zupa z pora - 4000 przepisów (strona:105/267)

Zupa ze słodkiej kapusty 229

jedna z tych zup, które gotuję późną wiosną i jesienią. Zabawny jest fakt, że smakuje inaczej o każdej z tych pór roku. Jedyna różnica tkwi w dodatku składnika kwaśnego. Wiosną dodaję świeże pomidory lub mniejszą ilość koncentratu pomidorowego. Składniki : pół główki małej kapusty 2 marchewki pół pętka podsuszonej kiełbasy jałowcowej 2-3 liście laurowe 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego sól(...)powinna w niej pływać). Wrzucić liście laurowe i gotować kapustę na małym ogniu. Marchew obrać i pokroić w ćwierćtalarki. Dorzucić do kapusty. Gdy marchew zmięknie, dorzucić pokrojoną kiełbasę. Doprawić zupę solą i koncentratem pomidorowym. Nie dodaję pieprzu, bo kapusta po ugotowaniu i tak robi się pikantna ze względu na zawartość siarki. Pod koniec gotowania dodać dużo posiekanego kopru. Zupa najlepiej

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa szczawiowa-kremowa 504

powstawanie kamieni nerkowych. Zniwelowanie działania szczawianów- uzyskujemy przez dodanie jajek. To tyle informacji o szczawiu- a kremowa zupa jest cudownie pyszna, z lekką nutą kwaskowatości, złamaną śmietaną. Co mogę powiedzieć- POLECAM :) Zaczynamy : Składniki: 4-5 ziemniaków 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 por 300 ml śmietany 2 słoiczki siekanego szczawiu sól, pieprz ok 3 litrów bulionu kurczakowego ( ja gotuje(...)Jajka Wykonanie: Z ugotowanego bulionu wyciągamy udka. Wrzucamy pokrojone warzywa- marchew, pietruszke, por i ziemniaki. Gotujemy 20 min. Po tym czasie dodajemy szczaw i śmietanę. Zciagamy z gazu i miksujemy blenderem. Po zmiksowaniu, kładziemy na gaz- zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy dodatkowe 10 min. Zupa gotowa. Do każdej porcji zupy dodajemy jajko ugotowane na twardo. Zyczę smacznego

Smaki Edyty
Szybka zupa pomidorowo-kokosowa czyli spóźniony Zupowy Wtorek odc.87 150

Wieczorowa porą przywitał mnie uśmiechnięty i młody Pan Doktor, chirurg stomatolog. Po wcześniejszych doświadczeniach z rwaniem zębów wizja usuwania ósemki była bardzo stresująca. Siedziałam na fotelu z rozdziawioną buzią blada niczym własny biały sweter. W pewnym momencie a minęło może 10 minut okazało się, że jest już po wszystkim! Pan doktor poinformował, że zęba już nie ma, musi jedynie założyć(...)dzisiaj jeść jeśli okaże się, że ledwo mogę ruszać szczęką. Szybko wpadłam na pomysł pomidorowej kokosowej w sam raz do wypicie z kubka. Oto i ona. Szybka, spontaniczna, gęsta zupa z kokosową nutą ale przede wszystkim POMIDOROWA! Szybka zupa pomidorowo-kokosowa 1 cebula, posiekana 1/2 łyżeczki imbiru pokrojonego w paseczki po 1/2 łyżeczki soli i przyprawy garam masala 2 łyżki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Najlepsza pomidorowa 182

się nie kończy! 1,5 l wody 1 ćwiartka z kurczaka 1 kostka rosołowa 1 łyżka przyprawy uniwersalnej do zup 3 listki laurowe 4 ziela angielskie 4 marchewki 1 korzeń pietruszki (duży) 1/4 korzenia selera 1 liść pora (zielona część) 1 cebula dymka Liście natki pietruszki 1 łyżeczka lubczyku 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 4 łyżki koncentratu(...)liście laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołowa i przyprawę uniwersalną. Gotujemy do miękkości mięsa i warzywa na wolnym ogniu. Wyjmujemy z wywaru. Dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy. Do miseczki odlewamy trochę zupy, dodajemy mąkę i śmietanę. Energicznie mieszamy i przelewamy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem. Wyjęte z zupy warzywa i mięso  kroimy, przekładamy do zupy. Podajemy z ulubionymi dodatkami

