zupa krem - 8065 przepisów (strona:81/538)

Zupa krem ze świeżych pomidorów z bazylią i serem gorgonzola 96

Uwielbiam takie szybkie zupy. Ze świeżych składników, aromatyczne. Składniki: 3 pomidory zwykłe 3 pomidory malinowe 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 4 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz 5 listków bazylii gorgonzola śmietana 18% Do rondelka wrzucam masło, dodaję oliwę z oliwek, wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Chwilę duszę. Pomidory sparzam, obieram(...)listki bazylii i gotuję. Blenduję. Doprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem. Na talerz wylewam krem, na środek układam łyżkę śmietany, pokruszoną gorgonzolę, zdobię listkiem mięty i podaję rodzinie   Artykuł Zupa krem ze świeżych pomidorów z bazylią i serem gorgonzola pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Krem dyniowy z pieczonym jabłkiem 156

Dzisiaj pomysł na danie przygotowane z pieczonej dyni hokkaido i jabłek podane z ryżem. Zupa-krem, która jest bardzo gęsta i sycąca. Obiad na słodko, który powinien posmakować dzieciom. Ponadto jest to świetny sposób na przemycenie warzyw i owoców w zupie mlecznej. Polecam przygotować. Składniki na 2-3 porcje: 1/2 dyni hokkaido (waga po usunięciu miąższu około(...)180ºC, aż do miękkości dyni (około 45 minut). Następnie całość przełożyć do garnka, wlać mleko i zmiksować. Ewentualnie dolać więcej mleka, jeśli masa jest zbyt gęsta. Na sam koniec zupę -krem zagotować i wsypać do niej zwykły cukier, szczyptę soli i cynamonu. Podawać z ugotowanym ryżem. Przed i po upieczeniu. Uwaga: dyni i jabłek nie trzeba obierać ze skórki. Pomysł

Ugotować
Zupa krem z zielonego groszku 92

Pyszna, delikatna w smaku zupa krem z zielonego groszku. Wystarczy naprawdę kilka składników by zachwycić swoich gości. Artykuł Zupa krem z zielonego groszku pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Zupa krem z kalafiorem i groszkiem 177

Jest to wspaniała zupa krem, lekka i kremowa z dodatkiem młodego groszku ja jestem zakochana w tej zupie :) Może i wam zasmakuje? Składniki: 2 l domowego bulionu mięsnego 1,5 kg kalafiora ( waga po obraniu) 25 dag  młodego groszku (waga po obraniu) 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej pietruszki sól,pieprz Do gotującego bulionu wrzucić kalafiora. Możecie użyć(...)Rosołu z niedzieli ja często tak robię jeśli w planach mam zupę krem. Gotować do momentu gdy będzie miękki wszytko miksujemy na gładko. Ponownie wstawiamy na palnik i wrzucamy groszek i gotujemy ok 7 minut (ja lubię gdy groszek jest lekko twardy) na koniec dodajemy posiekany koperek i pietruszkę oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Pycha

Delicious Titbits
Krem z dyni z dodatkiem cydru 159

Jesienią uwielbiam jeść gęste zupy-kremy. Sycące i rozgrzewające, idealne na zimne wieczory. Dziś zaproponuję Wam moją wersję zupy z pieczonej dyni. Jest szybka w przygotowaniu (o ile wcześniej przygotujemy bulion i pieczoną dynię), aromatyczna i rozgrzewająca, w pięknym, poprawiającym humor kolorze. 700 g pieczonej dyni  700 ml bulionu 300 ml cydru 1 suszona papryczka chili peperonci (lub papryka(...)zdejmujemy z ognia i blendujemy. Dodajemy cydr i przyprawy i gotujemy na malym ogniu przez 10 minut. Najlepiej smakuje ze śmietaną kremówką i prażonymi pestkami dyni. A Wy? Lubicie zupy kremy? Z czego najczęściej je przyrządzacie? Przepis dodaję do akcji: Dynia na słodko i słono orazRozgrzewające wege dania. A ponieważ dynia to moje ulubione jesienne warzywo, to dodaję przepis

