zupa pomidorowa - 17938 przepisów (strona:38/1196)

Szaszłyki z suszonymi pomidorami (tapenadą pomidorową) 176

Tapenada pomidorowa - suszone pomidory zmiksowane z kilkoma łyżeczkami zalewy olejowej, w której są trzymane. Z taką właśnie pastą pomidorową są szaszłyki, które znalazłam na kwestii smaku.com (modyfikując przepis) i które postanowiłam zrobić, ponieważ uwielbiam suszone pomidory.  Ilość składników podaję na 1 szaszłyka, ponieważ miałam jednego kotleta schabowego :) Składniki: 1 kotlet schabowy bez kości 2 pomidory suszone(...)minuty z każdej strony). Tłuszczu, wytopnionego z boczku, nie wylewamu, ponieważ będziemy smażyć na nim szaszłyk 2 pomidory miksujemy z 3 łyżeczkami zalewy olejowej ze słoika, żeby powstała pasta pomidorowa Utworzoną tapenadą smarujemy kotlet Na pastę pomidorową układamy podsmażone plasterki boczku Następnie zwijamy całość w rulon Rulon kroimy w mini roladki i nakłuwamy na patyczek do szaszłyków Podgrzewamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Naleśnikowa lazania ze szpinakiem i riccotą 248

Delikatne naleśnikowe płaty przełożone warstwami szpinaku i ricotty oraz sosem pomidorowym z czosnkiem i mozzarellą. Moja alternatywa dla klasycznej, makaronowej wersji lasagne. :)  Składniki (na 6-8 porcji): naleśniki (wychodzi ok. 6-8 dużych placków) - 200 g mąki (u mnie pół na pół tortowa z pełnoziarnistą) - szklanka mleka - 1,5 szklanki wody - 2 jajka klasy M - szczypta soli - łyżka(...)naleśników, by otrzymać kwadratowe płaty. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzić warstwę sosu pomidorowego, a potem kolejno: naleśnik, szpinakowo-serowy farsz, naleśnik, sos pomidorowy z połową startej kulki mozzarelli, naleśnik, szpinakowo serowy farsz i naleśnik. Lazanię polać resztą pomidorowej passaty i posypać pozostałą częścią mozzarelli. Całość zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut (na 10 minut przed końcem

Kuchnia Ellie
Zapiekanka pomidorowa z ekologicznym orkiszowym makaronem razowym Symbio 269

Kolejna obiadowa prpopozycja to zapiekanka pomidorowa z ekologicznym orkiszowym makaronem razowym Symbio . Zapiekanka, w składzie której jest sos kojarzy się raczej daniem wysokokalorycznym. A sos pomidorowy z mięsem mielonym to samo zdrowie. Sos beszamelowy zawsze odchudzam dodając mniej masła i mąki - wtedy sos jest rzadszy, spływa na dół otulając całą zapiekankę i taką właśnie wersję lubię najbardziej. :-) W zapiekance(...)znajdziemy produkty ekologicznego pochodzenia. Dzięki Symbio przekonałam się jak smakuje prawdziwy koncentrat pomidorowy. Pyszny, słodki mimo, że jest bez cukru. Zapraszam na zapiekankę - samo zdrowie! Zapiekanka: 500g mięsa mielonego 2 średniej wielkości cebule 3 czubate łyżeczki ekologicznego koncentratu pomidorowego Symbio 2 puszki pomidorów krojonych 400g ekologicznego makaronu orkiszowego razowego Symbio sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany Sos a'la beszamelowy

Szefowa kuchni
Kluski gryczane z sosem pomidorowym 221

tradycyjne lane kluski. Bardzo łatwe do przygotowania. Polecam z sosem pomidorowym lub np. pieczarkowym. Kluski: 3/4 szklanki mąki gryczanej 2 jajka 1 łyżka masła pół łyżeczki soli Sos pomidorowy: 500 ml przecieru pomidorowego w kartonie 2 ząbki czosnku kilka listów świeżej bazylii łyżeczka cukru łyżeczka soli szczypta pieprzu 2 łyżeczki oregano 1 mała cebula łyżeczka oliwy Przecier pomidorowy gotować(...)masłem oraz jajkami. W dużym garnku zagotować wodę. Kluski wrzucać łyżeczką na gotującą się wodę. Po chwili od wypłynięcia wyjmować je z wody łyżką cedzakową. Gotowe kluski polać sosem pomidorowym

Bullio
Makaron z pomidorami i batatami 228

Dostałam smaczną paczkę od Blomedia. A w niej, między innymi, włoski makaron  i pomidorowe passaty. Wszystkie produkty to upominki  firmy North Coast - dystrybutora produktów marki Cirio(...)pozostało nic innego jak ugotować coś makaronowego. A ponieważ w domu pałętał się jeden spory słodki ziemniak, postanowiłam i jego wykorzystać. I tak powstało szybkie danie makaronowe, z sosem pomidorowym z dodatkiem pieczonych batatów. Połączenie pomidorów i batatów, okazało się nie tylko ładne ale przede wszystkim bardzo smaczne. Papryczka jalapeno dodała nieco ostrości. Ja dałam tylko pół, ale jeżeli

