Barszcz czerwony – najlepszy 252My Blueberry Corner by "jagodzianka" Inspiracją do przygotowania przepisu na barszcz, był jeden z odcinków „Kuchennych Rewolucji”. To tam podejrzałam jak Magda Gessler zmieszała bulion, …
My Blueberry Corner
Zestawienie świątecznych przepisów 177już za pasem, przypominam więc moje ulubione świąteczne przepisy! Mam nadzieję, ze zainspirują Was do urozmaicenia świątecznego stołu w tym roku:) Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Piernikowe ciastko z płynnym wnętrzem Karp z musem chrzanowym
karmelowy
Barszcz na zakwasie 410Nic nie smakuje tak pysznie na wigilijnym stole jak przepyszny barszcz na zakwasie z kiszonych buraków. Przepis na zakwas znajdziecie tutaj . Zakwas musimy
Pyry na Gaz
Barszcz czerwony 169Kolejny wpis z cyklu „Święta Bożego Narodzenia”. Tym razem coś, czego na wigilijnym stole zabraknąć nie może – barszcz czerwony. Zapraszamy w imieniu Mamy Agnieszki 2
Ania i Marcin gotują
Zakwas buraczany 190Barszcz czerwony jest jednym z tradycyjnych dań na wigilijnym stole. Robiony na zakwasie zyska całkowicie inny smak. To już na prawdę ostatni dzwonek na zrobienie zakwasu
Moja Galeria Smaku
Chłodnik z buraków 237Jestem, w końcu udało mi się urwać chwilę i przysiadam, żeby nadrobić zaległości. W kwestii wyjaśnienia: mam dziecko, które mało śpi i które ostatnio śpi jeszcze
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Chłodnik litewski 252Na takie upały, jakie zaserwował nam tegoroczny czerwiec najlepsza jest jedyna w swoim rodzaju zupa, czyli chłodnik, z mojej ulubionego letniego warzywa czyli botwinki, szczególnie, że
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kremowy barszcz z chrzanem 231Kolejna propozycja dania na Wigilię . Składniki Burak 4 duże buraki Marchew 2 marchewki Ziemniaki 2 ziemniaki Cebula 1 duża Majeranek 1 łyżeczka Masło 2 łyżki Chrzan
Kulinarne Przeboje
Barszcz czerwony 202odstawiamy na noc w zimne miejsce. 6. Następnego dnia, możecie poczuć jakie piękne aromaty ma już zupa. :) Nastawiamy barszcz na ogniu i zagotowujemy doprawiając jeszcze sokiem z cytryny (z 1 połówki lub z 1, w zależności jak słodkie są nasze buraki). Doprawiamy solą i pieprzem (pieprz wedle uznania jedni lubią mocno pieprzne inni bardziej łagodne) 2 ząbki czosnku
Mój pomysł na
szybkowar-pyszna buraczkowa z groszkiem na pałkach kurczaka... 235nieduże buraki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce grubsze oczka lub zetrzeć w robocie na tarczy grubsze oczka nieduże pałki umyć pod wodą, usunąć ewentualne pióra wszystkie składniki włożyć do szybkowara 9 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" , szybkowar zamknąć i od chwili zasyczenia pary gotować z 20 minut, otworzyć jak sam spuści ciśnienie szybka, syta, smaczna zupa...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię
Zupa krem z modrej kapusty i quinoy 216Kolor mega, ale trochę dziwna ta zupa, chociaż domownik twierdzi, że całkiem smaczna ;) Skoro tak mówi, to podaję przepis! Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy pół główki modrej kapusty 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 2/3 szklanki kefiru 1 litr wywaru warzywnego* zakwas z buraków ocet winny miód liść laurowy ziele angielskie pieprz sól Wykonanie: Cebulę kroimy(...)zmięknie dolewamy resztę bulionu dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy, aż kapusta będzie całkiem miękka. Na koniec wrzucamy quinoę, chwilę gotujemy i wyłączamy zupę. Doprawiamy solą, pieprzem, miodem i kilkoma łyżkami zakwasu z buraków (przypraw używamy według uznania, dlatego nie podałam ilości). Gdy zupa trochę przestygnie dodajemy kefir i blendujemy ją na gładki krem. Zupę możemy podać polaną kefirem
Quinoa Raz!
