zupa z kapusty - 2453 przepisów (strona:128/164)

Gotuję, nie marnuję – recenzja 181

robić fetę w zalewie z oliwy i ziół, bo często zostaje mi pół opakowania tego sera. Ponieważ każda rzecz, którą drobno się pokroi, staje się pyszna, to głąb z kapusty może być przerobiony na kolorowe carpaccio. Tym co przede wszystkim ma się ochotę zjeść z tej książki są jednak zdjęcia. I to nie dlatego, że stylista płakał jak stylizował. Zdjęcia(...)Wystarczy przypomnieć sobie patenty z naszych domów, gdzie w niedzielę jadło się rosół i ziemniaki, a w poniedziałek pomidorową i kopytka, więc nic się nie marnowało. Jedną z lepszych zup, które gotuje moja mama jest zero waste barszcz ukraiński. Kiedy gotuje jakieś warzywa odkłada trochę z nich i mrozi. Po pewnym czasie ze szklanki mrożonej fasoli i kilku innych warzyw

Ugotowane pozamiatane
SKĄD WEGANIE CZERPIĄ WAPŃ? 126

ilość odpowiadająca 100 kaloriom) Zawartość wapnia (w miligramach) Wapń przyswajalny przez organizm w procentach i miligramach Odtłuszczone mleko 334 32%   107 mg Jarmuż 449 59%   265 mg Kapusta chińska 787 54%   435 mg Brokuły 189 53%     100mg ZAWARTOŚĆ WAPNIA W WYBRANYCH PRODUKTACH Produkt Ilość Zawartość wapnia (w miligramach) Migdały surowe ½ szklanki 180 Brokuły 1 szklanka(...)Podawać dziecku mleka roślinne: migdałowe, kokosowe, konopne, orzechowe, sezamowe (najlepiej własnej produkcji). - Wyciskać dziecku soki ze świeżych warzyw i owoców. - Robić dziecku koktajle z owoców, zieleniny i nasion. - Przygotowywać zupy  z maksymalną ilością warzyw.  - Jako przekąskę na spacer brać surowe warzywa pokrojone w paseczki, orzechy, ewentualnie 1-2 owoce suszone (np. figę, która jest znakomitym źródłem wapnia). - Codziennie

Jeść, by żyć w zdrowiu
Wielkanocne last minute: 10 najszybszych przepisów na Wielkanoc 135

zrobić. Wielkanoc zwyczaje Sadzenie kiełków jest proste. Daje dużo radości i nie zajmuje dużo czasu a kiedy rzeżucha wyrośnie możemy nią udekorować stół, albo przerobić ją na pyszną zupę wielkanocną. Malowanie pisanek ma pogański rodowód. Pisanki robi się nawet w krajach islamskich jak Uzbekistan, bo to symbol nowego życia, odradzającej się przyrody, wiosny i po prostu dobra zabawa. W wielu(...)szczypiorku. Wielkanocne jajka herbaciane po chińsku Wielkanoc może się odbyć bez wielu rzeczy, ale nie bez pisanek i kolorowych jajek. Najlepsze są naturalne barwniki jak łuski cebuli, liście czerwonej kapusty i wędzona herbata. Składniki: 8 jajek ugotowanych na półtwardo (5 minut) Marynata: 2 szklanki wody łyżka liści herbaty wędzonej (np Lapsang) pół szklanki sosu sojowego pół łyżeczki czarnego pieprzu, nasion

Ugotowane pozamiatane
Chroń jedzenie i oszczędzaj 129

sypkie jak kawa, herbata, ryż, mąki, przyprawy. Wyposażone w pojemniki i woreczki pakowarki – zgrzewarki FoodSaver® umożliwiają pakowanie próżniowe zarówno produktów świeżych, jak i przetworzonych. Bigos, gulasze, pieczone mięso czy zupy i sosy możemy, oszczędzając dzięki temu czas, przygotować jednorazowo w większej ilości i bez obaw przechowywać w lodówce lub zamrażalniku przez kilka lub nawet kilkanaście miesięcy. Poniższe tabele obrazują(...)tydzień Twarde jagody (borówki, żurawiny, itp.) 5 do 7 dni 2 tygodnie Świeże mięso (wołowina, wieprzowina, drób) 2 do 3 dni 7-10 dni Szparagi, brokuły, marchew, kalafior, kapusta, brukselka, fasolka szparagowa, groszek, kukurydza, itp. 4 do 7 dni do 3 tygodni Ugotowany makaron, pieczone mięso 2 do 3 dni 9-11 dni Orzechy i nasiona 5 do 7 miesięcy

