zupa krem z warzyw - 2500 przepisów (strona:100/167)

Niskokaloryczna dwukolorowa zupa krem 193

pieprz Krem brokułowy: 4 szklanki bulionu warzywnego   450 g brokuła, podzielonego na małe różyczki 1 gałązka tymianku sól i pieprz 1. Na maśle chwilę podsmaż czosnek i pokrojone w 1 cm kawałki selera. 2. W dwóch garnkach zagotuj buliony. Do jednego dodaj kalafior, imbir i tymianek, do drugiego brokuł i gałązkę tymianku. 3. Do każdej zupy dodaj połowę podsmażonego(...)selera z czosnkiem. 4. Gotuj aż warzywa będą miękkie (ale nie rozgotowane). 5. Dopraw solą i pieprzem, następnie dokładnie zblenduj. Przecedź przez sito do uzyskania gładkiej konsystencji. 6. Przelej do talerza - najlepiej lej ze szklanki lub dzbanka z dziubkiem.  Energia (całość) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 365 kcal 25 g 18 g 49 g 24 g GDA - % wskazanego dziennego spożycia

Powiedz dietom nie
Zupa krem z pieczonych pomidorow i papryki czyli Zupowy Wtorek odc.64 206

Uwielbiam pieczone warzywa i lubię też zupy na ich bazie.  W tym wypadku piekłam pomidory z czosnkiem i opalałam paprykę. Zapach unosił się w całym domu. Wystarczyło kilka dodatków by otrzymać wspaniałą, aromatyczna zupę, gęstą i sycącą.  Ja podałam ją z grzankami z bagietki i mozzarelli. W wersji wegan mogą być bez sera :) Przepis podpatrzony w książce "What(...)Katie Ate. Prosta kuchnia w dobrym stylu", lekko zmodyfikowany. Zupa krem z pieczonych pomidorow i papryki (Zupa Colma) 7 dużych pomidorów duży ząbek czosnku oliwa sól, pieprz garść świeżej bazylii 2 czerwone papryki puszka krojonych pomidorów szczypta chili w płatkach 1/2 łyżeczki wędzonej papryki do przybrania listki tymianku grzanki: kromki bagietki mozzarella Piekarnik nagrzewamy do 120 st.c. Pomidory przekrawamy wzdłuż

Dzieje kuchennej Wiewióry
Krem z batatów 205

drobnym makaronem jak i grzankami. Przypadnie do gustu fanom lekko słodkich dań obiadowych. Krem z batatów w kolorze przypomina zmiksowaną dynię. Składniki na 4 porcje: 3 średniej wielkości bataty 1 l rosołu (lub wywaru warzywnego) 1 cebula sól, pieprz papryka ostra ewentualnie 1 łyżka śmietany do zupy olej Cebulę obrać i pokroić w piórka. Bataty obrać, umyć i pokroić(...)kostkę (mogą być większe kawałki). Do wysokie garnka wlać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę wraz z batatami. Gdy warzywa lekko zmiękną to zalać je wywarem/rosołem i przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Całość gotować na średnim ogniu (około 30 minut). Gdy warzywa będą miękkie to zupę przestudzić. Za pomocą blendera zmiksować ją. Na sam koniec posmakować i ewentualnie doprawić solą

Ugotować
Liebster Blog 179

najchętniej gotujesz  Dla znajomych 2. Czego byś nigdy w życiu nie zjadła Podrobów 3. Ulubione miejsce na urlop to… Hamburg 4. Jaki jest Twój kulinarny koszmar z dzieciństwa Zupa mleczna z makaronem 5. Otwierasz swoją szafę z ubraniami i pierwsze co widzisz to … Za male ubrania 6. Czy lubisz klimat targów staroci ? Nie.Moja mama jest ich wielką fanką(...)coś przy czym nie zaśniesz? Chyba nie 7. Krem o jakim smaku jest twoim ulubionym? Biszkoptowy 8.Co najbardziej zwarjowanego zrobiłaś? Wyszłam za mojego męża :) 9.Jakie znasz języki? Niemiecki,angielski i Polski 10.Komedia czy horror? Horror. 11.Czy masz tatuaż? Tak Pytania Cudaismakiregionu : 1.Kto nauczył Cię gotować? Uczyłam się sama. 2.Owoce czy warzywa? Warzywa 3.Ulubiona potrawa świąteczna? Pierogi 4.Lato czy zima? Lato

