruszek 1 seler 2 cebule połowa pora natka pietruszki - pęczek (plus trochę zostawcie do udekorowania dania na talerzu) 2 łyżki lubczyku 4 goździki 4 liście laurowe łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu 4 ziela angielskie sól, pieprz, 6 młodych(...)przygotowany pełen garnek wygląda tak: Gotujemy na wolnym ogniu około 3 godziny. Po trzech godzinach gotowania na wolnym ogniu dodajemy natkę pietruszki (grubszy umyty pęczek, trochę zostawiamy do udekorowania zupy na talerzu) i lubczyk, zostawiamy do "pyrkania" na małym ogniu około pół godziny do 40 minut. Pyrkanie, czyli delikatne podgotowywanie które nie dopuszcza do wrzenia. Jeśli chcę, by mój rosołek

Zasmakuj Kuchni
Ramen perliczka/ topinambur/ szpinak 137

wegetariańskim. Jest to jedna z lepszych zup jaką miałam okazję jeść. Na blogu są już dwa przepisy na zupę ale ten jest znacznie inny. Przede wszystkim ugotowałam zupę na wywarze z kości perliczki z dużą ilością różnych warzyw i przypraw, w tym topinamburu. Po ugotowaniu odcedziłam wywar, dodałam do niego wszystkie białe warzywa i cały topinambur, całość zmiksowałam, podgrzałam(...)bardzo odmieniony "ramen", inny niż wszystkie dotąd ale zapewniam, że jest bardzo smaczny. Składniki: 0,5 kg udek, skrzydełek i kości perliczki włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por 1 cebula 3 ząbki czosnku 300 gram topinamburu 2 płaty wodorostów nori 3-4 grzyby shitake kawałek trawy cytrynowej 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka sosu

Mango Papaja
Borówki liofilizowane - pyszny zamiennik świeżych owoców 132

Borówka amerykańska jest coraz popularniejszym, lubianym i bardzo zdrowym owocem. Zawarte w niej witaminy i minerały chronią przed chorobami serca, mają działanie antynowotworowe, wzmacniają układ kostny

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa UNNNMS 115

delikatna zupa, która podobnie jak rosół w niedzielę, pojawić się może na Waszych stołach. Tym bardziej, że sezon już rozpoczął się. A co kryje się pod nazwą UNNNMS? U Nas Nic Nie Marnuje Się…Dlaczego? Nie ze skąpstwa. Lubimy produkty „wykańczać” do końca. Składniki 1 głąb brokułu 200 g łodyg białych szparagów 3 młode marchewki 1 pomarańczowa papryka por (biała

R'n'G Kitchen
Rosół z pierożkami wonton z farszem z wątróbki 199

polska zupa kojarzona głównie z niedzielnym rodzinnym obiadem w naszych domach. W mojej wersji podana z pierożkami wonton z farszem z wątróbek i fileta z kurczaka smakuje wyśmienicie, a także doskonale rozgrzewa w zimne dni. Składniki: Rosół: 2 ćwiartki z kurczaka 1 skrzydło z indyka 300g szponder (żeberko wołowe) 3 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 12 cm pora

Szalona Kuchnia Eweliny
Krem z zielonego groszku, trawą cytrynową i miętą pieprzową 161

Niezwykły, aromatyczny krem z bogatego w witaminy zielonego groszku z zaskakującymi, dającymi obłędny efekt smakowy dodatkami w postaci trawy cytrynowej i mięty pieprzowej. Smakuje rewelacyjnie. Składniki

Szalona Kuchnia Eweliny
Flaki z żołądków drobiowych i kurczaka 163

Pyszna sycąca i rozgrzewająca zupka,tak ,tak moi kochani dziś serwuje flaczki oszukane. Pysznie smakuje i się prezentuję. Składniki: żołądki drobiowe 600 g pałki z kurczaka

Różowa kuchnia
Zupa pomidorowa z rybą 161

 Zostało trochę rosołu ..no i co ? z rosołu oczywiście pomidorowa...dałam koncentrat pomidorowy..no i akurat miałam rybkę i dodałam ją  też do zupki

Moje domowe kucharzenie
Flaki z morskiego ghula 141

naszej zupy. Dla amatorów nieco pikantniejszych smaków Honorietta poleca np. dodać kilka kropli Tabasco lub odrobinę pasty Sambal Oelec. Jak zrobić wywar rybny? Gdy kupujemy świeże tusze ryb, które następnie filetujemy, to warto "skrawki-odpadki" z tej procedury sobie zamrozić na później. To później,to właśnie wywar rybny. Nic prostszego. Do rybnych skrawków, dodajemy marchewkę, pietruszkę, kawałek pora, liście laurowe

Karczma Honorietty
Gotowanie na kolanie - odcinek 7 133

przeszła zupa cebulowa , a wkrótce będą cebulowe krążki - z pierwszego odcinka. Nie w tym rzecz jednak. Rzecz w tym, że właśnie opublikowany został siódmy odcinek, w którym jestem gościem :) Dokładnie opiszę to za czas jakiś, jak testując potrawy po kolei dojdę to tego odcinka, a teraz tylko taką krótką zajawkę chciałem zrobić. Zapraszam zatem do oglądania, a jak pora nadejdzie

Marder&Marder Manufacture
Zdrowy rosół bez kostki rosołowej 203

zupę w tygodniu, a mieso albo konsumuję albo też mrożę i za jakiś czas mam pyszne pierogi z mięsem, albo krokiety…. Po wielu próbach znalazłam swoje proporcje składników rosołu: Składniki: 0,6 kg wieprzowiny (łopatka, szynka lub gulaszowe) 2 ćwiarki z kurczaka Szponder wołowy 2 duze marchewki 2 pietruszki Seler Cebula opalona na kuchence, grillu lub piekarniku Por (zielona

Kulinarna Patilogia
Zupa krem z chipsem z szynki parmeńskiej! 161

kremowa zupa z dyni, ale nie tylko ;-), podana z chipsem z szynki parmeńskiej i czosnkowymi grzankami! O to! Taki smak mnie naszedł. Danie polecam na nieco chłodniejsze dni, poprzez dodatek korzennych przypraw będzie rozgrzewać. Jest bardzo subtelne w smaku, takie kremowe. Chips chrupiący z szynki wzbogaca smak i aromat potrawy! Polecam! SKŁADNIKI: - 2 szklanki startej dyni piżmowej - 1/2 pora

SMYKWKUCHNI