Kanapka z pieczonym buraczkiem 214Uwielbiam buraki pod każdą postacią. W zupie, gotowane, pieczone, kiszone, na surowo, jako sok... Tym razem je upiekłam i włożyłam w bułkę, razem z moją kolejną miłością - szparagami :) Składniki: bułka pełnoziarnista rukola burak szparagi sól ocet balsamiczny do posmarowania bułki oliwa z oliwek, masło lub serek topiony ser mozzarella (opcjonalnie) Przekrojoną bułkę maczamy w oliwie lub smarujemy masłem albo
chwile dla mnie
Barszcz czerwony z ziemniakami 254ilości, by woda pokryła buraki.3. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodajemy wywar z buraków, dodatkowo dodaję jeszcze 2 łyżki tartych buraków. Dodajemy soli i octu do smaku oraz kminek. Chwilę gotujemy.4. Do miseczki dodajemy śmietanę i dolewamy chochlę gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do barszczu.5. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku i siekany koperek. Zagotowujemy.6
Kuchnia domowa Ani
Botwinka z jajkiem - wersja FIT 257Wiosna w pełni - to okres, kiedy uwielbiam stragany w warzywniakach - tyle dobroci - nie wiadomo na co się zdecydować. Jest już botwinka- musi być zupa! Botwina to młode listki buraka ćwikłowego, bogate w witaminy (szczególnie A i C), wapń i dużą ilość żelaza - stąd jest bardzo polecana dla wegetarian. Botwinka jest odświeżająca i lekkostrawna - warto włączyć ją do diety podczas
Moje Kuchenne Rewelacje
Restauant Week w My Corner: nie taki ten dzik zły 216rozprawiłem. Razem z K. żartowaliśmy, że był prawie tak dobry, jak przez nas ugotowany (choć tak naprawdę mnie chyba nawet bardziej smakował). Następnie dobrałem się do zupy krem z moich ukochanych buraków. Te czerwone bulwy darzę niezmierną miłością, więc jeśli ktokolwiek wyrządziłby im krzywdę, przyrządzając je w niewłaściwy sposób, miałby ze mną do czynienia. Na szczęście szef kuchni spisał
Food Square
Zakwas na barszcz 236Składniki: 3 buraki marchewka korzeń pietruszki kawałek pora kilka ząbków czosnku łyżka soli liść laurowy Warzywa obieramy i kroimy w plastry. Upychamy do dużego słoika i
prawdziwe jedzenie
BARSZCZ ZABIELANY Z WARZYWAMI I JAJKIEM 181plasterki chorizo. Zabielona śmietaną, bo barszczyk uwielbiam zabielany. Jeśli nie lubicie kawałków warzyw w zupie, proponuję zblendować wszystko, i otrzymacie wtedy pyszny, buraczkowy krem :-))) Składniki : 1 żeberko wędzone 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część pora 4 ugotowane buraki 2-3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki koperek pieprz czarny sól liść laurowy ziele angielskie majeranek(...)pietruszkę,ziemniaki i marchewkę) pokrojone w paseczki lub w kostkę. Całość gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Przed końcem gotowania mięso wyjmujemy, obieramy, pokrojone wrzucamy do zupy. Dodajemy starte na dużych oczkach buraki, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, cukrem oraz odrobiną cytryny - do smaku. Gotujemy jeszcze około 10-12 minut. Na koniec dodajemy zahartowaną wcześniej śmietanę. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekanym
Walijskie Pichcenie
