zupa pomidorowa - 17938 przepisów (strona:890/1196)

Zupa gulaszowa z mięsem mielonym 171

lubionych zup. Kiedy nie mam pomysłu na obiad, to wtedy zawsze sprawdza się ona. Gęsta i treściwa więc jako jednodaniowy obiad warto ją przygotować. Jest banalnie prosta i nie gotuje się godzinami. Polecam!  Składniki : * 2 cebule * marchewka * czerwona papryka * 2 łyżki oliwy z oliwek  * kilka ziemniaków * 400g mięsa mielonego * puszka pomidorów krojonych  * 2 łyżki koncentratu pomidorowego * sól(...)mięso i jak straci różowy kolor to całość przełożyć do garnka, dolać wodę i gotować około 20-30 minut pod przykryciem. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Ugotować do miękkości. Dodać pomidory i koncentrat. Zupę doprawić. Można dodać 2-3 łyżki słodkiej śmietanki kremówki. Jest wtedy delikatniejsza

Magiczne Życie Marty
Barszcz ukraiński 163

lubimy najbardziej :) Bardzo treściwa i pożywna zupa. Jeszcze lepsza jest na drugi dzień. Doskonała zwłaszcza podczas chłodnych miesięcy :) Składniki: ok. 3 l wody 4 buraki średniej wielkości 1 cebula 4 marchewki 1 pietruszka 1 mały kawałek selera 1 puszka białej fasoli 250 g mięsa wołowego (np. z udźca) 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 jabłko (najlepiej kwaśne) sok z połowy(...)następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tak samo postępujemy z buraczkami. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a cebulę na ćwiartki. Gdy mięso jest już miękkie dodajemy do zupy Vegetę oraz cebulę i starte warzywa (prócz buraków). Buraki dokładamy po ok. 15 minutach. Gotujemy warzywa do miękkości, a następnie dorzucamy ziemniaki, koncentrat oraz obrane i pokrojone na ósemki jabłko

MyCookBook.pl
Na mamusinym wikcie czyli najlepsza pomidorowa na świecie 218

słodko-orientalnie  i ostro . Jaka by nie była pozostanie jedną z moich ukochanych zup. I nie ma w tym żadnej przesady. Serio! Do dziś wspominam z rozczuleniem jak rodzice szykowali się na weekendowe najazdy córki z uczelni i rozpieszczali mnie właśnie pomidorową. Ledwo wyjeżdżałam z domu, a ojciec dzwonił i pytał, co ma być następnym razem

bastalena
RISOTTO Z TUŃCZYKIEM I WARZYWAMI 249

jednocześnie swoja soczystość i wilgotność. Składniki: 400g ryżu Arborio  1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 200g pieczarek puszka tuńczyka w sosie własnym koncentrat pomidorowy ostra papryka sól oliwa z oliwek ok 1l buliony (warzywnego lub drobiowego) Wykonanie: Rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę podsmażamy, aż zaczyna robić się szklista. Następnie(...)partiami, po jednej łyżce wazowej (nabierce do zupy). Kiedy ryż wchłonie jedną łyżkę bulionu - dolewamy kolejną, ciągle mieszając. Proces jest dość czasochłonny, ale gwarantuje on później sukces (czyli pyszny smak) naszego risotto :-). Gdy już ryż wchłonie cały nasz bulion, dorzucamy do niego umyte i pokrojone w paski lub kostkę pieczarki oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, ostrą sproszkowaną

Walijskie Pichcenie
Pomidorowa z makaronem ryżowym i zakrętasem z pistacjowym pesto czyli Zupowy Wtorek odc.47 182

Wczorajszy obiad. Lekki i bardzo smaczny, jeśli zastąpić pistacje pestkami dyni i pominąć ser w pesto idealne danie dla mam karmiących lub alergików (oczywiście nie uczulonych

Dzieje kuchennej Wiewióry
Klasyczna pomidorowa 181

Składniki: -1 ćwiartka z kurczaka -1 marchewka -1 pietruszka - kawałek selera -1 cebula -1/2 pora -2 ziela angielskie -2 liście laurowe -1/2 l przecieru pomidorowego płynnego  np. domowy przecier  lub puszka pomidorów bez skórki -1 łyżka keczupu łagodnego  np. domowy keczup -1,5 l wody -pieprz i sól do smaku Z ćwiartki kurczaka ściągamy skórę(...)wywaru warzywa i mięso.           Wlewamy przecier lub zmiksowane  pomidory z puszki. Doprawiamy keczupem,  solą oraz pieprzem.  Jeżeli lubicie w zupie dodatek warzyw to zlecam marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce, mięso oddzielić od kości i wrzucić wszystko do garnka z zupą. Posypać obficie zieloną pietruszką. Taką zupę można

