zupa z pora - 4000 przepisów (strona:106/267)

Zupa krem ze szpinaku 194

wywar (bulion): Składniki: porcja rosołowa 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) 1 czubata łyżka cząbru 1 czubata łyżka lubczyku (musiałam użyć suszonego ponieważ obleciałam sklepy na osiedlu i nigdzie nie ma świeżego;/) Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół

ClauditteMissCooking
Pikantna zupa paprykowa 106

Rozgrzewająca zupa paprykowa ostra. Idealna na zimowy obiad. Zrobiłam ją z piersią  z kurczaka i dodałam liście szpinaku które mi zalegały w lodówce. Wyszło pyszne, lekkie rozgrzewające danie.               1 pierś z kurczaka 1 cebula 1 kawałek por biała część 2 papryki czerwone 1 papryczka chili 2 marchewki 100 g szpinaku świeżego sól(...)czasie przygotowuję warzywa. Marchewkę obieram i kroję w krążki, cebulę i por drobno. Paprykę w kostkę. Na oleju przesmażam cebulę i por, dodaję marchewkę, paprykę, chili i chwilę smażę całość. Wlewam bulion i gotuję na wolnym ogniu około 20 minut. Przesmażam kurczaka na patelni osobno. Dodaję do zupy pod koniec gotowania. Wlewam mleczko kokosowe, i chwilę jeszcze gotuję. Na końcu

wesoła kuchnia
Zupa krem z quinoy i skorzonery 173

zrobiło mi się jej żal, tym bardziej, że nie jest to byle jaka, pierwsza lepsza zupa, to bardzo, bardzo smaczna zupa! Poznajcie ja proszę i pamiętajcie o jej rozgrzewającym uroku w deszczowy dzień, lub gdy przyjdzie zimowa pora na to fantastyczne warzywo.  Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 6 korzeni skorzonery 1 ziemniak 1 cebula 2 łyżki(...)pokrojony w kostkę ziemniak, skorzonerę i utłuczony w moździerzu pieprz indonezyjski. Gdy warzywa są już miękkie, dorzucamy quinoę, chwilę gotujemy, jeśli jest taka potrzeba dodajemy soli i wyłączamy. Gdy zupa trochę przestygnie, blendujemy ją aby uzyskała jednolitą konsystencję niezbyt gęstego kremu. Doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową i gotowe

Quinoa Raz!
Krem z porów 95

Czy jeśli napiszę, że chodziły za mną pory, dziwnie to zabrzmi ;)? Chodziły i wychodziły. Być może to jakiś algorytm, Google i inne takie już czytają

Cytryna&Co.
Schab duszony z pieczarkami 378

Dzisiaj mam dla was pomysł na pyszne danie obiadowe – schab duszony z pieczarkami. Pyszne kawałki kruchego schabu z pieczarkami, porem i wspaniałym sosem zaprawionym śmietanką

Przepiski.pl
Udo z kurczaka w sosie paprykowo-porowym z bulgurem podane 104

łyżka oleju 300ml wody 2 saszetki kaszy bulgur Kupiec Robimy! Boczek i cebulę kroimy w kosteczkę Przesmażamy na oleju na głębokiej patelni. Por kroimy w drobne półkrążki (można cały- ja najmocniej zieloną końcówkę odcinam i daje do zupy) , paprykę obieramy i kroimy w kostkę lub paseczki krótkie. Dorzucamy do cebuli i boczku, przesmażamy minutę i podlewamy wodą Układamy mięso, dodajemy

Latosiowydom
Przecier pomidorowy 114

Kilka lat temu pierwszy raz przygotowałam taki przecier, od tej pory nie kupuję koncentratów pomidorowych i innych przetworów pomidorowych. Ten przecier idealnie nadaje się do zupy pomidorowej, sosów, spaghetti. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Przecier pomidorowy Składniki 5 kg pomidorów Lima 2 łyżeczki soli 2 łyżki cukru Instrukcje Pomidory myjemy, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka z grubym dnem

To co lubię - gotuję i polecam
Soczewica- co zawiera oraz co można z niej zrobić? 149

przypraw roznosi się nie tylko po całym domu, ale również dochodzi do moich sąsiadów :-) Dahl polecam szczególnie w jesiennej lub zimowej porze, ponieważ miseczka tego dania, doskonale rozgrzeje nas od środka. Oprócz tego z soczewicy polecam zupy, pasztety, kotlety, pierogi oraz różnego rodzaju pasty kanapkowe.  Zapraszam na kilka moich przepisów: Spaghetti z pulpetami z soczewicy (wegańskie) Dahl

kulinarne odsłony pati
Słodko ostry krem z pasternaku 174

niespecjalnie mogę. Jeśli ktoś lubi "żyletki w buzi", może spokojnie zwiększyć ilość imbiru i ostrej papryki, a nawet dodatkowo doprawić zupę pieprzem. Smacznego :) SKŁADNIKI: 50 dag pasternaku 20 dag marchwi 20 dag ziemniaków kilkucentymetrowy kawałek pora 2 łyżki klarowanego masła sól 1/2 łyżeczki kurkumy łyżeczka świeżo startego imbiru ostra lub słodka sproszkowana papryka sok z cytryny gęsta śmietana

