zupa pomidorowa - 17938 przepisów (strona:900/1196)

Zupa ze świeżych pomidorów 153

Zupę ze świeżych pomidorów przeważnie przyrządzam w sezonie, gdzie jest ich pod dostatkiem, ale o każdej porze roku doskonale smakuje. Jest bardzo aromatyczna i smaczniejsza niż tradycyjna pomidorówka z koncentratu. Polecam! mięso drobiowe na wywar  3-4 duże pomidory (mięsiste, dojrzałe) 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera   biała części pora (lub średnia cebula) 2 listki laurowe 2 ziarna(...)ziela angielskiego bazylia sól, pieprz Dodatkowo: makaron (może być zacierka lub ryż) 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub octu balsamicznego/jabłkowego 1 łyżeczka masła Opcjonalnie: odrobina cukru śmietana świeży koperek i natka pietruszki do posypania   Ugotować wywar drobiowy z dodatkiem soli, ziela angielskiego i listków laurowych. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, a pora/cebulę poddusić

Di gotuje
Fasolka z cukinią i kiełbasą w pomidorach 108

Bardzo szybkie, pożywne danie jednogarnkowe. Składniki: 1 cukinia 1 laska kiełbasy wiejskiej 1 puszka fasolki w sosie pomidorowym 1 puszka pomidorów krojonych sól pieprz natka

MojaQchnia.pl
Galette z pomidorami i kukurydzą 143

W ten świąteczny dzień zapraszam Was na szczególne danie. Galette z pomidorami i kukurydzą. Błyskawiczny przepis, niewiele składników i niesamowity efekt. I co najważniejsze: ten smak

dolcevitainmykitchen
Kapuśniak – czerwony diabeł 150

Połączenie kiszonej kapusty z łagodnymi malinowymi pomidorami. Składniki 200 g wędzonego boczku 1 strąk czerwonej papryki 2 cebule olej 1 łyżka koncentratu pomidorowego ostra mielona papryka

R'n'G Kitchen
Fasolka po bretońsku 213

Wspaniały obiad dla wielbicieli strączków Składniki • 50 dag fasoli jasia • 30 dag boczku wędzonego parzonego • 30 dag kiełbasy • 1 słoik musu pomidorowego lub koncentrat pomidorowy • 2

W królestwie smaków Beaty
Strogonow z papryką i pieczarkami 255

Strogonow z papr yką i pieczarkami SKŁADNIKI: 1 kg polędwica wołowa, sól, 1,5 l woda, 1 łyżka mąka, 1/2 słoiczka koncentrat pomidorowy, 1 słoik mały

Kuchnia Danusi
Zupa bagienna wersja studencka JEDYNA PRAWDZIWA (wpis sentymentalny) 223

3.Po chwili dorzucić obrane warzywa. Mieszać. 4.Dodać przecier pomidorowy, pomidory z puszki, soczewicę/cieciorkę(wariant z kurczakiem-należy go podsmażyć osobno na patelni) 5.W połowie szklanki wody rozpuścić vegetę(lub pół kostki rosołowej). Dodać do naszego gara. 6. Wrzuć szpinak. Doprowadź do wrzenia. Dopraw porządnie 7. Przełóż zupę do misek. Posyp serem. Podawaj ze świeżym pieczywem(polecam

U Fiolki
Solanka Soljanka nach DDR Rezept 119

wojska radzieckie stacjonowały w NRD, a zupę można było zamówić we wschodnioniemieckich restauracjach. Wtedy bardzo mi ta zupa smakowała. Dzisiejsza soljanka jest więc według receptury, którą gotowano w DDR. Ale najpierw kilka słów o nazwie tej zupy, gdyż stosuje się takie nazwy: solanka, soljanka i solianka. Ponieważ to rosyjska nazwa zupy po raz pierwszy zapisano cyrylicą ‘’солянка’’ . Dosłowna transkrypcja tego(...)wielu przypadkach – ‘’ja’’ czy ‘’ia’’. Błąd ten utrwalił się na dobre w naszym języku, przez co wiele osób wciąż zapisuje nazwę tej zupy w niepoprawny sposób ‘’soljanka’’ lub ‘’solianka’’. W tym przypadku jedyna poprawna nazwa zupy to ‘’solanka’’. W niemieckiej kuchni używa się nazwy SOLJANKA. Nie jadłam soljanki od ponad 35 lat, a teraz ugotowałam ją dokładnie według przepisu Eriki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa gulaszowa czyli Zupowy Wtorek odc.68 196