Zupa z czerwonej cebuli. 225świątecznego obiadu, która jest inna niż zazwyczaj, ale która jednocześnie ma w sobie coś z barszczowego charakteru. Et voila ;) Czerwona cebula, czerwone wino, czerwony sok z buraków... wszystkie te składniki sprawiają, że zupa jest bardzo... czerwona? ;) Sprawiają, że zupa ma mocny, głęboki smak. Prosty i szlachetny zarazem. Świąteczny? Jasne! :) PS Inspiracja do wymyślenia zupy cebulowej wyszła od kochanej wychowawczyni dwójki
zadanie-gotowanie
Barszcz czerwony bez zakwasu – szybki i aromatyczny 281przepis na szybki aromatyczny barszcz czerwony, do przygotowania którego zakwas potrzebny nie będzie! Ja przygotowuję zawsze duże ilości tej zupy, jeśli nie potrzebujesz jej aż tyle, podziel składniki zachowując proporcje: 8 litrów zimnej wody 2,5 kg buraków 1 kg włoszczyzny (używam gotowych zestawów: marchew, pietruszka – korzeń i natka, seler, kapusta) 2-3 duże cebule Kilka ząbków czosnku Pęczek świeżego(...)koncentrat nie będzie wyczuwalny, a zupa będzie miała sporo wartości odżywczych. Do zimnej wody wrzucamy wszystkie warzywa, które myjemy i obieramy. Wraz z nimi w garnku lądują grzyby i ostra papryczka. Cebulę wcześniej, bez obierania, wkładamy na 15-20 minut do rozgrzanego piekarnika. Tak przygotowaną dodajemy do garnka. Możemy dodać oczywiście więcej buraków, to jest jednak przepis na „szybki barszcz
MarcinChef
Chłodnik Litewski 199Chłodnik litewski W letni skwar niewiele potraw smakuje lepiej niż lekko kwaśna zupa podana na zimno. Gotowy chłodnik Składniki dla sześciu osób 1 burak 5 sporych ziemniaków 1 l maślanki 4 jajka 0,5 l wody 4 ogórki gruntowe pęczek botwinki pół pęczka rzodkiewki pół pęczka szczypioru pół pęczka kopru nać pietruszki sól, pieprz Sposób przygotowania Ziemniaki i buraka myjemy(...)koper i nać pietruszki. Do garnka wlewamy maślankę, dodajemy wszystkie warzywa oraz ugotowane na twardo, drobno posiekane jajka i ugotowanego, obranego i startego na tarce buraka. Dolewamy ostudzonej przegotowanej wody, uzyskując konsystęcje gąstej zupy. Chłodnik przyprawiamy solą oraz pieprzem (możemy również dodać ząbek drobno posiekanego czosnku, lecz należy uważać z tym dodatkiem, bowiem znacznie zmienia on smak dania), odstawiamy jeszcze
Miód i pieprz
Barszcz prawie ukraiński 277chodziła mi myśl o zupie. Może to brak witamin a może średnia aura... Piękna czerwona zupa z pewnością poprawi wszystkim humor :) Powstał barszcz prawie ukraiński, prawie ponieważ nie jest to przepis na tradycyjny ukraiński barszcz. Oceńcie sami :) 6 pałek z kurczaka 4 buraki 3 marchewki 2 pietruszki 1 cebula 1/2 pora 1/2 selera 4 ząbki czosnku 1 mały koncentrat(...)jabłkowego Pałki umyć i zalać zimną wodą. Gotować na wolnym ogniu. Cebulę podpiec na ogniu. Wszystkie warzywa umyć obrać i umyć. Marchew, pietruszkę , seler, buraki i ziemniaki pokroić w małą kostkę. Wrzucić do zupy ( poza ziemniakami ). Dorzucić pokrojoną kapustę, kawałki fasolki szparagowej i pokrojony w plasterki por. Dodać kostkę rosołową i podsmażoną cebulę. Jak warzywa lekko zmiękną dodać ziemniaki
Jemy Pijemy