Cztery Fajery
Chroń jedzenie i oszczędzaj 192

sypkie jak kawa, herbata, ryż, mąki, przyprawy. Wyposażone w pojemniki i woreczki pakowarki – zgrzewarki FoodSaver® umożliwiają pakowanie próżniowe zarówno produktów świeżych, jak i przetworzonych. Bigos, gulasze, pieczone mięso czy zupy i sosy możemy, oszczędzając dzięki temu czas, przygotować jednorazowo w większej ilości i bez obaw przechowywać w lodówce lub zamrażalniku przez kilka lub nawet kilkanaście miesięcy. Poniższe tabele obrazują(...)tydzień Twarde jagody (borówki, żurawiny, itp.) 5 do 7 dni 2 tygodnie Świeże mięso (wołowina, wieprzowina, drób) 2 do 3 dni 7-10 dni Szparagi, brokuły, marchew, kalafior, kapusta, brukselka, fasolka szparagowa, groszek, kukurydza, itp. 4 do 7 dni do 3 tygodni Ugotowany makaron, pieczone mięso 2 do 3 dni 9-11 dni Orzechy i nasiona 5 do 7 miesięcy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn - recenzja 163

zdrowych posiłków. Pokazuje w książce, że aby jeść smacznie i zdrowo wcale nie trzeba spędzać wielu godzin w kuchni, wystarczy wszystko starannie zaplanować i np piekąc buraki na zupę upiec ich więcej i zrobić sałatkę na kolację. Zachęca do zmiany nawyków żywieniowych, które tylko nam wyjdą na dobre i wyjaśnia dlaczego tak ważne jest to co zjadamy. Ta książka(...)śniadania, drugie śniadania, obiady, desery i kolacje. Ja osobiście mam zamiar kilka z nich wypróbować w swojej kuchni np. poranną sałatkę jajeczną z jabłkiem, soczewica z pieczonymi burakami, kapustą włoską i kozim serem, czy polędwiczki wieprzowe pod pierzynką z buraków i jabłek. Niby tradycyjne smaki ale skomponowane w niebanalny sposób. Gorąco polecam książkę wszystkim tym, którzy zasłaniają się brakiem czasu

Cynamonowe szczęście
Golonki w piwie karmelowym 144

godziny Składniki : 3 średniej wielkości golonki 3 duże cebule 3 ząbki czosnku roztarte z odrobiną soli sól pieprz mielony papryka 2 liście laurowe 3 ziela angielskie włoszczyzna bez kapusty 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka miodu sos sojowy lub maggi lub inna przyprawa do sosów olej z pestek winogron 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 % 2 szklanki piwa karmelowego ( Karmi ) Dzień wcześniej(...)Podlać 2 szklankami piwa karmelowego i dusić aż płyn odparuje tworząc gęsty , aromatyczny sos .Dodać śmietankę i doprawić do smaku . *Wywar i warzywa z gotowania golonek użyć na zupę np. barszcz ukraiński .Warzywa gotuję tyle co golonki bo wygotowuje się z nich cały smak wzbogacając smak golonek .Takie warzywa na sałatkę niestety już się nie nadają bo są rozgotowane

Buniabaje w kuchni
Najlepszy domowy zakwas na żurek 129

Już niedługo Wielkanoc, czyli czas żurku z jajkiem i białą kiełbasą. To jedna z prostszych i najpyszniejszych zup – wystarczy mieć zakwas. Do tej pory kupowałam kupny zakwas na żurek, ale prawie każdy zawiera sorbitan potasu, a jeśli go nie zawiera to producenci sami nie wiedzą, ile za niego brać w sklepie. Przecież zakwas to trochę mąki i woda(...)gdzie proces fermentacji już nie postępuje. Idealna sprawa jeśli nie chcemy robić wszystkiego na raz dzień przed Wielkanocą. Jeśli dodamy łyżkę soku z kiszonych ogórków (może być też z kapusty lub dowolna inna kiszonka , to fermentacja przebiega szybciej. Jeśli nie mamy w domu nic kiszonego, to nic nie szkodzi, ale będziemy czekać 2 dni dłużej niż w przepisie podstawowym

Ugotowane pozamiatane
Mój dzienny przykładowy jadłospis :) 228

agawy i cynamonem 5. Naleśniki razowe z serem feta i szpinakiem 6 1. 2 jajka na miekko, 1/2 grejfruta, owsianka marchewkowa z maslem orzechowym🍯 🍶 2.  Wafle z tunczykiem, kapusta kiszona  😊 3. Krewetki w ciescie ryżowym🍤 fasolka szparagowa  4. Owsianka z maslem orzechowym 5.  Burgery z czerwonej fasoli 7 A czasem mój dzień wygląda(...)sosem pomidorowym 4. Wafle ryżowe z masłem migdałowym 5. Placuszki proteinowe 10 1. Wafle ryżowe z jajkiem, awokado i warzywami 2.  4 kawałki dietetycznej babki marchewkowej 3. Oczyszczająca zupa jaglana 4. Makaron z twarogiem i cynamonem 5.  Dietetyczny domowy budyń waniliowy Mam nadzieję, że ten wpis się komuś przyda.  Przypominam, to tylko lekki podgląd :) No i oczywiście

