zupa pomidorowa - 17938 przepisów (strona:41/1196)

Zupa z botwiny z ziemniakami: przepis, jak zrobić 108

jest niesamowicie prosta w przygotowaniu! Zupa botwinkowa to prawdziwe smaki wiosny i dzieciństwa :) Niech Twoja kuchnia wypełni się zapachami wiosny! Pyszna zupa z botwiny z marchewką, ziemniakami i koncentratem pomidorowym. Zupa ugotowana na rosole z kurczaka, z dodatkiem posiekanego koperku, śmietanką i jajkiem na twardo. Sezon na botwinkę jest krótki - póki trwa sięgnij po ten prosty i wypróbowany przepis(...)Zupa kalafiorowa z serem>>> Pyszna botwinka z ziemniakami i jajkiem>>> Krupnik z kaszy jęczmiennej na żeberkach>>> Szybka zupa pomidorowa>>> Jak zrobić botwinkę      Botwinka to szybka i łatwa do zrobienia zupa. Wystarczy postępować z instrukcjami krok po kroku, by uzyskać doskonałe rezultaty. Pełna lista składników

Moja Książka Kucharska
Przepis na lasagne bez mięsa – lazania z tofu na tortilli 118

makaronem. Lazania bez mięsa – jak zrobić? Przygotowanie lasagne bez mięsa rozpoczynamy od pokruszenia naturalnego tofu. Następnie przysmażamy je wraz z przyprawami na oleju, po czym mieszamy z passatą pomidorową i pomidorami z puszki. Tak przygotowany sos przekładamy plackami tortilli i pieczemy. Przepis na poniższy sos możesz również użyć w lasagne z makaronem. Przepis na lasagne z tofu(...)Czas pieczenia/gotowania: 30 min. Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki 5 placków tortilli 360 g tofu naturalnego 400 g pomidorów z puszki (jedna puszka) 650-700 g passaty pomidorowej (jeden duży słoik) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 2 łyżeczki papryki mielonej (jeśli lubisz wędzoną paprykę, możesz użyć wędzonej) 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka

Via Gusto
Ravioli z bakłażanem, Ricottą i serem Scamorza. 125

bakłażana  150g sera Scamorza affumicata (można zastąpić naszym wędzonym serem salami) 20g Parmezanu 100g Ricotty 2-3 ząbki czosnku  oliwa sól i pieprz do smaku 3. Sos pomidorowy: 1 czerwona cebula 1 puszka pulpy pomidorowej oliwa sól i pieprz do smaku Wykonanie: bakłażana pokroić w drobną kostkę, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę; ser Scamorza zetrzeć(...)formować ravioli, najlepiej z użyciem dedykowanej formy. Ciasto warto zwilżać wodą na łączeniach warstw; cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie aż się zeszkli, dodać pulpę pomidorową; dusić na małym ogniu przez ok. 20 minut, na koniec doprawić solą i pieprzem; ravioli ugotować w dużej ilości osolonej wody (świeże potrzebują ok. 5 minut gotowania); serwować natychmiast

Pasta Po Polsku
MILENA POLECA: MAKARON Z MIELONYM MIĘSEM INDYCZYM W POMIDOROWYM SOSIE 128

Dziś mam dla Was przepis na makaron z mielonym mięsem indyczym w pomidorowym sosie. W zasadzie przepis ma dla Was Milena, bo to jedno z jej ulubionych dań i podczas ferii sama je przygotowała (oczywiście pod moim okiem). Przepis jest bardzo prosty, ale pyszny. Dobrej jakości produkty robią tu całą robotę. Wspólne gotowanie to według mnie jeden z najlepszych(...)niego Milena ugotowała rurki penne (oczywiście al dente!) i starła na tarce mozzarellę. Zresztą zobaczcie sami: Składniki na 4 porcje : 500 g mięsa z piersi indyka 700 ml passaty pomidorowej duża biała cebula ząbek czosnku 2 liście laurowe sól i pieprz do smaku pęk liści bazylii lub pół łyżeczki suszonej bazylii 160 g makaronu rurek penne 125 g mozzarelli

