jaką robiliśmy z Bartkiem podczas wspólnego gotowania w ramach „Projekt 40″ była zupa krewetkowa z sufletami czosnkowymi Smakoszom owoców morza na pewno podejdzie ta potrawa Składniki na zupę: - 2 łyżki cukru - 1 marchewka - 2 cebule - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 100 ml białego wytrawnego wina - 2 szklanki wody - 250 g krewetek Składniki na suflet: - 2 główki czosnku - 2 żółtka(...)wszystko nam zmięknie to dodajemy koncentrat pomidorowy oraz wino. Gdy wino nam się zredukuje to dolewamy wodę. Gdy zmięknie nam marchewka to wrzucamy kilka krewetek i miksujemy na gładki krem. Kilka krewetek zostawiamy do dekoracji. W między czasie robimy suflety. Całe główki czosnku zawijamy w folię z dodatkiem oliwy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni przez
Kuchenne Wariacjepast kanapkowych, koktajli i smoothie, sałatek, zup, dań z makaronem, a nawet deserów. Z oleju konopnego można tworzyć także domowe kosmetyki. Składniki aktywne doskonale odżywią skórę i zapewnią jej optymalne nawilżenie, a przy codziennej pielęgnacji cera odzyska młodzieńczy blask. Olej konopny RAW można dodawać do takich kosmetyków jak balsamy do ciała, kremy, peelingi, balsamy do ust, odżywki i maski
My Chcemy JeśćBuraczki nie muszą się kojarzyć tylko z zupą lub dodatkiem do obiadu. Ich smak i kolor pozwala wykorzystać je znacznie bardziej kreatywnie. Upieczone i zmiksowane na gładkie puree można dodać do naleśników, babeczek i ciast. Smak jest charakterystyczny, ale ciągle słodki. Tutaj wykorzystane w babeczkach, ale taki piękny i naturalnie uzyskany kolor kremu będzie się wyśmienicie prezentował na przykład
bistro mamakilka słów wyjaśnienia odnośnie menu. Krem z topinamburu gotowanego w mleku ( mleko po odcedzeniu wykorzystane do moczenie pieczywa na bread pudding ) podany został z chipsami z obierek. Obierki, czyli skórka z dobrze wyszorowanego topinamburu upieczone zostały z odrobiną syropu klonowego. Jak smakowały ? Dla mnie wybornie, a w połączeniu z kremową zupą stanowiły idealne jej dopełnienia. Danie drugie, czyli łosoś
kolorowotorcikowoNadeszła jesień, nie mam co do tego żadnych wątpliwości. Na szczęście mam dobre duszyczki dookoła siebie, psiapsiółki, które wspomagają mnie np. zawożeniem czy odbieraniem Córci z
Dzieje kuchennej WiewióryMgła, mgła, mgła i tyle widzę za oknem. Jesiennie bardzo, choć dość ciepło jednocześnie. Od razu przypomniał mi się weekend i nasz spontaniczny wyjazd na Mazury
Dzieje kuchennej WiewióryTiramisu to typowo włoski deser, które bazę stanowią biszkopty, nasączone mocną kawą i słodki krem na bazie serka mascarpone. W bardzo prosty i co najważniejsze szybki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!krem. Ogórka obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i łyżka usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w mniejsze kawałki i dokładamy do pomidorów w blenderze. Do tego wszystkiego ścieramy obrany wcześniej ząbek czosnku, dolewamy oliwę, doprawiamy wstępnie odrobiną soli i pieprzu. Blendujemy na gładko. Wstawiamy do lodówki, aby naprawdę dobrze się schłodziło – minimum 2 godziny. Przed podaniem zupy dokładnie
Smaczna StronaCiasto Hukzulka, zwane także jako Hucułka to bardzo smaczny wypiek, który pokochacie już po pierwszym kęsie. To nic innego jak połączenie kruchego ciasta
Przepiski.plBabeczka: 80 g masła 240 g mąki 230 g cukru 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka proszku do pieczenia ...................................... 2 jajka 200 ml mleka ekstrakt z wanilii
Humanistka w kuchnipiątkowy obiadek. Zupa serowa z zieleniną i groszkiem ptysiowym SKŁADNIKI: 750 ml bulionu warzywnego 2 duże serki topione - śmietankowe 2 ząbki czosnku natka pietruszki szczypiorek groszek ptysiowy PRZYGOTOWANIE: Bulion warzywny zagotowujemy. Do malaksera przekładamy serki topione i dodajemy 150 ml wywaru - całość dokładnie mieszamy do roztopienia serka. Powstałym kremem serowym zalewamy bulion, dodajemy przeciśnięty czosnek
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiNareszcie się zaczął sezon szparagowy! Wracając z majówki kupiliśmy po drodze prosto z pola główki białych szparagów. Dziś zrobiłam z nich wyśmienity i szybki krem. Składniki
Cytryna&Co.kolor tęczy , autorkę nastrojowych zdjęć w stylu, który nazwałabym melancholijno-babcinym :) Małgosia dostarczyła mi dużo świetnego materiału, zobaczycie więc m.in., jak wygląda jej domowe studio, jak stylizuje zupy oraz jak osiąga w postprodukcji matowe wykończenie swoich zdjęć. Małgosia jest bardzo skromną osobą. Gdy zaprosiłam ją do wpisu gościnnego, zastanawiała się, czy się nadaje, a przecież robi przepiękne(...)minimalizm. OMÓWIENIE ZDJĘCIA - krem z jarmużu z czarnym ryżem i fasolką Długo zastanawiałam się, co powinnam pokazać w tym wpisie. Czy powinnam skupić się na tym, co lubię, czy raczej wybrać coś, co bywa problematyczne, lubi płatać figle i przyprawiać młodych fotografów o bóle głowy. W końcu zdecydowałam się na coś pośredniego - na zupę. Mają one to do siebie
Chilli Czosnek i Oliwapotrzeby dolewamy bulion. W czasie kiedy zupa się gotuje, kiełbasę kroimy na plasterki i smażymy na patelni aż się ładnie zrumieni. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy bagietkę pokrojoną w kostkę. Rumienimy grzanki z każdej strony, uważając żeby się nie spaliły. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy majeranek i całość blendujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku
To co lubię - gotuję i polecamdopuszczać do stanu odwodnienia organizmu, co zrobić jednak, jeśli już do niego dojdzie? Otóż w zależności od stanu mamy kilka możliwości: – podawanie wody do picia, pokarmów płynnych (zup, owsianek, kaszek) oraz niewielkich słonych przekąsek typu krakersy. Te ostatnie pozwolą na uzupełnianie strat sodu, szczególnie przy wysiłku fizycznym. Nie należy podawać alkoholu!! – stosowanie doustnej terapii nawadniającej – ORS. Jest(...)ozdoby Zielony groszek zblanszowałam i wystudziłam. Ogórki dokładnie umyłam i obrałam ze skórki. Ząbki czosnku obrałam i pokroiłam na mniejsze cząstki. Dodałam jogurt i wszystko zmiksowałam na gładziutki krem. Doprawiłam do smaku i wstawiłam do lodówki Na suchej patelni uprażyłam na złoto sezam wraz z orzechami piniowymi. Piekarnik rozgrzałam do 100-120 stopni. Buraczka starłam na tarce o drobnych oczkach
Kate's Kitchen