Zawsze głodna!
ZUPA DYNIOWA Z NUTĄ ORZECHOWĄ I MASŁEM BAZYLIOWYM 180

ZUPA DYNIOWA Z NUTĄ ORZECHOWĄ I MASŁEM BAZYLIOWYM  Zupy kremy są bardzo popularne. Słyną z tego, że są aksamitne i rozgrzewające w sam raz na jesienne, chłodne i deszczowe dni. Przygotowanie ich jest bardzo proste, a efekt zaskakująco smaczny.  Zupa krem z dyni jest zdrowa o intensywnie pomarańczowej barwie, która jest dla nas ważna, bo swym pięknym kolorem

Kuchnia Paulettes
FIOLETOWA ZUPA - KREM Z KAPUSTY 261

FIOLETOWA ZUPA - KREM Z KAPUSTY Dziś mam dla Was świetną propozycję na szybki, pożywny i naprawdę tani obiad. I co najważniejsze - zaskakująco pyszny!:) Zupa - krem z czerwonej kapusty, w przepięknym intensywnym, fioletowym - NATURALNYM - kolorze. Bez grama barwnika, oczywiście! Swój obłędny kolor zawdzięcza czerwonej kapuście i cały czas nadziwić się nie mogę, dlaczego właściwie nazywa się ona kapustą czerwoną skoro

Słodko-Słony Świat Ilony
Krem z marchewki i pomarańczy - Lubelski Kociołek 193

Pyszna zupa krem, dla każdego kto lubi marchewkowo - pomarańczowe smaki. Ze szczyptą świeżego, startego imbiru, który nadaje zupie charakteru. Słodka, pyszna, ze świeżymi grzankami, mocno pomarańczowa mimo tego, że w zupie dominują marchewki. Aksamitna, dzieciom bardzo posmakowała, a dla mnie to taka odskocznia od tradycyjnych zup. Zupę krem z marchewki i pomarańczy przygotowałam w ramach kolejnej edycji Lubelskiego Kociołka, czyli(...)marchew zmięknie zalać ją wrzącą wodą (na początek ok 0,5 litra). Chwilkę pogotować i całość zblendować na gładką masę (ja użyłam blendera kielichowego). Doprawić solą i pieprzem, jeśli zupa jest za gęsta dolać więcej wrzącej wody i doprawić do smaku. Chleb pokroić w kostkę i wrzucić na suchą patelnię. Smażyć kilka minut, aż grzanki będą rumiane. Gotowymi grzankami posypać

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Zdrowy posiłek dla zabieganych 106

ilości i robienie zapasów, w dni wolne może okazać się pomocne wtedy, kiedy praca zawodowa pochłania znaczą część naszego dnia. Dobrym rozwiązaniem jest ugotowanie od razu 2-3 L zupy czy całego garnka leczo. Takie posiłki można przechowywać w lodówce a w porze lunchu tylko odgrzać. Oszczędność czasu ogromna. Nadmiar ugotowanych dań można też porcjować i mrozić w specjalnych woreczkach(...)bazę kilku zaufanych „gotowców” by w kryzysowej sytuacji nie zastanawiać się czy wybrany posiłek jest dla nas dobry. W coraz większej ilości delikatesów i marketów można dostać gotowe zupy tradycyjne, zupy krem czy zestawy obiadowe z dobrym składem. Takie posiłki można uzupełnić dodatkami, przykładowo: tradycyjną zupę zjeść z kanapką z hummusem i warzywami, zupę krem wzbogacić o kulkę sera mozzarella

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Restauracja Isto w Katowicach – śląskie Atelier Amaro 189

słabość do pistacji, więc… to połączenie totalnie skradło nasze serca. Do tego wszystkiego była jeszcze oliwa z pietruszki. Uwierzcie – smakowało jeszcze lepiej niż wyglądało! Na przystawkę jedliśmy zupę krem z białych warzyw w nowoczesnym wydaniu z żółtkiem sou vide. Nie jestem fanką zup krem i żółtek, ale o dziwo zjadłam ze smakiem. W środku kolacji mieliśmy również małą

Czynniki pierwsze
Rozgrzewający krem pomidorowy z bazylią. 148

Nigdy nie przepadałam za gęstymi zupami, a tym bardziej za czymś co zwie się zupa krem. Idąc do restauracji coraz częściej w karcie dań spotykamy się właśnie z takimi zupami, dlatego też ostatnio zaczęliśmy zamawiać ją i próbować, w której restauracji jest najlepsza. Dzięki temu przekonałam się do zupy krem i teraz staram się robić ją w domu. Idealnie pasuje