Czarnawisienka
ROŚLINNE PROPOZYCJE OBIADOWE NA LATO 138

Lato to dla mojej rodziny czas objadania się surowymi owocami i warzywami sezonowymi. Kochamy borówki, maliny, ogórki, porzeczki, pomidory, kapustę... Gdyby nie córka, to zapewne w upalne miesiące bylibyśmy 100 % RAW. Jednak dziecko domaga się choć jednego gotowanego posiłku i spożywamy go wraz z nim. Letnie obiady są lekkie, świeże, aromatyczne, kolorowe, bogate w słoneczne warzywa. Dania przygotowujemy szybko(...)dusimy do miękkości. Pod koniec gotowania dodjemy poszarpany jarmuż. Mieszankę soku z cytryny i syropu dodjemy do potrawy, a następnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy kawałaki awokado. Zupa ze świeżych pomidorów z żółtą fasolą szparagową  Składniki na 3 porcje: 3 pomidory, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, garść fasolki szparagowej, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki

Jeść, by żyć w zdrowiu
Bulion wegetariański i Włościańskie Jadło 238

font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Przepis (delikatnie zmodyfikowany) z książki Kuchnia wegetariańska W. Rusin, o której pisałam tutaj . Dodatek sosu sojowego od Lindy:). Teraz zupa jest idealna i mega aromatyczna – zresztą spróbujcie sami. Dodatkowo, jak pisze autorka, bulion ma działanie oczyszczające.  Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions(...)line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 łyżki oliwy/oleju 1 cebula 1 liść kapusty włoskiej 2 marchewki 1 pietruszka ½ selera 1 suszony grzyb ( wcześniej namoczony i drobno pokrojony) 1 por 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 2 ząbki czosnku natka

Qlinarnie i Qlinarnie
Rosół z gęsi i kaczki 228

Zazwyczaj jadamy rosół na kurczaku lub kurczaku i wołowinie. Tym razem zamarzył mi się rosół z kaczki i pierogi z gęsiną. Kupiłam zatem oba rodzaje mięsa

Czerwień i błękit
Restauracja Eliksir 114

daniowego menu wraz z koktajlami. Na początek zupa botwinka. Młode buraki gotowane w zakwasie buraczanym, ogórek małosolny, młode ziemniaki, liście młodego buraka, pianka z maślanki, puder z buraka. Zupa nalewana przy stole. Niezmiennie robi to na mnie wrażenie. Jako starter pstrąg łososiowy. Marynowany 24 h w soli, cukrze, ziarnach kolendry, koprze włoskim oraz koperku. Sos musztardowy na crème fresh posypany(...)Papriker – Chivas 12yo, kordiał z czerwonej papryki, bitter selerowo-śliwkowy. Chips z papryki jako garnish. Na danie główne dostałam smażony na maśle golec z duszoną i grillowaną młodą kapustą, puree z młodej marchwi, sos beurre blanc na redukcji z soku marchwiowego z kardamonem, anyżem i białym winie, oliwa koperkowa. Golec to ryba z rodziny łososiowatych. Bardzo smaczna, a podana

Kucharzyca
Kapuśniak 219

jeszcze kapuśniak na wieprzowych kościach, z ziemniakami, grzybami i zasmażką. Zazwyczaj nie dodaję podsmażanych grzybów do kapuśniaku, ale gdy zobaczyłam u Pyzy ten  przepis , bardzo chciałam spróbować takiej zupy. Co prawda nie miałam trąbek ;) ale grzyby suszone, i to zresztą od samej Pyzoldy, królowej Grzyblandii! :)  I zrobiłam dość tradycyjny kapuśniak, tyle że z grzybkami. Jest smaczny, pożywny(...)łyżki masła szczypta estragonu szczypta czarnego pieprzu 4 ziemniaki 2 marchewki 1 mała pietruszka 1 mały kawałek selera 1 łyżka cukru 1 płaska łyżka soli 250-300g kapusty kiszonej, odciśniętej i lekko przesiekanej 1 łyżeczka lubczyku 1 płaska łyżeczka kminku 1 łyżka majeranku 2 łyżki mąki sól, pieprz do smaku  1. Grzyby (mrożone trzeba rozmrozić!) i cebulę pokroić

Kuchnia Prezydentowej
Bento – hambagu 133

taką samą ilość sosu barbecue (lub Worcester) i parę chwil redukujemy intensywnie mieszając tak, aby karmelizujący się dokładnie pokrył kuleczki. Zdejmujemy z ognia. Grillowana młoda kapustka: Niedużą główkę młodej kapusty (po oberwaniu oczywiście opadających liści) kroimy na ćwiartki, a następnie na ósemki. Umieszczamy na średnio rozgrzanej suchej patelni (w przypadku patelni bez powłoki nieprzywierającej polecam posmarować ją odrobiną oleju(...)posiłek, który zapewni nam energię na cały dzień. Wszystkie składniki do tego dania dostępne są w większości marketów lub w sklepach on-line. A tutaj znajdziecie przepis na oryginalną ZUPĘ MISO . ボナペティ / Bon apetit! Artykuł Bento – hambagu pochodzi z serwisu Kate's Kitchen

Kate's Kitchen

Proponowane wyszukiwania