użyć warzywnego bulionu, zamiast drobiowego i również mogą cieszyć się wybornym smakiem Meksykańskiej Zupy ala Rumcajsew. Składniki: po 1 puszce: kukurydzy, czerwonej fasoli, krojonych pomidorów bez skórki 1 czerwona papryka 1 duża cebula 1 litr bulionu (drobiowego lub warzywnego) 3 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego po 1 łyżeczce oregano, bazylii i chilli 2 łyżeczki pieprzu czarnego lub ziołowego kilka
Gotuj z Rumcajsemdiety dr Dąbrowskiej: chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej(...)całe warzywo, a nie jak w przypadku soku, gdzie wytłoczyny wyrzucamy. Tutaj znajdziecie przykładowy przepis na zielony koktajl z kiwi i zielony koktajl z grejpfrutem surowe zupy warzywne, czyli chłodniki na bazie wywaru warzywnego, na przykład chłodnik z buraków surówki jedno- lub kilkuskładnikowe kiełki kiszonki przekąski w postaci surowych i suszonych warzyw i owoców (jarmuż, burak
Kulinarne przygody GatityCzyli zupa na bogato lub obiad z jednego garnka... Składniki: 1/2 kg bardzo dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych) 1 laska kiełbasy myśliwskiej 300 g pieczonego lub gotowanego schabu 300 g fasoli szparagowej mamut 2 małe cukinie 2 cebule 2 papryki (dowolnego koloru) 2 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu (najlepiej z mięsa, może być z kostki) 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki(...)skórę. Pokroić w kostkę , dodać do warzyw razem z posiekaną natką, ziołami i kminkiem. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy, słodką paprykę i zabielić słodką śmietanką. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, gdyby sos okazał się za kwaśny. Podawać jako zupę - najlepiej z pieczywem
Czerwień i błękitpomidory, koncentrat pomidorowy, sos tabasco i dusimy pod przykryciem do momentu, kiedy fasolka zacznie mięknąć. Następnie dodajemy cukinię, kabaczek i papryki. Dolewamy bulion, wsypujemy paprykę i dusimy pod przykryciem do momentu, kiedy wszystkie warzywa będą miękkie. Całość lekko studzimy, miksujemy. W razie potrzeby dolewamy bulionu warzywnego. Ziemniaki kroimy w kostkę, gotujemy do miękkości. Dodajemy do zupy, podgrzewamy, doprawiamy solą
R'n'G Kitchenbrokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Niegdyś uznawane za roślinę ozdobną,dziś odkryto bogactwo cennych witamin i składników mineralnych. Nadaje się do zup,przystawek,jako jarzynka do ziemniaków,jak również pełni funkcję dekoracyjną potraw zamiast sałaty. W Polsce nie jest tak zany,natomiast w Niemczech zajadają się tym cennym warzywkiem. Jest nieodzownym(...)odstawiłam. Można ją posmarować wewnątrz np.koncentratem pomidorowym. Następnie nakładałam na kotlety farsz. i plasterek sera. Zawijałam i spinałam wykałaczkami. Smażyłam roladki z obu stron na złoty kolor. Smaczne i zdrowe! dla lubiących j a r m u ż polecam MAKARON Z JARMUŻEM W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM ZUPA KREM Z BROKUŁ I JARMUŻU
potrawyregionalneJesiennych inspiracji z wykorzystaniem dyni ciąg dalszy. W tej odsłonie zupa, ze wspomnianą dynią, ale także z jarmużem i białą fasolą – ta mnogość dodatków sprawia, że zupa jest sycąca. Do tego parmezan oraz świeże pieczywo, ale można je pominąć. Jednak ja uwielbiam zamoczyć kawałek bułki w gorącej zupie i tak zajadać. Składniki (na 2-3 porcje): około 2 szklanki(...)pokrojonej w kostkę dyni 1 duża cebula 2 garści jarmużu puszka białej fasoli kostka bulionowa – użyłam warzywnej, BIO 2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku łyżka koncentratu pomidorowego szczypta cukru 2 łyżki sosu sojowego skórka po parmezanie Do podania: około 3 duże łyżku tartego parmezanu, do posypania świeże pieczywo Zaczynamy od obrania i posiekania na drobno cebuli
Smaczna Stronalubię, a ta zupa bardzo mi smakowała. Będę do niej często wracała. Niestety wolnymi krokami nadchodzi już jesień więc warto wypróbować rozgrzewające przepisy. Na 3 porcje potrzebujemy 400 g białej kapusty 150 g kiszonej kapusty 2 kostki bulion wołowy 2-3 sztuki kiełbasy śląskiej lub innej 2 łyżki koncentratu pomidorowego garść suszonych grzybów 1 łyżka(...)według własnego uznania, jeżeli lubimy kwaśne potrawy to jak najbardziej można dodać całą wodę. Do smaku pieprzymy, raczej nie ma potrzeby dosalania gdyż kostki bulionowe są wystarczająco słone. Zupę podajemy z pieczywem. Smacznego