My World by Dagmara Rek
Zupa krem szpinakowy 116

Pomysł na dzisiejszą zupę krem zaczerpnęłam z najnowszego"Mojego gotowania", w którym autorzy polecają ją jako jedną z zup świątecznych, tak dla odmiany od żuru albo białego barszczu. Ja zrobiłam j ą dzisiaj, żeby zrobić przed ś wiąteczną próbę. Zupa j est bardzo lekka i wiosenna. Świetnie smakuje z jajkiem i świeżymi kiełkami. Śmiał o mogę polecić nie tylko jako(...)danie świąteczne ,ale też na co dzień.   ZUPA KREM SZPINAKOWY z JAJKIEM Składniki: 1 litr bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 250 g świeżego szpinaku typu baby   masło lub oliwa do podsmażenia sól i pierz do smaku do podania: jajka na twardo kiełki Przygotowanie: Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na maśle lub oliwie. Ziemniaki

Bon appetit mon amie
ZUPA KREM BURACZKOWA Z TWAROŻKIEM CHRZANOWYM 176

Ciekawa w smaku zupa krem z pieczonych buraczków i soczewicy. Z podduszoną na maśle cebulką i czosnkiem. Z niewielką ilością czerwonej soczewicy.  Doprawiłam ją imbirem i świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Po ugotowaniu zblendowałam na gładki krem i podałam z kremowym twarożkiem chrzanowym oraz świeżymi kiełkami. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 650 g małych buraków 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do minimalnego. Gotujemy około 20 minut. Dodajemy sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny i suszony majeranek. Mieszamy.  Zupę miksujemy/blendujemy na puree, w trakcie dodając tyle niewykorzystanego bulionu lub wody, aby uzyskać jednolity krem. Przelewamy z powrotem do garnka, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Przed podaniem podgrzewamy, wlewamy do filiżanek, bulionówek lub małych miseczek

cool and minty
TOP 5 produktów bez których nie obędę się jesienią 224

mogą pomóc pozbyć się pasożytów (owsików, tasiemca i innych niechcianych lokatorów...). Dynia jest uwielbiana przez kulinarnych blogerów. Ciągle znajduję w internecie rozmaite inspiracje z jej wykorzystaniem. Od rozgrzewających zup krem, placuszków, bułeczek po słodkości, jak np. ciasteczka czy ciasta. Niestety, w życiu próbowałam jedynie zupy krem z dyni i jakoś tak... nie posmakowała mi. Może to kwestia czasu? Mimo wszystko(...)zajadam kaszę jaglaną, gdy robi się zimniej - przestawiam się na grykę. W czasie jesienno-zimowym spożywam zdecydowanie więcej mięsa, głównie w postaci gulaszów, potrawek, czy jako dodatek do pożywnych zup. Uważam, że kasza gryczana najlepiej komponuje się w takich daniach. ;) Nie dość, że działa rozgrzewająco to na dodatek zawiera mnóstwo witamin i minerałów : kwas foliowy, witaminę E, witaminy z grupy

Kuchnia Ellie
Zupa z pesto z arbuzem i melonem 163

soupe au pistou, oraz książka włoskiego szefa kuchni  Carlo Craco „Na początku był arbuz z solą. Podróż do centrum smaku”.  Zupę wolę zmiksowaną jako zupę krem, a żeby bardziej pasowała do pięknego lata, podaję ją z arbuzem i melonem. Smaku dopełniają słone pesto i serek.   Składniki na zupę: cebula, obrana i zeszklona(...)szaszłyków sól   na melona z szynką: mały kawałek melona kilka plasterków szynki parmeńskiej   Przygotowanie: Składniki na zupę gotujemy przez godzinę, aż fasola będzie miękka. Miksujemy na zupę krem. Gdyby była zbyt gęsta, dodajemy wody. Arbuza solimy, kroimy na małe kawałki i nawlekamy na patyczki do szaszłyków, przekładając go ząbkami marynowanego czosnku i oliwkami z opakowania Apetiny. Melona kroimy

Ugotowane pozamiatane