VioletoweKucharzenie
Zupa rybna na bulionie z lanymi kluseczkami 242

wykorzystam go do innej zupy. Np. do zupy z owocami morza. Zupa rybna na bulionie  z lanymi kluseczkami była bardzo smaczna. Zupę rybną można również podać z makaronem lub francuskimi kluseczkami. 3 marchewki + 1 małą do starcia 1  por 1 pietruszka 1/2 selera 1  cebula łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego w ziarnach mielony pieprz czarny 2 ziarno ziela angielskiego(...)listek laurowy zielona natka pietruszki kawałki łososia natka pietruszki 1/2 łyżeczki suszonego koperku lane kluski Do dużego garnka wkładamy  umyte  warzywa wraz z porem i  cebulą,  1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego w ziarnach, 2 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, gdy pojawią się szumowiny, zbieramy je łyżką cedzakową , musimy uważać aby bulion

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa selerowa. 271

jasna. W takie dni mam ochotę na rozgrzewające i sycące posiłki oraz ciepłe napoje. Świetnie wtedy sprawdzają się zupy - krem, a tym razem padło na selerową.  Wyszła idealnie :) Składniki: 150 g selera korzeniowego 2 średnie białe cebule 1 mały por 400 g ziemniaków 1 marchewka 4 bulionu 2 łyżki sosu sojowego szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka masła(...)śmietany 30% sól, pieprz posiekany szczypiorek - opcjonalnie Przygotowanie:   Selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i por kroimy w pół-krążki. Na rozgrzanym maśle smażymy cebulę przez 5 minut, dodajemy selera i pora, a następnie garnek przykrywamy i dusić kolejne 5 minut, co jakiś czas mieszając.  Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy w dużą

Symfonia smakowa
Pomidorowo warzywny mix 145

liść laurowy ,sól 1 litr bulionu mięsnego śmietana na wierzch Seler ,pietruszkę ,marchewki ,por pokroić i zalać bulionem. Zacząć gotować. Pokrojoną cebulkę zeszklić i dodać do garnka. Wrzucić czosnek i resztę przypraw. Gotować prawie do miękkości. Pomidory sparzyć ,obrać ze skórki pokroić i dodać do zupy .Wlać zawartość puszki z pomidorami i całość gotować 10 min. Zupę zmiksować. Każdą porcję

Kulinarny karnet Christophera
Zupa z czosnku niedźwiedziego 213

najczęściej jadaną częścią. Czosnek niedźwiedzi dzięki swoim walorom znalazł szerokie zastosowanie w kuchni. Nadaje się na przetwory (mrożony, kiszony), pesto, jako dodatek do sosów, pieczywa, twarogów… i nie tylko. Zupa z czosnku niedźwiedziego. Składniki: - ok. 600 g liści czosnku niedźwiedziego z łodyżkami - 2,5 – 3 litry bulionu (warzywny lub drobiowy) - różowa sól himalajska - pieprz czarny grubo mielony - świeżo starta(...)czosnku niedźwiedziego - koperek - chilli nitki (kupisz TUTAJ ) - igiełki pomidorowe (kupisz TUTAJ ) W zależności od tego, czy chcemy zupę w wersji mięsnej, czy wegetariańskiej gotujemy bulion drobiowy lub warzywny. Ja ugotowałam lekki, mięsny na skrzydełkach drobiowych z dodatkiem warzyw (marchew, pietruszka, seler, por, cebula). Liście czosnku niedźwiedziego dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy razem z łodyżkami. W garnku rozgrzewamy 2 – 3 łyżki

mojewypiekiinietylko
Zamiast barszczu 219

widziałam dla nich innego zastosowania. Później przyszło ciasto z ich dodatkiem, które bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło, i od tamtej pory staram się dla nich, choćby od czasu do czasu, znaleźć miejsce w mojej kuchni. Wypróbowałam już kilka wersji zup kremów z ich udziałem, i muszę powiedzieć, że coraz bardziej mi się ta koncepcja podoba. Mają piękny, intensywny kolor

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krem mango z batatem i białymi warzywami 103

