skład naszej obiadowej propozycji wchodzi oczywiście zupa (na którą przepis znajdziecie w tym wpisie), drugie danie ugotowane przez Agatę ( przepis ) oraz deser ( przepis ) upieczony przez Natalię. To co zarówno mi wyszło, jak i dziewczynom przerosło moje najśmielsze oczekiwania. Dania smakowite, ciekawe (taka skromność) oraz stosunkowo proste do przygotowania! Cukinia nie jest drogim warzywem, dlatego też myślę, że wymówek typu(...)się zmieściła i gotuj pod przykryciem 10 minut. Zdejmij z ognia, dopraw solą, pieprzem, gałką oraz cytryną i zblenduj na gładko. Podawaj zupę z posiekanymi pomidorami suszonymi oraz opcjonalnie wegańską śmietaną lub mlekiem kokosowym. Smacznego! Artykuł Zupa krem z grillowanej cukinii i szpinaku pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera
Blendmanprzepis na moją ulubioną zupę krem z cukinii - jak dla mnie przepyszne danie... Potrzebne będą: - 3 cukinie - 1 mała cebula zwyczajna - 1 mała cebula czerwona - 3 ząbki czosnku - 5 średnich marchewek - sól morska (1 łyżeczka) - pieprz ziołowy (1 łyżeczka) - bazylia (do woli) - czosnek niedźwiedzi (1 łyżeczka) - pieprz cayenne (szczypta) - garść natki pietruszki - łyżka oliwy Krem podaję z łyżeczką jogurtu(...)naturalnego (tak jak widać na zdjęciu) oraz grzankami z ciemnego pieczywa posypanymi delikatnie parmezanem. Przygotowanie: - wszystkie warzywa obieram i kroję na małe kawałki; - do rozgrzanego garnka wlewam łyżkę oliwy następnie wszystkie pokrojone warzywa, natkę pietruszki i dodaję przyprawy: sól, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, czosnek niedźwiedzi, bazylię; - co jakiś czas mieszam, aż warzywa zmiękną, następnie dodaję posiekane ząbki czosnku (czosnek
MintTastedziało. Na pierwszy ogień ekspresowa zupa z serkiem Almette, który nadaje jej wyjątkowy smak i gładkość. Efekt finalny to gorący, pikantny krem pachnący rozmarynem, dietetyczne spaghetti z cukinii Al Dente, kwaskowo-limonowa śmietana wolno rozpływająca się w zupie oraz chrupiące pistacje.Smacznej jesieni :)Składniki:150 g serka śmietankowego Almette,100 ml śmietany 30%,1 l bulionu,2 małe dynie Hokkaido(...)cukinia,2 ziemniaki,½ cebuli,1 marchewka,2 gałązki rozmarynu,Garść wyłuskanych pistacji,2 łyżki masła,2 łyżeczki Harisy,2 limonki,1 łyżeczka żelatyny,Sól i biały pieprz do smaku.Przygotowanie:Warzywa umyć i osuszyć, ziemniaki i marchewkę obrać. Cukinię pociąć na cienkie słupki w kształcie spaghetti, wrzucić do wrzącej wody na 3 minuty, odcedzić, włożyć do zimnej wody z kostkami lodu
SzczyptaSmaQswojej ofercie posiada ponad 200 najwyższej jakości ekologicznych produktów, w tym: zupy i dania, które wystarczy podgrzać; pasty warzywne, przetwory owocowe, gotowe sałatki, warzywne potrawki, ugotowane mieszanki ziaren, ugotowane warzywa w słoikach, sosy, pierożki ravioli, musy owocowe, bezmleczne desery, suszone owoce, przetwory owocowe, syropy zbożowe, miso i sos sojowy, naturalne sole. Zalety produktów Danival są wolne od syntetycznych dodatków, konserwantów(...)kakao, Deser z orzechów laskowych z solonym karmelem (z kwiatem soli morskiej). Konfiturę z czereśni, Kasztany jadalne gotowane, Miso z kwiatem soli morskiej, kurkumą i imbirem, Miso jasne (Shiromiso), Zupę krem ze szpinaku, Zupę krem z pieczarek, Sos z sera Roquefort, Kremowy sos cytrynowy, Sos pieprzowy, Risotto z pieczarkami, Chilli con tofu, Blesotto z pomidorami i oliwkami, Gotowaną quinoa, Gotowane