innego jak stanąć przy kuchni. Miałam ochotę na treściwą zupę i przypomniałam sobie o gulaszowej. Tym razem skorzystałam z przepisu zamieszczonego w dodatku do KUCHNI nr 8/2015.   Zupa gulaszowa po 500 g chudej wieprzowiny i wołowiny, pokrojone w kostkę oliwa do smażenia sól 2 cebule, pokrojone w piórka 2 marchewki i pietruszka, obrane i pokrojone w talarki kawałeczek selera(...)pokrojonego w kosteczkę 1 czerwona papryka, pokrojona w paski po 1,5 łyżki papryki słodkiej zwykłej i wędzonej 2 ząbki czosnku listek laurowy szczypta płatków chili 4 łyżki przecieru pomidorowego 5 sporych ziemniaków, obranych i pokrojonych w talarki sól, cukier i majeranek do smaku Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy kawałki mięsa. Przekładamy je do garnka, zalewamy 2 l wody

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chłodnik z kiszonych buraków 142

Dziś mam dla Was wspaniały przepis na orzeźwiający chłodnik z kiszonych buraków. Inspirację na tę zupę znalazłam u Dominiki Wojciak, czyli Jarzynowej. Przepisem zachwycą się wszyscy ci, którzy uwielbiają wszelkiego rodzaju kiszonki. Chłodnik bowiem powstał na bazie buraków kiszonych w kefirze. Osoby, które nie przepadają za zbyt intensywnymi smakami, mogą dodać do niej więcej kefiru. Botwinka na blogu Na blogu(...)inspiracje na chłodniki: chłodnik z kiszoną botwinką Tarator, czyli ogórkowy chłodnik Chłodnik kokosowo-jabłkowy Chłodnik jabłkowy z cynamonem Tarator, czyli ogórkowy chłodnik Chłodnik kokosowo-jabłkowy Chłodnik jabłkowy z cynamonem Pomidorowy chłodnik z chrupiącym boczkiem Chłodnik   Chłodnik z kiszonych buraków Chłodnik z kiszonych buraków Czas przygotowania: 15 minut Składniki: buraki kiszone w kefirze - kliknij w link po przepis ugotowane jajka

Kulinarne przygody Gatity
Zupa rybna z pomidorami i cukinią 197

dziś dla Was propozycję zupy rybnej. Ale nie takiej zwyczajnej. Ta jest z pomidorami i cukinią, aromatyczna i naprawdę smaczna. Może się na nią skusicie :) Przygotowując tą zupę zawsze wcześniej gdy nadarzy się okazja czy w domu czy od znajomych wyłudzam głowy np.: szczupaka czy karpia. Świetnie nadają się na rybny wywar. Ale oczywiście jeśli nie mamy można użyć bulionu(...)warzywnego. Składniki: 70dag fileta z dorsza ok 1- 1,5litra wywaru 2 średniej wielkości pomidory 1-2 małe cukinie zielone 1 puszka krojonych pomidorów + opcjonalnie 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 średniej wielkości marchewka 1 cebula Pęczek zielonej pietruszki Sól, pieprz do smaku opcjonalnie szczypta pieprzu cayenne Szczypta oregano oraz szczypta granulowanego czosnku do smaku Olej do smażenia Przygotowanie: Na rozgrzanym

W garach u Gosi
Barszcz ukraiński 167

jest to na pewno wersja oryginalna - rodem z Ukrainy, ale w taki sposób gotowała/gotuje moja mama. (Oryginalny nie zawiera fasoli oraz posiada dodatek czosnku.) Taką zupę pokochałam w dzieciństwie i lubię (baaardzo) do dziś. Dlatego nie chcę nic modyfikować, zmieniać, ulepszać - jest  już wystarczająco pyszna! mięso na wywar   1 szklanki fasoli typu Jaś (u mnie tym razem(...)czarne oczko) (*)   4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera   kawałek kapusty   4 buraki (ugotowane) 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego ocet jabłkowy (można zastąpić koncentratem pomidorowym) śmietana majeranek cukier (dosłownie odrobina, chyba że buraki są bardzo słodkie) sól, pieprz Fasolę namoczyć (najlepiej moczyć przez całą noc). W garnku z wodą umieścić mięso na wywar. Całość

Di gotuje
Bozbasz- ormiański gulasz 246

kostkę wołowinę i pomidor. Dodać przecier pomidorowy, kolendrę i bazylię, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez około 15 minut, aż do miękkości ziemniaków. Przed podaniem oprószyć posiekanym koperkiem lub mieszanką zieleniny. Do tego Bozbaszu można dodać również cukinię. Polecam tę zupkę wszystkim tym, którzy lubią treściwe i pikantne zupy Artykuł Bozbasz- ormiański gulasz pochodzi z serwisu Kulinarne

Smaki Armine