Pyszna zupa krem wegetariańska. Zrobicie ją w 30 minut. Mango polecam jeść nie tylko jako dodatek do deserów. Idealnie komponuje się  w daniach wytrawnych.    1 mango 2 bataty 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 kawałek por biała część 1 kawałek selera korzeń 1 pietruszka korzeń 1 ziemniak sól, pieprz, kurkuma, papryczka chili jogurt naturalny gęsty(...)wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. W tym czasie w drugim garnku przesmażam pokrojoną cebule, czosnek i por. Do cebuli dodaję warzywa białe które wyjmuję z bulionu. Wlewam też połowę bulionu. Całość miksuję blenderem. Dodaję trzy łyżki jogurtu, doprawiam solą, pieprzem. Jak zupa jest za gęsta dolewam wody. Do garnka w którym zostały bataty, marchew, dodaję pokrojone mango i chwilę

wesoła kuchnia
Zupa z Pokrzywą i Szpinakiem 186

łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej 50 ml zimnej wody Link do filmu z przygotowania: Zupa z pokrzywą i szpinakiem Przygotowanie: Przykładowy przepis na wywar drobiowo-warzywny: Do garnka przekładam kawałek kurczaka, dodaję umyte i oczyszczone warzywa: marchew, pietruszkę. por, cebulę, seler (warzywa kroję na mniejsze kawałki) i zalewam wodą (2,5L). Garnek stawiam na gazie i pod przykryciem gotuję

Uwaga Babcia Gotuje
Szafranowy rosół cielęcy z quinoą i boczniakami cytrynowymi 184

litry wody sól Wykonanie: Kości i mięso myjemy, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy, zbieramy pianę, dodajemy włoszczyznę (marchew, pietruszkę, seler, por) zmniejszamy gaz tak, aby pojawiały się tylko pojedyncze bąbelki. Cebulkę opalamy i również wrzucamy do zupy, razem z obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki kurkumą delikatnie solimy. Gotujemy na minimalnym ogniu około 8 godzin, w połowie gotowania dorzucamy liście

Quinoa Raz!
ZUPA KALAFIOROWO-FASOLKOWA 126

wróciłam do domu. Uwierzcie takie słowa z jej ust pod kątem zup, nie padają często Zapraszam na zupę z kategorii: pyszne jak u mamy :) SKŁADNIKI: . 2 piersi z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 małego selera 1/2 pora 3-4 ziemniaki kalafior fasolka szparagowa sól, pieprz ziarenka smaku suszony lubczyk A jak to zrobić: Marchewki i pietruszkę obrać(...)porem. Warzywa przesypać do garnka, zalać wodą i gotować aż lekko oddadzą smak. Piersi z kurczaka pokroić (każdą na trzy części) i dodać do warzyw, gotować wywar, używając do smaku przypraw. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w dość grubą kostkę i dodać do wywaru. Kiedy ziemniaki będą półtwarde, dodać różyczki kalafiora i fasolkę. Gotować, aż warzywa zmiękną. Całej zupy

Kuchnia w opałach
Zupa z soczewicy czerwonej 191

zawiera także kwas foliowy ( 181 μg / 100g)   zalecany dla kobiet w ciąży.*  Rozgrzewająca  zupa z soczewicy czerwonej Składniki:  300 ml wywaru warzywnego (może być rosół bądź woda); 1/2 szklanki soczewicy czerwonej; 1 marchew; 100 g pora; 1/4 papryki czerwonej; 100 ml przecieru pomidorowego; 1/2 łyżeczki świeżego imbiru (startego); ząbek czosnku; większa szczypta(...)startą marchew, pokrojonego w plastry pora oraz paprykę. Całość gotuję, aż wszystkie warzywa będą miękkie (dzięki temu, że pokroiłam drobno, zajmie to około 10 minut). Następnie zawartość garnka blenduję i wrzucam przepłukaną soczewicę. Gotuję niecałe 15 minut od czasu do czasu mieszając. Kiedy soczewica będzie miękka, wlewam przecier pomidorowy i przyprawiam zupę. Chwilę jeszcze trzymam na ogniu

Życie na widelcu
ZUPA – KREM Z KUREK Z KOPERKOWYMI PTYSIAMI 207

podniebienie! Apetina po raz kolejny spisała się na medal! A jak przygotować taką zupę? Zobaczcie! SKŁADNIKI: ZUPA / KREM: * kurki – 250 g * cebula – 1 szt * bulion warzywny – 250 ml ( ugotowany wcześniej z marchwi, pietruszki, selera, pora ) * serek kremowy naturalny Apetina – 125 g * natka pietruszki i tymianek – 1 pęczek * masło -1 łyżka * kurkuma * sól KOPERKOWE(...)żółtko oraz mąkę – dokładnie mieszamy i wkładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy ozdobne ptysie na blachę wyłożoną papierem i wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 10 minut. ZUPA / KREM: Kurki płuczemy, oczyszczamy z piasku. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną drobno cebulę oraz kurki – przesmażamy kilka minut, a następnie zalewamy bulionem ( kilka możemy odłożyć do dekoracji ). Dusimy

Ostra na Słodko