Poranek na słodkoJeśli lubicie pory to z pewnością polubicie tę zupę. Bardzo kremowa, bardzo aromatyczna, bardzo sycąca. Nietuzinkowa mimo swojej prostoty wykonania. Lubicie krem z porów? :) Składniki: 3 duże pory 0,5 kg ziemniaków 1l bulionu warzywnego 2 cebule łyżka masła świeżo mielony pieprz + sól oliwa + jogurt naturalny + grzanki + szczypiorek (do podania) Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę obrać. Pokroić je drobno(...)wrzucić do garnka, w którym wcześniej roztopimy masło. Oczyszczamy pora i siekamy w plasterki, dodając go do duszonych w garnku warzyw. Po około 5 minutach wlewamy bulion i gotujemy całość pod przykryciem do miękkości. Całość miksujemy z odrobiną oliwy i doprawiamy do smaku. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
ChilliJemyzalałam wodą i gotowałam około 15 minut. Dodałam nać selera, ziele angielskie, listek laurowy i wlałam litr bulionu. Gotowałam warzywa do miękkości. Zeszkliłam na patelni pokrojoną cebulę z czosnkiem i dodałam do zupy. Przyprawiłam zupę curry, kurkumą, solą i pieprzem do smaku. Po ugotowaniu wyjęłam z niej nać selera, ziele i listek. Wszystko zmiksowałam blenderem(...)dodać odrobinę śmietany do smaku i można już zajadać się zdrową, pyszną i sycącą zupką. Polecam do niej jeszcze grzanki. Smacznego! Polecam również: ZUPA KREM Z DYNI Z MLECZKIEM KOKOSOWYM I IMBIREM
potrawyregionalnemało doceniany przez ludzi. W jego wnętrzu znajduje się bogactwo składników mineralnych: wapń, potas, magnez, fosfor, cynk, żelazo i selen, a także kwas foliowy oraz wit. C. Jest warzywem pomocnym w walce z nadciśnieniem, zakwaszeniem organizmu oraz chorobami wirusowymi. Oprócz tego burak zawiera antyutleniacz- betaninę, który chroni przed działaniem wolnych rodników oraz wzmacnia organizm(...)Buraczki należy jeść upieczone w skórce (później dopiero obrane) bądź gotowane w zupie, gdyż tracą mniej cennych minerałów. Najlepiej jednak pić świeżo wyciśnięty sok... to właśnie on zainspirował mnie do wykonania torcika, do którego wykorzystałam miąższ z sokowirówki. Torcik wytrawny z kremem chrzanowym Składniki: miąższ z 1 buraka i 100g selera; 1 łyżka mielonego
Życie na widelcuPalce lizać. Uwielbiam kremy, a ten z dodatkiem czosnku I grzanek, jest po prostu przepyszny. Polecam. Czy wiecie,że brokuły zawierają dużo witaminy C oraz błonnika, oraz wiele substancji odżywczych o właściwościach przeciwrakowych, takich jak Diindolylmethane i niewielkie ilości selenu :) Samo zdrowie.Zaczynamy: Składniki:2 marchewki1 cebula1-2 brokuły ( uzależnione ile potrzbujemy zupy) 1 ziemniaksól, pieprzok(...)śmietany3 łyżki mąki3 łyżki masła2 ząbki czosnku(ok 1 l rosołu z kurczaka lub bullion warzywny) Wykonanie:Warzywa obieramy I kroimy w kostkę.Rozpuszczamy masło w garnku, dodajemy czosnek, ziemniaka, marchew I cebulę. Smażymy ok 5 min.Dodajemy make- mieszamy ok 2 min. Nalewamy rosół I dodajemy brokuły.Gotujemy pod przykryciem ok 15 min. Zciągamy z gazu dodajemy śmietanę. Miksujemy
Smaki Edytydostać u siebie cienkich, młodziutkich szparagów, ale miałam wielką ochotę na coś szparagowego. Zakupiłam to, co znalazłam i postanowiłam znów przyrządzić zupę krem. Ostatnio mogłabym jeść tylko zupy warzywne bądź kremy. KREM SZPARAGOWY WG KARMEL-ITKI. /spontaniczny;/ na 4-6 porcji 2 pęczki szparagów 1 pietruszka 1/4 selera ok. 800 ml bulionu warzywnego 1 biała część pora(...)wrzucam por i przesmażam. Szparagi obieram (jeśli są młode, wystarczy je umyć i usunąć łuski), kroję w małe kawałki. Pietruszkę i seler obieram i również drobno kroję. Warzywa wrzucam do garnka z przesmażonym porem, chwilę razem podgrzewam, następnie zalewam bulionem tak, by ten zakrył w całości warzywa. Gotuję do miękkości. Następnie całość miksuję za pomocą blendera, doprawiam ewentualnie
