Cynamonowe frytki z jabłek, kruche pierogi z bananem i nutellą, tort „zupa” 246Tort jak zupa z makaronem Składniki: Ciasto – składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: 450g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka octu winnego 50g kakao bez cukru 250g miękkiego masła 240g cukru pudru 6 jajek 350ml mleka 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego Krem czekoladowy: 150g gorzkiej czekolady 100g
Mała Cukierenka
Krem z selera naciowego i indyka, z jabłkiem czyli Zupowy Wtorek odc.14, z poślizgiem 237Tę zupę prezentowałam już ok. półtora roku temu. Dzisiaj do niej wracam z nowym apetytem, nowymi zdjęciami i zmienionym po mojemu składem. Pachnąca, intensywna w smaku
Dzieje kuchennej Wiewióry
Tarta z kremem matcha i figami 166Ugotowałam wczoraj budyń, ale... jakoś straciłam na niego ochotę. Wyrzucić było szkoda, bo nienawidzę marnowania jedzenia. Powstał więc krem budyniowy, ale żeby nadać mu nieco odmiennego
Cztery Fajery
Cupcakes czekoladowe- wersja Wielkanocna 207babeczka: 80 g masła 200 g mąki 230 g cukru 3 łyżki kakao 1/ 4 łyżeczki soli 1 łyżka proszku do pieczeni 2
Humanistka w kuchni
Zupa z pieczonych boczniaków z puree z topinamburu, śmietana wędzona szyszką, pistacje 259cytryny Do przybrania: listki szczawiu krwistego pędy groszku cukrowego Dodatkowo: 2 wysuszone szyszki sosny Przygotowanie: Kruszonka z pistacji Pistacje wyłuskaj z łupin, rozdrobnij blenderem przy pomocy szatkownicy. Zupa z pieczonych boczniaków Boczniakom odetnij grube ogonki, mniejsze sztuki pozostaw w całości, włóż do naczynia żaroodpornego, dodaj główkę czosnku przekrojoną w poprzek na pół, posyp listkami rozmarynu, solą i pieprzem, skrop(...)st.C na ok. 20 minut, aż grzyby się przypieką. Wyjmij czosnek, upieczone boczniaki zalej połową gorącego bulionu, dodaj kilka upieczonych ząbków czosnku wyciśniętych z łupin, zmiksuj na krem. W zależności od upodobań dodaj stopniowo więcej bulionu (do uzyskania odpowiedniej konsystencji) oraz tyle pieczonego czosnku ile chcesz, ponownie zmiksuj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wędzona śmietana: Przygotuj
SzczyptaSmaQ
zupa dyniowa z klopsikami 149dynię, kurkumę. Wlewamy trochę rosołu i dusimy przez ok. 5 min. Następnie całość przekładamy do garnka, dodajemy pozostały rosół i gotujemy. Gdy dynia będzie miękki miksujemy blenderem na gładki krem. składniki na klopsiki: 250 g mięsa mielonego 1 mała cebula 1-2 ząbki czosnku 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia klopsików tłuszcz do smażenia wykonanie: Cebulę(...)mieszamy dłonią. Zwilżonymi dłońmi formujemy z mięsa klopsiki wielkości niedużych orzechów włoskich, obtaczamy w tartej bułce i smażymy na tłuszczu. dodatkowo do podania: śmietana starty ser żółty Gotową zupę podajemy z klopsikami, kleksem śmietany oraz startym serem żółtym
Domowy Smak Jedzenia
Truboczki 161Truboczki, czyli trąbki to miękkie i smaczne rogaliczki. Bez drożdży , na kefirze lub kwaśnej śmietanie. Z nadzieniem lub bez. Ciekawie zakręcone, aż śmieją się do nich
dolcevitainmykitchen
Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym 160Kukurydza głównie kojarzy się z pachnącym popcornem zajadanym podczas seansów filmowych. Dla niektórych jest to także dodatek do sałatek, ewentualnie pizzy. Dziś kukurydza gra główną rolę
Vegan Taste
Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym 169Kukurydza głównie kojarzy się z pachnącym popcornem zajadanym podczas seansów filmowych. Dla niektórych jest to także dodatek do sałatek, ewentualnie pizzy. Dziś kukurydza
Vegan Taste
Frużelina truskawkowa na zimę bez żelatyny 277Frużelina to całe lub pokrojone owoce zatopione w żelu, który swoją konsystencją przypomina lekko tężejącą galaretkę. Można ją przygotować z niemal każdego gatunku owoców, jednak moim
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Żurek - krem z pieczoną kiełbasą, jajkiem i chrzanem 192Muszę przyznać, że jestem miłośniczą żurku. Dlaczego go lubię? Z pewnością dlatego, że jest smakiem mojego dzieciństwa i właśnie w moim rodzinnym domu był bardzo często
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Egzotyczna pomidorowa z kokosem, limonką i ananasem 199zmniejszyć ogień - aby zupa lekko "pyrkała" - a następnie gotować około 20 minut pod przykryciem. Dodać mleczko kokosowe, startą skórkę oraz sok z limonki, a także świeży imbir starty na małych oczkach tarki. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Pogotować jeszcze z 10 minut - już bez przykrycia . Po lekkim przestudzeniu zmiksować blenderem na gęsty krem. Podawać z ryżem brązowym
Grunt to przepis!
"Na grzyby" - podsumowanie akcji 223grzybami leśnymi Jesienna zupa grzybowa Marynowane grzybki leśne Dynia, grzyby, topinmbur - risotto Penne a’la łazanki zapiekane z kapustą i maślakami Lazania z borowikami; scenariusz nowego filmu Potrawka z maślaków duszonych ze śmietaną SOS Z MAŚLAKÓW czyli prosty sos grzybowy Krokiety gryczane w sosie grzybowym Grzyby marynowane Tagliatelle z polędwiczką, borowikami, dynią i śliwkami Krem grzybowy/Mushroom cream 27 przepisów zebranych
Weekendy w domu i ogrodzie