Dietolog
Bardzo kolorowe ravioli z ricottą, szafranem i cytryną. 120

łyżka mąki pszennej (ze zwykłej pszenicy) szczypta szafranu (namoczonego 1 łyżce ciepłej wody) 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej lub pomarańczowej (z niewoskowanych, ekologicznych owoców) szczypta soli 3. Sos pomidorowy: 1 czerwona cebula 1 puszka pulpy pomidorowej garść liści bazylii sól i pieprz do smaku oliwa opcjonalnie, starty Parmezan Wykonanie: zagnieść ciasto, wyrabiać ok. 10 minut, zawinąć w folię(...)4x4cm) ravioli; cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę, liście bazylii opłukać i pokroić w szyfonadę; posiekaną cebulę podsmażyć na oliwie aż się zeszkli, dodać bazylię i pulpę pomidorową; dusić na małym ogniu przez ok. 20 minut, na koniec doprawić solą i pieprzem; ravioli ugotować w dużej ilości osolonej wody (świeże potrzebują ok. 5 minut gotowania); serwować natychmiast

Pasta Po Polsku
Sos al ragu – prosty przepis na skróty 139

nazwa to makaron al ragu, czyli z mięsem, ale nie wiemy czy zdajesz sobie sprawę, jak łatwo zrobić tę prostą i pyszną potrawę domowym sposobem. Podstawa to dobry sos pomidorowy, który jest prosty jak paczka suchego spaghetti. Trzeba poddusić passatę z dodatkiem cebuli i czosnku. I gotowe. Sos łączymy następnie z mięsem mielonym i znowu dusimy. Sos al ragu powinien(...)być zwarty, zawiesisty, nawet suchy – mięso nie może pływać w sosie pomidorowym. Dlatego podczas duszenia dobrze jest odparować jak najwięcej wody, żeby w sosie został tylko zredukowany, słodki, bo skarmelizowany przecier pomidorowy. Klasyczny sos al ragu dusi się bardzo długo, dużo w nim warzyw. Nasza wersja jest mocno stuningowana, ale naprawdę pyszna. Jeśli masz czas, możesz do mięsa wkroić

Niedzielny kucharz
Rolada gołąbkowa z piekarnika 2319

klasyczne domowe gołąbki, ale przepis o wiele łatwiejszy w przygotowaniu, czyli rolada gołąbkowa z piekarnika. Pyszna, aromatyczna rolada z mięsno – ryżowym farszem i w gęstym sosie pomidorowym smakuje jak najlepsze gołąbki. Tradycyjne gołąbki, to danie, które ma wielką rzeszę zwolenników. Najczęściej spotyka się gołąbki w kapuście białej. Niektóre przepisy na domowe gołąbki w sosie pomidorowym przewidują tylko(...)cebula duża: 1 szt. czosnek: 3 ząbki majeranek: 2 łyżki pieprz ziołowy: 1 łyżeczka gęsta śmietana: 4 łyżki jajko: 1 szt. sól i pieprz do smaku Sos pomidorowy: przecier pomidorowy: 0,5 l bazylia suszona: 1 łyżeczka czosnek: 1 ząbek majeranek: 1 łyżeczka słodka papryka: 1 łyżka cukier: 0,5 łyżeczki sól i pieprz do smaku Oraz blaszka do pieczenia

Kuchnia Na Wypasie
Sos marinara 126

marinara to prosty, włoski sos pomidorowy do makaronu lub na pizzę. Sos marinara to jeden z najsmaczniejszych i najprostszych włoskich sosów pomidorowych. Jeden z tych przepisów, który po prostu trzeba znać, bo może nas uratować w wielu podbramkowych sytuacjach. Warto mieć go w kuchni, bo stąd już tylko krok do smacznego i sycącego obiadu. Jeśli nazwa „sos marinara(...)słońcu, dzięki czemu stają się jeszcze lepsze. Pamiętaj, aby pomidorów nigdy nie przechowywać w lodówce, ponieważ wówczas stracą cały smak. Jak można wykorzystać sos marinara? Ten prosty sos pomidorowy fantastycznie nadaje się jako dodatek do makaronu lub baza do pizzy. Możecie również dodać go do różnego rodzaju zapiekanek, kanapek lub dań z ryżem. Sos marinara jest też doskonałą bazą