Jadło i czytadłoszkl. f asoli mung 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku 200 g boczku 500 g żeberek 200 g boczku w ędzonego 3 pomidory bez skorki ,lub przecier pomidorowy własnej roboty tutaj marchew , sól majeranek , kminek , ziele angielskie 1/2 szklanki soczewicy czerwonej 2 z ąbki czosnku 1liść laurowy Wykonanie : Fasol ę moczymy na noc w zimnej wodzie. Na drugi(...)Następnie dodajemy żeberka i suchą soczewicę,oraz 3/4 szklanki fasoli mung (jeśli ktoś lubi-można bez niej) zamykamy pokrywą i gotujemy około 15 minut .Zostawiamy ,bo w nagrzanym szybkowarze zupa sama się gotuje. Na patelni , podsma żamy pokrojony w kostkę boczek , dodajemy pokrojoną cebule , posiekany czosnek. Krótko mieszamy wrzucamy do szybkowaru .Teraz dodajemy pozostałe składniki. Dolewamy wodę(tyle ile chcemy
w mojej kuchnibulionu 60 g cebuli (1 sztuka) 400 g pomidorów bez skórki (3 średnie sztuki) 35 g papryki czerwonej (kawałek szerokości ok. 5-6 cm) 20 g koncentratu pomidorowego (ok. 1,5-2 łyżeczki) 200 g cukinii (kawałek ok. 13 cm dość grubej cukinii) przyprawy: oregano, zioła prowansalskie i ew. chilli Przygotowanie: 1. Cebulę kroimy w małe kawałki (połowy piórek(...)międzyczasie obieramy cukinię, kroimy w cienkie plastry (ok. 3 mm), które potem kroimy wzdłuż na "makaron" (szerokość ok. 3-4 mm). 6. Przygotowany "cukiniowy makaron" dodajemy do zupy na jakieś 30 min przed podaniem (chociaż może potrzebować dłużej żeby całkiem zmięknąć, jednak twardość cukinii zależy od preferencji a nitki elastyczne robią się bardzo szybko) i gotujemy całość pod przykryciem
Malowane smakiemkulinarny hit! Zupa niezwykle aromatyczna, skomponowana z warzyw najlepszej jakości, starannie dobranych składników , przyprawiona ziołami, muśnięta uśmiechem, okraszona radością i z duuużą dawką gorącego serca, ociekającego pikanterią. Ta fenomenalna zupa to autorskie danie Krzyśka (Rumek), który kocha dobre i treściwe, swojskie jedzonko. Danie świetnie utożsamia się z jego wyjątkowym sposobem bycia, temperamentem, żywiołowością, otwartością oraz tak, jak on rozgrzewa(...)serducha dosłownie płoną żywym ogniem, a Wasze? Dajcie koniecznie znać! Pikantny rumek Składniki: Papryka żółta i czerwona Pieczarki Cebula Ogórki konserwowe Czerwona fasola w puszce Pomidory z puszki Koncentrat pomidorowy Pierś z kurczaka Przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, wegeta, bazylia Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy wegetą, smażymy na patelni. Dalej- paprykę w większą kostkę, cebulę w piórka, ogórki
Sprawni w smakuSkładniki: 700 g filetów zmrożonych ( z flądry) 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera 1 cebula 1/2 pora 1 puszka pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła 1 łyżka lubczyku 2 listki laurowe 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 łyżka soku z cytryny sól natka pietruszki(...)czas mieszając. Warzywa zalewamy 1 i 1/2 gorącą przegotowaną wodą i całość doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień. Wkładamy do zupy filety z flądry, garnek przykrywamy przykrywką i gotujemy około 20 minut, tak aby warzywa były miękkie. Przed podaniem zupę posypujemy poszatkowaną natką pietruszki. Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień
Qchnia po prostuJedna z mich ulubionych jesienno-zimowych zup. Gęsta, aromatyczna, sycąca, słodko-słono-kwaśna. Do niej chrupiące grzanki, kleks śmietany i natka. Więcej nie trzeba :). Przepis na barszcz ukraiński: 3-4 ugotowane buraki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora kawałek selera (pomijam) mała cebulka 3-4 ziemniaki kawałek białej kapusty 6-7 pełnych łyżek ugotowanej fasoli jasiek 3-4 suszone(...)czym dodać sól, koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek, zagotować. Zestawić z ognia, dodać zakwas, ew. podgrzać, ale nie dopuścić do wrzenia. Teraz trzeba doprawić - solę, cukrem, pieprzem i ew. dokwasić (mój zakwas jest bardzo kwaśny, dlatego nie dokwaszam). Podawać z jogurtem lub śmietaną, grzankami, posypane natką. Smacznego :). Znajdź mnie na fb . Inne zupy
Rodzinka w kuchni