W kuchni Karmel-itkiDelikatna, kremowa i aksamitna zupa. Jak każdą zupę krem, tak i tą uwielbiam. Szybka do zrobienia i smaczna. Dobra na każdą porę roku, a szczególnie w sezonie kalafiorowym ;) SKLADNIKI: (ok. 4-5 porcji) 1 średni kalafior 1,5 L bulionu warzywnego 3-4 duże ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 3-4 gałązki świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego pół łyżeczki(...)cały czas mieszając. Wlać przecedzony bulion, doprawić solą oraz pieprzem, dodać tymianek i gałkę i gotować na małym ogniu bez przykrycia przez 15 minut, aż warzywa będą całkowicie miękkie. Zdjąć z ognia, przestudzić i zupę zmiksować. Przed podaniem zupę dobrze podgrzać, ale nie zagotowywać. Zupę można podawać z grzankami, prażonym słonecznikiem lub innymi dodatkami
Calzonella.comKrem z dyni Na 3-4 porcje: 1 średnia dynia (o średnicy ok 30 cm) 1 marchew 1 pietruszka
peggiwkuchniPysznych dyniowych potraw nigdy dość na mym stole, więc dziś proponuję zupę której składniki wydawałoby się nie powinny pasować do siebie a jednak pasują i to
Moje Małe Czarowaniegotowaniem... Zgadywałyśmy składniki i na tej podstawie próbowałam znaleźć przepis, który odpowiadałby temu daniu. Mnie ono bardzo smakowało, dlatego też postanowiłam odtworzyć je w domu. Była też zupa krem, ale o tym niebawem. Składniki na gulasz warzywny z czerwoną soczewicą (4 porcje): 2 cebule ząbek czosnku duża marchewka 2 łodygi selera naciowego cukinia 400 g pieczarki(...)soczewicy sól cząber łyżka słodkiej papryki Cebulę, seler naciowy i marchewkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki paprykę i dorzucić do reszty warzyw. Dodać pokrojone w paski pieczarki i wsypać soczewicę. Zalać pomidorami i dusić chwilę pod przykryciem. W tym czasie pokroić cukinię na większą kostkę. Dorzucić do reszty składników. Przyprawić przeciśniętym przez
Karola gotujePewnie już pisałam, że bardzo lubię zupy kremy za ich smak i łatwość przyrządzania. To prawda, podtrzymuję tę kwestię i przedstawiam przepis na zupę krem z marchewki. Ma ona piękny pomarańczowy kolor, ponadto słodycz marchewki miesza się z orientalnym smakiem curry z czego wychodzi super duet. Pycha :) Składniki: (inspiracja:" Zakątek Smakosza ") 600 g marchewki 2 średnie cebule(...)warzywnego sól i pieprz Obraną i umytą marchewkę pokroić w plasterki, a cebulę w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać trochę tłuszczu, wrzucić do niego warzywa i smażyć przez ok. 5 minut. Dodać curry, słodką paprykę i chilli, wymieszać . Całość zalać bulionem i gotować, aż marchewki będą miękkie, następnie zblendować na gładką masę. Doprawić do smaku
Simply Foodzapraszam na bardzo pyszną i lekką zupę krem , bardzo fajnie się sprawdza na gorąco i także jako chłodnik , można podawać taką zupkę z grzankami , bądź z ptysiami , ale to już zapraszam do wypróbowania i sprawdzenia z jakimi dodatkami lepiej smakuje . Składniki ( dla 4 osób ) 6 marchewek 3 średnie ziemniaki 1 mała pora ( cześć biała ) 1 mały seler ( bądź(...)łyżka masła pęczek natki pietruszki 1 mała cebulka łyżeczka startego imbiru sól pieprz ziołowy pieprz czarny Wykonanie Wszystkie warzywa obieramy i myjemy , następnie kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni z łyżką masła , smażymy wszystko około 10 minut i dodajemy posiekaną natkę pietruszki i starty imbir , wszystko mieszamy , przesmażamy
Mój Smak