okolicepalnika.pl
Bakłażany faszerowane mięsem i serem 182

weekend! Zapraszam na bakłażany faszerowane, takie kształtne, zgrabne i wypełnione pysznym aromatycznym farszem. Podaję je z sałatką batawską lub masłową z jogurtem na słodko z cukrem pudrem i sosem pomidorowym, zazwyczaj ostrym. Bakłażany faszerowane mięsem mielonym, sosem z pomidorami, pieczarkami i serem. Jedne z moich ulubionych dań kuchni bałkańskiej. Podaję je z sałatą i sosem pomidorowym. Danie smakuje(...)oliwy z oliwek 1 posiekana cebula 300 g mięsa mielonego wołowego, wieprzowo-wołowego lub z indyka 300 g pomidorów pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych w kostkę 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 duże pieczarki ząbek czosnku 2 łyżki bułki tartej 100 g startego sera 50 g masła + do trochę posypania gotowych bakłażanów 50 g mąki

Zasmakuj Kuchni
Kotlety z kaszy jęczmiennej – kuchnia podkarpacka 187

lekkie, co zawdzięcza połączeniu kaszy z gotowaną marchewką, pietruszką i selerem. Subtelny aromat suszonych grzybów jedynie podkreśla tę delikatność. Kotlety z kaszy jęczmiennej doskonale komponują się z sosem pomidorowym lub grzybowym. Jest to danie przygotowywane przez gospodynie z okolic Sokołowa Małopolskiego. Przepis na nie podała w publikacji „Eurogalicja od kuchni” pani Jolanta Woś z Sokołowa Małopolskiego. Składniki na około(...)formujemy nieduże kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na gorącym tłuszczu. Kotlety z kaszy jęczmiennej - kuchnia podkarpacka Jako dodatek do kotletów proponuję sos pomidorowy, na który przepis można znaleźć w tej samej publikacji, tj. „Eurogalicja od kuchnia”. Sos pomidorowy: 1 średnia cebula 2 łyżki smalcu (lub innego tłuszczu) 2 ząbki czosnku 2 pełne łyżki mąki

Trzeci talerz
Piątek – Makaron w sosie pomidorowym 182

najprostszy sos pomidorowy na świecie. Składa się z trzech składników. I jest pyszny. Czas : 50 minut (w tym 45 minut powolnego duszenia sosu) Orientacyjny koszt dla dwóch osób: 13 zł Poziom trudności : łatwe Przepis pochodzi książki Marcelli Hazan, amerykańskiej autorki książek kulinarnych, która przyczyniła się do popularyzacji włoskiej kuchni w Stanach, opisując proste i smaczne dania. Przygotowanie sosu pomidorowego(...)przyjemną emulsję. Niech Was nie przeraża 5 łyżek masła w sosie – przy dwóch puszkach pomidorów to niewiele. Poza tym dzięki niemu sos jest gładki i aksamitny. Taki sos pomidorowy możecie zjeść ze spaghetti lub każdym innym makaronem. Smacznego! Zobacz menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Składniki: 2 puszki

Niedzielny kucharz
ZAPIEKANE KOPYTKA Z MIĘSEM Z SOSIE POMIDOROWYM Z SEREM 322

kopytka , kluseczki albo gnocchi ? Ja bardzo! Dziś mam dla Was genialny przepis na jesienny, rozgrzewający obiad! Kopytka zapiekane z mięsem mielonym ( ja użyłam mięsa mielonego z indyka ), w sosie pomidorowym od dużą ilością ciągnącego pysznego sera! Danie łatwe do zrobienia, szybkie i niesamowicie sycące! Idealne na obiad albo kolację na ciepło. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI : ( 4 porcje ) KOPYTKA: * ugotowane ziemniaki(...)mąka pszenna – od 150 g – 250 g * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta SOS POMIDOROWY: * passata pomidorowa – 250 g * oliwa z oliwek – 2 łyżki * czosnek – 2 ząbki * cebula – 1 szt * sól, pier, cukier, oregano, bazylia DODATKOWO: * dobrej jakości mięso mielone ok.400 g * ser żółty Gouda Serenada – 300 g * masło SPOSÓB

Ostra na Słodko