Młoda Kapusta na Pomidorowo 122(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Młoda kapusta na pomidorowo z dodatki marchewki i sosu pomidorowego to idealny dodatek do pysznych letnich dań. Świetnie smakuje szczególnie w towarzystwie
Przepiski.pl
Zupa krem z soczewicy 178Jeżeli miałabym wskazać, która zupę lubię to na pewno byłaby to zupa krem z soczewicy. Po raz pierwszy jadłam ją u córki i tak mi smakowała, że postanowiłam ja sama zrobić :-) Składniki: 4 marchewki 2 pietruszki mały seler por 2 szklanki czerwonej soczewicy 3 listki laurowe 3 ząbki czosnku 5 – 6 ziaren ziela angielskiego 1 czerwona papryka kilka drobno pokrojonych(...)krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego pieprz, słodka papryka do smaku 6 ziemniaków Sposób wykonania Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Do garnka wlać 3 litry wody i zagotować. Warzywa obrać i drobno pokroić, wrzucić gotującej się wody, dodać jeszcze przyprawy, cebulę i całość gotować do momentu aż warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu zupę zmiksować na krem, podawać gorąca
Na słodko lub wytrawnie
Passata z bazylią 86Domowa passata pomidorowa to doskonały sposób na zachowanie smaku dojrzałych pomidorów przez cały rok. Ten prosty i szybki przepis pozwala przygotować naturalną, aromatyczną bazę do wielu potraw, takich jak makarony, zupy czy pizze. Dodatek świeżej bazylii oraz czosnku nadaje jej wyjątkowego charakteru i głębi smaku. Dzięki pasteryzacji, passata może być przechowywana przez długi czas, zawsze będąc pod ręką
Kulinarna Chwila
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i warzywami 223wlać do formy sos (np. pomidorowy) i całość lekko nakryć. Podawać z ulubionymi sosami: koperkowym, pomidorowym lub mięsnym. Doskonale smakuje także z zimnymi sosami na bazie jogurtu. Jeśli nie macie pomysłu jak wykorzystać pozostały po wydrążeniu środek cukinii, to polecam Wam pyszną, kremową zupę z cukinii z dodatkiem ziemniaków 😊 Smacznego
Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa cygańska 229chłodne dni. A, że w tym tygodniu podobno wraca zima to miska gorącej, rozgrzewającej zupy przyda się jak najbardziej. Składniki: 20 dag wędzonego boczku 25 dag wędzonej kiełbasy (użyłam "Kiełbasy z babcinej spiżarni" z Sokołowa) 1 duża cebula 5 pomidorów szklanka przecieru pomidorowego 5 ziemniaków żółta papryka czerwona papryka sól, pieprz kilka ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych łyżka smalcu
Pobite gary Barbary
Passata pomidorowa 265Idealna na zimę do zup i sosów Składniki 2 kg pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka 1/2 selera sól, pieprz, cukier 2 łyżki ziół prowansalskich Sposób przygotowania … Czytaj dalej Passata pomidorowa
czarrna od kuchni
Chłodnik: pomidory, ogórek 235szybki chłodnik. Ale ponieważ zapowiadają, że lada moment zrobi się znowu gorąco, to może komuś się przyda przepis na odświeżającą zupę ? :-). W tym sezonie robiłam kilka chłodników, miedzy innymi gazpacho , chłodnik ogórkowy i chłodnik pomidorowy , ale nie mogę się zdecydować, którym mi najbardziej przypadł do gustu ? Trzeba więc spróbować kolejnego... Chłodnik: pomidory, ogórek Składniki
Kulinarne przygody Gatity
Krem z pomidorów 199kosteczkę. Wraz z pomidorami dodać do wywaru. Gotować ok. 10 minut. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną bazylię, ocet jabłkowy i przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Zdjąć z ognia, przy użyciu blendera zupę zmiksować na gładki krem. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkości
Pomidorowa na utartych warzywach 2 237Ten typ zup zapamiętałam z gotowania Babci i Prababci . One je kiedyś gotowały w ciężkich czasach gdy nie było mięsa na wywar . Potem gotowaliśmy je dla
Buniabaje w kuchni
