pora przypomnieć sobie stare babcine przepisy na kiszonki, dania z mrożonek, czy kreatywne wykorzystanie resztek jak np. grzanki z suchego chleba czy wypieki z pulpy pozostałej po wyciskaniu soku. Wystarczy przypomnieć sobie patenty z naszych domów, gdzie w niedzielę jadło się rosół i ziemniaki, a w poniedziałek pomidorową i kopytka, więc nic się nie marnowało. Jedną z lepszych zup, które
Ugotowane pozamiatanezupach. Dzisiaj zrobiłam taki makaron na obiad. Podałam go z żółtą cukinią, dużą ilością posiekanej natki z pietruszki i czarnuszką. Nie zabrakło oczywiście czosnku, który musi tutaj być, koniecznie! Dla połączenia smaków dodałam olej rzepakowy, ale oczywiście można użyć dobrej jakości oliwy z oliwek. I tak oto powstał bardzo smaczny obiad, szkoda tylko, że zrobiłam go tak mało! Pora
Moja smaczna kuchniaZupa z soczewicy jest wyjątkowa,doszlam do tego gdy zaczęłam jeść soczewicę...:).nawet lepiej mi smakuje niż nasza grochowa .Jest pełna błonnika , witamin i mikroelementów i jest dietetyczna , ale najważniejsze dla mnie jest to ,że posiada potężną ilość bialka tak bardzo potrzebne człowiekowi.Polecam na pyszny obiad w gronie rodzinnym. 1 cebula 1 Marchewka 1 Pietruszka 1 mały(...)por 1 łyżka oliwy z oliwek 2 Ząbki czosnku 1.5 litra bulionu warzywnego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżka suszonej kolendry 2 łyżki sosu ostrygowego 2 łyżki sosu sojowego 1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę 400 ml.przecieru pomidorowego typu passata 25 dag.zielonej soczewicy ***************************************************** Warzywa kroimy w kostkę.W garnku rozgrzewające oliwę, dodajemy warzywa i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipory nie wpadłam na myśl aby ten przepis umieścić na blogu, wydawał mi się chyba za bardzo banalny. U mnie zawsze stoi słoik z taką cebulką, aby móc ją wykorzystać jako dodatek. Często dodaję ją do kotletów mielonych , albo kotletów z kaszy jaglanej gdyż doskonale podnosi ich smak, to świetny dodatek do domowego hot – doga, do kanapek, zapiekanek, zup
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsporo. Zupa cebulowa z pierwszego odcinka była i tańsza i smaczniejsza. Generalnie jestem na nie. A już niedługo deser semifreddo z tego samego odcinka. A drugi odcinek Gotowania na kolanie możecie obejrzeć tutaj: --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden
Marder&Marder Manufactureodcedzonej zupy. Dodajemy pomidory, obskubane mięso, pokrojona marchewkę, kaszę jaglaną i gotujemy aż kasza zmięknie. Zaprawiamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy natkę pietruszki - ile kto lubi. Ja lubię dużo. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis
Marder&Marder Manufacturezupy. Zupa jest aromatyczna, rozgrzewająca i pyszna. A jeśli macie jakieś pytania odnoście Multicookera Redmond to śmiało pytajcie w komentarzach, powoli stajemy się specjalistami :) Poczytać o tym multicookerze możecie tutaj: KLIK Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis
Marder&Marder ManufactureOd paru dni jestem posiadaczką Cudu kuchennego Tupperware..czyli naczynia do przygotowania lekkich i zdrowych potraw bez gotowania i utraty cennych wartości odżywczych.Świetny pomysł
Moje domowe kucharzeniepęczków botwinki ( miałam centralnie z pola jeszcze nie urosła jak widać więc,aż 5 pęczków potrzebowałam) marchewka 1 szt ( starta na tarce) włoszczyzna kostka 4 łyżki ( marchew , pasternak, seler ,por) Agnex 2-3 łyżki oleju rzepakowego ( będę smażyła na nim warzywa) Dodatkowo: liść laurowy 3 szt ziele angielskie 3 szt sól i pieprz biały do smaku śmietana(...)małym ogniu gotujemy koło 15 minut. Listki od botwinki kroimy drobno i dodajemy do wywaru warzywnego i gotujemy jeszcze z 15 minut. Śmietanę mieszamy w kubeczku z łyżką gorącej zupy ( nie zważy nam się wtedy ) i wlewamy do naszej botwinki. Gotujemy jaja i jedno kładziemy na talerz ( kroimy w ćwiartki) zalewamy botwinką . Moja botwinka ma inny smak i kolor
Różowa kuchniaBulion warzywny – czyli po prostu wywar z jarzyn, zwany też bulionem jarzynowym – sam w sobie szału może nie robi, jednak stanowi świetną bazę do
Kulinarne PrzebojeT akim rosołkiem się doskonale rozgrzejesz. Wspaniale smakuje. Zapraszam po przepis. :) Składniki : Rosół : 50 dkg kurczaka ( skrzydełka, szyja, piersi ) około 3 l zimnej wody
Przepisy i porady kulinarnePrzepisy Thermomix. Domowy ramen. Składniki na bulion: 1 pierś z kurczaka 2 skrzydełka 1 połówka udka z kurczaka 1 marchewka pokrojona na kawałki 1 pietruszka pokrojona
