duże czerwone papryki 1 duża biała cebula 4-5 ogórków kiszonych około 600 - 700 g kiełbasy np podwawelskiej 2 ząbki czosnku 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka oliwy sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku woda Przygotowanie : Cebulę obieramy i kroimy w plastry, wrzucamy na rozgrzana oliwę, solimy, i podsmażamy na złoto(...)minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i gotujemy przez kolejne 10-15 minut. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kostkę ogórki oraz koncentrat pomidorowy. Całość mieszamy doprawiając do smaku i gotujemy 5 minut by smaki się przegryzły
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiFasolkę szparagową możemy podawać na setki sposobów. Jako, że lubimy ją jeść przez cały rok podajemy ją w klasycznych jak i tych mniej klasycznych połączeniach. Dzisiaj fasolka w mięsnym pomidorowym sosie z dodatkiem natki pietruszki. Danie to jest świetnym sposobem na wykorzystanie fasolki, która pozostała nam z obiadu. Fasolka szparagowa w mięsnym sosie Składniki : 300 g fasolki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkilejące się ciasto szczypta soli Nadzienie: 1 kiełbasa śląska 40 dag pieczarek 350 g cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu) 1 cebula 1 kulka mozzarelli (125g) 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, vegeta Naleśniki: Składniki na ciasto mieszamy ze sobą i odstawiamy na kilka minut. Następnie smażymy na rozgrzanej patelni na złoto z obu stron. Nadzienie: Cukinię obieramy, wydrążamy gniazda(...)rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebulę na złoty kolor. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy. Po paru minutach dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i chwilę przesmażamy. W następnej kolejności dodajemy koncentrat pomidorowy oraz odciśniętą z nadmiaru wody cukinię. Całość mieszamy i smażymy aż znaczna część płynu odparuje. W międzyczasie nadzienie przyprawiamy solą, pieprzem oraz vegetą starając się nie za często mieszać
My simple kitchenzieloną, żółtą i tą podłużną. Myślę że można z nich wyczarowac nieziemskie dania, dla tego dzisiaj przygotowałam paprykę z nadzieniem mięsno - warzywnym. Wyszła pyszna a podałam ją polaną sosem pomidorowym
Kulinarne Fantazje Mariolijuż lekturą ulubionego magazynu kulinarnego. Co by nie powiedzieć — przygotowanie obiadu w kwadrans daje nam duuużo wolnego czasu dla siebie. ;) * SKŁADNIKI na 4 pizze 4 chlebki naan ½ szklanki passaty pomidorowej 200 g chorizo 2 kulki mozzarelli 1 czerwona cebula kilka czarnych oliwek kilka suszonych pomidorów suszone oregano świeże oregano sól do smaku * PRZYGOTOWANIE Chorizo pokrój w talarki i przysmaż
Food Squarekurczaka 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej papryki lub kilka kropel Tabasco Na sos BBQ: 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 400 g przecieru pomidorowego 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka octu winnego 2 łyżki sosu worcestershire 2 łyżki miodu oliwa z oliwek(...)łyżeczka sosu worcestershire sól pieprz Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania sosu bbq. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy siekaną cebulę wraz z czosnkiem. Dodajemy przecier pomidorowy, miód, sos worcestershire, musztardę, ocet, wędzoną i ostra paprykę. Smażymy na wolnym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mięso dokładnie myjemy
Menmagazineczosnek i pieprz. Mieszamy. Formujemy małe klopsiki, przekładamy do parowaru i ” parujemy ” 10minut. Gotowe klopsiki podajemy z ulubionym sosem, jak w przypadku mięsnych. U mnie z sosem pomidorowym. Artykuł Klopsiki z cukinii pochodzi z serwisu
NiePieprz.plCiasto francuskie pasztetem pomidorowym posmarowałam, ser camembert, kapary, czerwoną świeżą paprykę dodałam, w roladę zawinęłam, na krążki pocięłam, w odstępach w okrągłej formie poukładała i w piekarniku wypiekałam. Roladki fajnie wyglądały i z łatwością się oddzielały. Pasztet fajnie z serem się skomponował i po połączeniu z ciastem dobrze smakowała. Składniki: 250 g Wielkopolski pasztet