Wielki apetyt
Zupa krem z białych szparagów 139

zupy, które nie obciążają w żaden sposób naszego żołądka postanowiłam ugotować krem z białych szparagów. Zupę robi się po prostu ekspresowo, delikatna aksamitna, smaczna.Zapraszam... Skala smaku 10/9 zupa zabija pierwszy głód, mężczyźni na pewno się nie najedzą więc drugie danie jak najbardziej wskazane;) (pierogi leniwe czemu nie) Zupę radzę dodatkowo przelać przez sito i przetrzeć łyżką zgromadzony na sicie miąższ(...)szparagów, podgotować ok. 10min., po czym przełożyć do zimnej wody. Odcedzić. Szparagi i ziemniaki gotujemy w bulionie do miękkości, dorzucamy do nich zeszkloną cebulę.  Gdy warzywa zmiękną, miksujemy je na gładki krem. Po zmiksowaniu przecieramy przez sitko. Dodajemy śmietanę lub jogurt. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy zmieloną gałkę muszkatołową. Na koniec wrzucamy z blanszowane główki szparagów

Kubki smaku
Bulion warzywny 203

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na aromatyczny bulion warzywny, który będzie fajną bazą wyjściową do zup i kremów. Jeśli chcecie wiedzieć, jak przygotować tradycyjny rosół z kury koniecznie zajrzyjcie  tutaj . Do przygotowania ok. 1,3 litra bulionu potrzebujemy: - 1,7 litra wody - 3 małe marchewki - 1 małą pietruszkę - 1/4 selera - kawałek zielonej części pora (ok. 10 cm) - pół pęczka natki(...)łyżkę oleju (u mnie lniany) - 3 łyżki sosu sojowego - sól i pieprz do smaku 1. Wszystkie warzywa (marchew, pietruszkę, seler, por, czosnek, natkę pietruszki oraz lubczyk) obieramy, płuczemy, a następnie przekładamy do garnka. Mój garnek miał pojemność 2 litrów. 2. Warzywa zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i pod przykryciem gotujemy przez godzinę. 3. Po tym czasie

Bez Cebuli
NATURALNY KREM Z CZARNEJ RZEPY 150

Jesień w pysznej, kremowej odsłonie... Najwspanialsze są skrajne połączenia, takie jak te - Delikatny krem o charakternym smaku. Kremowa rozkosz dla podniebienia. Wyczarowana w mgnieniu oka zupa krem z czarnej rzepy, zniknęła jeszcze szybciej, niż trwała jej produkcja. Zachwyciła, otuliła wszystkie możliwe zmysły i rozkochała w sobie każdego, bez wyjątku. Tak smakowała nasza rozgrzewająca kolacja. Tak smakuje nasze nowe uzależnienie. Będziemy(...)Serek Arla Apetina Naturalny, opakowanie- Czarny pierz, do smaku- suszone warzywa - domowa mieszanka, do smaku- wywar mięsny/woda - tyle aby nakryć warzywa.- łyżka masła (jeśli gotujemy na wodzie)WYKONANIE:1. Myjemy i obieramy warzywa.2. Kroimy rzepę i ziemniaczki w kostkę, a pora i cebulę w grube krążki.3. Warzywa gotujemy na wywarze mięsnym lub na wodzie - wersja wegetariańska. Do wersji

Wypisz Wymaluj
ZUPA KREM Z PIECZONEJ DYNI 221

Sezon dyniowy mamy jeszcze w pełni więc zachęcamy Was do zrobienia zupy krem z pieczonej dyni która jest dobra na rozgrzanie w te chłodne dni. Składniki: - dynia hokkaido ok 1 kg - 1 cebula - 1 łyżka masła - 1 ząbek czosnku - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 duży ziemniak - pieprz, sól, imbir, czerwona ostra papryka - 0,5 l wody - zielona natka pietruszki(...)posiekany czosnek. Warzywa (marchewka, pietruszka, ziemniak) – obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do cebuli, przyprawiamy i dusimy do miękkości. Jak warzywa są gotowe to je wszystkie miksujemy blenderem. Gotową, upieczoną dynię miksujemy i łączymy z warzywami oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki i serek topiony. Jeżeli jest taka potrzeba to jeszcze przyprawiamy i nalewamy do miseczek. Na wierzch zupy sypiemy pestki

Kuchenne Wariacje
Zupa krem z czerwonej soczewicy 243

Naszło mnie na coś "nowego" na obiad, postanowiłam więc wypróbować nowy przepis a mianowicie  zupę krem z czerwonej soczewicy.  Ale teraz kilka słów o tym "specyfiku".  Soczewica ma wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie - właściwości zdrowotnych. Soczewica przede wszystkim zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem(...)ważnego dla serca potasu i potrzebnego w ciąży kwasu foliowego :)  Tak więc oto spróbowałam i się nie zawiodłam :) Zakupy: - bulion warzywny ( świeże warzywa lub kostki rosołowe) - 2 marchewki - 1 pietruszka - 250 g czerwonej soczewicy - puszka pomidorów krojonych - sól, pieprz Przygotowanie: Do garnka z bulionem wkładam obraną i pokrojoną marchew i pietruszkę. Jak woda zacznie wrzeć dodaję wcześniej wypłukaną soczewicę