Flaczki z boczniaków 190marchewka 1 pietruszka-korzeń Pół małego selera 1 opakowanie boczniaków – 250g Pół łyżeczki koncentratu pomidorowego, olej do smażenia bulion warzywny ( może być również bulion mięsny), przyprawa do flaczków ziele angielskie, pieprz biały, imbir, gałka muszkatołowa, sól, majeranek, słodka papryka Opcjonalnie mąka, jeśli chcemy zagęścić zupę. Przygotowanie: Warzywa pokroić na zapałkę i dusić na oleju ok.10- 15min. Boczniaki umyć, pokroić
W garach u Gosi
Barszcz a'la ukraiński 144temperatury poniżej zera, wtedy największą ochotę mamy na duży talerz rozgrzewającej i sycącej zupy. U nas z reguły wtedy na stole pojawia się waza z parującym barszczem ukraińskim. W tytule napisałam barszcz a'la ukrainski, bo mój dzisiejszy przepis nie jest takim tradycyjnym przepisem na tę zupę. Ta klasyczna zawiera także kapustę, a u mniej jej tym razem(...)buraki nadają zupie rewelacyjny smak. Barszcz a'la ukraiński Czas przygotowania: 90 minut Składniki: 3 podudzia z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały kawałek selera 5 średnich ziemniaków 2 litry wody 1 puszka białej fasoli 350 g buraków olej lub smalec do smażenia 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu 1 łyżka przecieru pomidorowego 3 łyżki
Kulinarne przygody Gatity
Zupa Kisz Masz 196Zupa Kisz Masz Lubię takie zupki dwa dania w jednym na bazie kapusty kiszonej. Polecam. 10 porcji 60 minut czas przygotowania Składniki: · 1 kg mięsa z łopatki wieprzowej · ½ kg ziemniaków · ½ kg kapusty kiszonej · 3 marchewki(...)cebula · 2 papryki czerwone · 200 g przecieru pomidorowego · 2 łyżeczki maki pszennej · Olej do smażenia · Sól · Papryka ostra Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki
Kulinarna Chwila
Zupa z Andaluzji 155Zupa z Andaluzji Taka zupa zastąpi nam również drugie danie. Udka z kurczaka, pieczarki, warzywa z dodatkiem aromatycznych przypraw, pożywna, rozgrzewająca, dacie się skusić? Składniki: · 3 udka z kurczaka · ½ kg ziemniaków · 1 cebula · ½ kg pieczarek(...)marchewki · 1 duża pietruszka · 200 g przecieru pomidorowego · 1 łyżka mąki pszennej · Olej do smażenia · Sól · Pieprz
Kulinarna Chwila
Włoska zupa z klopsikami z kiełbasy 165jeden Z przepisu wychodzi około 5-6 porcji zupy. Włoska zupa z klopsikami z kiełbasy Składniki: 1,5 litra rosołu / bulionu (można ewentualnie zastąpić wodą) 4 surowe włoskie kiełbaski Salsiccia fresca* 2 łodygi selera naciowego 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 1/2 papryki czerwonej około 500 g passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku 1 łyżka ziaren kopru włoskiego 1 łyżeczka(...)włoskiego, następnie utrzemy je w moździerzu, kiełbasę wyciągniemy z jelita, dodamy do niej koper, 2-3 łyżki zimnej wody i dokładnie wyrobimy. Z takiej masy formujemy klopsiki. Wracając do zupy. Najpierw zajmujemy się warzywami. Marchewkę i pietrusze obieramy i kroimy, razem z połową papryki i selerem w małą kostkę. Później siekamy drobno czosnek lub przeciskamy przez praskę. W garnku
PatiGotuje
Cuzzetiello z klopsikami z indyka – neapolitański street food w fit odsłonie 51przepisy? Postaw mi kawę! ☕ Dzięki Twojemu wsparciu Kulinarny Atlas Świata będzie się rozwijał. ➡ Kup mi kawę !☕ Zainspirowany tym konceptem, postanowiłem stworzyć wersję fit – cuzzetiello z klopsikami z indyka, sosem pomidorowym i zapiekanym bakłażanem z mozzarellą light. Cuzzetiello z klopsikami z indyka To idealne danie dla tych, którzy chcą jeść zdrowo, ale nie rezygnować z włoskiej duszy. Historia składników Indyk(...)więc wnętrze wykorzystywano do zupy, a wydrążona skórka stawała się kanapką! Cuzzetiello z klopsikami z indyka Składniki (na 2 porcje) Klopsiki z indyka – 400 g mielonego fileta z indyka – 1 jajko – 2 łyżki bułki tartej – 1 ząbek czosnku (przeciśnięty) – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki – Sól, pieprz, suszone oregano Sos pomidorowy – 500 ml passaty
RafalCook