Themo przepisyWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 130 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki: 1 kg buraków (u mnie podłużne
JejKuchniaBez zbędnych wstępów - zapraszam serdecznie na mój czerwony barszczyk ;-) SKŁADNIKI: - 3 litry wody - 4 buraki średniej wielkości - 4-5 ziemniaków - 4 łyżki kaszy jaglanej - 2 marchewki
WielopokoleniowoKolejny raz wykorzystujemy to, co jest pod ręką. "Nowalijki" pojawiły się, więc co???...do dzieła ;) Smaku udzielił Rafex Składniki 4 młode marchewki 1 młody seler 400
R'n'G Kitchenwyposażone jest w aż 6 ostrzy (4 duże, 2 mniejsze), na szczęście są umiejscowione tak, że nie ma problemu z ich myciem. Do wyboru macie 3 automatyczne programy (gotowanie zup, smoothie i napoje) + program pulse (np. do robienia surówek czy kruszonego lodu) + ręczne ustawienie mocy blendowania. Pierwsze wrażenie Wyglądu sprzętu nie będę opisywać, wszystko macie na zdjęciach. Skupię się raczej(...)podczas blendowania na najwyższych obrotach. Sam kielich jest dość szeroki i dobrze wpasowuje się w swoje miejsce. Podoba mi się kwadratowa pokrywka kielicha, którą dość łatwo zdjąć. Do tej pory w innym blenderze korzystałam z okrągłej nakładki i szczerze mówiąc trochę denerwowało mnie jej ściąganie czy nakładanie – czasem trzeba się namęczyć, żeby weszła tam gdzie trzeba Jak u większości
Powiedz dietom niewersję, trzeba najpierw ugotować kurczaka w całości z warzywami. Z części rosołu robię sos, a resztę rosołu zamrażam w pojemnikach i wykorzystuję go później jako bazę do sosów, delikatnych zup i innych dań. Ale powrócę do mojego dzisiejszego dania. Mięso po ugotowaniu jest delikatne, mięciutkie. Razem z sosem stanowi aksamitną całość. Szparagi czynią to danie bardziej wykwintne a pieczarki dodają(...)charakteru. Oj, mogłabym tak jeszcze zachwalać, ale lepiej będzie jeśli sami się przekonacie. Składniki: 1 kurczak (mój był duży 2 kg) seler (z natką) 2 marchewki 2 pietruszki por pęczek zielonych szparagów 250 g malutkich pieczarek po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu szczypta cukru 2 łyżeczki soli 1 cytryna niewoskowana ½ łyżeczki gałki muszkatołowej (świeżo startej) 2 żółtka
Kuchnia u KrysiDziś mam dla Was bardzo prostą i szybką w przygotowaniu zupkę, w sam raz na letnie upały. Wszystko "na oko". Podobną zupę mogłaby zrobić moja mama w jednym garnku na turystycznej butli gazowej w większości ze składników prosto z grządek, wystarczy zabrać ze sobą trochę quinoy i kawałek szynki ;) Składniki: 3 łyżki ziarna białej quinoy 2 młode marchewki(...)pietruszka plaster selera 2 garście strąków fasoli szparagowej kilka plastrów wędliny np. szynki świeża gałązka lubczyku świeże liście selera kawałek młodego pora (około 8-10 cm) rozmaryn liść laurowy ziele angielskie natka marchewki 1 litr wody pieprz sól Wykonanie: Quinoę najlepiej 2 godziny wcześniej namoczyć, a następnie kilka razy przepłukać na gęstym sicie. Marchewkę
Quinoa Raz!sobie wiele skarbów. Wyciągałam odłożone do lamusa miski, z których nikt już nie miał jeść i ponownie sprawiałam, że stawały się potrzebne. Wlewałam do nich „moją” zupę, dekorowałam kwiatem rumianku i częstowałam niewidzialnych gości. A potem robiłam deser z pozostałych z kompotu owoców. Te moje banalne, ciche zabawy są dziś dla mnie pięknym wspomnieniem. Starej kuźni już(...)mojej kuchni nadal mieszam, łączę smaki i…cicho śpiewam. Dziś także coś prostego. Ale mówią, że banalne jest najlepsze. Więc częstujcie się! W porze śniadaniowej lub na kolację. Składniki: 1 makrela wędzona 1 jajko 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka śmietany 12% 1/2 łyżeczki musztardy sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra Wykonanie: Makrelę dzielimy na małe kawałki, usuwamy ości. Kawałki
Raj dla Podniebieniawyszukane, nie są drogie a ich smak..mniamm uszczęśliwi każdego łasucha. Dziś proponuję pyszną zapiekankę z kaszą pęczak. Kasza pęczak przez wielu zapomniana , nadaje się do zup, dań jednogarnowych ale również do duszonych owoców czy warzyw. Mój mąż ją uwielbia, kasza ta jest zdecydowanym faworytem wśród innych. Dlaczego? Pęczak jest bardziej zwarty, jest większy, i bardziej(...)zmienia smaku, zapachu dań. Jest bardzo zdrowa. Powinni ją jeść zarówno dorośli jak i dzieci. SKŁADNIKI: 2 torebki kaszy pęczak 1 pęczek natki pietruszki 1 cukinia 1 por 1 /2 puszka kukurydzy 150 ml przecieru pomidorowego 1 kulka mozzarelli olej rzepakowy lub kokosowy do smażenia Przyprawy: 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego lub granulowanego
Gotowanie Patki