Stare Gary
Lasagne.... warzywne 279

mnie z Monflaconebukiet 9 warzyw Iglotexcukinia babyporbazylia i tymianek- świeżepieprz ziołowy Skworcupomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim Skworcu Karahi Chicken Masala Skworcumąka orkiszowa typ 650 Mlyn Kopytowakoncentrat pomidorowy Dworskiser żółty , u mnie Rycki CEZAR jajomasłooliwa z oliweksólWykonanie jest bardzo proste ,a efekt- bardzo zdrowy !Najpierw zabieramy się za warzywa Iglotex- ugotujemy je dobrze na parze. To spowoduje(...)sól oraz suszone pomidory z czarnuszka i czosnkiem niedziwedzim Skworcu. Mieszamy i przykrywamy ,aż się ładnie uduszą. Odkładamy na bok. Smarujemy naczynie do zapiekania masłem. Następnie robimy sos pomidorowy. Gotujemy wodę i dodajemy do niej koncentratu pomidorowego Dworski, bazylię.Dosypujemy Karahi Chicken Masala od Skworcu- jest to przyprawa o wszechstronnym zastosowaniu, ta konkretna mieszanka jest rewelacyjna i stosuję

Z Kuchni Do Kuchni
Kopytka...po włosku! 243

kopytka całe w tej salsie się obtoczyły. Posypać żółtym serem , a najlepiej parmezanem lub grana padano!  Poczekać aż się rozpuści, energicznie potrząsając patelnią. Włosi jedzą gnocchi z salsą pomidorową..ale to troszkę bardziej skomplikowane..ja zrobiłam coś podobnego..ale po naszemu ...Na gnocchi też pora przyjdzie! Kopytka, które zostaną na drugi dzień możecie..śmiało zapiec, albo w foremce(...)pieczenia- ja ją nazywam indywidualnej- gdyż to jedna duża porcja. Nalejcie salsy pomidorowej, włóżcie kopytka, dodajcie kawały sera żółtego na wierzch i do piekarnika. Po roztopieniu sera, posypcie ziarnami od Ziarenkowo i ...smacznego!  Tak zapieczone będą miały aromatyczną chrupiącą skórkę wzbogaconą dodatkowo ziarenkami. Moje dziecko nie lubi chrupiącej skórki, to kopytka musiałam odgrzać w zupełnie inny sposób

Z Kuchni Do Kuchni
Parmigiana z patisonów - włoska zapiekanka serowa 358

bakłażanów, które jej Mąż, szef kuchni, przygotowuje dla gości w restauracji. Zwane parmigiana di melanzane, składa się z plastrów bakłażanów, które po usmażeniu, przekłada się serem i sosem pomidorowym i zapieka. To było to! Zastąpię bakłażany moimi cudnymi paisonami i stworzę nową wersję tego włoskiego klasyka. Czym prędzej podpytałam koleżankę o przepis i przygotowałam dzisiejszą propozycję.  Zapiekanka smakuje(...)Sycylii.  Aby przygotować klasyczną parmigianę należy pokroić bakłażana na cienkie plastry, obsmażyć na oliwie z oliwek, a następnie ułożyć w naczyniu do zapiekania, przekładając warstwami sosu pomidorowego, mozzarelli, parmezanu i bazylii. Plastry bakłażana można dodatkowo przed smażeniem opanierować w mące lub w jajku i bułce tartej. Jeżeli chcemy, aby danie było mniej kaloryczne, możemy plastry ugrillować lub upiec

Chilli Czosnek i Oliwa
Szybka zupa pomidorowa 135

jest stosowana i nie zawsze pomidorowa jest na rosole, ale zawsze dobrze smakuje. Zupa pomidorowa będzie pyszna, jeśli zrobimy ją z dobrej jakości przecieru pomidorowego, najlepiej z włoskiej passaty pomidorowej i dojrzałych pomidorów pelati z puszki. Nieoczywistym dodatkiem w mojej zupie jest imbir, który nadał przyjemnego świeżego i lekko ostrego smaku. Zupę pomidorową z tego przepisu(...)bardzo szybko się robi i świetnie smakuje. Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 30 minut Przepis na szybką zupę pomidorową, składniki: 400 g krojonych pomidorów z puszki 500 ml passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1,5 l bulionu warzywnego, rosołu lub wody 1 cebula 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki

Kuchcik gotuje
Wtorkowa magia trzeciego stopnia 171

Stopień wtajemniczenia - zupa pomidorowa z rosołu I nie chodzi tu o ugotowanie zupy pomidorowej, a raczej o pewien sposób abstrakcyjnego myślenia, co zrobić z daniem już ugotowanym. Ta magia dzieje się zazwyczaj w poniedziałek. Do rosołu dodajemy przecieru pomidorowego i mamy zupę pomidorową.  Znacie tą piosenkę? Dzisiaj znowu będzie pomidorowa, zrobiona z rosołu(...)wczoraj Nawet jeśli założymy, że każdy lubi zupę  pomidorową zgodnie z przysłowiem Nie jestem zupą pomidorową, żeby mnie każdy lubił , to jednak inne przysłowie mówi co za dużo to nie zdrowo.  Dlatego we wtorek wchodzi kolejna przemiana. III Stopień wtajemniczenia - ciasto z zupy pomidorowej To już wymaga bardzo abstrakcyjnego myślenia i dlatego szczegółowo podzielę się