Kulinarne przemyslenia
Piątek: Flaczki z boczniaków po warszawsku 146

zagęszczane są zasmażką. My z niej zrezygnowaliśmy, ale, jeśli lubicie zawiesiste zupy, dodajcie ją do flaczków. Polecamy Wam flaczki z boczniaków, bo to danie proste do zrobienia, smaczne i zdrowe. Składniki: Flaczki 500 g boczniaków 2 małe marchewki 1 pietruszka Mamy kawałek selera korzeniowego Mała cebula Łyżka przecieru pomidorowego 4 szklanki rosołu lub wody Liść laurowy Łyżeczka suszonego majeranku Szczypta(...)tłuszcz pulpety i smaż na złoty kolor z każdej strony. Smaż na dość dobrze rozgrzanym oleju żeby pulpety ładnie się przysmażyły, były zwarte i nie rozpadły się potem w zupie. Zdejmij pulpety z patelni. Krok 2 Warzywa (włoszczyznę) umyj, obierz i drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Pokrój boczniaki na cienkie paski w poprzek blaszek (wtedy faktycznie przypominają flaczki). Posiekaj

Niedzielny kucharz
Świąteczne Jedzenie – co przyrządzić na bożonarodzeniowy stół? 63

jest w pełni polskie. Duszona w warzywach ryba, czyli ryba po grecku , z dodatkiem pomidorowego sosu, to danie pełne aromatów, które doskonale komponuje się z resztą świątecznego menu. Muszę przyznać, że jest to jedno z moich ulubionych dań na wigilię. Barszcz z uszkami i zupa grzybowa Czerwony barszcz z uszkami nadziewanymi grzybami to prawdziwa esencja świąt. Alternatywą dla barszczu może

codojedzenia
Zupa z młodej kapusty z pulpetami 66

Pyszna letnia zupa pachnąca koperkiem. Przygotowana jest z młodych warzyw więc robi się bardzo szybko. Delikatna a zarazem pożywna bo z dodatkiem pulpecików. Jeśli lubimy bardziej kwaskowe smaki można dorzucić jeszcze koncentrat pomidorowy, ja zostałam przy deliktnym smaku koperku. składniki: 700 g młodej kapusty 3 l bulionu 3-4 duże młode ziemniaki 3-4 średnie młode marchewki 1 cebula

Monia miesza i gotuje
Zupa gołąbkowa 85

Zupa z mięsem mielonym, kapustą, ryżem, pomidorami. Pysznie danie jednogarnkowe. Składniki: 600 g mięsa mielonego, pół główki białej kapusty, pomidory w puszce, 2 cebule, 100 g ryżu, 2 łyżki przecieru pomidorowego, pęczek koperku, sól, pieprz, ok 1200 ml bulionu, 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Mięso mielone (u mnie z indyka, ale może być wieprzowe lub mieszane) podsmażamy na oliwie w garnku

Lena Gotuje
Kanapkowa pasta rybna 73

Kanapkowa pasta rybna to świetny pomysł na szybkie i smaczne smarowidło do chleba. Można ją przygotować z ulubionej rybki w puszce, ja wybrałam akurat filety śledziowe

Przepiski.pl
Dynie faszerowane mięsem mielonym 70

posypane natką pietruszki. Zobacz też: Ketchup z dyni i papryki Puree (mus) z dyni Zupa krem z pieczonej dyni Przepis na dynie faszerowane mięsem mielonym Drukuj przepis Składniki 2 dynie piżmowe łyżka oleju 2 ząbki czosnku cebula 500 g mięsa mielonego 250 g passaty pomidorowej łyżeczka papryki wędzonej łyżeczka papryki ostrej łyżeczka gałki muszkatołowej 2 łyżeczki kuminu łyżeczka tymianku

Kuchnia Bazylii
Zupa z młodej kapusty i pędów czosnku 94

Taka letnia zupa ugotowana na cielęcinie z dodatkiem młodych pędów czosnku i kapustą młodą. Bardzo aromatyczna, lekka i syta zupa.   50 dkg cielęciny z kością 1 mała główka kapusty młodej 1 marchewka 1 kawałek selera korzeń 1 por biała część 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 2 łyżki koncentratu pomidorowego  10 pomidorków koktajlowych 1/2 łyżeczki papryki wędzonej

wesoła kuchnia
Zawijasy z mascarpone i boczkiem 138

myśl. Ale serek ten doskonale pasuje do dań wytrawnych. Można nim wykończyć sosy oraz zupy. Sprawdzi się podczas przygotowania dipów. Na gotować! wykorzystałam go również jako składnik pulpecików. Jednak największe wrażenie zrobił na mnie kilka lat temu na pizzy, gdzie został użyty zamiast sosu pomidorowego. Mówię Wam, że to był sztos. Od tamtej pory, gdy wybieraliśmy się na pizzę

gotować!
Zawijasy z mascarpone i boczkiem 120

myśl. Ale serek ten doskonale pasuje do dań wytrawnych. Można nim wykończyć sosy oraz zupy. Sprawdzi się podczas przygotowania dipów. Na gotować! wykorzystałam go również jako składnik pulpecików. Jednak największe wrażenie zrobił na mnie kilka lat temu na pizzy, gdzie został użyty zamiast sosu pomidorowego. Mówię Wam, że to był sztos. Od tamtej pory, gdy wybieraliśmy się na pizzę

gotować!