Moniki Smakołykioliwy lub oleju roślinnego 1 cebula ¹⁄₂ małej cukinii ¹⁄₂ papryczki chili (można dać mniej) 1 mała czerwona papryka 2 duże pomidory malinowe lub 1 puszka pokrojonych pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2-3 ząbki czosnku sól morska, czarny pieprz, szczypta cukru 1 łyżka sosu sojowego / opcjonalnie 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej bazylii sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny(...)przez około 2-3 minuty, często mieszając. Nie rumienimy. Dodajemy startą cukinię i pokrojoną paprykę oraz papryczkę chili. Smażymy 2-3 minuty. Od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i starty czosnek. Smażymy 1 minutę. Dodajemy pokrojone pomidory, doprawiamy solą pieprzem, szczyptą cukru i ewentualnie sosem sojowym. Gotujemy bez przykrycia, co jakiś czas mieszając przez około 5 minut
cool and mintyduże cebule 3 duże marchewki 250 g wędliny (kiełbasa, resztki wędlin lub mięsa z obiadu) 700 g cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu) 1 łyżeczka soli 200 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz i vegeta 1 łyżka keczupu koperek Cebulę i marchewkę obrać. Cebulę posiekać w pióra a marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wędlinę pokroić na kawałki. Cukinię(...)chwilę przesmażyć. Dorzucić startą marchewkę i całość smażyć aż marchewka będzie al dente (można dolać kilka łyżek wody, jeśli będzie przywierać do dna). W następnej kolejności dodać koncentrat pomidorowy oraz cukinię. Smażyć, często mieszając, aż nadmiar wody odparuje a warzywa będą miękkie. Na końcu dodać keczup oraz doprawić do smaku solą, pieprzem i vegetą. Posypać świeżo posiekanym koperkiem. Podawać
My simple kitchenSezon pomidorowy się już zaczął, więc pora zabrać się za przetwory. Dziś proponuję sos pomidorowy - doskonały do makaronów, ryżu najlepiej z dodatkiem drobiu oczywiście. Z tej ilości otrzymałam 5 słoików 0,5 i jeden 0,2. Zdjęcie może nienajlepsze, ale zawsze. SKŁADNIKI: 3 kg. pomidorów Lima 3 średnie cebule pokrojone w piórka 3 czerwone papryki pokrojone w paski 6 ząbków
Kuchnia Beatyproszę o linki :) ) Raz na jakiś czas zbiorę w jeden post moje lunche, może dla kogoś będą cenną podpowiedzią :) W MINIONYM TYGODNIU JADŁAM: PONIEDZIAŁEK ♥ ryż z soczewicą i sosem pomidorowym / kalarepę / jarmuż z burakiem, ogórkiem, cebulą, dynią, olejem z dyni Czytaj więcej
Kasia Sarnałyżka posiekasnej natki pietruszki spora szczypta pieprzu 0/5 łyżeczki ostrej mielonej papryki nadzienie: duża cukinia mała puszka czerwonej fasoli mała puszka kukurydzy mała szalotka łyżka oleju rzepakowego szklanka przecieru pomidorowego 1/4 łyżeczki cayenne spora szczypta pieprzu i soli łyżka posiekanej bazylii łyżka posiekanego rozmarynu dodatkowo: 2 łyżki twardego startego sera cayenne do posypania opcjonalnie ogórki kiszone do podania Ziemniaki gotujemy(...)czasie cukinię obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. Szalotkę drobno siekamy i wraz z cukinią podsmażamy do miękkości na oleju. Dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę oraz przecier pomidorowy i odrobinę wody. Dusimy około 10 minut po czym doprawiamy przyprawami i ziołami. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Nadzienie przelewamy do żaroodpornej formy. Ziemniaki ubijamy tłuczkiem wraz z masłem, śmietaną
Mienta blogśredniej dyni 1/2 dużej cukinii 3 zielone papryki 3 cebule 4 ząbki czosnku kilka młodych marchewek 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego przyprawy: curry, papryka wędzona, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, pieprz cayenne, sól himalajska Przygotowanie: Na patelni rozgrzej olej i podsmażaj przez 3 minuty posiekaną cebulę z czosnkiem. Następnie(...)małym ogniu przez 20 minut. Kolejno wrzuć pokrojone w kostkę dynię i cukinię, uprzednio obrane ze skórki. Duś ok. 15 minut. Dodaj wszystkie przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Delikatnie wymieszaj całość i smaż już na pełnym ogniu ok. 10-15 minut, do momentu odparowania nadmiaru wody
Zdrowie na języku :Pszczególnie że warzywa mam z własnego ogródka. Składniki: 2 małe cukinie 1 czerwona papryka 400 gram fasolki szparagowej 1 duża cebula 250 gram kiełbasy podwawelskiej 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Sioła prowansalskie 2-3 łyżki oleju kokosowego do smażenia Sposób przygotowania: Fasolkę dokładnie myjemy, usuwamy końce, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy(...)patelni roztapiamy olej kokosowy, podsmażamy cebule oraz kiełbasę. Do podsmażonej kiełbasy dodajemy pokrojoną cukinię oraz paprykę. Smażymy do momentu aż cukinia będzie miękka, dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową oraz koncentrat pomidorowy, chwilę razem dusimy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, czosnkiem granulowanym i roztartymi w dłoni ziołami prowansalskimi
Bajeczna Kuchnia