Kryzysowa Książka Kucharska
Gotowanie nigdy nie było łatwiejsze – meksykańska 168

Zupa pomidorowa meksykańska to pomysł na wykorzystanie jedzenia w duchu zasady Zero Waste. Jeśli mieliście w niedzielę rosół z kury, ( a w poniedziałek pomidorową to mam dzisiaj pomysł na wykorzystanie zupy – zróbcie z niej meksykańską . Bardzo prosta i smaczna zupa meksykańska z zupy pomidorowej z mięsem lub bez, z fasolką, kukurydzą i jeśli macie ochotę(...)papryką i kolendrą. Robi się ją w 15 minut. Do tego makaron i pożywny obiad w kwadrans gotowy. PRZEPIS NA ZUPĘ POMIDOROWĄ MEKSYKAŃSKA Składniki: 1-1,5 litra zupy pomidorowej 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka kukurydzy 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 garść świeżej kolendry kumin mielony chili kolendra mielona Jak zrobić zupę pomidorową meksykańską

Dorota Smakuje
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 127

Zupa pomidorowa(...)świeżych pomidorów to propozycja na zdrową i pożywną zupę. W tym przepisie pokazujemy, w jaki sposób przygotować wegańską wersję zupy na bazie wywaru z warzyw. Wystarczy do niego dodać obrane ze skórki i pozbawione pestek pomidory, a po ugotowaniu dodać świeże listki bazylii i zblendować. Tak przygotowana zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów jest lekką, aromatyczną i sycącą propozycją zmieniającą

niecodziennikpary
Pomidorówka naszej babci – zupa pomidorowa inaczej 178

także bardzo zdrowa. Można ją przyrządzić na wiele sposobów. Zazwyczaj wszyscy domownicy uwielbiają zupę pomidorową. Większość gospodyni domowych przyrządza ją na bazie gotowego koncentratu pomidorowego. Jednak najsmaczniejsza, a zarazem najzdrowsza jest zupa pomidorowa przyrządzona ze świeżych oraz ekologicznych pomidorów. Jest ona wówczas bogata w wartości odżywcze, gdyż pomidory zawierają dużo witamin i składników mineralnych. Zawierają one sporo witaminy(...)smakuje jeśli sporządzimy ją na wywarze mięsnym lub na kościach z dodatkiem włoszczyzny. Aby przypomnieć sobie smak z dzieciństwa warto przyrządzić zupę ze świeżych pomidorów, taką jaką gotowały nasze babcie.   Artykuł Pomidorówka naszej babci – zupa pomidorowa inaczej pochodzi z serwisu Sierotka Marysia w Kuchni

sierotka maRysia w kuchni
Zupa pomidorowa z żółtym serem 182

Zupa pomidorowa z żółtym serem Gdy byłam mała mówiłam, że zupa pomidorowa to królowa wszystkich zup i do dziś bardzo ja lubię. Jest to też ulubiona zupa wszystkich dzieciaków. Ile kucharek tyle smaków zupy pomidorowej. Ja najchętniej przygotowuję ją ze świeżych pomidorów, wtedy jej smak jest najlepszy, ale to jest możliwe tylko w sezonie, zimą wykorzystuję(...)dowolne mięso na zupę, 2 średnie marchewki, 1 nieduża pietruszka, 2 łodygi selera naciowego lub kawałek korzenia selera, ćwiartka średniej wielkości pora lub pół cebuli, 1 puszka pomidorów bez skórki, 200g ryżu, 1/4 szklanki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany, sól i pieprz do smaku, 10 dag żółtego sera, natka pietruszki do posypania. Sposób przygotowania zupy pomidorowej: Mięso płuczę

Gotuj Się Kto Może
Gołąbki z kapusty pekińskiej 134

głównie na mięsie mielonym i bułce tartej. Do smaku farsz doprawiony jest czosnkiem, ziołami włoskimi oraz solą i pieprzem. Te gołąbki z kapusty pekińskiej podaję z dodatkiem prostego sosu pomidorowego, który nie zawiera śmietany. Przygotowanie gołąbków zaczynam od sparzenia wrzątkiem liści kapusty. Liście wkładam do miski, zalewam wodą i odstawiam na kilka minut. Zalanie wodą pozwoli im zmięknąć dzięki czemu(...)mięsny. Wszystkie składniki farszu wkładam do miski i dokładnie wyrabiam dłonią. Osuszone liście wypełniam farszem, zwijam, po czym z obu stron podsmażam na oleju. Do podsmażonych gołąbków dodaję sos pomidorowy , wodę, przyprawiam i duszę tak długo, aż całość będzie miękka. Pod koniec duszenia zagęszczam sos mąką ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Gołąbki podaję na obiad. Zachęcam was do wypróbowania poniższego przepisu

MeCooks