Tanio smacznie i prosto
Kalafior na parze 216

Gotowanie warzyw na parze jest najlepszym sposobem, aby zachować ich wszystkie walory smakowe, a co ważniejsze, składniki mineralne i witaminy. Jest również jednym z nieprostych sposobów przyrządzania potraw. Wystarczy umyć, poporcjować, wsadzić do specjalnego garnka(...)parownika i voila. Gotowe J Ilość czasu: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 1 kalafior Zasmażka Ok. 25g masła Bułka tarta Kalafiora porcjujemy na różyczki, kłąb zostawiamy np. na zupę krem. Kawałki umieszczamy w miskach parownika. Nastawiamy czas gotowania na 30 minut i gotowe. Na zdjęciu kalafior został podany ze smażoną bułką tartą. By ją otrzymać należy na małej patelni

Kolizje Smaków
Krem z pora 211

Por   to roślina należąca do rodzaju Allium, tego samego, co cebula i czosnek. Tak jak one, zawiera związki siarki i wykazuje podobne do nich właściwości

W SMAK
Ruchanki i troszkę o kuchni kaszubskiej 360

ugniecione ziemniaki, szpyrki to skwarki ze słoniny i mleko kwaśne lub jak tu mówią maślonka. Jesienną potrawą była gęsia okraska (czas bicia gęsi).Tradycyjną zupą jest też krupnik z bulwami, śledź solony z warzywami. W Codziennym menu były kiedyś plińce czyli surowe tarte bulwy, golce z samych tartych kartofli kładzione na wodę lub mleko. Wymieniać można by jeszcze długo(...)mamy całego dnia.Kaszubska drożdżówka - jest wpisana na listę produktów tradycyjnych w Urzędzie Marszałkowskim w Gdańsku. Kugle drożdżowe - Były to ulubione dziecięce ciastka. Z łakomstwa jadło się jeszcze ciepłe. Krem jajeczny czyli słynna szpajza - Krem wykłada się do dużej misy, z której każdy nabierał sobie ile miał ochoty. Kiedyś bez szpajzy nie obyło się żadne przyjęcie czy wesele. Ruchanki, ruchanice – drożdżowe

Czarnawisienka
Rozgrzewająca zupa dyniowo-warzywna z ciecierzycą 194

Przyjemnie rozgrzewająca i zarazem sycąca zupa idealna na zimne, jesienne dni. Można ją podawać jako zupę krem lub w postaci rzadkiej. SKŁADNIKI 200 g suchej ciecierzycy 2 łyżeczki sody 1 kg dyni (waga już bez skóry, pestek i białego miąższu) 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 cukinia 1 cebula 2 niewielkie ziemniaki 3 ząbki czosnku mielony imbir, mielona kurkuma, sól(...)obrać. Paprykę przekroić na pół i wyciąć gniazdo nasienne. Wszystkie warzywa pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w dużym garnku. Zalać niewielką ilością wody i zagotować. Gotować pod przykryciem około 30 minut, aż warzywa odpowiednio zmiękną. Następnie wyłączyć palnik i zmiksować wszystkie warzywa na jednolitą masę (najlepiej blenderem ręcznym). Zupę doprawić imbirem, kurkumą, pieprzem i solą. Imbir i kurkuma muszą

Passions hobbies life
Zupa krem z pieczonym czosnkiem 202

Nie jestem fanką żadnej zupy kalafiorowej. A w tej – prawie w ogóle kalafiora nie czuć, spełnia rolę zagęszczacza. W smaku dominuje pieczony czosnek i słono-korzenny

Karo in the Kitchen
Zupa krem z czerwonej soczewicy i pieczonej papryki z prażonym słonecznikiem 152

stopniach do momentu aż papryka będzie miękka. Upieczon ą  paprykę obieramy ze skorki i dodajemy do zupy. Z ugotowanej zupki wyciągamy liść laurowy i miksujemy zupę na gładki krem. Na such ą  patelnie wsypujemy słonecznik. Kładziemy patelnie na palnik o malej mocy i prażymy słonecznik. Musimy być ostrożni, ponieważ słonecznik możemy w bardzo łatwy sposób przypalić

kulinarne odsłony pati