Kuchenne zapiski Edyty
Surówka z pora, ogórka i kalafiora z sosem jogurtowym 186

Paprykę tniemy w paseczki Kalafiora dzielimy na malutkie różyczki. Podajemy polaną sosem jogurtowym 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-pora-ogorka-kalafiora-sosem-jogurtowym/ BosowKuchni Artykuł Surówka z pora, ogórka i kalafiora z sosem jogurtowym pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Co Lila jadła w środę? 11 189

piekłam muffinki drożdżowe (na mleku owsianym) z truskawkami i kruszonką. Zostało kilka sztuk i były bardzo pożądane na drugie śniadanie w środę. Zupa 13:00 Miseczka warzyw, a w niej ulubiona brukselka. Oprócz tego zielona fasolka, marchewka, por, pietruszka, seler i  koperek. II Danie 16:00 Kto tego nie zna? - delikatne kluski gotowane na parze. Raz do roku

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Recenzja książki "Sekrety francuskiej kuchareczki" Marie-Morgane Le Moel 166

historię powstania danego dania. I tak dowiadujemy się z książki w jaki sposób powstała Tarte tatin, kiedy najlepiej smakuje  Zupa cebulowa  oraz jak Beuf Bourguingnon  ze stołów biedoty trafił na szlacheckie przyjęcia. Do tej pory przepisy kuchni francuskiej były mi dobrze znane z książek i programów Julii Child. Z tym większą chęcią sięgnęłam po łatwiejsze wersje

Kolizje Smaków
Zupa kalafiorowa z pęczakiem 146

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zupa jest bardzo smaczna, lekka - a jednocześnie pożywna i bardzo syta. Połączenie kalafiora z gruboziarnistą kaszą jęczmienną to naprawdę doskonały pomysł. mięso drobiowe na wywar 1 kalafior   100g pęczaku   2-3 ziemniaki   1 marchewka (duża) 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora  2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego natka pietruszki(...)drobiowy z solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera i pora) oraz po 3-5 minutach gotowania - opłukaną kaszę. Około 7-10 minut przed końcem gotowania do garnka wrzucić rozdzielone różyczki kalafiora. Na końcu zupę posypać solidną porcją posiekanej zieleniny. Doprawić do smaku

Di gotuje
ZUPA SEROWA 181

Porcja dla 4 osób. Składniki: 2 serki topione średni por 1 marchewka 4 szklanki wywaru drobiowego 2 łyżki śmietany łyżka mąki pieprz, sól do smaku natka

Darcia w kuchni
Krem curry z dyni z mleczkiem kokosowym 133

dyni usunąć gniazda nasienne - W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę - Dodać kostki ziemniaka, smażyć przez 3 minuty - Dodać cebulę i pora, smażyć przez 3 minuty - Dodać dynię oraz marchewkę, wlać 3 szklanki wody, zagotować - Do zupy wsypać wszystkie przyprawy, gotować przez 15 minut - Zupę należy lekko schłodzić, a następnie zmiksować na gładki krem - Dodać mleczko kokosowe, ponownie

Wegańska kuchnia orientalna
I znowu po duńsku... 175

Polsce, gdy chcieliśmy zaserwować moim Rodzicom prawdziwie duński deser, a do oryginalnych (czytaj: gotowych) kammerjunkere nie było dostępu. Od tamtej pory piekę je samodzielnie za każdym razem - są o niebo smaczniejsze od kupnych! Przepis na zupę pochodzi z Femina magazine: Sommer mad 2015 , delikatnie tylko zmieniłam proporcje. Razem ze mną sak duńskiego lata poznawały Mirabelka i Siankoo . Zupa maślankowo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa krem z kabaczka 180

Warzywna zupa ,delikatna bez grama mięsa. Składniki 600 g miąższu z kabaczka marchew pietruszka 4 ziemniaki por (biała część) łyżka masła 1,2 l bulionu warzywnego 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego gałka muszkatołowa mielony imbir sól ,pieprz Przygotowanie Kabaczka kroimy w kostkę i razem z pietruszką i marchewką podsmażamy na maśle. Dolewamy bulionu i zagotowujemy razem z liściem

R'n'G Kitchen
ZUPA SZPARAGOWA Z KURCZAKIEM I KASZĄ JĘCZMIENNĄ 252

Niniejszym sezon na szparagi uważam za otwarty! Polecam zupę, którą sama wymyśliłam, a jest odżywcza i naprawdę syta. W sam raz na obecną porę roku. Przepis krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło) CZYTAJ WIĘCEJ

Przepisy Aleksandry
Kolejny hummus 111

Cały czas szukam idealnego dla mnie humusu. Ten z tych zrobionych do tej pory smakowałmi najbardziej. Muszę zrobic go w wersji z niegotowanej ciecierzycy. Dla

Polska Zupa
Zupa z pieczarkami i boczniakami 186

nieco lżejszą zupkę, z pieczarkami i boczniakami, bez ziemniaków i zabieloną jedynie jogurtem naturalnym. Również bardzo smakowała nam taka wersja pieczarkowej... Zupa pieczarkowo - boczniakowa SKŁADNIKI: 250 g boczniaków 250 g pieczarek 1 litr bulionu warzywnego kawałek pora 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 2 łyżki oleju 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania